Ωραίο αυτό με το tag σε κάποιον να θέλεις να δει το post και παίρνει ειδοποίηση.
Δεν έχω παρακολουθήσει την τελευταία βδομάδα, και με μια γρήγορη ματιά καλά έκανα, Γκρούεζας, Κασσιανή και μουνοβαγόνης μετακόμισαν από τα πολιτικά για να γράφουν αηδίες.
Λοιπόν το ιικό φορτίο που έχει δεχτεί κάποιος είναι ευθέως ανάλογο με την βαρύτητα νόσησης.
Παρότι ο δείκτης cycle threshold θεωρείται αναξιόπιστος για να γενικευτεί η χρήση του, οι έρευνες έχουν δείξει πως σε όσους το μοριακό τεστ δείχνει την θετικότητα κοντά στους 20 κύκλους ενίσχυσης του δείγματος νοσούν βαριά γιατί το φορτίο που εκτέθηκαν είναι πολύ υψηλό.
Αντίθετα ανίχνευση κοντά στους 30 κύκλους και πάνω σημαίνει ελαφριά έως και ασυμπτωματική νόσηση.
Η «κράση» που αναφέρθηκε φυσικά θα παίξει τον ρόλο της αλλά κατ΄ αναλόγια. Δηλαδή π.χ. ένας με γερή κράση και υψηλό δείκτη ct θα το περάσει ασυμπωματικά, και ένας με ασθενή κράση έως και με μέτρια συμπτώματα.
Αντίστοιχα ένας γερός οργανισμός μπορεί να σωθεί ακόμα και με δείκτη ct κάτω του 20 την στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι με τέτοιες τιμές καταλήγουν. Όσο γερή κράση κι αν έχεις δεν θα είσαι συμπτωματικός αν εκτεθείς σε πολύ υψηλό ιικό φορτίο.
Τώρα για την μεταδοτικότητα δεν μπορούμε να πούμε πως είναι ευθέως ανάλογη με την ποσότητα του ιού που έχει ένας άνθρωπος.
Π.χ. ένας ασυμπωματικός, αν τηρούνται τα μέτρα (απόσταση, μάσκα, κ.λπ), δύσκολα θα μεταδώσει τον κορονοϊό, κι αν το μεταδώσει θα μεταδώσει χαμηλό ιικό φορτίο,
Αν όμως υπάρξει στενή επαφή, φιλί κ.λπ. θα μεταδώσει σχεδόν σίγουρα τον κορονοϊό και μάλιστα πιθανώς με αυξημένο φορτίο καθώς είναι δια ζώσης μετάδοση.