ο κολλητος μου μενει περιπου το μισο χρονο ελλαδα και τον αλλο μισο στη σουηδια που συγκατοικει με την σουηδεζα κοπελα του. λοιπον εκει υπαρχει ενα πολιτικο καθεστως σε στυλ τροποποιιμενου κομμουνισμου με την εννοια οτι το κρατος παρεχει πολλα στους πολιτες και παιρνει παρα πολυ υψηλους φορους. δηλαδη θες για παραδειγμα να ασχοληθεις με την κολυμβηση η την ζωγραφικη η τις πολεμικες τεχνες; το κρατος σου τα παρεχει ολα αυτα δωρεαν η σχεδον δωρεαν και μαλιστα σε επιπεδα υψηλοτερα απο τις πιο ακριβοπληρωμενες αντιστοιχες σχολες εδω στην ελλαδα. γενικως υπαρχει η εννοια "κοινωνικο κρατος" σε πολυ υψηλο βαθμο. νοσοκομεια και παιδεια ειναι σε αλλες σφαιρες σε σχεση με εμας. οι μισθοι ειναι παρα πολυ υψηλοι ακομα και για τους σερβιτορους και οι ανεργοι φαντασου περνουν επιδομα ανεργειας πανω απο 1000 ευρο.αλλα το θεμα ειναι πως γενικα ειναι λιγο δυσκολο για καποιον απο αλλη χωρα να "εισβαλει" σε ολο αυτο το συστημα κοινωνικης προνοιας και επαγγελματικης αποδοχης, ειδικα σε ελευθερα επαγγελματα. ειναι απαραιτητο πιστευω να εχεις καποιο ατομο εκει που θα σε βοηθησει στην αρχη και ειναι και το θεμα της γλωσσας επεισης που ειναι απαραιτητο αμα θες να ενταχθεις στο συνολο.μονο με αγγλικα δεν κανεις τιποτα στα επαγγελματικα. α! και για να παρεις υπηκοοτητα ειναι αρκετα δυσκολο και θελει λιγα χρονια. τωρα απ' την αλλη, τα μουνακια εκει ειναι ολα τα λεφτα. κλασσικο προτυπο ξανθιες βορειοευρωπαιες αλλα το μεγαλο προτερημα τους ειναι τα ανοιχτα μυαλα που κουβαλανε. εντελως το αντιθετο απο τα δικα μας τα ψωνια και τις κομπλεξικες της ελλαδας. ειδικα αμα εχεις και λιγο ωραια και μεσογειακη εμφανιση και πας σε μπαρακι για ποτο, ειναι σχεδον σιγουρο πως θα σε πλησιασουν πρωτες οι γκομενες πριν κανεις εσυ κινηση. γενικως, για να πας για μονιμα, χρειαζεσαι ατομο εκει και να μαθεις τη γλωσσα αλλιως αν πας ετσι στο ξεκαρφωτο, μιλωντας μονο αγγλικα, θα χασεις τη μπαλα. τεσπα, μεσες ακρες αυτα παιζουν αμα θες κατι πιο συγκεκριμενο, πες μου να ρωτησω το φιλαρακι μου ή την κοπελα του(ο πατερας της ειναι ελληνας μεταναστης), να σου δωσω πιο συγκεκριμενες πληροφοριες.