Kosfra (και υπόλοιποι)
Μου αρέσει το θέμα, αλλά το είδα αργά.
ʼρα δε θα μπορέσω να βοηθήσω για την αποψινή σου έξοδο.
Δε πειράζει, θα γράψω τι πιστεύω, και όποιος θέλει τα λαμβάνει υπ όψη του για μελλοντικές περιπτώσεις.
Συμφωνώ με τους περισσότερους σχετικά με τις «πιατέλες 8 στρέμματα με μέσα μια ελιά» που τη χρεώνουν όσο κάνει το χωράφι με τις ελιές. Επίσης με το ότι σε αυτά τα μέρη «μαζεύονται τύποι που διαβάζουν τα περιοδικά του Κωστόπουλου». Πολύ καλή αυτή η τοποθέτηση.
Κατά καιρούς τα έχω χώσει χοντρά (δε τα τσιγκουνεύομαι), αλλά με πειράζει να με πιάνουν Κώτσο. Και δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα μαγαζιά έτσι είναι. Πουλάνε «δήθεν», (όχι φαί), και χρεώνουν το δήθεν τους μια μικρή περιουσία. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ.
Επίσης μου άρεσε η ιδέα με τη Κωσταντινούπολη. Έχω πάει περισσότερες από μία φορές, και πράγματι το φαγητό είναι γενικώς εκπληκτικό. Η δαπάνη (για 2 άτομα) ναι, κάπου στα 1.500 θα είναι για ένα τριήμερο (μακρύ weekend) με ξενοδοχείο επιπέδου και χωρίς να τσιγκουνευτείς τίποτα. Χώρια η ρομαντική ατμόσφαιρα (ο Βόσπορος είναι εκπληκτικό θέαμα).
Τώρα: Στην πόλη μας (ευρύτερη Αθήνα): Κρέας, Ψάρι, εστιατόριο «γενικών καθηκόντων»:
Μετά από πολλά «γυρίσματα», έχω καταλήξει σε ένα για κάθε είδος. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα, σημαίνει ότι εγώ δε τα ξέρω.
Κρέας:
Αρζεντίνα στο Καλέντζι. Καλέντζι είναι ένα «χωριό» μετά τη λίμνη του Μαραθώνα. Θέλεις από την Κηφισιά περί τα 25-30 λεπτά για να πας με το αυτοκίνητο. Η «οικογενειακή ταβέρνα» Αρζεντίνα έχει ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ μοσχαρίσια μπριζόλα που πουλιέται στην Αττική. Μόνο με κρέας που έχω φάει στις ΗΠΑ μπορώ να τη συγκρίνω. ʼσε που οι ποσότητες της μερίδας είναι εξωφρενικές (έρχεται σε ξύλινο τάκο). Οι τιμές είναι απολύτως λογικές, και οι τηγανητές πατάτες έξοχες (και γνήσιες). Μειονεκτήματα: 1) Το περιβάλλον (δεν είναι καθόλου «δήθεν», και αν η γκόμενα εντυπωσιάζεται με τέτοια, δε θα της αρέσει), 2) η απόσταση. Αν όμως θέλεις να πας ΝΑ ΦΑΣ ΚΡΕΑΣ και τα υπόλοιπα δε σε ενδιαφέρουν, είναι το απόλυτο μέρος.
Συμβουλή: Επειδή το κρέας αυτό κάνει 55 λεπτά να ψηθεί, και αν πας και παραγγείλεις στήνεσαι για μια ώρα τρώγοντας μαλακίες (τζατζίκια, τηγανητά κλπ), είναι καλό να τηλεφωνήσεις ξεκινώντας και να πεις «κρέας για 2, 4, όσοι, άτομα παρακαλώ». Μπορείς να μειώσεις την περίοδο στησίματος, ή και να την εξαφανίσεις εντελώς.
Συμβουλή 2: Όπως είπα οι μερίδες είναι μεγάλες. Παρά τούτο, αν και οι 2 είστε «πρώτου μεγέθους» και κατανάλωσης, μην το τσιγκουνευτείς, πeς «κρέας για 3 άτομα παρακαλώ». Θα περισσέψει (ίσως), αλλά δε θα λείψει. Αν έχεις και σκύλο, τα τυλίγεις σε ένα αλουμινόχαρτο και κάνει και αυτός Πάσχα.
Ψάρι:
Ψαροταβέρνα «ο Ψαράς», πλατεία Νέας Κηφισιάς (πολύ κοντά στην Εθνική Οδό) ? προσοχή μη τον μπερδέψετε με το Καστελόριζο ? αυτό κι αν είναι «δήθεν»!
Εδώ το κοντέρ ανεβαίνει. Για 2 άτομα, με κρασί 1-2 καλά μπουκάλια και ψάρι 1,5 κιλών (το μικρότερο είναι τσίπικο), θα πιάσεις τα 130-150. Η γνώμη μου: Τα αξίζει. Πάντα ψητό (τα τηγανητά χάνουν και είναι και ανθυγιεινά), φεύγεις ΧΟΡΤΑΣΜΕΝΟΣ από ψάρι και ελαφρύς... (σε αντίθεση με το κρέας που σε βαραίνει κάπως). Είναι έντιμος, με συμπαθητικό περιβάλλον, το χειμώνα έχει και κακαβιά (ψαρόσουπα) απίστευτη, το καλοκαίρι όμως έχει τραπεζάκια έξω. Κυριακή βράδυ κλειστός.
Μειονέκτημα εγώ στο ψάρι δε βρίσκω, πέρα ότι είναι ακριβό σαν είδος. Αλλά για το είδος αυτό, ο τύπος είναι πολύ σωστός. Σάββατο βράδυ ίσως να μην βρεiς εύκολα τραπέζι...
Προσοχή: 100m από την ταβέρνα είναι η πλατεία της Νέας Κηφισιάς (Θανόπουλος), όπου είναι και η Τροχαία Κηφισιάς. Καμιά φορά τη στήνουν πάνω στην πλατεία για βραδυνά αλκοτέστ....
Τα τηλέφωνα και των 2 υπάρχουν στο Αθηνόραμα.
«Γενικών καθηκόντων»
Είσαι στην Αθήνα (κέντρο), μετά από κάτι (cinema, θέατρο ή δε ξέρω τι άλλο) και θες να φας ΚΑΛΑ? Μέχρι τις 01:00 το βράδυ, ΙΝΤΕΑΛ (Πανεπιστημίου 42, κατεβαίνοντας δεξιά πριν απ το «Τιτάνια»). Το Αθηνόραμα το χαρακτηρίζει σαν «Ελληνική» κουζίνα, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να θεωρηθεί «διεθνής».
Δυστυχώς έκλεισαν ο «Γεροφοίνικας» (Πινδάρου) και το «Αθήναιον» (Αμερικής 10).
Τα θυμάται κανείς αυτά?
Ειδικά το «Αθήναιον» (πού ήταν κάτι σα λέσχη) ήταν 6 κλάσεις ανώτερο από οτιδήποτε άλλο...
Αυτά συναγωνιστές.
Το καλό φαϊ είναι καμιά φορά καλύτερο από ένα καλό γαμίσι!