Επειδή πολλά γράφτηκαν για τα κόκκινα δάνεια και τους ανάπηρους που "τους πετάνε έξω από το σπίτι τους".
Κατ’ αρχάς να πω ότι όπως ένα αυτοκίνητο που το αγοράζεις με δόσεις έχει παρακράτηση κυριότητας μέχρι να το εξοφλήσεις, έτσι και το σπίτι και οποιοδήποτε άλλο asset δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι "σου ανήκει" την στιγμή που το χρωστάς...
Από εκεί και πέρα… Μέσα από κύκλο γνωστών, φίλων, πελατών κλπ έχω διαμορφώσει την άποψη ότι τα μπιστολιασμένα δάνεια χωρίζονται σε 3 κατηγορίες δανειοληπτών.
Η 1η κατηγορία είναι αυτοί που πράγματι έχουν αδυναμία αποπληρωμής. Αυτοί που δεν ενώ δεν έκαναν κάτι λάθος ή κάποια τραβηγμένη από τα μαλλιά κίνηση, η κρίση και τα μνημόνια τους ισοπέδωσαν εργασιακά και εισοδηματικά και όντως και πραγματικά βρισκόμενοι κοντά στο επίπεδο της φτώχειας τώρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και αν κάνουν το "σκατό τους παξιμάδι".
Η 2η κατηγορία είναι αυτοί που φέρθηκαν εξ’αρχής ανόητα και παρασυρμένοι από την πλαστή ευμάρεια της εποχής και την ευκολία χορήγησης υπερβολικών δανείων άπλωσαν τα χέρια τους πολύ πιο πάνω από εκεί που έφθαναν οι δυνάμεις τους…
Η 3η κατηγορία είναι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν μεν αλλά δεν θέλουν να το κάνουν εις βάρος του τρόπου ζωής τους. Πρέπει να στερηθούν άλλα πράγματα προκειμένου να "βγει το δάνειο" και δεν θέλουν να θυσιάσουν το επίπεδο διαβίωσης που οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν κατακτήσει – πάντα η προς τα κάτω προσαρμογή είναι δύσκολη…
Κατά την γνώμη μου η 1η κατηγορία είναι ηθικό, δίκαιο και σωστό να βοηθηθεί όσο περισσότερο γίνεται γιατί πράγματι εκεί κρύβονται δράματα που μια σύγχρονη κοινωνία δεν πρέπει να επιτρέπει να συμβαίνουν.
Οι υπόλοιποι όμως (που παίζει να είναι η πλειοψηφία…) δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από λαικίστικες κραυγές και χαριστικές διατάξεις. Λέτε εδώ για τον νόμο Κατσέλη… Άμα δείτε τι "κρύφτηκε" εκεί μέσα θα φρίξετε…
Τώρα το γιατί αυτό το ξεσκαρτάρισμα ανέλαβαν να το κάνουν κερδοσκοπικά funds που η λογική τους και το μόνο κινητρό τους είναι το πως θα βγάλουν περισσότερα γράφοντας στα αρχίδια τους οποιαδήποτε έννοια ηθικής ή δικαιοσύνης, είναι το μεγαλύτερο λάθος ever στο συγκεκριμένο πρόβλημα… Από την άλλη δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ένα ανίκανο και διεφθαρμένο δημόσιο θα μπορούσε να τα καταφέρει…