Παρότι απαντώ τυπικά σε εσενα, στην πράξη είναι τοποθετηση για το σύνολο της συζήτησης περι δημοσκοπήσεων
1. προφανώς οποιαδήποτε δήλωση "Ο τάδε υποεκπροσωπείται" οφείλει να εχει τεκμηρίωση. Η αναφορά στον εαυτό μας (Καραχάλιος) ή στη συντακτική ομάδα του Libre, δεν είναι τεκμηρίωση.
Εγώ έχω στοιχεία που λένε ότιο στις δημοσκοπήσεις υποεκπροσωπούνται οικειοθελώς αυτοί που νοιώθουν ότι υστερούν. Δεν μπορώ να στο αποδείξω όμως χωρίς να αποκαλύψω στοιχεία ταυτότητας
2. Ανεξάρτητα από το θεωρητικό κομμάτι, οι αναλύσεις / ερευνες των κοματων και των στοιχηματικών (όσον αφορά τις αρχικές αποδόσεις) ΔΕΝ είναι οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν στον τύπο.
3. Ανεξάρτητα και από τις δημοσκοπήσεις,, καλό είναι να δεις τη ρητορική των κοματων. Η ΝΔ επικοινωνέι την αναγκη να πίασει ποσοστό αυτοδυναμίας στον β' γύρο, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει "παιδιά, δεν χάσαμε ακόμη". Αυτό αρκεί για να κανεις πρόβλεψη, δεν χρειάζεσαι αριθμούς
4. Ουτε μια δημοσκόπηση / στοιχηματική δεν δίνει προβαδισμα ΣΥΡΙΖΑ.
5. Τέλος, αν εχεις 100 ανθρώπους και ψηφίσουν οι 85, και το Χ κόμα λάβει 20 ψήφους, το ποσοστό του είναι 23,5%. Αν το 15% "αναποφάσιστοι" πάνε τελικά να ψηφίσουν και επιλεξουν ΟΛΟΙ το Χ κομα, αυτό θα λάβει 35 ψήφους και το ποσοστό του θα ειναι 35%, όχι 23,5+15=38,5.
1. Προφανώς,επίσης, και οποιαδήποτε δήλωση του τύπου "
έχω στοιχεία ότι στις δημοσκοπήσεις υποεκπροσωπούνται οικειοθελώς αυτοί που νοιώθουν ότι υστερούν. Δεν μπορώ να στο αποδείξω όμως χωρίς να αποκαλύψω στοιχεία ταυτότητας" την θεωρώ
α) εκτός από περιορισμένου αιτιολογικού εύρους (για σένα μόνο οι... σε υστέρηση υποεκπροσωπούνται, ενώ για μένα καταλήγουν στην υποεκπροσώπηση και για άλλες αιτίες, π.χ. κάποιοι επειδή πιστεύουν ότι οι δημοσκοπικές εταιρείες και οι δημοσκοπήσεις τους είναι απάτη - κατά τη γνώμη μου αυτοί είναι και οι περισσότεροι. Και δεν ξέρω αν υπάρχει εργαλείο να μετρήσει ποιοι ανήκουν σε ποια υποκατηγορία και, επιπλέον, ποια υποκατηγορία αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στην κατηγορία ΥΠΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ).
β) καταλήγει να είναι άνευ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, εν τέλει.
Γενικώς, τα θέματα αυτά είναι, όντως, θεωρητικά/μεθοδολογικά, αλλά για αυτά ερίζουν ειδικότεροι από εμάς (ή τουλάχιστον: από εμένα, για να μη μιλώ εκ μέρους σου).
2. Είναι γνωστό αυτό. Αναφέρονται ως "κρυφές", "μυστικές" κλπ. (διάβαζε: μη δημοσιευόμενες) δημοσκοπήσεις, που διενεργούνται κατόπιν παραγγελίας σειράς ενδιαφερομένων (από κόμματα έως... πρεσβείες). Ως κρυφές/μυστικές, ΤΥΠΙΚΑ δεν τις γνωρίζουμε εμείς.
3. Η ρητορική των κομμάτων έχει την σημασία της, αλλά το θέμα είναι να διαβάζει κανείς ΠΙΣΩ από τα επικοινωνούμενα λαμβάνοντας υπ' όψιν και την ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ/ΣΤΟΧΕΥΣΗ της εκάστοτε ρητορικής.
4. Γι αυτό ΔΕΝ έχω κανένα σχόλιο.
5. Με τη σειρά μου να θέσω υπ' όψιν τις εξής παραμέτρους, ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ:
α) Στις εκλογές θα συμμετάσχουν ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά 438.595 ΝΕΟΙ ψηφοφόροι [108.762 (γεν. 2004), 109.179 (γεν.2005) και 112.097 (γεν.2006)].Είναι κάποιος σίγουρος ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ; Αυτό ας συνδυαστεί και με την "αποδημία εις Κύριον" περίπου 560.000 ψηφοφόρων (από το 2019 έως σήμερα), κυρίως μεγάλης ηλικίας, κυρίως συντηρητικών.
β) Είναι πολύ σημαντικός ο ΑΡΙΘΜΟΣ των εδρών από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Αν το πρώτο κόμμα (εν προκειμένω: η ΝΔ) δεν συγκεντρώσει 100 έδρες, εφόσον υπάρξει προσφυγή σε νέες κάλπες (2 Ιουλίου), υπάρχει ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ σχηματισμού κυβέρνησης εκλογικού σκοπού από τα υπόλοιπα κόμματα. Δηλαδή, να σχηματιστεί βουλή, να ψηφιστεί και πάλι απλή αναλογική, να διαλυθεί η βουλή και να πάμε στις νέες εκλογές όχι με την ενισχυμένη, που έχει ψηφιστεί, αλλά και πάλι με απλή, είτε την ίδια - με όριο 3% - ή κάποιο άλλο σύστημα.
Τέλος, για όλα αυτά (τα δικά σου, τα δικά μου και όλων των άλλων): Κυριακή κοντή γιορτή!