ξεχασες να αναφερεις τις συνεπειες που η μια ειναι η μη αναβαθμιση μας απο τη moodys που αμα υπηρχε εμπιστοσυνη στις αγορες στην οικονομια αλλα και στην πολιτικη μας κατασταση ισως να ειχε επιτευχθει. Αποτι φαινεται οι "εξω" ουδεμια εμπιστοσυνη εχουν στον πθ και στα πλανα της κυβερνησης για βζζζζζν . η αποτομη αυξητη του 10ετους ξεκινησε στα μεσα του περσινου ετους, αρκετα μακρια πριν την αυξηση επιτοκιων της fed και δειχνει κυριως ενα πραγμα. το πως βλεπει η παγκοσμια οικονομια την ελληνικη αγορα, και την βλεπει με πολυ ασχημο ματι.
και καταληγουμε στο :
Με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να ξεφεύγουν πολύ πάνω από το όριο των 250 μονάδων βάσης, η Ελλάδα γίνεται αυτομάτως η πρώτη υποψήφια για την εφαρμογή του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ (TPI). Αυτό δεν θα είναι καλό νέο για την ελληνική οικονομία και γενικώς για τα ελληνικά assets, ιδιαίτερα μάλιστα αυτά με τη μεγαλύτερη επισφάλεια...
τι εταζε ο πθ και η κυβερνηση και τι ακριβως γινεται τωρα θα μας πει κανεις? καποιοι εδω το βλεπουν οπαδικα , αντι να δουνε το καυλι που ερχεται παλι
Αν είχε πρόβλημα οικονομία θα μας υποβάθμιζε
Η moody's λέει και καλά και κακά για την οικονομία να μερικά από αυτά
Η ισχυρή αναπτυξιακή ανάκαμψη σκιάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση
Η Ελλάδα έχει ανακάμψει ισχυρά από το σοκ της πανδημίας, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 8,4% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2022. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το πραγματικό ΑΕΠ ήταν κατά 5% αυξημένο σε σχέση με επίπεδό του το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πολύ υψηλότερa από το αντίστοιχο 1,8% για τη ζώνη του ευρώ και 2,3% για την ΕΕ των 27. Η Moody's προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,3% για το 2022, λόγω του πολύ ισχυρού τουρισμού, της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων, αλλά και της βελτίωσης των εξαγωγών αγαθών.
Για το 2023, η Moody's προβλέπει απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8%, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδυναμώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδύσεις. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 11,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σημειώνοντας ελαφρά επιβράδυνση σε σύγκριση με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης του δομικού πληθωρισμού συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας το 4,2% τον Αύγουστο. Η Moody's προβλέπει μέσο πληθωρισμό κοντά στο 9% φέτος και περίπου στο 4% για το 2023.
Τα επόμενα χρόνια, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα υποστηριχθεί από επενδύσεις, τόσο μέσω κοινοτικών κεφαλαίων όσο και μέσω ιδιωτικών επενδύσεων. Στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), τμήματος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ (17% του ονομαστικού ΑΕΠ του 2021), μοιρασμένα σε 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα δει τα μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής έως και 3,3% έως το 2026, θέτοντας την Ελλάδα στην κορυφή σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, με αρκετά μεγάλα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθαρές εισροές ΑΞΕ έφθασαν τα 5,1 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ) έναντι 2,9 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ) το 2020 και 4,5 δισ. ευρώ (2,5%) το 2019. Για το πρώτο εξάμηνο του Το 2022, οι καθαρές εισροές ΑΞΕ έφθασαν τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ αυξημένες κατά 60% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Μαζί με περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτό θα μπορούσε να ανυψώσει τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη πάνω από το 1,2% που προβλέπεται για την μακρά περίοδο 2019-2070.
Δεν παίρνω σαν και σένα μόνο τα θετικά επειδή με συμφέρουν
Όπως εσύ παίρνεις μόνο τα αρνητικά