Για τις τιμές της ενέργειας μία ανάλυση
Έχει και πολλά άλλα τα οποία δεν καταλαβαίνω όλα
Αναγκαστικό σεντόνι Γιατί αλλιώς πώς θα μπορούμε να το καταλάβουμε
Έσοδα από 25 έως 30 εκατ. ευρώ την ημέρα φέρνει το πλαφόν
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, οι παραγωγοί εισπράττουν μια οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν, που είναι διαφορετική ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ κτλ). Το πλαφόν για τον Αύγουστο είναι για τις λιγνιτικές μονάδες στα 208,29 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τις μονάδες φυσικού αερίου από 422,39 έως 594,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα (για τα υδροηλεκτρικά παραμένουν στα 112 ευρώ ανά MWH και χαρτοφυλάκια ΑΠΕ 85 ευρώ ανά MWH).
Οι προμηθευτές αγοράζουν το ρεύμα στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, που είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν στους παραγωγούς. Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής που πληρώνουν οι προμηθευτές, αφαιρουμένου του πλαφόν που εισπράττουν οι παραγωγοί, μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος.
Υπολογίζεται ότι σε μηνιαία βάση από το πλαφόν στις τεχνολογίες παράγονται έσοδα από 25 έως 30 εκατ. την ημέρα. Μόνο για τον Αύγουστο το ύψος των επιδοτήσεων υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ, συνεισφέροντας σημαντικούς πόρους στο ΤΕΜ.
Μέχρι σήμερα αυτά τα έσοδα αποτελούσαν τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των παραγωγών, μέρος των οποίων οι εταιρείες επέστρεφαν στην αγορά για να καλύπτουν την εκπτωτική πολιτική στο retail. Τώρα που τα έσοδα αυτά γεμίζουν το ταμείο των επιδοτήσεων, οι εκπτώσεις των παρόχων ψαλιδίζονται, άρα και τα οφέλη για τους καταναλωτές.
Όμως, τα ποσά αυτά, αν και αυξημένα, δεν είναι αρκετά για να τιθασεύσουν τις ανατιμήσεις του φυσικού αερίου. Αν μάλιστα οι τιμές συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν στα ύψη, είναι φανερό ότι ο κουμπαράς του ΤΕΜ θα χρειαστεί να διευρυνθεί, με τις προβλέψεις να υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα. Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ότι για το β’ εξάμηνο θα χρειαστούν 3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 850 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει πάψει πλέον να αποτελεί ρεαλιστικό στόχο.
Άνακοινώνονται οι νέες χρεώσεις που θα εφαρμοστούν από την 1η του επόμενου μήνα - Έρχεται σοκ από τα σταθερά τιμολόγια που εκπνέουν - Μέσα στο φθινόπωρο χιλιάδες καταναλωτές που ήταν προστατευμένοι στα σταθερά συμβόλαια της ΔΕΗ, αλλά και άλλων προμηθευτών, θα βρεθούν προ εκπλήξεως
www.newmoney.gr