Τα διεθνή μέσα, από την Deutsche Welle έως τους New York Times, κρεμούν «στα μανταλάκια» το ελληνικό Watergate συγκρίνοντας μάλιστα το «καθεστώς» Μητσοτάκη με τη χούντα των συνταγματαρχών, και στην Ελλάδα ξημερώνει ένα ακόμη ανέμελο καλοκαιρινό πρωινό…
Επειδή αναφέρθηκε τις προάλλες και το ζήτημα της ελευθερίας του τύπου.
Γνωρίζω καλά πως δουλεύει αυτό το σύστημα διαχείρισης της κοινής γνώμης και αποτελείται από μια αμάδα ατόμων που κυκλοφορεί ακόμα και ψευδείς ή παραποιημένες ειδήσεις, όχι απευθείας, αλλά με κυκλικό τρόπο, ώστε κάθε "πηγή" να χρησιμοποιεί την προηγούμενη ως απόδειξη και αναφορά των ισχυρισμών της.
Πάρτε για παράδειγμα την κακή εικόνα που έχει καλλιεργηθεί για τη χώρα μας, τόσο στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου, όσο και στο Προσφυγικό με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα pushbacks, ακόμα και για την υπόθεση των συνακροάσεων.
Πάντα θα βρεθεί ένα ξένο έντυπο που θα χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη των ισχυρισμών κάποιων, το οποίο θα δημοσιεύει ένα άρθρο για την "κακή κατάσταση" που δήθεν επικρατεί στη χώρα μας, σε διάφορα πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Αυτό που δεν αναφέρει κανένας, είναι δύο σημαντικά στοιχεία:
1. Ο συντάκτης του άρθρου στο ξένο έντυπο είναι συνήθως ο ίδιος κάθε φορά και εάν ψάξει κανείς θα δει ότι είναι Έλληνας και ανήκει στον πολιτικό σχηματισμό ή τον οργανισμό ή την ομάδα που κυκλοφόρησε τη φήμη.
2. Το ίδιο το έντυπο υπογραμμίζει στα "ψιλά γράμματα" ότι "οι απόψεις που αποτυπώνονται στα άρθρα αποτελούν τις προσωπικές θέσεις του συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες θέσεις του εντύπου μας", κάτι που ο μέσος Έλληνας πολίτης αγνοεί και εντυπωσιάζεται όταν αυτό το άρθρο δημοσιεύεται σε ένα μεγάλης κυκλοφορίας ή επισκεψιμότητας ΜΜΕ.
Εδώ η δημοσιογράφος που έγραψε το άρθρο στους ΝΥΤ περί χούντας Κούλη: