Να τα βάλουμε σε μια σειρά:
- Δικαίωμα του καθένα να μην του αρέσει το κέντρο, η Αθήνα, η Αττική, η επαρχία, η Ελλάδα και ανάλογα να ρυθμίζει τη ζωή του. Οι λόγοι είναι προσωπικοί.
- Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Άλλο
Μεταξουργείο, άλλο Θησείο, άλλο Πετράλωνα, άλλο πλατεία Βάθης. Υπάρχουν περιοχές στην Αθήνα (πλατεία Βάθης, Κολωνός, Ομόνοια,
Μεταξουργείο) που οι ιδιοκτήτες παίρνουν ενοίκια και μένουν αλλού γιατί δεν αντέχουν να ζουν εκεί που γεννήθηκαν πια και υπάρχουν περιοχές που είναι μια χαρά (Θησείο, Πετράλωνα, Κολωνάκι, Μετς, Πλάκα). Και επειδή έχουν μεγάλη ζήτηση, είναι και πανάκριβες.
- Οι μετανάστες σε κάθε πόλη που πάνε φροντίζουν να μένουν όλοι κοντά για να αλληλοϋποστηρίζονται και να έχουν και κάποιον να τα λένε στη γλώσσα τους (γκέτο). Άρα ψάχνουν τα φτηνότρα που είναι και πιο κοντά στη δουλειά τους. Πού θα πάνε ,στο Χαλάνδρι;
- Φοιτητές, νέοι που δεν έχουν οικογένεια, συνήθως δεν έχουν όχημα οπότε πάνε κέντρο για να είναι κοντά στη νυχτερινή ζωή. Μεγαλώνοντας αποκτούν ποιότητα ζωής και αναζητούν ησυχία, πράσινο ,παιδική χαρά για τα παιδιά κτλ.
- Το gentrification έχει πιάσει και στην Ελλάδα. Μετά την περιοχή του Ψυρρή (εκεί ο Λαλιώτης και οι κολλητοί του είχαν αγοράσει ακίνητα και μετά αναβάθμισαν την περιοχή) ,έχει τώρα επεκταθεί σε Πετράλωνα και Κυψέλη. Χίπστερ, ψώνια, καλλιτέχνες που έχουν σπίτια αλλού πάνε να μείνουν Κυψέλη και Εξάρχεια γιατί είναι της μόδας (ειλικρινά απορώ τι βρίσκει κανείς σε αυτές τις περιοχές, αλλά είπαμε γούστα είνια αυτά). Μαζι τους φέρνουν και τα χιπστεροκαφέ, vegan μαγαζιά, εναλλακτικά μαγαζιά με βοτάνια, γιόγκα, κάτι χιπστεροκαφενεία, χιπστερομεζεδοπωλεία και έτσι οι περιοχές έχουν χάσει εντελώς το χαρακτήρα τους που υποτίθεται για αυτό τις προτιμάνε. Βέβαια και εγώ αν ήμουν ιδιοκτήτης στην Κυψέλη από αυτούς θα τα έπαιρνα, δεν κάνω τον έξυπνο.