'Τι συμβαίνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Δημόσια με κρατική χρηματοδότηση είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους τα πανεπιστημιακά ιδρύματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρεώνουν δίδακτρα ή ότι απαγορεύεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο αριθμός των ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι μικρός κυρίως είναι εξειδικευμένα σε συγκεκριμένους επιστημονικούς τομείς. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελεί η Πορτογαλία, στην οποία η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση αναπτύχθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιπροσωπεύει το 50% της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που παρέχεται στη χώρα.
* Στην Αγγλία δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Υπάρχει όμως μια σειρά από ιδιωτικά ινστιτούτα τα οποία προσφέρουν μαθήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
* Στη Γαλλία υπάρχουν ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι λεγόμενες Grandes Ecoles, που εξειδικεύονται στους τομείς του εμπορίου.
* H Ισπανία διαθέτει 50 κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και 19 ιδιωτικά, από τα οποία τα επτά ανήκουν στην Καθολική Εκκλησία. Τα ιδιωτικά αυτά ιδρύματα είναι επίσημα αναγνωρισμένα από το κράτος.
* Μία χώρα με μεγάλη παράδοση στην κρατική εκπαίδευση είναι η Γερμανία. Ωστόσο από τα 350 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διαθέτει η χώρα αυτή, τα 86 ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα (κυρίως μικρής εμβέλειας ιδρύματα). Με εξαίρεση όμως μόνο ένα ή δύο ιδρύματα, όλα τα άλλα έχουν πολύ μικρό μέγεθος και ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς. Επίσης υπάρχουν 17 επαγγελματικές ακαδημίες (Berufsakademien) που δεν χρηματοδοτούνται από τις τοπικές κυβερνήσεις (Lander).
* Σε 12 ιδιωτικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν οι νέοι στην Ιταλία και σε 51 κρατικά. Πανεπιστήμιο όμως διαθέτει και το Βατικανό.
* Στη Σουηδία υπάρχουν τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια (ένα εκ των οποίων είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου) και αρκετά ινστιτούτα, τα οποία εξειδικεύονται σε τεχνολογικές και οικονομικές ειδικότητες.
Το ΒΗΜΑ, 15/01/2006 , Σελ.: A38
ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Τίτλοι για όλα τα... βαλάντια
Στην Ευρώπη η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι κατά το πλείστον δημόσια, ωστόσο σε πολλές χώρες πλάι στα δημόσια ιδρύματα λειτουργούν και ιδιωτικά, ενώ δίδακτρα καταβάλλονται συχνά και στα δημόσια. Στις ΗΠΑ λειτουργούν εκατοντάδες ιδιωτικά ιδρύματα κύρους με απλησίαστα δίδακτρα, που όμως δίνουν και πολλές υποτροφίες.
ΗΠΑ. Στην πατρίδα της ιδιωτικής εκπαίδευσης υπάρχουν πάνω από 3.000 δημόσια και ιδιωτικά κολέγια και Πανεπιστήμια. Σε όλα καταβάλλονται υψηλότατα δίδακτρα που για τα δημόσια κυμαίνονται από 6.000-12.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ για τα ιδιωτικά ξεπερνούν τα 20.000 δολάρια. Σε περιπτώσεις πασίγνωστων ιδιωτικών όπως το (μη κερδοσκοπικό) Χάρβαρντ τα ποσά προκαλούν ίλιγγο: Τα συνολικά δίδακτρα (μαζί με διαμονή, υπηρεσίες υγείας κ.λπ.) φτάνουν εφέτος τα 42.000 δολάρια...
M. Βρετανία. Τα Πανεπιστήμια είναι ανεξάρτητοι αυτοδιοικούμενοι οργανισμοί με κρατική εποπτεία. Υπάρχουν και περίπου 50 κολέγια και 12 ινστιτούτα με μεικτό καθεστώς λειτουργίας. Τα δίδακτρα για σπουδαστές από χώρες της E.E. δεν ξεπερνούν τις 3.000 λίρες, αλλά για τους μη Ευρωπαίους είναι πολλαπλάσια. Το γνωστό «Ιμπέριαλ κόλετζ», λ.χ., προβλέπει δίδακτρα 11.750-16.650 λίρες τον χρόνο.
Γαλλία. Λειτουργούν 80 δημόσια Πανεπιστήμια, 90 τεχνολογικά ινστιτούτα και περίπου 250 «Grandes Ecoles», οι περισσότερες από τις οποίες είναι σχολές υψηλού κύρους και ζήτησης, ιδιωτικές και δημόσιες. Σε πολλές απαιτούνται δίδακτρα από 4.000-15.000 ευρώ ετησίως.
Γερμανία. Με παράδοση στην κρατική εκπαίδευση η Γερμανία, έχει εκτός από τα περίπου 300 Πανεπιστήμια, κάπου 80 μικρότερα ινστιτούτα ιδιωτικού χαρακτήρα, εξειδικευμένα κυρίως σε οικονομικές, ιατρικές και θεολογικές σπουδές. Τα περισσότερα απαιτούν δίδακτρα.
Βέλγιο. Λειτουργούν 17 δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 125 - 700 ευρώ στα κρατικά ιδρύματα και ξεπερνούν τα 1.000 στα ιδιωτικά.
Ιταλία. Λειτουργούν 75 ιδρύματα - από τα οποία 45 είναι κρατικά. Τα άλλα, τα λεγόμενα Ελεύθερα Πανεπιστήμια, είναι ιδιωτικά και αναγνωρίζονται από την πολιτεία. Στα δημόσια τα δίδακτρα (τέλος εγγραφής) φτάνουν έως τα 1.000 ευρώ.
Τουρκία. Στη γειτονική χώρα υπάρχουν περίπου 75 πανεπιστήμια από τα οποία 15 είναι ιδιωτικά. H «ταρίφα» είναι περίπου 300 δολάρια στα κρατικά, αλλά τουλάχιστον 10.000 δολάρια στα ιδιωτικά.
Ισπανία. Λειτουργούν 51 κρατικά Πανεπιστήμια και 20 ιδιωτικά - ορισμένα από τα οποία ανήκουν στην Καθολική Εκκλησία. Στα δημόσια καταβάλλεται τέλος εγγραφής 1.200 ευρώ, στα ιδιωτικά τα δίδακτρα κυμαίνονται.
Πορτογαλία. Πλάι στα 14 κρατικά Πανεπιστήμια υπάρχουν 7 ιδιωτικά (μεταξύ των οποίων ένα καθολικό) με δίδακτρα που κυμαίνονται.
Πρώην Ανατολικές Χώρες. H Βουλγαρία έχει 37 κρατικά Πανεπιστήμια και 8 ιδιωτικά. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 3.000 έως 6.000-7.000 δολάρια. Στην Ουγγαρία και την Τσεχία λειτουργούν ορισμένα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, με δίδακτρα μεταξύ 4.500 και 10.000-12.000 ευρώ.
ΤΑ ΝΕΑ 4-2-2006
Σημειωση δικη μου: οπου και να θελουμε να αυτοπροσδιοριστουμε σε αυτον τον κοσμο, θα δουμε οτι εχουμε μεινει πισω. Κατι τυποι που θελουν να αυτοαποκαλουνται προοδευτικοι εχουν κολλησει στο τζαμπα. Το κακο το κρεας το τρωνε οι σκυλοι λενε στο χωριο μου και στα ελληνικα πανεπιστημια ερχονται απ' εξω να σπουδασουν κατι μαυροι, αυτοι που πουλανε τα cd μετα το μαθημα στις καφετεριες!!! Καλυτεροι βεβαια απο εσας που δεν φροντιζεται να κανεται τους αγωνες σας μετα απο το μαθημα αλλα κατα την διαρκεια αυτου, ετσι κραταται χαμηλα και αυτους που θα μπορουσαν να εχουν μια καλυτερη μοιρα. Ταμπουρωθειται καταληψιες πισω απο τα κλειδωμενα καγκελα και ετσι θα πατε μπροστα!!!! Χτιστε καφροι τα γραφεια των καθηγητων και ετσι θα αναβαθμισετε την δημοσια παιδεια. Δεν θελω να βαλω χρωμα στην συζητηση αλλα δεν μπορω να το αποφυγω: σας παραμυθιαζουν ηλιθιοι κνιτες τα στελεχοι της ηγεσιας σας και αυτοι στελνουν τα τεκνα τους στο αμερικανικο κολλεγιο, ξεστραβωθειτε, βγαλτε τον στοκο απο το μυαλο και τα ματια σας, μην κρατατε την ελλαδα πισω.
Του χαβαλε ειναι ο αγωνας σας, χαβαλεδες ειστε και εσεις: η νοημοσυνη σας δεν σας επιτρεπει να δειτε: Στο «κατεστημένο» ανήκει, φυσικά, και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι που διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας (Γ. Αρσένης, Π. Ευθυμίου, Γ. Παπανδρέου...) δεν εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους στη δημόσια εκπαίδευση, ούτε καν στην πρωτοβάθμια.
Ο γιος του Γ. Παπανδρέου, ο Αντρίκος, αφού αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, πήγε στις ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης για να σπουδάσει Οικονομικά. Στη συνέχεια, πήγε στη Νορβηγία για μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες συνεχίζει σήμερα στο Λονδίνο. Στις ΗΠΑ θα σπουδάσει και η Μαργαρίτα Παπανδρέου, η κόρη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι στην Γ' λυκείου προετοιμάζεται κι εκείνη για το ΙΒ.
Για την Αγγλία έφυγαν και τα δίδυμα της Μαρίας Δαμανάκη: ο γιος της σπουδάζει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του York και η κόρη της στο Leicester.
Η μεγάλη κόρη του Ν. Κωνσταντόπουλου, η Ζωή, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Σπουδές σε ιδιωτικά ιδρύματα ή απευθείας στο εξωτερικό έκαναν και τα παιδιά των ηγετών της αριστεράς. Η κόρη της Αλέκας Παπαρήγα, Βασιλεία, επέλεξε το Deree, για να σπουδάσει Οικονομικά, ενώ οι δυο κόρες του Αλ. Αλαβάνου προτίμησαν τα βρετανικά πανεπιστήμια για να σπουδάσουν Κοινωνική Ανθρωπολογία και Καλές Τέχνες.
Αυτοι δεν ειναι που σας γεμιζουν το (αδειο) μυαλο με αυτες τις οπισθοδρομικες αποψεις περι τζαμπα δημοσιου πανεπιστημιου; Γιατι και οι δημοσιες τουαλλετες δεν ειναι τζαμπα, κατι ριχνεις μεσα.
Κουραγιο Ελληνες, που θα παει; δεν θα κυβερνουν παντα αυτοι!!!