Όσο για τους Κύπριους σήμερα πίστεψέ με δεν είναι καλή πάστα.Ακούς από μορφωμένα παιδιά του Πανεπιστημίου και βγάζουν χολή για την Ελλάδα και βρίζουν τους Έλληνες!!και μόνο το βλέμα τους που κοιτούν τους Έλληνες σε κάνει να θες να τους πλακώσεις στο ξύλο!!Είναι χαμένα κορμιά και βολεψάκηδες.Αν η Ελλάδα είχε αντίστοιχο πολιτικό πρόβλημα είμαι σίγουρος οι νέοι θα φέρναν τα πάνω κάτω,θα έπραταν αντίστοιχα με το Πολυτεχνείο και απί χρόνια μέχρι να μάθει όλος ο κόσμος τι συμβαίνει.Οι Κύπριοι αντίθετα μόνο χαρτζιλίκι,το αυτοκίνητο και καμια γκομενίτσα.Κι ας βλέπουν απέναντί τους Τουρκική σημαία κι ας έχουν γίνει τόσα σε αυτή τη μαρτυρική μεγαλόνησο.
Κοίτα...
Κύπριος είναι ο Τζωτζ Μάικλ, Κύπριος είναι και ο Σολωμός Σολωμού...Η έκφραση "κακή πάστα" συνιστά ανεπίτρεπτη γενίκευση όταν μιλάμε για ιστορικά γεγονότα και δεν πρέπει να ερμηνεύουμε ιστορικά γεγονότα με βάση προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες...
Όσο για τη "συμπάθεια" για τους Έλληνες, εξηγείται ιστορικά αν και ο τοπικισμός είναι έντονος και στην ηπειρωτική ελλάδα, δεν θα είναι μεταξύ ελλήνων και κύπριων;
Έχω δει παλαιοτερα ξενόγλωσσα ντοκυμαντέρ με μαρτυρίες και Κυπρίων,με Άγγλους ιστορικούς και δημοσιογράφους που εξιστορούν το παρελθόν και πως οδηγήθηκαν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο..Το BBC έχει τέτοιο ντοκυμαντέρ.
Έχω δει και εγώ αρκετά ξένα ντοκυμανταιρ και δεν απεκόμισα τέτοια εντύπωση...
Ωστόσο οι Άγγλοι, που κρεμούσαν πιτσιρικάδες για "τρομοκρατική δράση" και χρησιμοποιούσαν τουρκοκύπριους για να επανδρώνουν τους μηχανισμούς ασφαλείας επί αποικιοκρατίας, δεν μπορεί να είναι απόλυτα αντικειμενικοί καθότι είχαν, έχουν και θα έχουν ειδική σχέση με την Κύπρο...
Προσωπικά θα μείνω στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν την τουρκική εισβολή η οποία ΔΕΝ έγινε για προστασία των Τουρκοκύπριων και στις ομολογίες τούρκων και τουρκοκυπρίων για ωμές εκτελέσεις αιχμαλώτων και αμάχων...
Το σχέδιο Ανάν χωρίς να το γνωρίζω σε πολύ βάθος,αλλά από τα βασικά που ανέφεραν οι ειδήσεις πιστεύω είναι ρεαλιστικό.Δεν μπορούν να ζητούν να φύγουν οι Τουρκοκύπριοι!!Και για τα σπίτια και περιουσίες που χάθηκαν θα αποζημιώνονταν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.Επέστρεφε την Αμμόχωστο στους Κύπριους,ενώ δεν υπήρχαν σύνορα,πάρα 2 ζώνες.δηλαδή 2 κοινότητες.Αυτά που ήταν μπερδεμένα ήταν σχετικά με την εκλογή Προέδρου.Όταν ήταν ο Κληρίδης έπραξε σωστά και επισήμανε τα σημεία που διαφωνούσε,ενώ ο Παπαδόπουλος το απέρριψε εξαρχής χωρίς να συζητήσει!!
Το πρόβλημα με το σχέδιο Ανάν ήταν ότι η εφαρμογή του επαφίετο στην καλή θέληση των Τουρκων (και όχι των τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν πέσει εδώ και 35 χρόνια θύματα του εθνικισμού τους) και ότι για κάθε απάντηση που έδινε ανέκυπταν πολλαπλάσιες ερωτήσεις...
Εκτός αυτού δημιουργούσε εν έτει 2004 κρατικό μόρφωμα που θυμίζει περισσότερο προτεκτοράτο της αποικιοκρατίας παρά σύγχρονο κράτος...
Και είναι απορίας άξιο γιατί πχ οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να είναι μια αναγνωρισμένη μειονότητα στα πρότυπα των Καταλανών του ισπανικού κράτους ή των σκοτζέζων στην Αγγλία, δηλαδή με μεγάλη αυτονομία και οιονεί κρατικές δομές και όσο για την ασφάλειά τους, η γειτνιάση με την τουρκία, την εγγυάται και με το παραπάνω...