Η έπαρση και η υποστολή της σημαίας
Η έπαρση και η υποστολή της σημαίας, σαφώς είναι κινήσεις που έχουν κάποιον συμβολισμό. Παλαιότερα οι εχθροπραξίες ελάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας μιας και οι μάχες εξελίσσονταν στο πεδίο μάχης από τους στρατιώτες να αντιμάχονται στρατιώτες (και όχι με έξυπνες βόμβες να σκοτώνουν παιδάκια μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία).
Η έπαρση της σημαίας και από τις δύο πλευρές σήμαινε την αρχή της ημέρας και η υποστολή το τέλος της μάχιμης ημέρας. Η σημαία βγαίνει πάνω από τον ιστό το βράδυ για να μην κλαπεί και ξαναμπαίνει το πρωί. Η μεσίστια σημαία, δηλώνει ότι άρχισε η μέρα αλλά λόγω πένθους δεν συμμετέχει το στρατόπεδο σε εχθροπραξίες.
Η κλοπή της σημαίας θεωρείται η ύψιστη προσβολή, μιας και αποτελεί έμβλημα και μόνο σε περίπτωση ήττας, υποστέλλεται η σημαία (χωρίς να παραδοθεί) και στη θέση της τοποθετείται η σημαία του εχθρού-νικητή.
Σε ειρηνικές περιόδους η έπαρση και η υποστολή διατηρούν τον συμβολισμό τους, μόνο που σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται καθημερινά αλλά μία φορά την εβδομάδα και συνήθως με τελετουργικό τρόπο(άγημα, μπάντα κλπ) κυρίως στις ακριτικές περιοχές.