Σοβαρα?Μηπως μπορει να παιζει ενα μικρο,τοσοδουλικο ρολο ο ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ που εχει αυξηθει καμποσες φορες μεσα στον 20ο αιωνα,και δη απο το 1945 και μετα?
Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι εξ ορισμού κακή η αύξηση του πλούτου..
Τα εγγόνια των κατά Μαρξ προλετάριων δημιούργησαν αυτόν τον πλούτο και καρπώθηκαν μεγάλο τμήμα του ειδικά μεταπολεμικά, είτε ως προσωπικές περιουσίες, είτε ως κοινωνικές παροχές..
Διπολο πραγματι...Κευνσιανισμος και πακετα στηριξης για τις Τραπεζες π.χ.(Μαστορα γραφτα,θα περασει αλλος αυριο)και Νεοφιλελευθερισμος με"επωδυνα,πλην αναγκαια μετρα"για το ποπολο.
Το "πόπολο" δεν είναι άβουλη μάζα και δεν είναι άμοιρο ευθυνών (οπωσδήποτε δεν είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κρίση)...
Ωστόσο, μου είναι δύσκολο να δώσω έναν ικανοποητικό ορισμό για το πόπολο και μου είναι ακόμη πιο δύσκολο να πω σε τί ποσοστό έχει προλεταριοποιηθεί...
Λοιπόν, για να "ξεκολήσουμε", θα πρότεινα:
1) Κλείσε τα λεξικά μακεδόνικα, ή ότι άλλο.
2) Πες πως ο Μαρξ δεν υπήρξε ποτέ ή ότι έχει ξεχαστεί απ' όλο τον κόσμο και έχει θαφτεί στα τάρταρα της ιστορίας ως κακή ανάμνηση.
3) Δώσε μια δική σου (ή όποιων άλλων εκτιμάς εσύ) ερμηνεία ή αφήγηση της οικονομικής κρίσης.
Η άποψή μου είναι ότι για την κρίση ευθύνεται συνδυασμός πολλών παραγόντων- από ψυχολογικούς μέχρι πολιτικούς που δεν είναι κοινοί για κάθε οικονομία...
Απληστία, σύνδρομο μαθητευόμενου μάγου, εξασθένιση του αστικού κράτους, μαλάκες καταναλωτές, άπληστοι τραπεζίτες, ξερόλες έμποροι...
Επιφανείς οικονομολόγοι έχουν επιχειρήσει να εξηγήσουν την κρίση (η οποία δεν είναι κάτι ενιαίο - σε κάθε οικονομία εκδηλώθηκε και αντιμετωπίστηκε διαφορετικά και επομένως τα αίτια πρέπει να εξεταστούν ανα περίπτωση) αλλά δεν είδα εκτεταμένη προσφυγή σε μαρξιστικά εργαλεία...
Ίσως διότι τα μαρξιστικά εργαλεία είχαν κάποια χρησιμότητα στα ντουζένια της βιομηχανικής επανάστασης (και εκεί περιορισμένη) αλλά 150 χρόνια μετά με οικονομίες και κοινωνίες απείρως πιο διαφορετικές, δεν κάνουν...
Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές και στάνταρ μοντέλα για να εξηγήσουμε το κάθε τι...