Πιστέ ιππότη, οι πλέον ευάλωτες οικονομίες στην παγκόσμια κρίση είναι οι πρώην ανατολικές...
Οι κοινωνικές τους υποδομές παραμένουν πίσω ακόμη και σε σχέση με την "ημιφεουδαρχική" ελλάδα ενώ τα μιλούνια εξαθλιωμένων μεταναστών και μεταναστριών που κατέκλυσαν την ευρώπη αμέσως μετά την κατάρρευση εν μια νυκτί των κομμουνιστικών καθεστώτων δείχνουν ότι τα περί κοινωνικών υποδομών ήταν ένας μύθος αναπαραγόμενος από τα κόκκινα παπαγαλάκια που μιλούσαν για σοσιαλιστικούς παραδείσους...
Φυσικά δεν θα θέσω καν το ερώτημα διότι είναι εκτός διδακτέας ύλης πώς στο διάολο λαοί που (υποτίθεται ότι) ζούσαν ευτυχισμένοι σε μια σοσιαλιστική κοινωνία έριξαν τα καθεστώτα αυτά, τα οποία έπεσαν σαν έτοιμα από καιρό...
Επιπρόσθετα, κάνετε το λάθος να βλέπευε παντού δίπολα...
Ο καπιταλισμός δεν είναι το αντίθετο του κομμουνισμού ούτε είναι κάποιο ανταγωνιστικό σύστημα- για την ακρίβεια δεν υπάρχει "καπιταλιστικό" σύστημα σαν ενιαίο δόγμα με αρχές και θέσεις...
Η ατομική ιδιοκτησία, είναι φιλελεύθερη κατάκτηση, όχι "καπιταλιστική" και φυσικά πάει πακέτο με άλλες φιλελεύθερες θέσεις- ελευθερία λόγου, καθολική ψηφοροφορία, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα κτλ.
Τα όρια στην ελευθερία είναι το ζητούμενο και όχι μια σύγκρουση τύπου παο - οσφπ....
Η δε σημερινή κρίση, ουδεμία σχέση έχει με τις μαρξιστικές θεωρίες καθότι προκλήθηκε από αίτια που ο μαρξ ούτε που μπορούσε να φανταστεί εκεί το 19ο αιώνα...
Και φυσικά θα αντιμετωπιστεί όχι με επαναστατική γυμναστική αλλά στα πλαίσια του διπόλου άκρατου οικονομικού φιλελευθερισμού και κευνσιανισμού...
Και που οφείλεται το ότι είναι ευάλωτες στην κρίση? Φυσικά ότι έπεσαν με τα μούτρα στο φιλελευθερισμό! Αν έχουν κάποιες ελπίδες να την ξεπεράσουν, είναι το κομμουνιστικό παρελθόν με τις βιομηχανικές και άλλες υποδομές που τους κληροδότησε!
Η ημιφεουραδχική Ελλάδα πρόσφατα ολοκλήρωσε τον κύριο οδικό της άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ο δρόμος με τη μεγαλύτερη πυκνότητα, Κόρινθος-Πάτρα, είναι κατσικόδρομος, στην επαρχία υπάρχουν καρόδρομοι.Όλα αυτά έπειτα από δεκαετίες εισροής ΠΑΚΤΩΛΩΝ από Ε.Ε.
Πριν αρχίσουν να έρχονται αυτοί οι πακτωλοί, η Ελλάδα έστελνε έξω μεταναστευτικά ρεύματα από τα μεγαλύτερα εν αναλογία με τον πλυθησμό της. Από το 19ο΄αιώνα έως τη δεκαετία του 70. Μετά τη σταφιδική κρίση δε, κοντά ο μισός πλυθησμός μετανάστευσε. ( τέλη 19ου αιώνα). Αυτά είναι καταγεγραμένα και ας μη τα ξέρουν πολλοί.
Το καπιταλιστικό σύστημα, παρά τις όποιες εμπειρικές διαφοροποιήσεις του έχει μια ενιαία λογική! Και αυτή συνίσταται στην κίνηση ΧΡΗΜΑ -ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ-ΧΡΗΜΑ!!! Δηλαδή χρήμα, προκαταβληθέν ως κεφάλαιο, μετατροπή του σε κεφάλαιο - μέσα παραγωγής, παραγωγική αξιοποίηση με αγορά εργατικής δύναμης και προσθήκη υπεραξίας - πραγματοποίηση της αξίας στην αγορά,και χρήμα!
Η κίνηση αυτή, η λογική ενυπάρχει στον πυρήνα ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ καπιταλιστικής παραγωγικής σχέσης! Μάλλον αν υπάρχει η κίνηση αυτή, τότε χαρακτηρίζεται το σύστημα ή η σχέση καπιταλιστική.
Και μια τέτοια σχέση προσαρτά τον άνθρωπο ως μέσο, ως ένα ακόμη εργαλείο αξιποίησης, αλλά και ως καταναλωτικό μέσο. Για τους σκοπούς της σύνεχούς συσσώρευσης. Φυσικά η κοινωνία- και για την ίδια τη διατήρηση του καπιταλισμού, μια και ένα τέτοιο σύστημα είναι αυτοκαταστροφικό και αντιφατικό- έχει θέσει περιορισμούς σε αυτό το μοτίβο. Αν αυτό το τέρας αφεθεί ατιθάσευτο, αν ξεδιπλώσουμε τη λογική του σχήματος αυτού στην πλήρη του έκταση, τότε φτάνουμε στα ωραία φαινόμενα, να ταίζουν τον εργάτη ενώ δουλεύει,σα να βάζεις στη μηχανή λάδι ή κάρβουνο.Μη παραξενεύστε αυτά ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ και ήτνα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ κατά το 19ο αιώνα. ΈΤΣΙ ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ! Έτσι πραγματοποιήθηκαν όλες αυτές οι υπεραξίες, έτσι χτίστηκαν τα μεγάλα καπιταλιστικά κράτη! Δε τα λέω εγώ! Οι τότε κρατικότατοι και βασιλικότατοι υπάλληλοι των επιθεωρήσεων εργασίας και υγειονομιοί υπάλληλοι τα έλεγαν!! τα στοιχεία και οι πηγές υπάρχουν!
Άλλο που αυτό τό σύστημα τώρα λειτουργεί με μπαλώματα. Φυσικά αποκαλύπτεται ενίοτε, και δη εν συνθήκες κρίσεις. Είναι το σύστημα που αφήνει τον άλλο να πεθάνει.
Εν πάσει περιπτώσει εν συνθήκες κρίσης αναφύονται φασιστικές ή υποφασιστοειδείς πρακτικές , νοοτροπίες και σκεπτικά και κυρίως η ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ! Και αυτό εμφανίζεται να παίρνει πολλές μορφές, εν πολλοίς με μια πρώτη ματιά αθώες.
Στην τελική το θέμα δεν είναι κομμουνισμός ή καπιταλισμός. Αλλά είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ! Και αυτό που είπε ο Καντ ότι το ύψιστο σημείο πολιτισμού είναι να αντιμετωπίζεται ο άνθρωπος ( χωρίς τους λειπούς προσδιορισμούς!!!) ως ΣΚΟΠΟΣ και όχι ως ΜΕΣΟ!