voltaire45
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 1 Δεκ 2005
- Κριτικές
- 1
- Like
- 1.906
- Πόντοι
- 366
Νομίζω ότι μιλάς για το Μαρξ μέσω του Σουμπετερ! Αφαιρείς την παράμετρο κοινωνία και ταξική πάλη.
Αν όμως θες, ανάλυσε την περίπτωση της αυτοκινητοβιομηχανίας μέσα από τη λογική σου:
Χρόνο για ιδιαίτερες αναλύσεις δεν έχω. Θα πω όμως τα εξής που πιστεύω ότι συνάδουν με την θεωρία της "δημιουργικής καταστροφής":
α) Η πρόσφατη στροφή στην ανάπτυξη υβριδικών μοντέλων.
β) Η χρήση μεθόδων παραγωγής όπως just in time inventory.
γ) Η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής.
Επιπροσθέτως ας αναφέρω και ένα ρόλο της κοινωνίας:
Το καπιταλιστικό κράτος (αυτό που αποτελεί όργανο στα χέρια των καπιταλιστών κατά τον Λένιν) αναγκάζει την αυτοκινητοβιομηχανία να παράγει αυτοκίνητα:
α) Με καλλίτερες προδιαγραφές ασφαλείας
β) Με μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση (όρια εκπομπών).
Έμπρακτα λοιπόν το καπιταλιστικό κράτος που είναι όργανο των βιομηχάνων αναγκάζει την αυτοκινητοβιομηχανία να μειώσει το ποσοστό του κέρδους της και επομένως την οδηγεί στον θάνατο της.
Και για το πως αλλάζει ο παγκόσμια οικονομία και αν μπορεί να προβλεφθεί το μέλλον:
Θα μπορούσε να φανταστεί ο Μαρξ ή ο οποιοσδήποτε μαρξιστής οικονομολόγος ότι οι πρώην υποτελείς Ινδοί θα αγόραζαν μία εταιρεία - σύμβολο των αποικιοκρατών τους; Μιλάω φυσικά για το γεγονός ότι η Ινδική Tatra αγόρασε την Jaguar.
Ή θα μπορούσε να φανταστεί ο Μαρξ ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Daimler Benz υπάρχει εκπρόσωπος του συνταξιοδοτικού ταμείου των εργαζόμενων του δημόσιου τομέα της Καλιφόρνιας;
Τέλος εκείνο που βλέπω είναι ότι η ανάγκη του ανθρώπου για κινητικότητα και για ταξείδι (και "ταξείδι") είναι απεριόριστη.
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα, γρηγορότερα τραίνα, από φουσκωτά μέχρι φερυ-μπωτ των 3000 επιβατών, αεροπλάνα από jumbo jet μέχρι ελικοφόρα, μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, μέχρι πατίνια χωράνε. Όλοι αυτοί οι κλάδοι της βιομηχανίας των μεταφορών είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους χωρίς αναγκαστικά να οδηγηθεί κανένας στην εξαφάνιση.
Και όταν θα εκτοξεύονται τα πρώτα λεωφορεία με τουρίστες του διαστήματος δεν θα ήθελα τίποτε άλλο από το να είμαι επιβάτης σε ένα από αυτά.
Per aspera ad astra.
Ad astra.