Νέα

Η χούντα της ΔΑΠ & της Αριστεράς

• Μέλος που άνοιξε το νήμα yrret
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 512
  • Εμφανίσεις 19K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

hunter1000

Μέλος
Εγγρ.
21 Απρ 2007
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
16
Ο Σκατογερος φταιει που δεν αφησε να βγη το πορισμα της Κυπρου , θα επεφτε γελιο , αλλα τωρα γινανε μαγκες και οι τσαμπα μαγκες ........................

vothros

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Απρ 2007
Κριτικές
3
Like
5
Πόντοι
166
ζιτο η μονι σοστι επαναστασι !!!!!!!!!!!!!!!!!

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
επειδή είσαι μικρός θα στο κάνω πενηνταράκια μέχρι να μεγαλώσεις.

στη δημοκρατία υποτίθεται ότι οι πολλοί κυβερνούν. Τώρα ΠΩΣ γίνεται ο δεξιός που επί της ουσίας επιζητά να κυβερνά το συμφέρον των λίγων ακόμα δεν το έχω καταλάβει.....

Άλλα αντ' άλλων...
Μπερδεύεις τη "δεξια" με την ολιγαρχία, την άμεση με την έμμεση δημοκρατία και τα αντικροούμενα συμφέροντα που υπάρχουν σε ένα εκλογικό σώμα με την πολιτική τοποθέτηση...

η αλλοίωση του όρου έτσι όπως επιβλήθηκε από τους πούστηδες Αγγλους που ανακάλυψαν τον κοινοβουλευτισμό είναι πραγματικά ανεξήγητη. Η αποθέωση της απάτης αυτής δε είναι η βασιλευομένη δημοκρατία (είχαμε και από τέτοιο)..........

Το 'να, τ' άλλο...
Η Ισπανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και δεν θυμάμαι ποια άλλη χώρα έχουν προηγμένες δημοκρατίες με ανώτατο άρχοντα κληρονομικό μονάρχη...

Ο δε κοινοβουλευτισμός ήταν ιστορικά ένα επίτευγμα της αστικής τάξης για να περιορίσει τις εξουσίες του βασιλιά...
Η μορφή της δημοκρατίας (βασιλευόμενη, προεδρευόμενη, προεδρική) δεν επηρρεάζει αυτή καθεαυτή την ποιότητά της...
Τώρα αν εσύ έχεις ταυτίσει τη δημοκρατία με λαϊκές επιτροπές και όχλους, είναι μια άλλη ιστορία...

Δλδ πώς είναι δυνατό να κυβερνά ένας κληρονομικά μαζί με το λαό, μόνο οι βασιλόφρονες μπορούν να μας απαντήσουν.....

Κάθε κράτος έχει τα δικά του ήθη και έθιμα...Στις χώρες που ανέφερα, η βασιλεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία τους, ο θεσμός προσαρμόστηκε στα δεδομένα της εποχής και ο μονάρχης είναι ένα ανώδυνο φοκλόρ με ελάχιστες πραγματικές εξουσίες...
ΣΤην Ελλάδα, ο θεσμός ήταν ανέκαθεν σύμβολο ξένης επιρροής- επιβολής και οι βασιλείς που είχαμε δεν διακρίθηκαν για την προσαρμοστικότητά τους, ιδίως ο τελευταίος και γι' αυτό πήρε τον πούλο...
Όλως τυχαίως σε πρώτη φάση από τη χούντα και αργότερα από μια δεξιά κυβέρνηση...
Τώρα πώς η ολλανδία ή η σουηδία έχουν με βασιλιά έχουν απείρως πιο προηγμένη δημοκρατία απ' ό,τι είχαμε εμείς επί "σοσιαλισμού" του τρίτου δρόμου, είναι απόρίας άξιον  αλλά μόνο για ' σένα...

εγώ δεν συζητάω τι είναι για τον Ελληνα.
Συζητάω την ευρύτερη έννοια του όρου.

Υ.Γ.
την γνωρίζουμε και τη σχέση του Καραμανλή με το στράτευμα.............
για να μην πούμε τα πραξικοπήματα που ετοιμάζονταν μόλις βγήκε ο Αντρέας.......
βέβαια ο Καραμανλής γνωρίζοντας την λαική κατάσταση τότε τους είπε συνετά να κάτσουν στ αβγά τους....

Τα πάντα όλα...
Μια πηγή για αυτό θα την ήθελα...
Εκτός εάν η πηγή είναι η αφήγηση κάποιου καμμένου απόστρατου στα ανίψια του.

Φυλήςυχος Πολίτης

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Μαρ 2008
Like
0
Πόντοι
166
Τα πάντα όλα...
Μια πηγή για αυτό θα την ήθελα...
Εκτός εάν η πηγή είναι η αφήγηση κάποιου καμμένου απόστρατου στα ανίψια του.

Str81977 αυτήν την παρέμβαση όταν σιγουρεύτηκε το βράδυ των εκλογών του 1981 ότι νικούσε το Πα.Σο.Κ την ξέρω κι εγώ. Άλλωστε αυτός επέμενε να μην μπουν οι λεγόμενοι "έξαλλοι" σε υπουργειά για να μετριαστούν οι αντιδράσεις των στρατηγών. Έπειτα από δικές του παραινέσεις κράτησε ο ίδιος ο Παπανδρέου το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Τώρα για πηγή ... ίδωμεν

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
ίσιε θα σου απαντήσω συνολικά και δεν το συζητάμε άλλο...
Ολες αυτές τις παπαρολογίες (ότι κάθε φορά που διαβάζω κάτι σε μια εφημερίδα πρέπει να κρατάω και το απόκομμα) κράτα τη για πάρτη σου.
Πληροφοριακά άμα γουστάρεις ψάξε στο αρχείο της ελευθεροτυπίας.
Σιγά μην χαλάσω χρόνο από την παραλία μου για να τεκμηριώσω την άποψή μου στο μπουρδέλα τελεία τιβι.

Τι σου έχουν μάθει για τη δημοκρατία και τι νομίζεις ότι είναι δημοκρατία, τι έθιμο έχει κάθε χώρα που τώρα το παίζει δημοκρατία και πριν από μερικούς αιώνες σοδόμιζε άλλα μέρη του κόσμου, ΣΤΑ ΠΕΛΕ ΜΟΥ.
Για μένα δημοκρατία δεν μπορεί να λέγεται κάτι στο οποίο αποφασίζουν οικογένειες, ή πλούσιοι για την πορεία όλων.
Από κει και πέρα, στα πελέ μου εάν γουστάρεις βασιλιά, στα πελέ μου εάν γουστάρεις ανώτατο άρχοντα και στα πελέ μου γενικά εάν είσαι κομμουνιστής, ή αριστερός, ή φασίστας.

ΑΛΛΑ
η ΤΡΑΝΣ δεν έχει γεννηθεί ΓΚΟΜΕΝΑ, όσο και να διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου γι αυτό.
Τελεία.

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
Str81977 αυτήν την παρέμβαση όταν σιγουρεύτηκε το βράδυ των εκλογών του 1981 ότι νικούσε το Πα.Σο.Κ την ξέρω κι εγώ. Άλλωστε αυτός επέμενε να μην μπουν οι λεγόμενοι "έξαλλοι" σε υπουργειά για να μετριαστούν οι αντιδράσεις των στρατηγών. Έπειτα από δικές του παραινέσεις κράτησε ο ίδιος ο Παπανδρέου το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Τώρα για πηγή ... ίδωμεν

άστον. Θα ρωτήσει το Ζαγορίτη να του πει την ιστορία....

Υ.Γ.
Ας μην ήταν ο Αντρέας Αμερικανοαναθρεμμένος και θα σου έλεγα εγώ τώρα εάν θα μιλούσαμε για νέα 7ετία...........

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
Άλλα αντ' άλλων...
Μπερδεύεις τη "δεξια" με την ολιγαρχία, την άμεση με την έμμεση δημοκρατία και τα αντικροούμενα συμφέροντα που υπάρχουν σε ένα εκλογικό σώμα με την πολιτική τοποθέτηση..

κοίτα.......
είναι γνωστό τοις πάσι ότι για να περάσεις στο πανεπιστήμιο στην Γ' δέσμη χρειάζεται πολύ παπαγάλωμα.......

Αρχισε να αναλύεις αυτά που παπαγαλίζεις χρόνια τώρα...
Ισως ανακαλύψεις έναν καινούργιο νέο κόσμο.
Βέβαια αυτό έχει και σχέση με την ποιότητα της φαιάς που κουβαλάς....
Οπως είπαμε η ΤΡΑΝΣ όσο και να εξελιχθεί ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΓΚΟΜΕΝΑ.

theioulis

Σπουδαίος
Εγγρ.
16 Δεκ 2008
Κριτικές
44
Like
1.755
Πόντοι
3.425
Παράθεση από: str81977
ΣΤην Ελλάδα, ο θεσμός ήταν ανέκαθεν σύμβολο ξένης επιρροής- επιβολής και οι βασιλείς που είχαμε δεν διακρίθηκαν για την προσαρμοστικότητά τους, ιδίως ο τελευταίος και γι' αυτό πήρε τον πούλο...
Όλως τυχαίως σε πρώτη φάση από τη χούντα και αργότερα από μια δεξιά κυβέρνηση...
Τώρα πώς η ολλανδία ή η σουηδία έχουν με βασιλιά έχουν απείρως πιο προηγμένη δημοκρατία απ' ό,τι είχαμε εμείς επί "σοσιαλισμού" του τρίτου δρόμου, είναι απόρίας άξιον  αλλά μόνο για ' σένα...

Για κοίτα λοιπόν επιλεκτική μνήμη που έχει ο φιλαράκος μας. Αν δεν κάνω λάθος η Βασιλεία στην Νεώτερη Ελλάδα έχει πάρει πούλο και άλλες φορές. Μετά την μικρασιατική καταστροφή πήρε τον Μεγάλο Πούλο για να την ξαναφέρει η ΔΕΞΙΑ και επίσης πήρε τον πούλο και με την Γερμανική κατοχή και πήγε να το παίξει βασιλιάς εκ του Λονδίνου και μετά τον επανέφεραν με το στανιό οι Άγγλοι φίλοι μας. Μην χάσουν και το πιστό τσιράκι τους, έτσι;

Και κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω πως επειδή δεν ζούμε σε χώρες που κληρονομικά έχουν και είχαν μοναρχίες και επειδή η Ελλάδα τυγχάνει να είναι η μήτρα της Δημοκρατίας με κάθε μορφή και αν έχει εκφραστει αυτή (ακόμη και με τη μορφή του όχλου και την λαϊκής επανάστασης) δεν ταιριάζει, πως να το πω, στην κουλτούρα μου να έχω κάποιο λεβεντοκόλη και άλλο τζακάτο εξ Εξωτερικού γαλαζοαίματο για να του πληρώνω τα λούσα, τους γάμους τα κότερα, και να του κάνω χορηγίες τεράστιες εκτασεις και βίλες... όχι βέβαια στην Ελευσίνα και στο Πέραμα ή στο Γαϊδουρονήσι, που εκεί ίσως να του παραχωρούσα κανα οικοπεδάκι μέχρι 1 στρέμμα... Αλλά μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και στην Κέρκυρα και στην Αγιά στη Λάρισα το πουλάκι μου....και να τον έχουμε χρυσοπληρώσει για αυτά που του έχουμε παραχωρήσει επειδή ανήκει σε ξένο οίκο ευγενείας και φέρει γαλαζοαίματα χαρακτηριστικά. Βρε ουουουουσττττττττττ.

Μια χαρά περνάει με τους λεβεντοκόληδες φιλαράκους του στην Αγγλία... δεν έχει πέσει και στην ανέχεια και την ανεργία...

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Κριτικές
61
Like
43.349
Πόντοι
22.785
po po po po
δε βαριεστε να γραφετε;;;;;

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
Παράθεση από: str81977

Για κοίτα λοιπόν επιλεκτική μνήμη που έχει ο φιλαράκος μας. Αν δεν κάνω λάθος η Βασιλεία στην Νεώτερη Ελλάδα έχει πάρει πούλο και άλλες φορές. Μετά την μικρασιατική καταστροφή πήρε τον Μεγάλο Πούλο για να την ξαναφέρει η ΔΕΞΙΑ και επίσης πήρε τον πούλο και με την Γερμανική κατοχή και πήγε να το παίξει βασιλιάς εκ του Λονδίνου και μετά τον επανέφεραν με το στανιό οι Άγγλοι φίλοι μας. Μην χάσουν και το πιστό τσιράκι τους, έτσι;

Και κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω πως επειδή δεν ζούμε σε χώρες που κληρονομικά έχουν και είχαν μοναρχίες και επειδή η Ελλάδα τυγχάνει να είναι η μήτρα της Δημοκρατίας με κάθε μορφή και αν έχει εκφραστει αυτή (ακόμη και με τη μορφή του όχλου και την λαϊκής επανάστασης) δεν ταιριάζει, πως να το πω, στην κουλτούρα μου να έχω κάποιο λεβεντοκόλη και άλλο τζακάτο εξ Εξωτερικού γαλαζοαίματο για να του πληρώνω τα λούσα, τους γάμους τα κότερα, και να του κάνω χορηγίες τεράστιες εκτασεις και βίλες... όχι βέβαια στην Ελευσίνα και στο Πέραμα ή στο Γαϊδουρονήσι, που εκεί ίσως να του παραχωρούσα κανα οικοπεδάκι μέχρι 1 στρέμμα... Αλλά μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και στην Κέρκυρα και στην Αγιά στη Λάρισα το πουλάκι μου....και να τον έχουμε χρυσοπληρώσει για αυτά που του έχουμε παραχωρήσει επειδή ανήκει σε ξένο οίκο ευγενείας και φέρει γαλαζοαίματα χαρακτηριστικά. Βρε ουουουουσττττττττττ.

Μια χαρά περνάει με τους λεβεντοκόληδες φιλαράκους του στην Αγγλία... δεν έχει πέσει και στην ανέχεια και την ανεργία...

φιλαράκι...
δεν ξέρω τι μνήμη έχει...
ξέρω όμως σίγουρα ότι δεν χρειάζεσαι 3ψήφιο Αι κιου για να καταλάβεις μόνος σου ότι:
Οταν τα συμφέροντα ενός, δύο, άντε δέκα νοματαίων καθορίζουν το βίο χιλίων, αυτό ΔΕΝ λέγεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, είτε της κολλήσεις τον επιθετικό προσδιορισμό Βασιλευομένη, είτε προεδρική, είτε λαική είτε προεδρευομένη είτε δεν ξέρω γω τι άλλο.....
ΝΕΤΑ και ΣΤΑΡΑΤΑ.

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Κριτικές
61
Like
43.349
Πόντοι
22.785
χουντα περσον............. χουντα
άυτο θέλη ή έλλαδα :tickedoff: :tickedoff:

μήν βιαστής νά μού τήν πής............
άπλα σκέψου. :smitten:

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366

Εγώ πρώτη φορά ακούω ότι ετοιμάζονταν πραξικόπημα σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 81.
Μα γιατί μιλάμε τώρα; Ποιά περίπτωση;
Αφού ήταν ηλίου φαεινότερον ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν πρώτο κόμμα και με μεγάλη διαφορά μάλιστα. Και δεν θυμάμαι να κυκλοφορούσε σοβαρά καμιά φήμη ότι ετοιμάζεται πραξικόπημα (συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις τα στελέχη των αριστερών κομμάτων την κάνανε το βράδυ από το σπίτι για να μην τους πιάσουν - όλοι όμως κυκλοφορούσαν κανονικά το βράδυ των εκλογών, τα γραφεία των κομμάτων ήταν ανοιχτά, οι οπαδοί μέσα κοκ).
Από το 1977 - 78 είχε πλέον παγιωθεί η αίσθηση ότι ο κίνδυνος ενός νέου πραξικοπήματος είχε πλέον περάσει, η κάθαρση είχε προχωρήσει σημαντικά, υπήρχαν ουσιαστικές ελευθερίες, η δημοκρατία είχε πλέον παγιωθεί.

Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται ότι και την επόμενη των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου η ζωή συνεχίστηκε κανονικά, το κράτος λειτουργούσε, ο κόσμος πήγε στις δουλειές του. Και αυτά παρόλο που οι εκλογές του 1981 απετέλεσαν την τομή στην μεταπολιτευτική ιστορία και παγιώσαν περισσότερο από κάθε άλλο την Δημοκρατία στην χώρα. Δηλαδή η ομαλή παράδοση της κρατικής εξουσίας για πρώτη φορά σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα ήταν το γύρισμα της σελίδας τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο. Σημαντικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση έπαιξε και ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, ένας πολιτικός χαμηλών τόνων και σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένος σήμερα.

Τώρα για ποιούς έξαλλους του ΠΑΣΟΚ μιλάμε; Αν εννοείς κάποια στελέχη του ΠΑΚ, όλοι αυτοί είχαν διαγραφεί ή είχαν αποχωρήσει. Οι πρασινοφρουροί αναδείχθηκαν στην συνέχεια μέσα από τον σφιχτό εναγκαλισμό με την εξουσία. Και ο Λαλιώτης ήταν ακόμη εκείνη την εποχή το "Θείο Βρέφος"

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
άιντε γιατί μου τα πρήξατε  :badair: :badair: :badair: :badair: :badair:

Ακόμη κι έτσι, η σκιά των τανκς δεν εξαλείφθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Μέχρι την απομάκρυνση του Καραμανλή από την προεδρία, το Μάρτιο του 1985, έγιναν γνωστές τρεις τουλάχιστον κινητοποιήσεις για την απόκρουση ενδεχόμενου πραξικοπήματος.

Ο πρώτη πήρε τη μορφή 4ωρης νυχτερινής «αιφνιδιαστικής άσκησης ετοιμότητας» του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας τη νύχτα της 1ης Ιουνίου 1982. Την κήρυξη του «συναγερμού» έκανε από το σπίτι του ο υφυπουργός Αμυνας Αντώνης Δροσογιάννης, ο Παπανδρέου έφτασε τα μεσάνυχτα στο Πεντάγωνο (όπου και έβγαλε τη νύχτα), ενώ το σπίτι του στο Καστρί είχε περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στην ΕΡΤ και τον ΟΤΕ εγκαταστάθηκαν ταγματάρχες ως «σύνδεσμοι», ενώ ματαιώθηκε «λόγω καιρού» μια προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο. Επισήμως επρόκειτο για άσκηση «έναντι εξωτερικής απειλής», ημιεπίσημα ωστόσο διέρρευσε ότι σκοπός ήταν η «προστασία του πολιτεύματος» από απροσδιόριστες κινήσεις. Ερωτηματικά προκαλεί, ωστόσο, η λογοκρισία του δημοσιευμένου «Αρχείου Καραμανλή» για τις επαφές του Αντρέα με τον πρόεδρο και τον Μολυβιάτη εκείνες τις μέρες (βλ. δίπλα).

Εντυπωσιακότερη υπήρξε η δεύτερη κινητοποίηση, το Σαββατοκύριακο 26-27 Φεβρουαρίου 1983. Το απόγευμα του Σαββάτου τέθηκαν σε επιφυλακή τα σώματα ασφαλείας, το βράδυ εγκαταστάθηκαν στο Πεντάγωνο οι υπουργοί Προεδρίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ ο υφυπουργός Αμυνας Παυσανίας Ζακολίκος στάλθηκε μέσα στη νύχτα για «επιθεώρηση» των μονάδων της Β. Ελλάδας.

Την επομένη η «άσκηση» επεκτάθηκε στο στρατό, ενημερώθηκαν τα κόμματα και αξιωματικοί εγκαταστάθηκαν στην ΕΡΤ και τον ΟΤΕ. Το ίδιο βράδυ, ενώ η κρατική τηλεόραση διέψευδε τις φήμες για πραξικόπημα, ο πρωθυπουργός δειπνούσε στο σπίτι του με τον αμερικανό πρεσβευτή Μόντιγκλ Στερνς.

Ακολούθησε η αποστρατεία 29 στρατηγών, 52 ταξιάρχων κι 100 συνταγματαρχών. Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό τύπο, υπήρξαν πληροφορίες για «κινήσεις» στρατιωτικών στο Μεγάλο Πεύκο, την Ξάνθη (Δ' Σ.Σ.), την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστειάδα (31ο Σ.Π.), καθώς και φήμες για συλλήψεις αξιωματικών. Για «αποτυχημένο πραξικόπημα» μίλησαν και ευρωπαϊκά δίκτυα (RTF, DW, BBC). Επισήμως ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο -ξανά- για «άσκηση ετοιμότητας».

Τι συνέβη ακριβώς; Σημείωμα του Μολυβιάτη στο «Αρχείο Καραμανλή» αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από τον σταθμάρχη της CIA «ότι το βράδυ της επομένης θα γινόταν απόπειρα συλλήψεως του προέδρου και του πρωθυπουργού, καταλήψεως του Πενταγώνου κ.λπ.» (τ. 12ος, σ. 272). Ο ίδιος ο Καραμανλής φέρεται να υποτίμησε το όλο συμβάν, και το πρωί της Κυριακής έκανε δημόσια λόγο για «βλακείες».

Εντελώς διαφορετικά αντέδρασε η Ν.Δ., που έσπευσε να καταγγείλει τη λαϊκή κινητοποίηση σαν «απροκάλυπτη και ωμή εφαρμογή ολοκληρωτικών μεθόδων» που προκαλεί «εύλογες υπόνοιες» για «προσχεδιασμένη γενική δοκιμή επιβολής Δικτατορίας από το Κυβερνών Κόμμα».

Οσο για τα κόμματα της αριστεράς, οι αντιδράσεις τους κινήθηκαν μεταξύ απαίτησης να μάθουν περισσότερα και δεδηλωμένης βεβαιότητας ότι κάτι συνέβη. Η σύνδεση του «κινήματος» με την επίσκεψη του σοβιετικού πρωθυπουργού Τιχόνοφ στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και με το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές διαπραγματεύσεις για τις βάσεις βρίσκονταν στο πιο κρίσιμο σημείο τους, παρέμεινε πάντως στο επίπεδο των εικασιών.

Αν κάτι διαφοροποιεί το «κίνημα του 1983» από κάθε άλλο αυτό ήταν η κινητοποίηση της οργανωμένης βάσης του ΠΑΣΟΚ και της αριστεράς.

Ηδη από το μεσημέρι της Κυριακής το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού ειδοποιήθηκαν από κυβερνητικά στελέχη «να πάρουν τα μέτρα τους», ενεργοποιώντας τους παράνομους μηχανισμούς τους (και ειδοποιώντας τις μικρότερες αριστερές οργανώσεις).

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
και περιμένω τον ίσιο να μου πει ότι το αρχείο Καραμανλή δεν είναι αξιόπιστο....... :tits2: :tits2: :tits2:

Τα τανκς του εθνάρχη

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΨΑΡΡΑ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ / ios@enet.gr

Ο φόβος ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος δεν ήταν μόνο ένα μεταπολιτευτικό σύνδρομο, κατάλοιπο του τραύματος του 1967.

Αντρέας Παπανδρέου, Καραμανλής και Αβέρωφ.
Ως απειλή, επιστρατεύθηκε το 1981 από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, για να διασφαλιστεί η αθέτηση των επαγγελιών του ΠΑΣΟΚ για ριζικές αλλαγές. Τα δημοσιευμένα «Αρχεία Καραμανλή» είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά επ' αυτού.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Αντρέας Παπανδρέου δεν χρειαζόταν βέβαια και πολλά για να βάλει νερό στο (προεκλογικό) κρασί του, που έτσι κι αλλιώς είχε αραιωθεί αρκετά καθ' οδόν προς τις ιστορικές κάλπες της 18ης Οκτωβρίου 1981. Η επίκληση, όμως, του κινδύνου επέμβασης του στρατού, και μάλιστα απ' τον ανώτατο άρχοντα και «ρυθμιστή του πολιτεύματος», είναι αποκαλυπτική για τις συνθήκες περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η σημαντικότερη πολιτική αλλαγή μετά το '74.

*Δύο μέρες μετά της εκλογές, ο Καραμανλής καλεί τον Αντρέα και του δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ωστόσο, φροντίζει να του καταστήσει σαφή τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί:

«Τον επληροφόρησα ότι το βράδυ της εκλογής η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μου διεμήνυσε την απόφασή της να παραιτηθεί, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την πειθαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων, στην περίπτωση που η νέα Κυβέρνηση θα έθετε σε εφαρμογή τις προεκλογικές της διακηρύξεις και ιδίως εκείνες που έχουν σχέση με την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας. Και τον επληροφόρησα, επίσης, ότι αξίωσα από την ηγεσία να παραμείνει στη θέση της -πράγμα που εγένετο- με τη διαβεβαίωση ότι ο νέος πρωθυπουργός θα αποφύγει να κάνει πράγματα τα οποία θα εκθέσουν τη χώρα σε κινδύνους» (τ. 12ος, σ. 138).

Μια στρατιωτική ηγεσία που απειλεί με «διασάλευση της πειθαρχίας» των υφισταμένων της κι ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας που (αντί να τη βάλει στη θέση της) «εγγυάται» ότι η κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με 48% -κι επιπλέον απολαμβάνει τη στήριξη του 13% της αριστεράς- δεν θα εφαρμόσει τις προεκλογικές της διακηρύξεις. Μάλλον σαν ανέκδοτο μοιάζει η «διαβεβαίωση» του Καραμανλή «ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις αυτή τη στιγμή είναι απαλλαγμένες από φατριασμούς και δεν πρέπει να διαταραχθεί αυτή η κατάσταση» (σ. 137).

Ακόμη διαφωτιστικότερος είναι ο εθνάρχης σε μια άλλη καταγραφή των τότε διαβουλεύσεών του με τη στρατιωτική ηγεσία: «Τέσσερις ημέρες προ των εκλογών», γράφει, «ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Γκράτσιος, με πληροφόρησε ότι οι αρχηγοί των Επιτελείων είχαν αποφασίσει να παραιτηθούν σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ. Απεδοκίμασα την απόφασή τους αυτή και τους συνέστησα να παραμείνουν στις θέσεις τους, όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα της εκλογής».

*Τη βραδιά των εκλογών ο πρόεδρος τηλεφωνεί στον Γκράτσιο, ρωτώντας «για την κατάσταση που επικρατούσε στις Ενοπλες Δυνάμεις».

Ο στρατηγός τον πληροφορεί «ότι οι αρχηγοί συσκεφθέντες και πάλι απεφάσισαν να υποβάλουν την επομένη τις παραιτήσεις των, γιατί δεν ημπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων στην περίπτωση που η Κυβέρνηση θα έθετε σε εφαρμογή την πολιτική που είχε εξαγγείλει προεκλογικά». Ο Καραμανλής δίνει ωστόσο «κατηγορηματική εντολή να παραμείνουν στις θέσεις τους» -μεταξύ άλλων, «διά να διευκολύνουν τους ιδικούς μου χειρισμούς» (σ. 133-4).

*Οι «χειρισμοί» του εθνάρχη στέφθηκαν από επιτυχία: «Ο κ. Παπανδρέου εξεπλάγη, μ' ευχαρίστησε και μ' εβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να διαταράξει την κατάσταση στο στράτευμα, διότι αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι το συμφέρον και του τόπου και το δικό του. (...) Εν συνεχεία μου είπε ότι ξέρει ότι αποδίδω ιδιαίτερη σημασία εις τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης και γι' αυτό ήθελε να μου πει σε ποιους σκέπτεται να τα εμπιστευθεί, για να του πω κι εγώ τη γνώμη μου» (σ. 138).

*Οι λεπτομέρειες αυτού του «ιστορικού συμβιβασμού» θ' αποκρυσταλλωθούν σε σειρά συνομιλιών του νέου πρωθυπουργού με τον γ.γ. της προεδρίας, Πέτρο Μολυβιάτη (3-13/11/1981). Τα πρακτικά της πρώτης συνάντησής τους (3.11) δημοσιεύονται πάντως στο «Αρχείο Καραμανλή» αγρίως λογοκριμένα: υπάρχει μόνο η διαβεβαίωση του Αντρέα ότι «για όλα τα σοβαρά εξωτερικά θέματα θα ενημερώνει και θα συνεννοείται με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται ότι και την επόμενη των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου η ζωή συνεχίστηκε κανονικά, το κράτος λειτουργούσε, ο κόσμος πήγε στις δουλειές του. Και αυτά παρόλο που οι εκλογές του 1981 απετέλεσαν την τομή στην μεταπολιτευτική ιστορία και παγιώσαν περισσότερο από κάθε άλλο την Δημοκρατία στην χώρα. Δηλαδή η ομαλή παράδοση της κρατικής εξουσίας για πρώτη φορά σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα ήταν το γύρισμα της σελίδας τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο. Σημαντικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση έπαιξε και ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, ένας πολιτικός χαμηλών τόνων και σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένος σήμερα.

από τότε που έφυγα και δεν ελέγχω την ημερομηνία λήξης των χαπιών που παίρνεις έχεις αρχίσει και ποστάρεις σαν τον ίσιο.......

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
από τότε που έφυγα και δεν ελέγχω την ημερομηνία λήξης των χαπιών που παίρνεις έχεις αρχίσει και ποστάρεις σαν τον ίσιο.......

Και πως προκύπτει από το Αρχείο Καραμανλή ότι ετοιμάζονταν πραξικόπημα;;;; Εγώ δεν διαβάζω τίποτε τέτοιο.

Αν ήταν αποφασισμένοι οι χουντικοί του στρατεύματος (που οπωσδήποτε υπήρχαν ακόμη) θα φοβόνταν τον Καραμανλή (που έτσι και αλλοιώς τον θεωρούσαν προδότη) και οι στρατηγοί, αν είχαν ανάμιξη, θα έπαιρναν πίσω τις παραιτήσεις τους;
Λεονταρισμοί των στρατηγών που έβλεπαν ότι έτσι και αλλοιώς θα έχαναν την εξουσία.
Και ποιές ήταν οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για τις οποίες φοβόνταν οι στρατηγοί; Το έξω από το ΝΑΤΟ;

Καμία σύγκριση με τα 2 πρώτα χρόνια μετά την μεταπολίτευση που η κατάσταση ήταν πραγματικά ασταθής και ο κίνδυνος πραξικοπήματος ήταν ακόμη πολύ μεγάλος. Και πραγματικά ο κόσμος ήταν ψαρωμένος. Για δες λίγο τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το πολιτειακό και θα εκπλαγείς με τα ποσοστά ορισμένων περιοχών.

Όσο για τα γεγονότα του 1983, ρεεεεεεεεε, για δες εδώ τι λέει:
Στο Αριστοτέλειο συγκέντρωση φοιτητών ενημερώθηκε από τον (πασόκο) πρόεδρο της ΦΕΑΠΘ Μιχάλη Αλεξανδρίδη ότι «υπάρχει κίνηση κατώτερων αξιωματικών του στρατού» αλλά «η κατάσταση ελέγχεται».
Άντε, να γελάσω ή να κλάψω τώρα; Ή να πω "κομίζει γλαύκα ...... "
Ααααααα, και ψάξε λίγο από που ήταν ο Ζακολίκος.

Τώρα για τα ληγμένα, ρεεεεεεεε, ο γύψος έχει ημερομηνία λήξης;;;;

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
και περιμένω τον ίσιο να μου πει ότι το αρχείο Καραμανλή δεν είναι αξιόπιστο....... :tits2: :tits2: :tits2:

Τα τανκς του εθνάρχη

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΨΑΡΡΑ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ / ios@enet.gr

Ο φόβος ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος δεν ήταν μόνο ένα μεταπολιτευτικό σύνδρομο, κατάλοιπο του τραύματος του 1967.

Αντρέας Παπανδρέου, Καραμανλής και Αβέρωφ.
Ως απειλή, επιστρατεύθηκε το 1981 από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, για να διασφαλιστεί η αθέτηση των επαγγελιών του ΠΑΣΟΚ για ριζικές αλλαγές. Τα δημοσιευμένα «Αρχεία Καραμανλή» είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά επ' αυτού.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Αντρέας Παπανδρέου δεν χρειαζόταν βέβαια και πολλά για να βάλει νερό στο (προεκλογικό) κρασί του, που έτσι κι αλλιώς είχε αραιωθεί αρκετά καθ' οδόν προς τις ιστορικές κάλπες της 18ης Οκτωβρίου 1981. Η επίκληση, όμως, του κινδύνου επέμβασης του στρατού, και μάλιστα απ' τον ανώτατο άρχοντα και «ρυθμιστή του πολιτεύματος», είναι αποκαλυπτική για τις συνθήκες περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η σημαντικότερη πολιτική αλλαγή μετά το '74.

*Δύο μέρες μετά της εκλογές, ο Καραμανλής καλεί τον Αντρέα και του δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ωστόσο, φροντίζει να του καταστήσει σαφή τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί:

«Τον επληροφόρησα ότι το βράδυ της εκλογής η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μου διεμήνυσε την απόφασή της να παραιτηθεί, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την πειθαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων, στην περίπτωση που η νέα Κυβέρνηση θα έθετε σε εφαρμογή τις προεκλογικές της διακηρύξεις και ιδίως εκείνες που έχουν σχέση με την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας. Και τον επληροφόρησα, επίσης, ότι αξίωσα από την ηγεσία να παραμείνει στη θέση της -πράγμα που εγένετο- με τη διαβεβαίωση ότι ο νέος πρωθυπουργός θα αποφύγει να κάνει πράγματα τα οποία θα εκθέσουν τη χώρα σε κινδύνους» (τ. 12ος, σ. 138).

Μια στρατιωτική ηγεσία που απειλεί με «διασάλευση της πειθαρχίας» των υφισταμένων της κι ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας που (αντί να τη βάλει στη θέση της) «εγγυάται» ότι η κυβέρνηση που έχει εκλεγεί με 48% -κι επιπλέον απολαμβάνει τη στήριξη του 13% της αριστεράς- δεν θα εφαρμόσει τις προεκλογικές της διακηρύξεις. Μάλλον σαν ανέκδοτο μοιάζει η «διαβεβαίωση» του Καραμανλή «ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις αυτή τη στιγμή είναι απαλλαγμένες από φατριασμούς και δεν πρέπει να διαταραχθεί αυτή η κατάσταση» (σ. 137).

Ακόμη διαφωτιστικότερος είναι ο εθνάρχης σε μια άλλη καταγραφή των τότε διαβουλεύσεών του με τη στρατιωτική ηγεσία: «Τέσσερις ημέρες προ των εκλογών», γράφει, «ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Γκράτσιος, με πληροφόρησε ότι οι αρχηγοί των Επιτελείων είχαν αποφασίσει να παραιτηθούν σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ. Απεδοκίμασα την απόφασή τους αυτή και τους συνέστησα να παραμείνουν στις θέσεις τους, όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα της εκλογής».

*Τη βραδιά των εκλογών ο πρόεδρος τηλεφωνεί στον Γκράτσιο, ρωτώντας «για την κατάσταση που επικρατούσε στις Ενοπλες Δυνάμεις».

Ο στρατηγός τον πληροφορεί «ότι οι αρχηγοί συσκεφθέντες και πάλι απεφάσισαν να υποβάλουν την επομένη τις παραιτήσεις των, γιατί δεν ημπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων στην περίπτωση που η Κυβέρνηση θα έθετε σε εφαρμογή την πολιτική που είχε εξαγγείλει προεκλογικά». Ο Καραμανλής δίνει ωστόσο «κατηγορηματική εντολή να παραμείνουν στις θέσεις τους» -μεταξύ άλλων, «διά να διευκολύνουν τους ιδικούς μου χειρισμούς» (σ. 133-4).

*Οι «χειρισμοί» του εθνάρχη στέφθηκαν από επιτυχία: «Ο κ. Παπανδρέου εξεπλάγη, μ' ευχαρίστησε και μ' εβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να διαταράξει την κατάσταση στο στράτευμα, διότι αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι το συμφέρον και του τόπου και το δικό του. (...) Εν συνεχεία μου είπε ότι ξέρει ότι αποδίδω ιδιαίτερη σημασία εις τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης και γι' αυτό ήθελε να μου πει σε ποιους σκέπτεται να τα εμπιστευθεί, για να του πω κι εγώ τη γνώμη μου» (σ. 138).

*Οι λεπτομέρειες αυτού του «ιστορικού συμβιβασμού» θ' αποκρυσταλλωθούν σε σειρά συνομιλιών του νέου πρωθυπουργού με τον γ.γ. της προεδρίας, Πέτρο Μολυβιάτη (3-13/11/1981). Τα πρακτικά της πρώτης συνάντησής τους (3.11) δημοσιεύονται πάντως στο «Αρχείο Καραμανλή» αγρίως λογοκριμένα: υπάρχει μόνο η διαβεβαίωση του Αντρέα ότι «για όλα τα σοβαρά εξωτερικά θέματα θα ενημερώνει και θα συνεννοείται με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πες μας τί πίνεις και δεν μας δίνεις;

Από πότε η απειλή παραίτησης συνιστά απόπειρα πραξικοπήματος;

Βάζω το σχετικό απόσπασμα για να μη λές ότι παραποιώ τα λεγόμενά σου:

Τώρα αν ο Ιος το ερμηνευει ως απόπειρα πραξικοπήματος, δεν με εκπλήσσει...
Έχει πει χειρότερες μαλακίες....

Φυσικά, υπάρχει και ο παράγοντας των καβαφικών βαρβάρων...
Αν δεν επινοούμε μια χουντική απειλή για σφίγγουν οι κώλοι και να το παίζουμε δημοκράτες (όπως κάποιοι επικαλούνταν παλιότερα κομμουνιστική απειλή) τί θα κάνουμε;

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom