Ελλάδα-AIDS: κάθε 48 ώρες τρεις άνθρωποι θετικοί στον ιό !!!
Εντονα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, στην Ελλάδα, καθώς οι ειδικοί υπολογίζουν ότι κάθε δύο μέρες τρία άτομα στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται θετικά στον ιό του AIDS (HIV).
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι φέρουν τον ιό και δεν το γνωρίζουν, ενώ 9.000 έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων παρατηρείται σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας.
Ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας όσον αφορά το AIDS, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι -όπως πέρυσι- συνεχίζεται και φέτος η ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων. Αύξηση καταγράφεται στη συχνότητα μόλυνσης νεαρών γυναικών, ενώ δύο στους πέντε νέους, όπως έδειξε πανελλαδική έρευνα, έχουν ερωτικές επαφές χωρίς προφύλαξη.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, διευθυντή του Α' Παθολογικού Τμήματος - Μονάδας Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», Παναγιώτη Γαργαλιάνο-Κακολύρη, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, όπως έχει οριστεί η 1η Δεκεμβρίου.
Η χώρα μας σε πρόσφατη αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Health Consumer PowerHouse λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία λόγω τεσσάρων παραμέτρων αξιολόγησης, της μη ύπαρξης γενικευμένης εκστρατείας ενημέρωσης κοινού, της απουσίας εκπαίδευσης σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, της μη εύκολης πρόσβασης στη θεραπεία των μη πιστοποιημένων μεταναστών (undocumented immigrants) και του μη γενικευμένου ελέγχου για οροθετικότητα των εγκύων.
Ερευνα, με θέμα «Νέοι και AIDS», πραγματοποιήθηκε από σπουδαστές Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενώ τα στοιχεία επεξεργάστηκε η εταιρεία ALCO. Από την έρευνα προκύπτει μεταξύ άλλων ότι μεγάλο ποσοστό νέων (30,5%) δεν ρωτά ποτέ για την κατάσταση της υγείας του ερωτικού συντρόφου πριν από τη σεξουαλική επαφή. Ποσοστό που γίνεται «πιο επικίνδυνο» (35,7%) ανάμεσα σε όσους νέους έχουν περιστασιακή σχέση.
Στους άνδρες το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο (43%) από το αντίστοιχο των γυναικών (19%), γεγονός που σηματοδοτεί διαφορά στην ερωτική συμπεριφορά των δύο φύλων στον τομέα της πρόληψης της υγείας.