quardeen
Μέλος
- Εγγρ.
- 18 Ιουλ 2009
- Μηνύματα
- 8.156
- Like
- 4
- Πόντοι
- 66
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ
Το παρόν άρθρο θα προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την κατανάλωση γάλακτος, προϊόν το οποίο έχει δεχθεί αυστηρές κριτικές την τελευταία δεκαετία, σχετικά με την κατανάλωσή του από ενήλικες.
Μία γνωστή φράση που κυκλοφορεί μεταξύ των επιστημόνων υγείας (κλινικοί διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, γιατροί) είναι ότι ''το γάλα είναι μόνο για τις αγελάδες''.
Πιθανόν οι περισσότεροι σκέφτεστε ότι ''αφού υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα, αφού πωλείται ακόμα και σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα και φυσικά αφού το εκθειάζει η διαφήμιση στην τηλεόραση ως ένα προϊόν απαραίτητο για όλη την οικογένεια, τότε σίγουρα είναι καλό. Ευτυχώς η αντίληψη αυτή έχει αρχίσει να εκλείπει τελευταία και γενικά η ενημέρωση από την τηλεόραση έχει πλέον φτάσει να αμφισβητείται έντονα για την εγκυρότητά της.
Βασικά χαρακτηριστικά του γάλακτος
ΟΛΑ τα γάλατα αγελάδας, συμβατικά και βιολογικά, περιέχουν 59 ενεργές ορμόνες, αλλεργιογόνα, λίπος, χοληστερόλη, πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Τα περισσότερα γάλατα αγελάδας περιέχουν φυτοφάρμακα, διοξίνες (περίπου 200 φορές άνω του επιτρεπτού ορίου), 52 ισχυρά αντιβιοτικά, πύον, περιττώματα, βακτήρια και ιούς. Περιέχουν συνήθως ίχνη από οτιδήποτε έχει καταναλώσει η αγελάδα.
Αφετηρία για μορφές καρκίνου;
Από τις 59 ορμόνες που αναφέραμε παραπάνω υπάρχει μία αυξητική ορμόνη, την οποία πιθανά γνωρίζετε, και ονομάζεται IGF-1 (Insulin like Growth Factor). Η ορμόνη αυτή εντοπίζεται σε αγελάδες και ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο, θεωρείται ως παράγοντας-κλειδί για τη ραγδαία αύξηση του καρκίνου του μαστού, καθώς επίσης και του παχέος εντέρου. Η IGF-1 βρίσκεται μέσα σε όλα τα γάλατα με σκοπό να μεγαλώνει τα νεογέννητα γρήγορα. Ποιος ο σκοπός ανάπτυξης όμως για τον μέσο ενήλικα με μία εμφανή τάση προς την παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια;
Σκεφτείτε λίγο και τα παράγωγα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το τυρί (κίτρινο τυρί) περιέχει περίπου 10 φορές τα συστατικά που περιέχει το γάλα για τον απλούστατο λόγο ότι για να παραχθεί μία ποσότητα τυριού χρειάζονται 10 ίσες ποσότητες γάλακτος. Οι ίδιες τιμές για το παγωτό είναι 12 και για το βούτυρο 21.
Για καλή μας τύχη, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση γάλακτος για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζεται στα 250 ml ενώ η αντίστοιχη κατανάλωση για την Αμερική είναι περίπου 3πλάσια. Αυτό ίσως εξηγεί, κατά ένα μέρος και την ολοένα αυξανόμενη παχυσαρκία των Αμερικανών.
Ασβέστιο
Από ποια πηγή νομίζετε ότι παίρνουν οι αγελάδες το απαραίτητο ασβέστιο προκειμένου να μεγαλώσουν και να υποστηρίξουν το μεγάλο τους σκελετό; Από τα φυτά! Ναι πολύ σωστά διαβάσατε, γιατί το ασβέστιο των φυτών περιέχει ταυτόχρονα μία μεγάλη ποσότητα μαγνησίου απαραίτητο για να απορροφηθεί στο σώμα μας το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Το ασβέστιο στο αγελαδινό γάλα περιέχει αναποτελεσματικές δόσεις μαγνησίου (περίπου 11% του απαραιτήτου) για την απορρόφησή του και μάλλον είναι αυτό που εξηγεί γιατί, χώρες με υψηλή κατανάλωση γάλακτος/γαλακτοκομικών έχουν ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη εμφάνιση οστεοπόρωσης.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
– The truth about milk
Το παρόν άρθρο θα προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την κατανάλωση γάλακτος, προϊόν το οποίο έχει δεχθεί αυστηρές κριτικές την τελευταία δεκαετία, σχετικά με την κατανάλωσή του από ενήλικες.
Μία γνωστή φράση που κυκλοφορεί μεταξύ των επιστημόνων υγείας (κλινικοί διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, γιατροί) είναι ότι ''το γάλα είναι μόνο για τις αγελάδες''.
Πιθανόν οι περισσότεροι σκέφτεστε ότι ''αφού υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα, αφού πωλείται ακόμα και σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα και φυσικά αφού το εκθειάζει η διαφήμιση στην τηλεόραση ως ένα προϊόν απαραίτητο για όλη την οικογένεια, τότε σίγουρα είναι καλό. Ευτυχώς η αντίληψη αυτή έχει αρχίσει να εκλείπει τελευταία και γενικά η ενημέρωση από την τηλεόραση έχει πλέον φτάσει να αμφισβητείται έντονα για την εγκυρότητά της.
Βασικά χαρακτηριστικά του γάλακτος
ΟΛΑ τα γάλατα αγελάδας, συμβατικά και βιολογικά, περιέχουν 59 ενεργές ορμόνες, αλλεργιογόνα, λίπος, χοληστερόλη, πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Τα περισσότερα γάλατα αγελάδας περιέχουν φυτοφάρμακα, διοξίνες (περίπου 200 φορές άνω του επιτρεπτού ορίου), 52 ισχυρά αντιβιοτικά, πύον, περιττώματα, βακτήρια και ιούς. Περιέχουν συνήθως ίχνη από οτιδήποτε έχει καταναλώσει η αγελάδα.
Αφετηρία για μορφές καρκίνου;
Από τις 59 ορμόνες που αναφέραμε παραπάνω υπάρχει μία αυξητική ορμόνη, την οποία πιθανά γνωρίζετε, και ονομάζεται IGF-1 (Insulin like Growth Factor). Η ορμόνη αυτή εντοπίζεται σε αγελάδες και ανθρώπους. Σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο, θεωρείται ως παράγοντας-κλειδί για τη ραγδαία αύξηση του καρκίνου του μαστού, καθώς επίσης και του παχέος εντέρου. Η IGF-1 βρίσκεται μέσα σε όλα τα γάλατα με σκοπό να μεγαλώνει τα νεογέννητα γρήγορα. Ποιος ο σκοπός ανάπτυξης όμως για τον μέσο ενήλικα με μία εμφανή τάση προς την παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια;
Σκεφτείτε λίγο και τα παράγωγα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το τυρί (κίτρινο τυρί) περιέχει περίπου 10 φορές τα συστατικά που περιέχει το γάλα για τον απλούστατο λόγο ότι για να παραχθεί μία ποσότητα τυριού χρειάζονται 10 ίσες ποσότητες γάλακτος. Οι ίδιες τιμές για το παγωτό είναι 12 και για το βούτυρο 21.
Για καλή μας τύχη, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση γάλακτος για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζεται στα 250 ml ενώ η αντίστοιχη κατανάλωση για την Αμερική είναι περίπου 3πλάσια. Αυτό ίσως εξηγεί, κατά ένα μέρος και την ολοένα αυξανόμενη παχυσαρκία των Αμερικανών.
Ασβέστιο
Από ποια πηγή νομίζετε ότι παίρνουν οι αγελάδες το απαραίτητο ασβέστιο προκειμένου να μεγαλώσουν και να υποστηρίξουν το μεγάλο τους σκελετό; Από τα φυτά! Ναι πολύ σωστά διαβάσατε, γιατί το ασβέστιο των φυτών περιέχει ταυτόχρονα μία μεγάλη ποσότητα μαγνησίου απαραίτητο για να απορροφηθεί στο σώμα μας το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Το ασβέστιο στο αγελαδινό γάλα περιέχει αναποτελεσματικές δόσεις μαγνησίου (περίπου 11% του απαραιτήτου) για την απορρόφησή του και μάλλον είναι αυτό που εξηγεί γιατί, χώρες με υψηλή κατανάλωση γάλακτος/γαλακτοκομικών έχουν ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη εμφάνιση οστεοπόρωσης.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
– The truth about milk