Νέα

Ευθανασία..λύτρωση ή έγκλημα ;

• Μέλος που άνοιξε το νήμα AssFiller
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 248
  • Εμφανίσεις 12K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Είστε υπέρ ή κατά της ευθανασίας ;

• Υπέρ

Ψήφοι: 2 100,0%
  • Κατά

Ψήφοι: 0 0,0%
  • Δεν έχω άποψη

Ψήφοι: 0 0,0%

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    2

Επισκέπτης
Νόμος υπάρχει και για την αυτοκτονία (απαγορεύεται να αυτοκτονήσεις), αλλά βέβαια δεν έφαρμόζεται. Είτε γιατί πέτυχες το στόχο σου και τα κακάρωσες (οπότε ποιόν να δικάσουν?), είτε γιατί αν και απέτυχες είσαι τόσο βεβαρυμένος, που σε λυπούνται και δε σου κάνουν μήνυση.
Ο Ζαχόπουλος π.χ. που απέτυχε, δε νομίζω να διωχθεί για το σάλτο του.

Ποινικος Κώδικας, άρθρο 301
“Όποιος με πρόθεση κατέπεισε άλλον να αυτοκτονήσει, αν τελέστηκε η αυτοκτονία ή έγινε απόπειρα της, καθώς και όποιος έδωσε βοήθεια κατ΄αυτήν τιμωρείται με φυλάκιση”

Επομένως Σταύρο μου , κάνεις κάποιο λάθος ...
Δεν τιμωρείται αυτός που θα αυτοκτωνήσει , αλλά αυτός που τον έπεισε ή που τον βοήθησε στην τέλεση της αυτοκτωνίας.

Επισκέπτης
Δεν θα μπώ στη διαδικασία να υποστηρίξω ή όχι την ευθανασία.
Οι θέσεις της Ορθόδοξης Θεολογίας , είναι γνωστές στους πάντες , είτε ομοδόξους είτε ετεροδόξους.

Εκεί που θέλω να σταθώ είναι στην εφαρμογή της ευθανασίας.

Αλήθεια, ένας Ορθόδοξος γιατρός, θα την επιχειρούσε με δεδομένο οτι ειναι ισάξια απο θρησκευτικής πλευράς με το φόνο ?
Και αν ναί , ποιός θα του επέβαλε να τελέσει ένα φόνο ?

Είμαι βέβαιος , πως άν στην Ελλάδα επιτρεπότανε η ευθανασία ... θα ζητούσαμε να απαγορευθεί ... γιατί ως λαός είμαστε πολύ ανάποδος .

OP
OP
A

AssFiller

Μέλος
Εγγρ.
11 Ιουλ 2007
Κριτικές
4
Like
26
Πόντοι
66
Ψήφησα υπερ....αλλά η αλήθεια είναι ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό....ήδη ο νομός ορθά έχει κάποιες αντιρρήσεις όσον αφορά τη διαύγεια του ασθενούς και είναι ελαστικός όσον αφορά το δικαίωμα του γιατρού να μην λάβει υπόψη του το αίτημα του ασθενή..και παραθέτω :

Ευρωπαική Σύμβαση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου σε σχέση με τις εφαρμογές της βιολογίας και της ιατρικής - Ευρωπαική Σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Βιοιατρικής

To άρθρο 9 αναφέρεται στην περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής δεν είναι πλέον σε θέση να εκφράσει τη συναίνεσή του (διότι έχει π.χ. περιπέσει σε κώμα, ή διότι έχει γεροντική άνοια), είχε όμως την πρόνοια να εκφράσει τη βούλησή του σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό και είχε δημοσιοποιήσει την επιθυμία του ως προς την έναρξη/συνέχιση ή τη διακοπή της θεραπείας του ή ως προς το ενδεχόμενο της δωρεάς των οργάνων του (στην περίπτωση, π.χ. του εγκεφαλικού θανάτου)Το άρθρο 9 ορίζει ότι οι επιθυμίες του ασθενούς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, δεν επιβάλλει όμως στον ιατρό την υποχρέωση να τις ακολουθήσει υποχρεωτικώς. Αυτή η προσεκτική διατύπωση οφείλεται στον γενικό προβληματισμό σχετικά με τη δυνατότητα του ατόμου να αποφασίζει εκ των προτέρων για θέματα, για τα οποία δεν είναι δυνατόν να έχει σαφή και ασφαλή αντίληψη για τους εξής, κυρίως, λόγους:

1. Μια σοβαρή ασθένεια ενδέχεται να αλλάξει το τρόπο αντιδράσεως και σκέψης ενός ατόμου. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι, ενώπιον του προσεγγίζοντος θανάτου, το άτομο εξακολουθεί να έχει την ίδια επιθυμία, την οποία εξέφρασε όταν το ενδεχόμενο αυτό ήταν απομεμακρυσμένο .

2. Η πρόοδος της επιστήμης είναι δυνατόν να προσφέρει προοπτικές, που ήταν άγνωστες στον ασθενή κατά τη στιγμή της δημοσιοποιήσεως της επιθυμίας του. Για τον λόγο αυτό συνιστάται στην επεξηγηματική έκθεση της Συμβάσεως να εκτιμά ο ιατρός εάν οι επιθυμίες του ασθενούς ισχύουν στη συγκεκριμένη περίπτωση εν όψει της τεχνολογικής προόδου της ιατρικής, όπου αυτό είναι δυνατόν .

3. Η υλοποίηση αυτής της διατάξεως επαφίεται στην εθνική νομοθεσία, που θα πρέπει να ορίσει, αν θα τηρείται κάποιος τύπος, με τον οποίο θα εκφράζεται και θα δημοσιοποιείται η βούληση του ασθενούς, όπως επίσης και τους όρους, υπό τους οποίους η βούληση αυτή εκφράζεται εγκύρως ή ανακαλείται
To ξανά εμφανίζω για όσους δεν έκαναν τον κόπο να το διαβάσουν..

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
Μπερδεύεις την αυτοθυσία , με την ευθανασία και την αυτοκτωνία ...
Διαφορετικές κατά πολύ έννοιες ...

Δημήτριε σύνελθε.
Τίποτα δεν μπερδευω, παραδείγματα λέμε, στα οποία καταδεικνύουμε ότι η ζωή δεν είναι το ύψιστο αγαθό.
Εσείς μπερδευεται την ευθανασία με την αυτοκτονία κατα πρώτον
και κατα δευτερον δεν εννοείται να καταλάβεται ότι η
ευθανασία είναι σύγχρονο φρούτο που οφείλεται στην ραγδαια πρόοδο της ιατρικής και μόνο.
Το έρωτημα δεν μου το έχει απαντήσει κανείς.
Αν μπορούσατε να μείνετε καλωδιομένοι εως τα 500 χρόνια σας θα το κάνατε?

Επισκέπτης
Δημήτριε σύνελθε.
Τίποτα δεν μπερδευω, παραδείγματα λέμε, στα οποία καταδεικνύουμε ότι η ζωή δεν είναι το ύψιστο αγαθό.
ευθανασία είναι σύγχρονο φρούτο που οφείλεται στην ραγδαια πρόοδο της ιατρικής και μόνο.

Δεν μπερδεύω τίποτα.
Η απάντησή μου σε σχέση με την αυτοκτωνία , αναφέρεται σε άλλο πόστ ... του Σταύρου.

Εάν ήθελε ο Θεός να ζήσω 500 χρόνια με καλώδια ... τότε ΝΑΙ, θα ζούσα.

Και ευτυχώς που έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων , που ξύπνησαν ύστερα απο 30 και 40 χρόνια συνεχούς καλωδίωσης  ;) :grin:

Η επιστήμη υπάρχει για να δίνει , και όχι για να αφαιρεί ζωή !

cretan335

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιαν 2007
Like
1
Πόντοι
66
Δημήτριε σύνελθε.
Οχι μόνο συμφωνώ στο μπέρδεμα αυτοκτονίας με την ευθανασία σαν δυο λέξεις/έννοιες τελείως άσχετες μεταξύ τους, αλλά θέλω να το δούμε και λίγο διαφορετικά.
Οχι μόνο προοδεύει η επιστήμη, εν προκειμένω η ιατρική, αλλά και ο πληθυσμός της γης αυξάνεται ραγδαία. Όπου να 'ναι χτυπάμε τα 7 δις και η αυτός ο πλανήτης δεν μπορεί να μας συντηρήσει όλους.
Κάποιοι, αναγκαστικά, θα αρρωστήσουμε. Τώρα θα είναι ασθένειες που τις γνωρίζουμε ήδη ή κάτι νέο, άγνωστο μένει να το δούμε.
Το σίγουρο είναι οτι η φύση θα βρεί το δρόμο της.
Εμείς ως πότε θα της πηγαίνουμε κόντρα?

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
Δεν μπερδεύω τίποτα.
Η απάντησή μου σε σχέση με την αυτοκτωνία , αναφέρεται σε άλλο πόστ ... του Σταύρου.1
Εάν ήθελε ο Θεός να ζήσω 500 χρόνια με καλώδια ... τότε ΝΑΙ, θα ζούσα.2
Και ευτυχώς που έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων , που ξύπνησαν ύστερα απο 30 και 40 χρόνια συνεχούς καλωδίωσης  ;) :grin: 3
Η επιστήμη υπάρχει για να δίνει , και όχι για να αφαιρεί ζωή !4

1: Να βάζεις την παράθεση του Σταυρου τότε όχι δικιά μου.
:)
2: Και γιατί να το θέλει ο Θεός σου τώρα και όχι 1500 χρόνια πριν? Και γιατί ο Θεός δεν θέλει να βγάλουμε φτερά και να πετάμε? Μήπως αυριο αλλάξει γνώμη και για αυτό?
3: Ευτυχώς για ποιον ακριβώς? Για το Δόγμα σου? Όλοι αυτοί που οι συγγενείς τους δεν ανανήψαν τι λες να λένε για αυτό?
4: Ναι είναι προφανές το τελευταίο. Πρώτα  μας γεμίζει καρκινογόνους παράγοντες και μετά θα μας θεραπευει.

Επισκέπτης
Δεν μπερδεύω τίποτα.
Η απάντησή μου σε σχέση με την αυτοκτωνία , αναφέρεται σε άλλο πόστ ... του Σταύρου.

Εάν ήθελε ο Θεός να ζήσω 500 χρόνια με καλώδια ... τότε ΝΑΙ, θα ζούσα.

Και ευτυχώς που έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων , που ξύπνησαν ύστερα απο 30 και 40 χρόνια συνεχούς καλωδίωσης  ;) :grin:

Ναι αλλα δεν ειναι και λιγο ο πονος του να ξυπνας μετα απο 40 χρονια γερος και να βλεπεις οτι εχασες πολλες απο τις χαρες της ζωης.Καποιοι μπορει να μην θελουν να περασουν ενα τετοιο μαρτυριο και δεν ειναι ολοι πιστοι ορθοδοξοι χριστιανοι στον κοσμο στην τελικη...

Επισκέπτης
1: Να βάζεις την παράθεση του Σταυρου τότε όχι δικιά μου.
:)
2: Και γιατί να το θέλει ο Θεός σου τώρα και όχι 1500 χρόνια πριν? Και γιατί ο Θεός δεν θέλει να βγάλουμε φτερά και να πετάμε? Μήπως αυριο αλλάξει γνώμη και για αυτό?
3: Ευτυχώς για ποιον ακριβώς? Για το Δόγμα σου? Όλοι αυτοί που οι συγγενείς τους δεν ανανήψαν τι λες να λένε για αυτό?
4: Ναι είναι προφανές το τελευταίο. Πρώτα  μας γεμίζει καρκινογόνους παράγοντες και μετά θα μας θεραπευει.

1. Δές απάντηση Νο 60 . Στη δική σου παράθεση , εκ παραδρομής γράφτηκε.

2. Γιατί δεν εχουμε καρούλια ? Θα ήμασταν και τρόλεϋ ταυτόχρονα ???
  Μου ζητάς να απαντήσω σε θέματα  που άπτονται της Θείας βούλησης ?
  Δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω. Δεν είμαι Θεός !

3. "Ευτυχώς" , για να την αποτολμούν οι υπέρμαχοί της !

4. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
Και ποιός δημήτριε το καθόρισε αυτό;. Γιατί εγώ ξέρω ότι τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις και προόδους η επιστήμη τις έκανε στους πολέμους και σε πειράματα που τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζουμε απάνθρωπα... Α και μην ξεχνιόμαστε.... Τα περισσότερα φάρμακα που σου χαρίζουν εσένα ζωή έχουν για πειραματόζωα μαύρους της Αφρικής........

Οσο για την ευθανασία... Δε θα ρωτήσω κανένα εάν θέλω να τερματίσω τη ζωή μου. Δε με ρώτησε κανείς εάν θέλω να έρθω, οπότε δε θα ρωτήσω και κανέναν εάν θέλω να φύγω......

tomito

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
15 Μαΐ 2006
Κριτικές
3
Like
164
Πόντοι
166
1: " Ο Θεός δεν χρειάζεται να διορθώσει τον κόσμο-δηλαδή να του προσθέσει βελτιώσεις, θαρρείς και είναι άνθρωπος που σκάρωσε από την αρχή ένα κακότεχνο έργο και τώρα πάει να το επιδιορθώσει"
Κέλσος Αληθής Λόγος Κατά Χριστιανών

2: Το μοτίβο φαίνεται η Επιστήμη το πήρε από εσάς. Πρώτα γεμίζει τον κόσμο Ενοχές με τις Απαγορευσεις και μετά του πουλάει Μετάνοια.
Πρώτα Καρκίνους και μετά Φάρμακα.
Ευγε!

3: Έχεις υπόψιν σου τπτ Αγιορείτες καλωδιωμένους ή πεθαίνουν με φυσικότατο τρόπο στα Κελιά τους?
Λέω εγώ τώρα...

OXIA

Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2008
Like
8
Πόντοι
16

Επισκέπτης
Οσο για την ευθανασία... Δε θα ρωτήσω κανένα εάν θέλω να τερματίσω τη ζωή μου. Δε με ρώτησε κανείς εάν θέλω να έρθω, οπότε δε θα ρωτήσω και κανέναν εάν θέλω να φύγω......

Στο καλό ... !
Μη σε κρατάμε ! :grin:

Άν όμως είσαι γιατρός, κάνε μου μια χάρη. Μήν κόψεις το καλώδιό μου ! ;)

Επισκέπτης
1: " Ο Θεός δεν χρειάζεται να διορθώσει τον κόσμο-δηλαδή να του προσθέσει βελτιώσεις, θαρρείς και είναι άνθρωπος που σκάρωσε από την αρχή ένα κακότεχνο έργο και τώρα πάει να το επιδιορθώσει"
Κέλσος Αληθής Λόγος Κατά Χριστιανών

2: Το μοτίβο φαίνεται η Επιστήμη το πήρε από εσάς. Πρώτα γεμίζει τον κόσμο Ενοχές με τις Απαγορευσεις και μετά του πουλάει Μετάνοια.
Πρώτα Καρκίνους και μετά Φάρμακα.
Ευγε!

3: Έχεις υπόψιν σου τπτ Αγιορείτες καλωδιωμένους ή πεθαίνουν με φυσικότατο τρόπο στα Κελιά τους?
Λέω εγώ τώρα...

Μα δεν υπάρχει διόρθωση κακότεχνου έργου .
Υπάρχει η ιστορία και η αέναη κίνηση του χρόνου.
Ο άνθρωπος , μέρος της ιστορίας , κινείται κι αυτός μέσα στο χρόνο . Ελεύθερος απο "μοιρες" και τα τοιαύτα ...

Ο Θεός , μπαίνει μεσα στην ιστορία και της αλλάζει πορεία ! Τότε γεννιέται το θαύμα !

Ωραίο αυτό που έγραψες για την επιστήμη! Πολύ έξυπνο ! Δεν μπορεί όμως να παραλληλιστεί με τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας. Είναι διαφορετικά πράγματα.

Όσο για μοναχούς ... γνωρίζω καλωδιωμένους. Δέν ξέρω όμως αν είναι Αγιορείτες. Λές να έχει διαφορά?

francesco

Σεβαστός
Εγγρ.
23 Ιαν 2007
Κριτικές
13
Like
1
Πόντοι
2.007
Μα δεν υπάρχει διόρθωση κακότεχνου έργου .
Υπάρχει η ιστορία και η αέναη κίνηση του χρόνου.
Ο άνθρωπος , μέρος της ιστορίας , κινείται κι αυτός μέσα στο χρόνο . Ελεύθερος απο "μοιρες" και τα τοιαύτα ...

Ο Θεός , μπαίνει μεσα στην ιστορία και της αλλάζει πορεία ! Τότε γεννιέται το θαύμα !

Ωραίο αυτό που έγραψες για την επιστήμη! Πολύ έξυπνο ! Δεν μπορεί όμως να παραλληλιστεί με τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας. Είναι διαφορετικά πράγματα.

Όσο για μοναχούς ... γνωρίζω καλωδιωμένους. Δέν ξέρω όμως αν είναι Αγιορείτες. Λές να έχει διαφορά?

Συμφωνω και επαυξανω + 1000000

cretan335

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιαν 2007
Like
1
Πόντοι
66
Πάλι στα θαύματα καταλήγουμε δηλαδή?

LeoKnight7

Μέλος
Εγγρ.
9 Οκτ 2006
Like
0
Πόντοι
1
Πάντως, αν εξαιρέσουμε κάτι γελοιότητες του τύπου "Δε με ρώτησε κανείς εάν θέλω να έρθω, οπότε δε θα ρωτήσω και κανέναν εάν θέλω να φύγω" που μόνο TILT μπορούν να προκαλέσουν σε οποιονδήποτε σοβαρά σκεπτόμενο και αν παρακάμψουμε τις γενναιότητες και λοιπές τυμπανοκρουσίες, αλλά και τις διαφωνίες που υπάρχουν από κάποιους σύμφωνα με την καθοδήγηση της "πνευματικής ηγεσίας" τους - η θέση "πάντα διαφωνείτε, πάντα χτυπάτε τους" θυμίζει σε κάποιους κάτι; - καλό θα ήταν, όσοι έχουν ανοικτό μυαλό και δεν κρύβονται πίσω από ψευτοανθρωπιστικά επιχειρήματα, να αναλογιστούν το εξής:

Η λύσσα κάποτε ήταν μη αναστρέψιμη και θανατηφόρα. Φαντάζεται κανείς τη στενοχώρια των οικείων του ασθενούς;

Ομοίως και η φυματίωση. Και η χολέρα. Και η σύφιλη.

Ομοίως και τα εγκεφαλικά επεισόδια πριν τις νευροχειρουργικές επεμβάσεις.

Μήπως αν όλοι τόσους αιώνες ήταν ανθρωπιστές και βοηθούσαν τους αντικειμενικά ανίκανους τότε να αποφασίσουν ασθενείς να "ανακουφιστούν" ήταν καλύτερα;

Γιατί φυσικά η ιατρική θα πήγαινε περίπατο και ο άνθρωπος δεν θα το έπαιζε θεός.

Ενώ τώρα που έμαθε να βελονιάζει...

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Like
13
Πόντοι
866
Άν όμως είσαι γιατρός, κάνε μου μια χάρη. Μήν κόψεις το καλώδιό μου ! ;)
  Αμα δε μου το ζητήσεις όχι... Αμα μου το ζητήσεις όμως, σαν τους καλούς χριστιανούς θα σε βοηθήσω πάραυτα ;) ;)

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom