Με όλο το σεβασμό στις απόψεις όλων σας, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες απόψεις που πηγάζουν από την θεωρητική και πρακτική εμπειρία μου. Το MLM (Multi Level Marketing - Πολυεπίπεδο Marketing) ή Network Marketing (Δικτυακό Marketing) είναι ένας απόλυτα νόμιμος και σχετικά οικονομικός τρόπος να ξεκινήσεις να κερδίσεις χρήματα.
Προσέξτε: οικονομικός τρόπος να ξεκινήσεις να κερδίσεις χρήματα μεν, αλλά τα χρήματα όπως είπε και κάποιος φίλος σε προηγούμενο post θέλουν δουλειά για να βγουν, δε.
Οι περισσότεροι που ξεκινάνε με αυτές τις εταιρείες σχηματίζουν την εντύπωση του εύκολου και γρήγορου κέρδους, όμως κάτι τετοιο σε τίποτα νόμιμο δεν ισχύει. Πρέπει να επενδύσεις κυρίως χρόνο για να εκπαιδευτείς και να μάθεις όπως λέμε τη δουλειά, αλλά και για να αρχίσει το σύστημα να δουλεύει.
Προσοχή: Το δικτυακό Marketing δεν έχει καμμία σχέση με τις πυραμίδες, τα αεροπλανάκια, τους ιπποπόταμους ή τα πράσινα άλογα. Κατ'αρχάς οι πυραμίδες και τα αεροπλανάκια είναι παράνομα οι εταιρείες Δικτυακού Marketing είναι απόλυτα νόμιμες και έχουν άδεια να λειτουργούν και στην Ελλάδα (όπως και στην συντριπτική πλειοψηφία του πλανήτη). Στις πυραμίδες και τα αεροπλανάκια, βάζεις κάποιον στο σύστημα και περιμένεις να έρθουν τα χρήματα από τους ''από κάτω'' που μπαίνουν στο σύστημα. Συνήθως δε, δεν υπάρχει και κάποιο προϊόν, απλά δίνεις κάποια χρήματα, βάζεις άλλους και περιμένεις.
Στις περιπτώσεις αυτές το σύστημα ''στομώνει'' γρήγορα και όποιος προλάβει να βγάλει χρήματα έβγαλε (συνήθως αυτοί που το πρωτοξεκινάνε). Σύγχρονοι ιντερνετική μορφή αυτών των μορφών απάτης είναι τα HYIP (High Yield Investment Programs) που έχουν κάψει πολύ κόσμο παγκοσμίως.
Στις εταιρείες Δικτυακού Marketing αντίστροφα, πρέπει να δουλεύεις συνέχεια (2-3 ημερησίως σαν part-time, παραπάνω αν είσαι full time) και όχι όπως εσφαλμένα πιστεύουν κάποιοι, στη αρχή και μετά κάθεσαι. Κάθε μήνα χρειάζεται κάποιο minimum προσωπικής παραγωγής (για άλλες εταιρείες λιγώτερο, για άλλες περισσότερο), προκειμένου να πάρεις τα χρήματα που σου αναλογούν από την ομάδα που έχεις φτιάξει.
Όμως, παιδιά και σας το λέω από προσωπική εμπειρία, το Δικτυακό Marketing σου δίνει απίστευτες δυνατότητες οικονομικής και προσωπικής ανάπτυξης αν το δουλέψεις με τρόπο και με λίγο κόπο. Δεν είναι dealer όπως εσφαλμένα πιστεύουν κάποιοι, ούτε είναι πωλήσεις πόρτα-πόρτα ή παρακαλώντας φίλους και γνωστούς. Όποιος το κάνει αυτό και θα κουραστεί πολύ και τους φίλους του θα χάσει και λεφτά δεν θα βγάλει με αποτέλεσμα να απογοητευτεί γρήγορα και να φύγει, περνώντας στην απέναντι όχθη και αρχίζωντας να κατηγορεί αυτές τις εταιρείες ότι είναι ''απάτες''.
Για να μην κουράζω άλλο να πώ μόνο ότι για να πετύχει κάποιος οικονομικά (όπως την εννοεί ο καθένας την οικονομική επιτυχία) στο Δικτυακό Marketing πρέπει να προσέξει δύο πράγματα:
1) Με ποιά εταιρεία θα συνεργαστεί (φήμη της εταιρείας, νόμιμα και εγκεκριμένα προϊόντα, πόσα χρόνια είναι στην αγορά, τι τζίρο κάνει, τι χρήματα βγάζουν κατά μέσο όρο οι συνεργάτες κ.λπ). Επειδή ναφέρθηκε και το όνομα της Herbalife θα πώ ότι κατά τη γνώμη μου (αλλά και γνώμη πολλών άλλων ειδικών του χώρου που έχω μιλήσει), η εταιρεία αυτή έχει καλά σχετικά προϊόντα, αλλά το σχέδιο Marketing που έχει είναι απίστευτα σκληρό έως απάνθρωπο. Θέλει 90 Ευρώ για να ξεκινήσεις και περίπου 4000 Ευρώ για να αποκτήσεις πλήρη δικαιώματα για ένα χρόνο μόνο!!! (Αυτοί που σε βάζουν βέβαια, όχι η εταιρεία η ίδια, δεν στο λένε, για ευνόητους λόγους). Υπάρχουν όμως στην Ελλάδα καλύτερες και σε προϊόντα και σε αμοιβές από τη Herbalife, στις οποίες αρκετοί άνθρωποι τους οποίους ξέρω προσωπικά βγάζουν χρήματα πολύ πάνω από το μέσο όρο των Ελλήνων.
2) Με ποιό άτομο θα μάθει τη δουλειά. Κοινώς, ποιό άτομο θα τον συστήσει στην εταιρεία που θα συνεργαστεί, γιατί αυτός θα του μάθει στην αρχή τη δουλειά. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό με το πρώτο, αν όχι σημαντικότερο. Να είναι άτομο ηθικό (έχει πολλά κακά παιδία ο χώρος, όπως παντού άλλωστε), με εμπειρία και με θέληση να βοηθήσει.
Αυτά, και λυπάμαι αν σας κούρασα με το μακροσκελές post μου, απλά ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα που τα ΞΕΡΩ και όχι άκουσα, μου είπαν, μάλλον κ.λπ.