Τα έχω ξαναπεί αλλά επειδή πέρασε καιρός νομίζω πρέπει να επαναλάβω.
Τα πράγματα όσων αφορά τη μετανάστευση στη Γερμανία είναι πολύ απλά και βασίζονται σε απλά μαθηματικά.
Όλα εξαρτώνται από το τι απαιτήσεις έχεις, τι έξοδα και τι υποχρεώσεις.
Και εξηγώ πιο αναλυτικά....
Το κόστος διαβίωσης στη Γερμανία (εξαρτάται βέβαια και από το εκάστοτε κρατίδιο. Άλλο κόστος έχει το Μόναχο και άλλο η Φρανκφούρτη.) είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα.
Οι μισθοί στη Γερμανία είναι μιάμιση φορά επάνω σε σχέση με την Ελλάδα.
Τόσο απλά είναι τα μαθηματικά.
Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά απλά πραγματάκια για να καταλάβουμε που βαδίζουμε....
Θέλεις καλό αμάξι πολλών κυβικών ? Ναι θα μπορέσεις να το πάρεις στη Γερμανία (πολύ εύκολα αγοράζεις με δόσεις) αλλά δεν θα μπορείς να το συντηρήσεις. ( Τα καύσιμα είναι ελάχιστα πιο φτηνά από την Ελλάδα). Οπότε βολεύεσαι με ένα απλό αυτοκινητάκι να κάνεις τη δουλειά σου.
Θέλεις να μένεις σε πανάκριβη περιοχή (Μπάντεν Μπάντεν πχ). Ναι θα μπορέσεις, αλλά θα φυτοζωείς γιατί όλα τα έξοδα θα πηγαίνουν για το σπίτι. Οπότε βολεύεσαι σε μία πιο φτηνή περιοχή.
Θέλεις να τρως κάθε μέρα απ΄ έξω και να μη μαγειρεύεις? Ναι μπορείς αλλά ανεβάζεις το καθημερινό κόστος σου αρκετά όταν η ελάχιστη παραγγελία είναι 12€. Και τα μισά τα πετάς αφού με 12€ σκας όταν οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα. Οπότε κούνα λίγο ο κωλαράκι σου και βάλε μια κατσαρόλα στη φωτιά.
Θέλεις τσιγάρα έτοιμα? Εύκολα, αλλά κάνουν 7€ το πακέτο. Αντίστοιχα αγοράζεις καπνό ΕΠΩΝΥΜΟ χύμα, σωλήνες με φίλτρο άδειους και ένα μηχανάκι (κόστος για το καλύτερο 30€ και το αγοράζεις μία φορά) και τα τσιγάρα σου βγαίνουν πιο φτηνά από την Ελλάδα.
Θα μπορούσα να γράφω ώρες παραδείγματα αλλά νομίζω περιττεύει.
Και εξηγώ...
Ήρθα στη Γερμανία πριν από 1,5 χρόνο... χωρίς να ξέρω λέξη γερμανικά, χωρίς καμία εξειδίκευση, και χωρίς γνωστούς ή φίλους... για να το πω ακόμα πιο ακριβώς γνώριζα ένα ζευγάρι που μου πρότειναν κιόλας να ανέβω με δεδομένο ότι μου έχουν έτοιμη δουλειά, αλλά αρχίδια... όταν ανέβηκα βρέθηκα στο πουθενά.
Και αφήνοντας κάτω γυναίκα και δύο παιδιά.
Με συνοπτικές διαδικασίες ψάχτηκα πολύ γρήγορα και βρήκα έναν Ελληνα εργοδότη ο οποίος ήθελε οδηγό.
Για να μην πολυλογώ και κουράζω...
Μετά από 1,5 χρόνο, συντηρώ δύο σπίτια... (ένα εδώ και το σπίτι που μένει η οικογένεια μου... δουλεύει η γυναίκα μου βέβαια αλλά με μισθό Ελλάδας), ζω αξιοπρεπώς και όταν μου ζήτησε ο γιος μου να πάει σε ιδιωτική σχολή η οποία θέλει 500€ το μήνα δεν σκέφτηκα να του πω ότι δεν βγαίνουμε.
Αν είχα μείνει κάτω δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση ...
Λεφτά στην άκρη δεν μπαίνουν εύκολα αλλά τουλάχιστον μπορείς να ζήσεις αξιοπρεπώς...
Αν είσαι και λίγο έξυπνος, έχεις και λίγη διάθεση να μάθεις τη γλώσσα κλπ τότε αλλάζουν πολλά και μπορείς να κάνεις μαγικά...
Ελπίζω να μην κούρασα και να έγινα κατανοητός....
Με τον φίλο #Kostas(3) τα λέμε συνέχεια και ξέρει αν λέω μαλακίες ή όχι....
ΥΓ... αν υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για δουλειά ως οδηγός, ευχαρίστως να βοηθήσω...
Ξεκαθαρίζω οτί ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά δεν έχει τόσα αγκάθια όσα έφτασε να έχει η Ελλάδα...