θεοοοοοοοος!!!
Ευρετήριο Προτάσεις
Κεφάλαιο: 13.05.01 Φάρμακα κατά της ακμής, τοπικά φάρμακα
Κατάταξη κεφαλαίου
Εθνικό συνταγολόγιο
13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος
13.05 Φάρμακα κατά της ακμής
13.05.01 Φάρμακα κατά της ακμής, τοπικά φάρμακα
Xρησιμοποιούνται αντισηπτικά, κερατολυτικά (τρετινοΐνη, υπεροξείδιο του βενζοϋλίου), αζελαϊκό οξύ, ανταπαλένη, ρετινοειδή και ορισμένα αντιμικροβιακά (ερυθρομυκίνη, τετρακυκλίνη, κλινδαμυκίνη, ναντιφλοξασίνη, μετρονιδαζόλη). Τα τελευταία χρησιμοποιούνται σε αλκοολικά διαλύματα 1-2% και σε συνδυασμό με ρετινοϊκό οξύ (θεωρείται ότι ενισχύεται η δράση τους).
Tο υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι φαγεσωρολυτικό και παραλλήλως έχει αποφολιδωτική και μικροβιοκτόνο δράση. Το αζελαϊκό οξύ δρα ως φαγεσωρολυτικό και μικροβιοκτόνο. Tα ρετινοειδή (τρετινοΐνη και ισοτρετινοΐνη) είναι παράγωγα της βιταμίνης A και αποδείχθηκαν χρήσιμα στη θεραπεία της κοινής ακμής, όπου ασκούν κερατολυτική και φαγεσωρολυτική δράση. H ανταπαλένη αποτελεί συνθετικό παράγωγο του ναφθοϊκού οξέος και είναι ουσία ανάλογη των ρετινοειδών. Η δράση της ανταπαλένης είναι παρόμοια της τρετινοΐνης, τόσο από πλευράς θεραπευτικών ενεργειών, όσο και ανεπιθυμήτων ενεργειών, περιλαμβανομένης και της τερατογενούς δράσης. Εναλλακτικώς εφαρμόζονται τοπικώς ορισμένα αντιμικροβιακά κυρίως σε φλεγμονώδη ακμή.
Γενικώς στην ακμή σήμερα αντενδείκνυται η τοπική εφαρμογή σκευασμάτων θείου (υπάρχουν όμως ακόμα υποστηρικτές του), κορτικοστεροειδών, ρεσορκινόλης και σκευασμάτων με λιπαρή βάση (αλοιφές, φυράματα κλπ.).
Περιεχόμενα κεφαλαίου
13.05.01.01 Αζελαϊκό οξύ (Azelaic Acid)
13.05.01.02 Ανταπαλένη (Adapalene)
13.05.01.03 Βενζοϋλίου υπεροξείδιο (Benzoyl Peroxide)
13.05.01.04 Ερυθρομυκίνη (Erythromycin)
13.05.01.05 Ισοτρετινοΐνη (Isotretinoin)
13.05.01.06 Κλινδαμυκίνη φωσφορική (Clindamycin Phosphate)
13.05.01.07 Μετρονιδαζόλη (Metronidazole)
13.05.01.08 Ναντιφλοξασίνη (Nadifloxacin)
13.05.01.09 Τετρακυκλίνη υδροχλωρική (Τetracycline Hydrochloride)
13.05.01.10 Τρετινοΐνη (Tretinoin)
Δραστικές ουσίες κεφαλαίου
Αρ. Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
1 Αδαπαλένη Η ανταπαλένη (adapalene) είναι ένα συνθετικό ρετινοειδές το οποίο έχει αποδειχθεί πως στους τύπους φλεγμονής in vivo και in vitro έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ανταπαλένη είναι ουσιαστικά σταθερή στο οξυγόνο και στο φως και είναι χημικώς μη δραστική ουσία. Μηχανικά, η ανταπαλένη ενώνεται όπως η τρετινοΐνη με συγκεκριμένους πυρηνικούς υποδοχείς ρετινοϊκού οξέος, αλλά αντίθετα από την τρετινοΐνη δεν ενώνεται με πρωτεΐνες οι οποίες ενώνονται με τους κυτταροπλασματικούς υποδοχείς. Η δράση της ανταπαλένης συνίσταται στην ομαλοποίηση της διαφοροποίησης των επιθηλιακών κυττάρων των θυλάκων του δέρματος, η οποία οδηγεί στη δημιουργία μειωμένων μικροφαγεσώρων.
2 Αζελαϊκό οξύ Το αζελαϊκό οξύ (azelaic acid) αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της κεράτινης στιβάδας και επαναφέρει στο φυσιολογικό τις τελικές διαδικασίες διαφοροποίησης της επιδερμίδας, οι οποίες έχουν διαταραχθεί λόγω της ακμής. Επίσης, το αζελαϊκό οξύ επιφέρει σημαντική μείωση στη συγκέντρωση των Propionibacterium acnes, καθώς και μία σημαντική μείωση του κλάσματος των ελεύθερων λιπαρών οξέων στα λιπίδια της επιδερμίδας.
3 Υπεροξείδιο του βενζολίου Το βενζοϊκό υπεροξείδιο (benzoyl peroxide) είναι ήπιο κερατολυτικό με δράση κατά τη εκκριμάτων φαγεσώρων σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας με βακτηριοκτόνο δραστικότητα κατά του Propionibacterium acnes, του οργανισμού που σχετίζεται με την κοινή ακμή. Επιπλέον, είναι σμηγματοστατικό, αναστέλλοντας την υπέρμετρη παραγωγή σμήγματος που σχετίζεται με την ακμή.
4 Κλινδαμυκίνη Η κλινδαμυκίνη (clindamycin) είναι μια ημισυνθετική πυρανοζαμίδη και λινκοζαμίδη. Η κλινδαμυκίνη δημιουργεί δεσμό με την υποομάδα 50S του βακτηριακού ριβοσώματος και αναστέλλει την πρωτεϊνική σύνθεση. Η κλινδαμυκίνη έχει κατά κύριο λόγο βακτηριοστατική δράση.
5 Ερυθρομυκίνη Η ερυθρομυκίνη (erythromycin) είναι ένα αντιβιοτικό που ανήκει στις μακρολίδες και δρα αναστέλλοντας την πρωτεϊνοσύνθεση, συνδεόμενη με την υπομονάδα 50 S των ριβοσωμάτων των βακτηρίων.
6 Ισοτρετινοΐνη Η ισοτρετινοΐνη (isotretinoin) είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α και ανήκει στην κατηγορία των ρετινοειδών. Τα τελευταία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων.
7 Τρετινοΐνη Η τρετινοΐνη (tretinoin) ανήκει στους διαφοροποιητικούς παράγοντες που προκαλούν διαφοροποίηση και ωρίμανση των κυττάρων, κυρίως της κοκκιώδους σειράς. Επίσης η τρετινοΐνη διεγείρει τη μιτωτική δραστηριότητα των θυλακιωδών επιθηλιακών κυττάρων, προκαλώντας εξώθηση των φαγεσώρων.
Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου
Εμπορική ονομασία Δραστικές ουσίες Υπεύθυνος κυκλοφορίας Κ
ACNE HERMAL Erythromycin Olvos Science A.E. [Κυκλοφορεί]
ADAFERIN Adapalene Galderma Hellas SA [Κυκλοφορεί]
AIROL Tretinoin Pharma Fabre Hellas A.E. [Κυκλοφορεί]
AZELDERM Azelaic acid Kleva Α.Φ.Β.Ε.Ε. [Κυκλοφορεί]
BOTAMYCIN Clindamycin Biospray Α.Β.Ε.Ε. [Κυκλοφορεί]
BREVOXYL Benzoyl peroxide GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε. [Κυκλοφορεί]
CEVIGEN Azelaic acid Bros E.Π.Ε [Κυκλοφορεί]
EXAZEN Azelaic acid Vocate Α.Ε. [Κυκλοφορεί]
NORESKIN Azelaic acid Genepharm Α.Ε. [Κυκλοφορεί]
SKINOREN Azelaic acid Intendis GmbH [Κυκλοφορεί]
SONALENT Azelaic acid Χρίσπα Άλφα Α.Ε. [Δεν κυκλοφορεί]
SOTOMYCIN Clindamycin Bros E.Π.Ε [Κυκλοφορεί]
STIEFOTREX Isotretinoin GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε. [Κυκλοφορεί]
TOLIKEN Clindamycin Pharmex Α.Ε. [Κυκλοφορεί]
TRETIN Isotretinoin Γερολυμάτος Α.Ε. [Κυκλοφορεί]
UPDERM Clindamycin Genepharm Α.Ε. [Κυκλοφορεί]
ZELICREMA Azelaic acid Biomedica-Chemica Α.Ε. [Δεν κυκλοφορεί]
Πηγή: