Τύπε μπορείς να μου πεις ποια πήρες για να πάω στα σίγουρα; Πάω το άλλο ΠΣΚ αλλά θα είμαι με γκόμενα, εκτός από ένα βράδυ. Ε αυτό το βράδυ πρέπει να δοκιμάσω τις τοπικές σπεσιαλιτέ
Μόνο εγώ ασχολούμαι με το θέμα αυτό από ότι φαίνεται
λίγα λόγια λοιπόν για τη Βουδαπέστη:
Να ξεκινήσω λέγοντας πως δεν ασχολήθηκα με το σπορ, ούτε πουτάνες ούτε καμάκι, παρόλα αυτά θα γράψω πέντε χρηστικά πράγματα, να τα έχει υπόψη του οποιοσδήποτε συναγωνιστής σκοπεύει να πάει προς τα εκεί.
Για αρχή τα φράγκα. Η Βουδαπέστη είναι αρκετά φτηνή πόλη, όχι της ξεφτίλας αλλά αρκετά φτηνή (συγκρίνω πάντα με Ελλάδα). Να ξεκινήσω από την αλλαγή συναλλάγματος. Το επίσημο νόμισμα της Ουγγαρίας είναι το φιορίνι, αλλά θα δείτε σχεδόν παντού να δέχονται και ευρώ, μάλιστα οι τιμές αναγράφονται και στα δύο νομίσματα. Οι ισοτιμίες αυτές που θα δείτε στα καταστήματα (φαγάδικα, ποτάδικα, ρούχα, σουβενίρ, τουριστικές ατραξιόν) δεν είναι οι καλύτερες που μπορείτε να βρείτε αλλά δεν είναι και για κλέψιμο. Για να καταλάβετε όταν πήγα εγώ η επίσημη ισοτιμία ήταν 1 ευρώ = 308 φιορίνια, στα μαγαζιά το ευρώ το έβρισκες από 280 μέχρι 300 φιορίνια.
Tις καλύτερες ισοτιμίες θα τις βρείτε σε μαγαζιά συναλλάγματος, έχει σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης. Το καλύτερο που βρήκα είναι αυτό:
, ισοτιμία 1 ευρώ = 307 φιορίνια, αλλά δύο φορές που επισκέπτηκα καταστήματά του είχε τόσο πολύ κόσμο που βαρέθηκα να περιμένω και έφυγα.
Να μην πάτε ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ σε καταστήματα Interchange
, τα οποία όχι μόνο είναι παντού αλλά έχουν βάλει και ΑΤΜ δικά τους από ότι κατάλαβα σε όλη την πόλη (κάποια γαλάζια ΑΤΜ -μόνο δικά τους ΑΤΜ σε σταθμούς τρένου/ΜΕΤΡΟ και αεροδρόμιο). Οι άνθρωποι είναι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ποιος ξέρει τι κονέ έχουν στην κυβέρνηση και έχουν απλωθεί παντού σαν τα μανιτάρια με συνθήκες μονοπώλιου. Μιλάμε για ισοτιμίες 1 ευρώ = 240 φιορίνια (!!!!) στα καταστήματά τους και 1 ευρώ = 280 φιορίνια στα ΑΤΜ.
Άλλος τρόπος είναι να κάνετε ανάληψη σε φιορίνια από ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΤΜ με την κάρτα σας ή να χρησιμοποιήσετε κάρτα απευθείας (ισοτιμίες 1 ευρώ = 298 -304 φιορίνια).
Συγγνώμη που αναλώθηκα τόσο στο χρήμα αλλά θεωρώ πως είναι αρκετά σημαντικό μιας και το εύρος των ισοτιμιών είναι τόσο μεγάλο που κάποιος ανυποψίαστος μπορεί να βγει ζημιωμένος πολλές δεκάδες ευρώ, ίσως και εκατοντάδες αν αλλάξει πολλά χρήματα.
Η Βουδαπέστη ως πόλη τώρα είναι αρκετά όμορφη, χωρίς όμως να είναι κάτι το ιδιαίτερο, και θα έλεγα ότι περπατιέται. Θα πρότεινα να χρησιμοποιήσετε ένα συνδυασμό ΜΜΜ και ποδιών, μιας και η πόλη (το κομμάτι της Πεστης κυρίως) είναι γεμάτο με μικρά μνημεία και αγάλματα σε κλαθε γωνιά, οπότε αν πάτε μόνο με ΜΜΜ ή αμάξι κάποια σημεία θα τα χάσετε. Επειδή είπα για Πέστη παραπάνω, η Βουδαπέστη αποτελείται από την Πέστη που από ότι κατάλαβα είναι πιο πολύ πόλη, με μνημεία και κτήρια, και τη Βούδα με περισσότερο πράσινο. Τις δύο περιοχές τις χωρίζει ο Δούναβης και συνδέονται με γέφυρες.
Οι Ούγγροι γενικότερα θα έλεγα πως σα λαός είναι όπου πέσεις, άλλοι πολύ φιλικοί άλλοι γτπ καβάλα. Γενικά η Βουδαπέστη μου έδωσε την εντύπωση μιας υπερ-τουριστικής πόλης χωρίς ιδιαίτερο λόγο, με ανθρώπους από όλες τις γωνιές της γης. Είναι μια πόλη χωρίς ταυτότητα, η πόλη δείχνει δυτική αλλά σε πολλά πράγματα διακρίνει κανείς σοβιετικά κατάλοιπα, κουτοπονηριά, λαμογιά, συντεχνίες (πχ ταρίφες, γραφεία συναλλάγματος, μεγάλες λέρες).
Έγραψα τόσα άσχετα με το σπορ μας πράγματα και δε μίλησα καθόλου ακόμα για γυναίκες ακριβώς για αυτό το λόγο, ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!!! Δεν ξέρω πως έχει δημιουργηθεί μια φήμη για τη Βουδαπέστη, εγώ όμως απογοητεύτηκα. Καταρχήν, ήμουν εκεί 3 γεμάτες μέρες και ακόμα δεν έχω καταλάβει πως μοιάζουν οι Ουγγαρέζες. Είναι ξανθές με ανοικτά μάτια ή μελαχρινές σκυλιά του πολέμου; Έχω την εντύπωση πως μάλλον το δεύτερο. Γενικά οι γυναίκες που έβλεπα τριγύρω μου μετριότατες (ΟΚ είχε και δυνατά μουνιά αλλά σε κάθε χώρα έχει), ένας κόσμος γενικότερα ότι να ναι, πολύ μεικτός, δεν μπορούσες να διακρίνεις αν ήταν ντόπιοι ή τουρίστες.
Και σα να μη φτάνει που οι γκόμενες είναι μέτριες, οι άνδρες είναι αρκετά εμφανίσιμοι, στα περισσότερα ζευγάρια ο άνδρας ήταν καλύτερος της γυναίκας. Οι Ούγγροι είναι αρκετά ψηλοί, με καλά κορμιά και εμφανίσιμοι, δεν είναι ο τύπος του άνδρα που τον θες γενικά για ανταγωνισμό. Βάλε και ότι για τουρισμό σκάνε κάτι μπακουροπαρέες από ΗΠΑ, Σκανδιναβίες, η κατάσταση είναι τραγική. Όπου και να γυρίσεις βλέπεις να είναι γεμάτο άνδρες, και μάλιστα δυνατούς εμφανισιακά.
Εν ολίγοις, νομίζω πως η Βουδαπέστη δεν προτείνεται ως σεξοπροορισμός, ιδιαίτερα ωραίες γυναίκες δεν είδα, ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός, γενικά η πόλη δεν αποπνέει κάποιον ερωτισμό, φανταστείτε πως μεγάλο κομμάτι των τουριστών είναι οικογένειες...