Ικανοποιηθηκες mounitsa?
Μωαμεθανισμός. Μεγάλη ιουδαιογενής μονοθεϊστική ? Θρησκεία, ιδρυθείσα από τον Μωάμεθ ?. Οι οπαδοί του Μωαμεθανισμού ονομάζονται μωαμεθανοί, αλλά και μουσουλμάνοι (δηλαδή «πιστοί»). ʼλλες φορές η Θρησκεία αυτή περιγράφεται και με τον όρο «Ισλάμ», που σημαίνει «Υπακοή στην θέληση του Αλλάχ ? και σεβασμό των νόμων και των διδασκαλιών που είχαν αποκαλυφθεί στον προφήτη Μωάμεθ.
Οι πιο πάνω νόμοι και διδασκαλίες έχουν ενσωματωθεί στο ιερό βιβλίο «Κουράν» ή «Κοράνι» ?, που σημαίνει «Αφήγηση», και ενώνει γλωσσικά όλους τους μωαμεθανούς, καθώς απαιτείται να γνωρίζουν Αραβικά για να διαβάζουν «τα λόγια του ίδιου του Αλλάχ». Το «Κοράνι» χωρίζεται σε «λόγους» («αγιάτ») και «κεφάλαια» («σουρά»), σε διάρθρωση που να διευκολύνει την ανάγνωση, υπάρχουν μάλιστα και σημάδια που δείχνουν πότε πρέπει να παίρνει ανάσα ο αναγνώστης.
Όπως και οι χριστιανοί, οι μωαμεθανοί είναι οπαδοί της συναθροιστικής προσευχής την οποία συνήθως κάνουν, χωριστά οι άνδρες από τις γυναίκες, μέσα σε τεμένη, στραμμένοι προς την Ανατολή, δηλαδή προς την Μέκκα της σημερινής Σαουδικής Αραβίας, γενέτειρα πόλη του Μωάμεθ. Στην τελευταία και συγκεκριμένα στο ιερό κτίριο «Καάμπα», οφείλουν να κάνουν ταξίδι ? προσκύνημα όλοι οι Μωαμεθανοί, τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους εφόσον βέβαια έχουν την δυνατότητα.
Όσοι πραγματοποιούν αυτό το προσκύνημα («χατζ») παίρνουν τον τίτλο του «χατζή» ? και έχουν πλέον τιμήσει την μία από τις λεγόμενες «Πέντε Στήλες του Ισλάμ», οι υπόλοιπες των οποίων είναι η Δήλωση Πίστης, η Καθημερινή Προσευχή, η Φιλανθρωπία και η Νηστεία.
Σύμβολο του Μωαμεθανισμού, που έως σήμερα τουλάχιστον είναι διαιρεμένος σε 2 μεγάλες τάσεις, τους Σουνίτες ? και τους Σιίτες ?, είναι η Ημισέληνος ? («Χιλάλ»), η οποία συνδέει το σεληνιακό ημερολόγιο με την συγκεκριμένη Θρησκεία.