Νέα

Δωδεκάθεο

• Μέλος που άνοιξε το νήμα tomito
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 294
  • Εμφανίσεις 18K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

vasos

Σεβαστός
Εγγρ.
28 Ιουν 2006
Κριτικές
33
Like
32
Πόντοι
2.057
Τελικά ξάδερφε έχουμε πολλά κοινά.Ο χριστιανισμός ήταν η καταστροφή της Ελλάδας.Κ αυτές οι παπαριές  ότι αν δεν υπήρχε η θρησκεία θα ήμαστν δουλωμένοι στους Τούρκους,είναι ασύστολα ψεύδη της εκκλησίας για να καλύψει την μη συμμετοχή της στον ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ '21.Τότε ο απλός λαός για να μπορέσει να ξαναβρεί τις ρίζες του κ κουράγιο να ξεσηκωθεί,είχε στρέψει το βλέμμα του στην ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, π.χ. έδινε αρχαία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ονόματα στα παιδιά του,στα καράβια(ΑΡΗΣ του Τσαμαδού,ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ της Μπουμπουλίνας) του κ.λ.π.Δεν μπορώ να καταλάβω πως η μυθολογια΄- μυθοπλαστία των Εβραίων μας έχει γίνει θρησκεία.Η ΕΛΛΑΣ ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΜΕΣΟΥΡΑΝΟΥΣΕ & ΗΤΑΝ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΦΩΝΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΤΗΣ.

τεραστιο λαθος εχεις!αν δεν ειμασταν χριστιανοι τοτε τωρα θα ησουνα σελτζουκος!λιγο σεβασμος παραπανω δεν βλαπτει στα ιερα και οσια της ορθοδοξου εκκλησιας!

vasos

Σεβαστός
Εγγρ.
28 Ιουν 2006
Κριτικές
33
Like
32
Πόντοι
2.057
Ευτυχως τα βιβλια που διαβαζω με μορφωνουν σε σωστους τομεις.Συμφωνω μαζι σου οτι ο χριστιανισμος εκανε μεγαλο κακο στον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο και την κληρονομια του. Αλλα οτι η Ελλαδα μεσουρανουσε στα αρχαια χρονια επειδη πιστευαμε στο 12θεο συγνωμη αλλα μαλλον εσυ ανοιξε κανενα βιβλιο να μορφωθεις γιατι αλλοι ηταν οι λογοι.

δεν μπορω να καταλαβω μερικες αποψεις που τις αμολαει πολυς κοσμος οπως αυτη του φιλου μας περι ζημιας που προξενησε ο χριστιανισμος στον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο.Γιατι ρε παιδια επιμενετε σε αποψεις που ειναι εντελως ασχετες με την πραγματικοτητα?δηλ...δεν αναγνωριζουμε ολοι την ιδιοφυια ,την μεγαλοπρεπεια ,την σοφια των αρχαιων ελληνων?γιατι μπλεκετε τον χριστιανισμο?παιδια ο χριστιανισμος δεν ειναι ουτε ο παπα-τσακαλος ουτε ο παπας ουτε ο χριστοδουλος οι οποιοι ειναι δουλοπρεπεις σε ενα μετεριζι και χρησιμοποιουν τη θρησκεια ως καλυψη για τις απιστευτες ανομιες τους,αλλα ο χριστιανισμος δεν ειχε ουτε εχει σχεση ποτε με τους αρχαιους ελληνες!!!!!τωρα που βλεπετε την καταστροφη και το κακο που προκαλεσε στον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο δεν μπορω να καταλαβω,ισως δεν γνωριζω,ισως λαθος τα εχω σκεφτει,τι να πω?

vasos

Σεβαστός
Εγγρ.
28 Ιουν 2006
Κριτικές
33
Like
32
Πόντοι
2.057
Μερικοι ειναι πολυ συμφεροντολογοι. Κατω ο Χριστιανισμος που κατεστρεψε τους ναους αλλα εμεις εχουμε το δικαιωμα να καψουμε εκκλησιες. Παντως μη συγχεετε τις πραξεις των Χριστιανων με τη διδασκαλια του Χριστου. Και μην ξεχνατε οτι πριν οι Χριστιανοι περασουν στην αντεπιθεση ,τους πρωτους 3 αιωνες μετρησαν μερικα εκατομμυρια μαρτυρων. Αλλα αυτα τα παραβλεπουν. Αλλα τί να περιμενεις απο ανθρωπους που πιστευουν οτι οταν βρεχει ειναι επειδη καβγαδιζει ο Διας με τον Ποσειδωνα :jerking:
Τελος παντων ...Οστις βουλεται οπισω μου ελθειν, ειπε ο Χριστος (σε απαντηση σε οσους λενε οτι η Χριστιανικη διδασκαλια διδασκει τον φανατισμο)
Ας διαβασουν ξανα ιστορια οσοι λενε οτι πρωτα ειμαστε Ελληνες και μετα Χριστιανοι. Οπωσδηποτε ο Ελληνισμος προυπηρχε του Χριστιανισμου αλλα η αναγκη για την απελευθερωση απο τους Τουρκους προεκυψε μαλλον απο τη θρησκευτικη διαφορετικοτητα παρα απο την Ελληνικη Εθνικη Συνειδηση η οποια ηταν ανυπαρκτη με τη σημερινη εννοια του ορου. Γιάυτο και οταν σχεδιαζοταν η Επανασταση ,το πώς θα ονομαστει το απελευθερωθεν κρατος ηταν πεδιο εντονου διαξιφισμου. Υπηρχαν 3 επιλογες , το Γραικια(το υποστηριζε ο Κοραης), το Ρωμανια(που ειναι και το ιστορικα ορθοτερο γιατι το κρατος που κατεληθη το 1453 ΔΕΝ ηταν η Ελλαδα, αλλα η Ρωμανια) και το Ελλαδα(που τελικα επεκρατησε,αν και δεν ειναι πληρως σωστο καθως κανει ενα τεραστιο αλμα στο χρονο).
Υ.Γ. Επιτελους παρτε χαμπαρι (αν  θελετε να λεγεστε αντικειμενικοι) οτι παπαδες και εκκλησια δεν ειναι μονο πουσταριο και κλεψια. Υπαρχουν και ιερεις οι οποιοι τιμουν το ρασο και ειναι φλογεροι πατριωτες(ο πατροΚοσμας ο Αιτωλος γυρναγε ολοι την Ελλαδα επι Τουρκοκρατιας και κηρυττε για την απελευθερωση του Εθνους). Δεν τους βλεπετε , ή μαλλον δε θελετε να τους δειτε. Σας συμφερει να βλεπετε μονο τους διεφθαρμενους. (και δηλαδη επειδη ενας παπας ειναι πουστης σημαινει οτι ο Χριστιανισμος ειναι θρησκεια που κηρυσσει την ομοφυλοφιλια). Δεν μπορειτε επιτελους να τα διακρινετε στο μυαλο σας?
Και παρτε χαμπαρι αλλο ενα πραγμα . Αλλο Χριστιανισμος και αλλο Χριστος. Δεν θα κρινουν μια θρησκεια οι πραξεις μερικων σκοταδιστων ακολουθων της.

απλα σωστοτατος και περιεκτικοτατος!και παιδια  που ειστε.....αν δεν μασατε στο περπατημα πηγαιντε μια βολτα απο το αγιον ορος και μετα ελατε να συζητησουμε και αλλα πραγματα!

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
[size=9pt]I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours.[/size]
[size=8pt]Χωρίς το παραμικρό σχόλιο[/size]

Να κάνω όμως εγώ σχόλιο, (alfa291 & mclein) γιατί (να με συμπαθάτε) δε το καταλαβαίνω:
Κάνω προσπάθεια ακριβούς μετάφρασης (διορθώστε μου τυχόν λάθος):

"Παίρνω σα δεδομένο ότι είμαστε και οι δυό άθεοι. Πιστεύω όμως σε ένα θεό λιγότερο απ' ότι εσύ. 'Οταν καταλάβεις γιατί απορρίπτεις όλους τους άλλους πιθανούς θεούς, θα καταλάβεις γιατί απορίπτω εγώ το δικό σου".

Πα να πει?

(Η απορία μου: Αφού είναι άθεος (αυτός που μιλάει), ΠΩΣ "πιστεύει" σε κάποιους θεούς (έστω 1 λιγότερο απ τον άλλο?)

Τέλος πάντων γιατί σας αρέσει τόσο πολύ η πρόταση ρε παιδιά?

vasos

Σεβαστός
Εγγρ.
28 Ιουν 2006
Κριτικές
33
Like
32
Πόντοι
2.057
Astrofysike,
Απο που το βγάζεις αυτό το συμπέρασμα?
Η βάφτιση βρεφών δεν εμπίπτει στον προσυλιτισμό?
Πες μου μια θρησκεία που "κατηγορεί" άλλες!

οχι η βαπτιση δεν αποτελει προσηλυτισμο διοτι το βρεφος οταν μεγαλωσει και αποκτησει συνειδηση και προσωπικοτητα και ελευθερια(εννοια που στην ελλαδα του 2006 την εχουμε κατακρεουργησει) εχει την δυνατοτητα να επιλεξει να πιστευει σε οποια θρησκεια θελει ενω αντιθετα σε αλλες θρησκειες το να αλλαξοπιστησεις σημαινει κρεμασμα ή σταυρωση ή λαιμητομο!!!!!!!αλλωστε οι περισσοτεροι ανθρωποι οπως φαινεται θα ξεσφραγιστουν απο το πρωτο σφραγισμα του βαπτισματος και θα αποδεχτουν καποιο αλλο σφραγισμα που ερχεται ολοταχως......

vasos

Σεβαστός
Εγγρ.
28 Ιουν 2006
Κριτικές
33
Like
32
Πόντοι
2.057
Παίδες σέβομαι τις νέες θρησκείες Χριστιανισμός,Μωαμεθανισμός,θρησκείες νέας εποχής κ.λ.π. Καθώς και τις αρχαίες (Ελληνικό δωδεκάθεο,Ιρανικός Ζωροαστρισμός-Μιθραϊσμός,Ινδουϊσμός,,Ιουδαϊσμός κ.λ.π) Όσο για μένα δεν θα πάρω τίποτα απο τις προσφορές του μαγαζιού. Προτιμώ να είμαι άθεος και ένας φτωχός και μόνος καου-μπόυ παρά να μπω σε κανένα θρησκευτικό μαντρί.

φιλε πανο μηπως γιατι σε βολευει?υπαρχει πιο ωραιο πραγμα απο το να μην εχουμε καμμια ενοχή για οτι κανουμε?ολοι ομως θελοντας και μη καποιες στιγμες εχουμε ενοχες ακομη και για πραγματα που δεν ειναι δε και τοσο σοβαρα.Εχετε αναρωτηθει ποτε απο που πηγαζουν οι ενοχες?και μην μου πειτε απο τα λογια καποιου ιερεα,αρχιμανδριτη κλπ!θα ηθελα να ακουσω αποψεις

vasos

Σεβαστός
Εγγρ.
28 Ιουν 2006
Κριτικές
33
Like
32
Πόντοι
2.057
νομιζω οτι μεσα στις διαφορες θρησκειες ο καθενας βρισκει αυτο που ταιριαζει στη δικη του περιπτωση,(ο αναπηρος παιρνει κουραγιο..ο πλουσιος παρακαλα να ειναι γερος για να κανει περισσοτερα τα φραγκα του κ εκατονταδες ακομη παραδειγματα)...δν θεωρω οτι οι θρησκειες απαλυνουν το φοβο προς το αγνωστο + θανατο αλλα δινουν μια πιθανη λυση/απαντηση σε αυτο το ερωτημα....Βεβαια υπαρχουν πολλα κοινα στις διαφορες θρησκειες κ το σημαντικοτερο ολων ειναι οτι παντα υπαρχει ενας θεος/δυναμη η οπως αλλιως θελετε πειτε το που ειναι το ΑΝΩΤΕΡΟ κ το ΜΕΓΙΣΤΟ...Δν πιστευω οτι καποιος μπορει να πιστευει στο τιποτα κ στον κανενα...Τουλαχιστον δν μπορει να το αποδεχτει το 20χρονο μυαλο μου οτι καποιος ειναι τοσο δυνατος κ ανεπηρεαστος απ τις καταστασεις της ζωης του ωστε να μην χρειαζεται να παιρνει απο καπου δυναμη...Για παραδειγμα καποιος καθηγητης μου καποτε μου ειπε οτι δν γινεται να μην πιστευεις σε καποιον θεο/προσωπο/δυναμη η κ παλι πειτε το οπως θελετε...γιατι στη χειροτερη περιπτωση,αυτος που το αναφερει αυτο,θα πιστευει ΜΟΝΟ στον εαυτο του κ μονο σ'αυτον...δλδ αποδεχεται τη θεωρια οτι ειναι ο ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ ολων μεσα στη ζωη του κ την καθημερινοτητα του...κατι που ομως δν στεκει αφου δν περνανε/εξαρτωνται ολα απ τον εαυτο του...Εκτος κ αν ειναι τρελος / εξωγηινος η κατι αλλο..που σιγουρα ειναι ανεξηγητο οπως δλδ ο θεος....

mclein μπραβο για τη σκεψη σου!εχεις πολυ ωριμη διαδοχη σκεψης για την ηλικια σου!!!!!!!με εξεπληξες ευχαριστα!

Επισκέπτης
Να κάνω όμως εγώ σχόλιο, (alfa291 & mclein) γιατί (να με συμπαθάτε) δε το καταλαβαίνω:
Κάνω προσπάθεια ακριβούς μετάφρασης (διορθώστε μου τυχόν λάθος):

"Παίρνω σα δεδομένο ότι είμαστε και οι δυό άθεοι. Πιστεύω όμως σε ένα θεό λιγότερο απ' ότι εσύ. 'Οταν καταλάβεις γιατί απορρίπτεις όλους τους άλλους πιθανούς θεούς, θα καταλάβεις γιατί απορίπτω εγώ το δικό σου".

Πα να πει?

(Η απορία μου: Αφού είναι άθεος (αυτός που μιλάει), ΠΩΣ "πιστεύει" σε κάποιους θεούς (έστω 1 λιγότερο απ τον άλλο?)

Τέλος πάντων γιατί σας αρέσει τόσο πολύ η πρόταση ρε παιδιά?
το εγραψες κ στη μεταφραση....παιρνει σα δεδομενο οτι ειναι κ οι 2 αθεοι...ειναι ομως ??? (καποιο πρεπει να ειναι το δεδομενο/στηριγμα για να ξεκινησει η κουβεντα)...απο εκει κ περα νομιζω οτι ειναι πολυ εξυπνο για να το καταλλαβει ο οποιοσδηποτε γι αυτο μ'αρεσει...ειναι κατι που δν μπορει να μεταφραστει ακριβως οπως κ το νοημα που θ'αποδοθει μετα απο μεταφραση μπορει να παραφραστει η παραποιηθει...

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
το εγραψες κ στη μεταφραση....παιρνει σα δεδομενο οτι ειναι κ οι 2 αθεοι...ειναι ομως ??? (καποιο πρεπει να ειναι το δεδομενο/στηριγμα για να ξεκινησει η κουβεντα)...απο εκει κ περα νομιζω οτι ειναι πολυ εξυπνο για να το καταλλαβει ο οποιοσδηποτε γι αυτο μ'αρεσει...ειναι κατι που δν μπορει να μεταφραστει ακριβως οπως κ το νοημα που θ'αποδοθει μετα απο μεταφραση μπορει να παραφραστει η παραποιηθει...

Χμμμμμ! Σαν εκκλησιαστική προπαγάνδα μου ακούγεται έτσι που το λές!

Επισκέπτης
:):):):):):).........καμια σχεση....δν νομιζω καποιος που στηριζεται η ζωη του στα μαθηματικα να εχει μεγαλη σχεση με την εκκλησια....χαχααχχααχαχαχαχα!!!!
Τεσπα...σκεψου το αν θελεις περισσοτερο...ειναι αρκετα βαθυ κ εξυπνο το νοημα...
Κ ενα ακομη ωραιο -->>There cannot be a God because if there were one, I could not believe that I was not He. (στο αφιερωνω...)!!!Βy Friedrich Nietzsche!

Επισκέπτης
K επειδη πιστευω οτι υπαρχει θεος....
1...God may not be there when you want him but he is always on time (By Terrell Owens)...
2..No God without a world, and no world without God (Βy Friedrich Schleiermacher)...
3..God is closer to us than we are to (By Johannes Tauler)...
Καλημερα σας κυριοι!!!

sxsitegr

Μέλος
Εγγρ.
28 Οκτ 2005
Like
2
Πόντοι
6
To ότι δεν καλύπτεται κάποιος από μια οποιαδήποτε "γνωστή" ή "άγνωστη" θρησκεία, δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν υπάρχει Θεός. Θεός μπορεί να υπάρχει, αλλά να μην μπορεί να τον προσεγγίσει καμία υπάρχουσα θρησκεία. Υπάρχει μάλιστα και σχετικό θεολογικό κίνημα (αγνωστικισμός).

Μεταξύ μας, είναι σαν να θες να αγοράσεις αμάξι, να πηγαίνεις σε 5-10 αντιπροσωπείες, να μην βρίσκεις τίποτα που να σου αρέσει, και να καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αμάξια.

alfa291

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιουν 2006
Like
459
Πόντοι
36
Φίλε Stavros51, 

2 πολύ βασικές παρατηρήσεις στην δική σου απόδοση του motto στο δικό μου post , που αντέγραψα από το φίλο mclein. Το "Contend" αποδίδεται καλύτερα "διατείνομαι, υποστηρίζω, ισχυρίζομαι". Το "Just" αποδίδεται "μόνο που" ή "απλά". Έτσι βγαίνει  νόημα. Έτσι κι' αλλιώς πρόκειται για μένα για όμορφο/έξυπνο λογοπαίγνιο, τουλαχιστον επιφανειακά. Αν προχωράει σε βαθύτερα νοήματα , δεν είναι κάτι που θα ασχοληθώ. Ο τύπος που το είπε πάντως δεν είναι φιλόσοφος. Και όπως έγραψα και πριν δεν θίγω τις αντιλήψεις κανενός για την (όποια) θρησκεία, και για όποιον διάβασε τα posts μου εδώ νομίζω ότι είναι καθαρό.

Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι να πληρώνω (και χοντρά) τις αντιλήψεις των άλλων. Ας πάει το χρήμα που μου παρακρατείται (για την εκκλησία) για παιδάκια άρρωστα κλπ. Δεν το θέλω πίσω, απλά να πιάσει τόπο (για τις απόψεις μου) θέλω.

Αυτό το λέει  (πάρα πολύ χοντρά βέβαια) o Wolinski στο βιβλίο του "Σκέψεις":

"Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ."

Κάντε το "μαλακία" = "άποψη σε θέματα πίστης" και έχετε τη γνώμη μου.

Φιλικά

SATYROS

Μέλος
Εγγρ.
14 Οκτ 2005
Like
34
Πόντοι
1
Λοιπόν? ανιστόρητοι  είναι κάποιοι που λένε ότι ο χριστιανισμός και η εκκλησία, μας έσωσαν από την τουρκοκρατία.
Την εκκλησία τη συνέφερε η τουρκοκρατία, διότι είχε πολύ υψηλή θέση και δεν την πείραζε κανένας: δεν είναι τυχαίο ότι
1) μέχρι και σήμερα έχει μείνει γερή και δυνατή και
2) ότι βγήκε αλώβητη μετά από 400 χρόνια υπό την κυριαρχία των Τούρκων και
3) ότι η επίσημη θρησκεία των Ελλήνων παρέμεινε ο χριστιανισμός.
Για να μη μιλήσω για το σενάριο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, που τα έκανε πλακάκια με τους Τούρκους, για να μπουν στην Κωνσταντινούπολη (άλωση) με μόνο αντάλλαγμα ότι δεν θα πειράξουν την εκκλησία (όπως κι έγινε).
Το κακό με τη χριστιανική αντίληψη και με όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες είναι πως νομίζουν ότι μόνο αυτές έχουν την αλήθεια. Ας δεχτούν το μεγαλείο του δωδεκάθεου, δεν είναι κακό. Όσο για αυτούς που αποκαλούν το δωδεκάθεο ειδωλολατρία απλά ας μελετήσουν λίγο και θα καταλάβουν ότι μιλάμε για κορυφαία κοσμοαντίληψη, φιλοσοφία, τρόπο ζωής. Όπως άλλωστε σημαντικές είναι και άλλες πολυθεϊστικές θρησκείες.
Το πώς θα φτιάξει τους θεούς του κάθε άνθρωπος εξαρτάτε από το κλίμα, τον τόπο και γενικώς το πώς ζει. Οι έλληνες έβλεπαν διαφορετικότητα, ξεραΐλα ? βλάστηση, βουνά ? θάλασσες κλπ κι έτσι και οι θεοί τους είναι πολλοί. Οι Εβραίοι έβλεπαν μία έρημο έτσι ο θεός τους είναι ένας.
Όλα είναι καλά παιδιά. Ο φανατισμός είναι το κακό, κάτι το οποίο συναντάμε στους Χριστιανούς. Ακόμα πιστεύω πως και ο Χριστιανισμός είναι μια θρησκεία αλλά στον Έλληνα αρμόζει το Δωδεκάθεο, του ταιριάζει.
Και μια ερώτηση: είναι δυνατόν μια χώρα που ήταν πρώτη οικονομική, πνευματική, πολεμική, πολιτιστική δύναμη, μία χώρα που ανακάλυψε την τραγωδία και τον άνθρωπο Πολίτη, να ήταν τόσο χαζή στο θέμα της θρησκείας της;

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
[size=8pt]....οχι και η μεγαλυτερη απατη...
απλα το πιο επιτυχημενο μαρκετινγκ απ αρχης του πλανητη τουλαχιστον.....!!!!! [/size] 

Και τα δυο ισχύουν giorgospapa. Η επιχείρηση ΕΙΝΑΙ επιχείρηση εξαπάτησης, και το marketing της φέρνει τρομερή (σε αριθμό) πελατεία!

markman

Μέλος
Εγγρ.
5 Φεβ 2006
Like
0
Πόντοι
0
Πατριαρχικός χαιρετισμός προς τους παραλήπτες.

Γρηγόριος ελέω Θεού αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, νέας Ρώμης και Oικουμενικός Πατριάρχης.

Οι τω καθ' ημάς αγιωτάτω, πατριαρχικώ, αποστολικώ και οικουμενικώ θρόνω υποκείμενοι ιερώτατοι μητροπολίται και υπέρτιμοι και θεοφιλέστατοι αρχιεπίσκοποι τε και επίσκοποι, εν αγίω Πνεύματι αγαπητοί αδελφοί και συλλειτουργοί, και εντιμότατοι κληρικοί της καθ' ημάς του Χριστού μεγάλης εκκλησίας και εκάστης επαρχίας ευλαβέστατοι ιερείς και οσιότατοι ιερομόναχοι, οι ψάλλοντες εν ταις εκκλησίαις της Πόλεως, του Γαλατά και όλου του Καταστένου και απανταχού, και λοιποί απαξάπαντες ευλογημένοι Χριστιανοί, τέκνα εν Κυρίω ημών αγαπητά, χάρις είη υμήν και ειρήνη παρά Θεού, παρ' ημών δε ευχή, ευλογία και συγχώρεσις.

Η ιδεολογική βάση του ρεαγιαλικίου και η θεολογική της τεκμηρίωση

Η πρώτη βάσις της ηθικής, ότι είναι η προς τους ευεργετούντας ευγνωμοσύνη είναι ηλίου λαμπρότερον και όστις ευεργετούμενος αχαριστεί είναι ο κάκιστος των ανθρώπων. Αυτήν την κακίαν βλέπομεν πολλαχού στηλιτευομένην και παρά των ιερών γραφών και παρ' αυτού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ασυγχώρητον, καθώς έχομεν το παράδειγμα του Ιούδα. Όταν δε η αχαριστία ήναι συνωδευμένη και με πνεύμα κακοποιόν και αποστατικόν εναντίον την κοινής ημών ευεργέτιδος και τροφού, κραταιάς και αηττήτου βασιλείας, τότε εμφαίνει και τρόπον αντίθεον, επειδή ουκ έστι, φησί, βασιλεία και εξουσία ειμή υπό Θεού τεταγμένη' όθεν και πας ο αντιττατόμενος αυτή τη θεόθεν εφ' ημάς τεταγμένη κραταιά βασιλεία, τη του Θεού διαταγή ανθέστηκε.

Η χριστιανική πίστις και το ρεαγιαλίκιον συμπίπτουν ? οι ελεεινοί Μιχαήλ και Υψηλάντης

Και τα δύο ταύτα ουσιώδη και βάσιμα ηθικά και θρησκευτικά χρέη κατεπάτησαν με απαραδειγμάτιστον θρασύτατα και αλαζονείαν ο, τε προδιορισθείς της Μολδαυίας ηγεμών ως μη ώφειλε, Μιχαήλ, και ο του γνωστού αγνώμονος και φυγάδος Υψηλάντου αγνώμων υιός Αλέξανδρος Υψηλάντης. Εις όλους τους ομογενείς μας είναι γνωστά τα άπειρα ελέη, όσα η αένναος της εφ' ημάς τεταγμένης κραταίας βασιλείας πηγή εξέχεεν εις τον κακόβουλον αυτόν Μιχαήλ' από μικρού και ευτελούς τον ανύψωσεν εις βαθμούς και μεγαλεία' από αδόξου και ασήμου τον προήγαγεν εις δόξας και τιμάς' τον επλούτισε, τον περιέθαλψε, τέλος πάντων τον ετίμησε και με τον λαμπρότατον της ηγεμονίας αυτής θρόνον και τον κατέστησεν άρχοντα λαών.

Εκήρυξαν του γένους την ελευθερίαν, οι απονενοημένοι!

Αυτός όμως, φύσει κακόβουλος ων, εφάνη τέρας έμψυχον αχαριστίας και συνεφώνησε μετά του Αλεξάνδρου Υψηλάντου, υιού του δραπέτου και φυγάδος εκείνου Υψηλάντου, όστις παραλαβών μερικούς ομοίους του βοηθούς ετόλμησε να έλθη αίφνης εις την Μολδαυίαν, και αμφότεροι απονενοημένοι επίσης, αλαζόνες και δοξομανείς, ή μάλλον ειπείν, ματαιόφρονες, εκήρυξαν του γένους ελευθερίαν και με την φωνήν αυτήν εφείλκυσαν πολλούς των εκεί κακοήθεις και ανοήτους, διασπείραντες και αποστόλους εις διάφορα μέρη δια να εξαπατήσωσι και να εφελκύσωσιν εις τον ίδιον της απωλείας κρημνόν και άλλους πολλούς των ομογενών μας.

Μη τσιμπάτε: η Ρωσία δεν τους υποστηρίζει, άρα θα τους πάρει και θα τους σηκώσει!

Διά να δυνηθώσι δε τρόπον τινά να ενθαρρύνωσι τους ακούοντας μετεχειρίσθησαν και το όνομα της Ρωσσικής Δυνάμεως, προβαλλόμενοι, ότι και αυτή είναι σύμφωνος με τους στοχασμούς και τα κινήματά των' πρόβλημα διόλου ψευδές και ανύπαρκτον, και μόνον της ιδικής των κακοβουλίας και ματαιοφροσύνης γέννημά τε και αποκύημα' επειδή, εν ω το τοιούτον είναι αδύνατον ηθικώς και πολλής προξένον μομφής εις την ρωσσικήν αυτοκρατορίαν, και ο ίδιος ενταύθα εξοχώτατος πρέσβυς αυτής έδωκεν έγγραφον πληροφορίαν, ότι ουδεμίαν ή είδησιν ή μετοχήν έχει το ρωσσικόν κράτος εις αυτήν την υπόθεσιν, καταμεμφόμενον μάλιστα και αποτροπιαζόμενον του πράγματος της βδελυρίαν' και προσεπιπλέον η αυτού εξοχότης ειδοποίησεν εξ επαγγέλματος τα διατρέχοντα, υπομνήσας το βασίλειον κράτος, ότι ανάγκη πάσα να φροντίση ευθύς εξ αρχής τον αποσκορακισμόν και την διάλυσιν των τοιούτων κακών' και τόσον εκ της ειδοποιήσεως ταύτης, όσον και από τα έγγραφα, τα οποία επιάσθησαν από μέρους των μουχαφίσιδων των βασιλικών σερχατίων, και από άλλους πιστούς ομογενείς επαρρησιάσθησαν, έγεινε γνωστή εις το πολυχρόνιον κράτος η ρίζα και η βάσις όλου αυτού του κακοήθους σχεδίου.

Η επανάστασις έργον μιαρόν, θεοστυγές και ασύνετον: Απολαμβάνομεν μοναδικά προνόμια!

Με τοιαύτας ραδιουργίας εσχημάτισαν την ολεθρίαν σκηνήν οι δύο ούτοι και οι τούτων συμπράκτορες φιλελεύθεροι, μάλλον δε μισελεύθεροι, και επεχείρησαν εις έργον μιαρόν, θεοστυγές και ασύνετον, θέλοντες να διαταράξωσι την άνεσιν και ησυχίαν των ομογενών μας πιστών ραγιάδων της κραταιάς βασιλείας, την οποίαν απολαμβάνουσιν υπό την αμφιλαφή αυτής σκιάν με τόσα ελευθερίας προνόμια, όσα δεν απολαμβάνει άλλο έθνος υποτελές και υποκείμενον, ζώντες ανενόχλητοι με τας γυναίκας και τα τέκνα των, με τας περιουσίας και καταστάσεις, και με την ύπαρξιν της τιμής των, και κατ' εξοχήν με τα προνόμια της θρησκείας, ήτις διεφυλάχθη και διατηρείται ασκανδάλιστος μέχρι της σήμερον επί ψυχική ημών σωτηρία.

Όλοι με το Σουλτάνο κατά της επαναστάσεως! Καταδώστε τους επαναστάτες σε εμάς ή στις αρχές ? το ίδιο κάνει!

Αντί λοιπόν φιλελευθέρων εφάνησαν μισελεύθεροι, και αντί φιλογενών και φιλοθρήσκων εφάνησαν μισογενείς, μισόθρησκοι και αντίθεοι, διοργανίζοντες, φευ, οι ασυνείδητοι με τα απονενοημένα κινήματά των την αγανάκτησιν της ευμενούς κραταιάς βασιλείας εναντίον των ομογενών μας υπηκόων της, και σπεύδοντες να επιφέρωσι κοινόν και γενικόν τον όλεθρον εναντίον παντός του γένους. Και αγκαλά είναι γνωστόν, ότι, όσοι είναι κατηρτισμένοι τω όντι εις την ευσέβειαν, όσοι νουνεχείς και τίμιοι και των ιερών κανόνων και θείων νόμων ακριβείς φύλακες δεν θέλουν δώσει ευηκοιαν εις τας ψευδολογίας των αχρείων εκείνων και κακόβουλων' επειδή όμως είν' ενδεχόμενον να σηνηρπάσθησάν τινές και παρασυρθώσι και άλλοι, διά τούτο προκαταλαμβάνοντες εκ προνοίας εκκλησιαστικής υπαγορεύομεν πάσιν υμίν τα σωτήρια, και γράφοντες μετά των περί ημας ιερωτάτων συναδελφών, του μακαριωτάτου πατριάρχου των Ιεροσολύμων, των εκλαμπροτάτων και περιφανεστάτων προυχόντων του γένους, των τιμιωτάτων πραγματευτών, των αφ' εκάστου ρουφετίου προκριτωτέρων και όλων των εν τη βασιλευούση ορθοδόξων μελών εκάστης τάξεως και εκάστου βαθμού, συμβουλεύομεν και παραινούμεν και εντελλόμεθα και παραγγέλλομεν πάσιν υμίν τοις κατά τόπον αρχιερεύσι, τοις ηγουμένοις των ιερών μοναστηρίων, τοις ιερεύσι των εκκλησιών, τοις πνευματικοίς πατράσι των ενοριών, τοις προεστώσι και ευκαταστάτοις των κωμοπόλεων και χωρίων, και πάσιν απλώς τοις κατά τόπον προκρίτοις να διακηρύξετε την απάτην των ειρημένων κακοποιών και κακοβούλων ανθρώπων, και να τους αποδείξετε και να τους στηλιτεύσετε πανταχού ως κοινούς λυμεώνας και ματαιόφρονας, και να προσέχετε όσον το δυνατόν εις τας απάτας αυτών και ραδιουργίας, γινώσκοντες, ότι η μόνη απόδειξις της αθωότητος των είναι να εμφανίσωσιν όσα γράμματα λάβωσι τυχόν εις χείρας περί της αυτής υποθέσεως, ή ειδήσεις μάθωσι, και να παρρησιάσωσιν οι μεν ενταύθα εν βασιλευούση προς ημάς, οι δ' εν τοις έξω μέρεσιν εις τους κατά τόπον αρχιερείς και τους διοριζομένους παρ' ημών εκκλησιαστικούς εξάρχους και τους βασιλικούς εξουσιαστάς και διοικητάς, δηλοποιούντες και παραδίδοντες και εκείνους τους απλουστέρους, όσοι ήθελαν φωραθή ότι ενεργούν ανοίκεια του ρεαγιαδιακού χαρακτήρος' καθότι οι τοιούτοι διαταράττουσι την γενικήν ησυχίαν, και κατακρημνίζουσι τους αδυνάτους και αθώους ομογενείς μας εις της απωλείας το βάραθρον.

Ρεαγιαλίκιον και Ορθόδοξος πίστις, λέμε!

Και τόσον υμείς οι αρχιερείς, οι μοναστηριακοί, οι ιερωμένοι, και οι προεστώτες και ευκατάστατοι και πρόκριτοι εκάστου τόπου με την άγρυπνον προσοχήν σας, όσον και οι λοιποί εκάστης τάξεως και βαθμού άνθρωποι με τας εκ μέρους σας αδιαλείπτους συμβ
ουλάς και νουθεσίας, και κατά τας πατρικάς και προνοητικάς εκκλησιαστικάς ημών οδηγίας και παραινέσεις να γενήτε εδραίοι και αμετακίνητοι επί του κέντρου του ρεαγιαλικίου, και εξ όλης ψυχής και καρδίας σας να διαφυλλάττετε την πίστιν και κάθε υποταγήν και ευπείθειαν εις αυτήν την θεόθεν εφ' ημάς τεταγμένην κραταιάν και αήττητον βασιλείαν, και να αποδεικνύετε εντελώς με όλα τα πραγματικά της ειλικρινείας σημεία' καθότι η μετ' ευχαριστίας και ειλικρινείας υποταγή χαρακτηρίζει και την προς Θεόν αγάπην και πίστιν, και την προς τας θείας αυτού εντολάς και τας υπαγορεύσεις των θείων νόμων και ιερών κανόνων υπακοήν, και την ευγνωμοσύνην της καρδίας ημών διά τ' άπειρα ελέη, οπού απολαμβάνομεν παρά της βασιλικής φιλανθρωπίας.

Λύομεν και τους όρκους της Φιλικής Εταιρείας, διότι έτσι αποκεφαλίστηκε και ο Ιωάννης ο βαπτιστής!

Επειδή δε προς τοις άλλοις εγένετο γνωστόν, ότι οι το σατανικόν της δημεγερσίας φρόνημα επινοήσαντες, και εταιρίαν τοιαύτην συστησάμενοι προς αλλήλους συνεδέθησαν και με τον δεσμόν του όρκου, γινωσκέτωσαν, ότι ο όρκος αυτός είναι όρκος απάτης, είναι αδιάκριτος, και όμοιος με τον όρκον του Ηρώδου, όστις, διά να μη φανή παραβάτης του όρκου του, απεκεφάλισεν Ιωάννην τον βαπτιστήν. Αν ήθελεν αθετήσει τον παράλογον όρκον του, τον οποίον επενόησεν η άλογος επιθυμία του, έζη βέβαια τότε ο θείος πρόδρομος' ώστε ενός απλού όρκου επιμονή έφερε τον θάνατον του προδρόμου. Η επιμονή άρα του όρκου εις διατήρησιν των υποσχεθέντων παρά της φατρίας αυτής, πραγματευομένης ουσιωδώς την απώλειαν ενός ολοκλήρου γένους, πόσον είναι ολεθρία και θεομίσητος είναι φανερόν' εξ εναντίας, η αθέτησις του όρκου αυτού, απαλλάττουσα το γένος εκ των επερχομένων απαραμυθήτων δεινών, είναι θεοφιλής και σωτηριώδης. Διά τούτο τη χάριτι του παναγίου Πνέυματος έχει η εκκλησία αυτόν διαλελυμένον, και αποδέχεται και συγχωρεί εκ καρδίας τους μετανοούντας και επιστρέφοντας, και την προτέραν απάτην ομολογούντας, και το πιστόν ρεαγιαλίκι αυτών εναγκαλιζομένους ειλικρινώς.

Όποιος δεν προσκυνήσει, θα τον φάει ο λύκος!

Ταύτα αμέσως να κοινολογήσετε εις όλους του γνωστούς σας, και να κατασταθήτε όλοι προσεκτικώτεροι, ανατρέποντες και διαλύοντες ως αραχνιώδη υφάσματα, όσα η απάτη και η κακοβουλία των πρωταιτίων εκείνων καθ' οιονδήτινα τρόπον συνέπλεξε. Επειδή, εάν, ο μη γένοιτο, δεν ήθελε καθαρισθή η θανατηφόρος αύτη λύμη, και φωραθώσί τινες τολμώντες εις επιχειρήματα εναντία των καθηκόντων του ρεαγιαλικίου, κοντά οπού οι τοιούτοι έχουσι να παιδευθώσι χωρίς ελέους και οικτιρμών (μη γένοιτο, Χριστέ βασιλεύ!) αμέσως θέλει εξαφθή η δικαία οργή του κράτους του καθ' ημών, και ο θυμός τής εκδικήσεως γενικός των εχλιϊσλάμιδων, και θέλουν εκχυθή τόσων αθώων αίματα αδίκως και παραλόγως, καθώς αποκριματίστως ταύτα πάντα διεσάλπισεν η κραταιά και αήττητος βασιλεία διά του εκδοθέντος και επ' ακροάσει κοινή ημών αναγνωσθέντος υψηλού βασιλικού προσκυνητού ορισμού.

Εσείς πιστοί ραγιάδες, μακριά από τα καθάρματα ? τα οποία η Εκκλησία καταράται δεόντως!

Εκείνους δε τους ασεβείς πρωταιτίους και απονενοημένους φυγάδας και αποστάτας ολεθρίους να τους μισήτε και να τους αποστρέφεσθε και διανοία και λόγω, καθότι και η εκκλησία και το γένος τους έχει μεμισημένους, και επισωρέυει κατ' αυτών τας παλαμναιοτάτας και φρικωδεστάτας αράς' ως μέλη σεσηπότα, τους έχει αποκεκομμένους της καθαράς και υγιαινούσης χριστιανικής ολομελείας' ως παραβάται δε των θείων νόμων και κανονικών διατάξεων, ως καταφρονηταί του ιερού χρήματος της προς τους ευεργέτας ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας, ως εναντίοι ηθικών και πολιτικών όρων, ως την απώλειαν των αθώων και ανευθύνων ομογενών μας ασυνειδήτως τεκταινόμενοι, αφωρισμένοι υπάρχειεν και κατηραμένοι και ασυγχώρητοι, και μετά θάνατον άλυτοι, και τω αιωνίω υπόδικοι αναθέματι, και αυτοί, και όσοι τοις ίχνεσιν αυτών κατηκολούθησαν του λοιπού, αν μη θελήσωσιν εννοήσαι την αρπαγήν και απάτην, και επιστραφήναί τε και βαδίσαι την ευθείαν της σωτηρίας οδόν, αν δεν αναλάβωσιν, ό εστι, τον εντελή χαρακτήρα του ρεαγιαδικού αυτών επαγγέλματος.

Όποιος ιερωμένος δεν συμπράξει ενθουσιωδώς κατά της επαναστάσεως: αργός, έκπτωτος και εις τη γέεναν του πυρός!

Τα αυτά δε και κατά της αρχιερωσύνης σας και ιερωσύνης σας επανατείνομεν, εαν μη βαδίσετε, εις όσα εν Πνέυματι αγίω αποφαινόμεθα δια του παρόντος εκκλησιαστικώς, εάν δεν δείξετε εν έργω την επιμέλειάν σας και προθυμίαν εις την διάλυσιν των σκευωριών, εις την αναστολήν των καταχρήσεων και αταξιών, εις την επιστροφήν των πλανηθέντων, εις την άμεσον και έμμεσον καταδρομήν και εκδίκησιν των επιμενόντων εις τα αποστατικά φρονήματα, εάν δεν συμφωνήσετε τη εκκλησία του Θεού, και, εν ενί λόγω, εάν καθ' οιονδήτινα τρόπον δολιευθήτε και κατενεχθήτε κατά της κοινής ημών ευεργέτιδος κραταιάς βασιλείας, έχομεν υμάς αργούς πάσης ιεροπραξίας, και τη δύναμει του παναγίου Πνεύματος εκπτώτους του βαθμού της αρχιεροσύνης και ιερωσύνης και το πυρί της γεέννης ενόχους, ως την κοινήν του γένους απώλειαν προτιμήσαντας. Ούτω τοίνυν γινώσκοντες, ανανήψατε προς Θεού και ποιήσατε καθώς γράφομεν εκκλησιαστικώς και γενικώς παρακελευόμεθα, και μη άλλως εξ αποφάσεως, ότι περιμένομεν κατά τάχος την αισίαν των γραφομένων αποπεράτωσιν, ίνα και η του θεού χάρις και το άπειρον έλεος είη μετά πάντων υμών.
αωκα' εν μηνί Μαρτίω.

Υπογράφομεν επί της Αγίας Τραπέζης, για να μη σας μείνει αμφιβολία ? και προσέξτε ποιοι και πόσοι!

Υπεγράφη συνοδικώς επάνωθεν του ιερού θυσιαστηρίου παρά της ημών μετριότητος και της μακαριότητός του και πάντων των συναδέλφων αγίων αρχιερέων.

Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αποφαίνεται.
Ο Ιεροσολύμων Πολύκαρπος συναποφαίνεται.
Ο Καισαρίας Ιωαννίκιος.
Ο Νικομηδείας Αθανάσιος.
Ο Δέρκων Γρηγόριος.
Ο Αδριανουπόλεως Δωρόθεος.
Ο Βιζύης Ιερεμίας.
Ο Σίφνου Καλλίνικος.
Ο Ηρακλείας Μελέτιος.
Ο Νικαίας Μακάριος.
Ο Θεσσαλονίκης Ιωσήφ.
Ο Βερροίας Ζαχαρίας.
Ο Διδυμοτοίχου Καλλίνικος.
Ο Βάρνης Φιλόθεος.
Ο Ρέοντος Διονύσιος.
Ο Κυζίκου Κωνστάντιος.
Ο Χαλκηδόνας Γρηγόριος.
Ο Τουρνόβου Ιωαννίκιος.
Ο Πισειδίας Αθανάσιος.
Ο Δρύστας Ανθιμος.
Ο Σωζοπόλεως Παίσιος.
Ο Φαναρίου και Φερσάλων Δαμασκηνός.
Ο Ναυπάκτου και Αρτης Ανθιμος.

* * *

alfa291

Μέλος
Εγγρ.
24 Ιουν 2006
Like
459
Πόντοι
36
Τι Αγνώμονες, τω όντι!

Ουδέν Έτερον Σχόλιον!

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
[size=8pt]Πατριαρχικός χαιρετισμός προς τους παραλήπτες.
.....
* * *[/size]

Ρε markman,

'Ελεος!
Ποιός θα κάτσει να τα διαβάσει όλα αυτά?
Το forum του bourdela.com είναι εδώ, είπαμε, να λέμε καμιά μαλακία να περνάει η ώρα, αλλά copy-paste απο δε ξέρω που και ένα μέτρο post δε λέει!
Είλικρινά, δε κάθησα να το διαβάσω!

DUGUJAU

Μέλος
Εγγρ.
23 Απρ 2006
Like
3
Πόντοι
1
Λοιπόν? ανιστόρητοι  είναι κάποιοι που λένε ότι ο χριστιανισμός και η εκκλησία, μας έσωσαν από την τουρκοκρατία.
Την εκκλησία τη συνέφερε η τουρκοκρατία, διότι είχε πολύ υψηλή θέση και δεν την πείραζε κανένας: δεν είναι τυχαίο ότι
1) μέχρι και σήμερα έχει μείνει γερή και δυνατή και
2) ότι βγήκε αλώβητη μετά από 400 χρόνια υπό την κυριαρχία των Τούρκων και
3) ότι η επίσημη θρησκεία των Ελλήνων παρέμεινε ο χριστιανισμός.
Για να μη μιλήσω για το σενάριο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, που τα έκανε πλακάκια με τους Τούρκους, για να μπουν στην Κωνσταντινούπολη (άλωση) με μόνο αντάλλαγμα ότι δεν θα πειράξουν την εκκλησία (όπως κι έγινε)
Ελπιζω να εννοεις τον ιερωμενο και λογιο γενναδιο ,που αργοτερα τον εκανε ο σουλτανος πατριαρχη.Αν και αυτο ειναι  σεναριο,αλλοι λενε οτι τη κερκοπορτα την ανοιξαν μοναχοι ανθενωτικοι,αλλοι λενε για εβραιους,αλλοι για γενοβεζους και αλλοι οτι εμεινε απο λαθος ανοιχτη,αφου τη ξεχασαν οι στρατιωτες μετα απο εφοδο.Ολα παιζουν....Ο Αυτοκρατορας Κωνσταντινος Παλαιολογος ειναι απο τις ενδοξοτερες μορφες του ελληνισμου,ανταξιος του λεωνιδα...Αρνηθηκε να παραδοσει την Πολη και επεσε μαχομενος στη πρωτη γραμμη...Ο Μωαμεθ του προσφερε πλουτη,αλλες περιοχες και την ευκαιρια να φυγει με το πασο του,περνοντας ολα τα υπαρχοντα του και τους δικους του ανθρωπους...Τον λογο που εβγαλε για να του απαντησει δεν θα στον γραψω,αλλα αν ενδιαφερεσαι καλο ειναι να τον διαβασεις...Ειναι μνημειο ενδοξου λογου και δειγμα μεγιστου ανθρωπου...

Και στο βυζαντιο ειχε ισχυρη θεση η εκκλησια φιλε,και μαλιστα πολυ πιο ισχυρη απο τη τουρκοκρατια,γιατι ο εκαστοτε Πατριαρχης δεν ειχε κανενα πανω απο το κεφαλι του...Πολλες φορες αγνοουσε και τον ιδιο τον αυτοκρατορα χωρις συνεπειες...Στον σουλτανο ομως δεν μπορουσε να πει κουβεντα γιατι του επαιρνε το κεφαλι με τη μια...
Δηλαδη ποια  περιμενες να ειναι επισημη θρησκεια των ελληνων στη τουρκοκρατια?Το ισλαμ η το δωδεκαθεο?Να ξερεις οτι το ισλαμ κ το κορανι ειναι απο μονα τους ανεκτικα στις μονοθειστικες θρησκειες,αντιθετα επιβαλλουν τη βια σε οσους πιστευουν στη πολυθεια...Αρα αναβιωση του δωδεκαθεου επι τουρκοκρατιας ,δεν ειχε καμια πιθανοτητα...Το μονο που εμεινε να κραταει τους ελληνες ηταν ο χριστιανισμος...Βιαιο εξισλαμισμο ολων των ελληνων δεν ηταν τοσο βλακες,ουτε μπορουσαν να κανουν οι τουρκοι...Θα γινοντουσαν ολοι οι ραγιαδες ''καμικαζι'' και θα τους ταραζαν στις επαναστασεις...Αν δεν εχεις να χασεις τιποτα και καποιος παει να σου παρει κ αυτα τα λιγα που εχεις,τοτε γινεσαι θηριο ανημερο...
Γενικα σε ολες τις χωρες παγκοσμιως η εκκλησια,η η οποιαδηποτε θρησκεια παιζουν μεγαλο ρολο και ειναι ισχυρες...Μονες εξαιρεσεις οι κουμμουνιστικες χωρες που επικροτουν την αθεια...Οποιος διψαει για κομμουνισμο στην ελλαδα,ευχαριστω δεν θα παρω...Προτιμω να εχω να γεμισω το στομαχι μου και η γυναικα η η κορη μου να μην καταληξουν πουτανες σε μια ξενη χωρα...

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
[size=8pt]νομιζω οτι μεσα στις διαφορες θρησκειες ο καθενας βρισκει αυτο που ταιριαζει στη δικη του περιπτωση,(ο αναπηρος παιρνει κουραγιο..ο πλουσιος παρακαλα να ειναι γερος για να κανει περισσοτερα τα φραγκα του κ εκατονταδες ακομη παραδειγματα)...δν θεωρω οτι οι θρησκειες απαλυνουν το φοβο προς το αγνωστο + θανατο αλλα δινουν μια πιθανη λυση/απαντηση σε αυτο το ερωτημα....Βεβαια υπαρχουν πολλα κοινα στις διαφορες θρησκειες κ το σημαντικοτερο ολων ειναι οτι παντα υπαρχει ενας θεος/δυναμη η οπως αλλιως θελετε πειτε το που ειναι το ΑΝΩΤΕΡΟ κ το ΜΕΓΙΣΤΟ...Δν πιστευω οτι καποιος μπορει να πιστευει στο τιποτα κ στον κανενα...Τουλαχιστον δν μπορει να το αποδεχτει το 20χρονο μυαλο μου οτι καποιος ειναι τοσο δυνατος κ ανεπηρεαστος απ τις καταστασεις της ζωης του ωστε να μην χρειαζεται να παιρνει απο καπου δυναμη...Για παραδειγμα καποιος καθηγητης μου καποτε μου ειπε οτι δν γινεται να μην πιστευεις σε καποιον θεο/προσωπο/δυναμη η κ παλι πειτε το οπως θελετε...γιατι στη χειροτερη περιπτωση,αυτος που το αναφερει αυτο,θα πιστευει ΜΟΝΟ στον εαυτο του κ μονο σ'αυτον...δλδ αποδεχεται τη θεωρια οτι ειναι ο ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ ολων μεσα στη ζωη του κ την καθημερινοτητα του...κατι που ομως δν στεκει αφου δν περνανε/εξαρτωνται ολα απ τον εαυτο του...Εκτος κ αν ειναι τρελος / εξωγηινος η κατι αλλο..που σιγουρα ειναι ανεξηγητο οπως δλδ ο θεος....[/size]

Ο καθηγητής σου λάθος σου είπε. Το «Δε πιστεύω σε τίποτα» δε σημαίνει ότι «Πιστεύω στον εαυτό μου». Από που το βγάζει αυτό?
Πιστεύει (κάποιος) σαφή και χειροπιαστά πράματα, πιστεύω π.χ. ότι το νερό που βγάζει η βρύση είναι καλό, και γι αυτό το πίνω. ΔΕΝ πιστεύω ότι ο αγιασμός είναι καλύτερος απ το νερό της βρύσης. Μάλλον πιο βρώμικος είναι!

Ο εαυτός μας, ΕΙΝΑΙ το κέντρο μας. ?Οχι το κέντο του σύμπαντος, το κέντρο το δικό μας. Περπατάμε, και όλα τα υπόλοιπα περνάνε από δίπλα μας. Μιλάμε, και οι πρώτοι που ακούμε τι λέμε είμαστε εμείς.
Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι ΟΡΙΖΟΥΜΕ όλα τα πράματα και όντα που μας περιβάλλουν. Αλλά από αυτό το σημείο, μέχρι το σημείο του να αποδεχόμαστε ότι υπάρχει ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ που ΤΑ ΟΡΙΖΕΙ, υπάρχει διαφορά... Ιδίως αν αυτό το «κάτι» ΠΟΤΕ δεν έχει αποδείξει την ύπαρξή του.
Την ύπαρξή του επικαλούνται «εκπρόσωποί του», που μάλιστα έχουν συμφέρον από την αποδοχή του καθενός σε αυτό που υποστηρίζουν.
?Ε, μπάστα!

?Ασ? τα φίλε, αν πιάσεις με τη λογική να υποστηρίξεις την ύπαρξη «θεών», έχουν χάσει (οι θεοί). Δε βγαίνει το πράμα.
Αν πιστεύεις, πιστεύεις, τελείωσε. Δε το ψάχνεις παραπέρα. Αν το ψάξεις, παύεις (λέω εγώ) να πιστεύεις.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom