Κάποιες σύντομες παρατηρήσεις:
α. δεν έχω σκοπό να προμοτάρω καμία θρησκεία. Όπως είπα και αλλού, δεν πρόκειται να γράψω ότι "ο Χριστός σώζει", άσχετο αν κατά την άποψη μου, είναι ιδιαιτέρως αληθές. Και φυσικά, δεν έχω σκοπό να θύσω στον Βάκχο!
β. σε προηγούμενο thread, η συζήτηση δεν περιστράφηκε τόσο στην θρησκεία, όσο στο γιατί πληρώνουμε τους παπάδες. Pacta sunt servanda λοιπόν.
γ. τα περί Πύρρου και λοιπών, ανήκουν σε άλλο θέμα. Μην ακούσω μόνο εδώ ότι οι Αλβανοί είναι οι αρχαίοι Ιλλυριείς, γιατί θα συφιλιαστώ!
δ. ο germaon,έχει πολύ δίκιο σε πράγματα που γράφει. Ο Χριστιανισμός, όπως τον ξέρουμε τώρα, είναι περισσότερο θέμα πολιτικής παρά θεολογικής ή φιλοσοφικής διαμόρφωσης. Και δεν μπορείς να αποδίδεις, τα έργα των λίγων, στο σύνολο.
ε. το να λάβω υπόψη μου το έργο ενός εθνικού και μάλιστα του Λιβάνιου, είναι μάλλον overstatement. Η αντιπολίτευση της εποχής, έχει λίγη αντικειμενική αξία, άσε που τείνει να μεγενθύνει τα πράγματα, όπως συνήθως και κάθε αντιπολίτευση. Εδώ αν κλάσει ο Κωστάκης, τα Νέα θα γράψουν ότι "δηλητηριάζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας".
στ. το ότι οι εθνικοί υπέστησαν διωγμούς, δεν μου κάνει εντύπωση. Γενικά, κάθε προηγούμενη θρησκεία, υφίσταται διωγμούς από τις επόμενες. (Ωραίο σχετικά ήταν και μια μελέτη που είχα διαβάσει, πάνω στο πως οι άθλοι του Ηρακλή, συμβολίζουν την μάχη του δωδεκάθεου εναντίον των παλαιότερων παγανιστικών θρησκειών). Θέμα είναι, η ένταση των διωγμών.
Χμ... το όνομα του Ιουλιανού, σου λέει κάτι tomito;