Θά έλεγα πως καταρχήν το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά γενικό, ως προς τον τίτλο του. Ποιοι θεωρούνται ως δημόσιοι υπάλληλοι; οι εργαζόμενοι στον ''στενό'' δημόσιο τομέα μόνο; περιλαμβάνονται και οι δικαστικοί, οι στρατιωτικοί και οι κληρικοί ακόμη (που πληρώνονται από το κράτος); και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και τις δημόσιες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα; και όλοι οι παραπάνω είναι συλλήβδην άχρηστοι; πολύ αφοριστικό το βρίσκω, όπως και την άποψη πως οι υπηρετούντες στο Δημόσιο είναι αντιπαραγωγικοί. Όσοι στελεχώνουν διοικητικές θέσεις στο Δημόσιο, καθώς και οι ένστολοι εν γένει και οι δικαστικοί, προφανώς και δεν προσελήφθησαν στις θέσεις τους για να οργώνουν χωράφια ή να χτίζουν στις οικοδομές. Προσελήφθησαν ο καθένας για να κάνουν κάποια δουλειά, καθένας στον τομέα του, για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Το εάν έχουμε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους ή το εάν λειτουργεί σωστά το Δημόσιο, αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Και παρεμπιπτόντως πιστεύω πως ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών (λ.χ. με καθολική μηχανογράφηση) θα είναι αυτός που θα επιφέρει και τη μείωση του απαιτούμενο αριθμού υπαλλήλων στις εν γένει δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, μείωση των υπαλλήλων θα επιφέρει και η χρήση των όποιων δυνατοτήτων έχει ο πολίτης ώστε να κάνει χρήση των νέων μεθόδων συναλλαγής (λ.χ. ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων) και όχι να πηγαίνουμε μαζικά να στηνόμαστε σε ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει στη χώρα μας που μάλλον μας αρέσουν οι ουρές, συνήθως στο τέλος καταληκτικών προθεσμιών, βρίζοντας όλοι μαζί συλλήβδην το κακό κράτος και την κακούργα την κοινωνία.
Δε θα διαφωνήσω πως υπάρχουν άχρηστοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πολύ άχρηστοι εάν θέλετε, και που δεν θα έπρεπε να ασκούν το επάγγελμα για το οποίο προσελήφθησαν. Και όλοι μας εδώ μέσα πιστεύω έχουμε να διηγηθούμε παραδείγματα κακών δημόσιων υπαλλήλων. Και εγώ έχω, αλλά έχω και πολύ καλά παραδείγματα, που έκαναν παραπάνω από όσα θα έπρεπε για να με βοηθήσουν.
Από την άλλη πλευρά, και πέραν των κακών παραδειγμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έχω και κακά παραδείγματα άχρηστων δικηγόρων, που δεν ξέρουν να συντάξουν μία αίτηση και στους οποίους οι αδαείς πολίτες εμπιστεύονται την τύχη των υποθέσεών τους και τους πληρώνουν αδρότατα, και αλμπάνηδων γιατρών που σφάζουν τον κόσμο ''γδέροντάς'' τον οικονομικά, και ταξιτζήδων που κλέβουν τους πελάτες, και εργολάβων οικοδομών που βάζουν ότι πιο άχρηστο υπάρχει για να τα κονομήσουν αδιαφορώντας για την ασφάλεια αυτών που θα μείνουν μέσα, και εστιατόρων που μαζεύουν τα αποφάγια του προηγούμενου για να ταΐσει τον επόμενο, και μανάβηδων- μπακάληδων- χασάπηδων- αρτοποιών που κλέβουν στο ζύγι, και βενζινάδων που νοθεύουν τα καύσιμα, και γενικά κάθε κλάδος έχει τα δικά του κακά παραδείγματα προς αποφυγή. Επομένως, κάθε κλάδος πρέπει να ''βαφτιστεί'' ανάλογα με τα ''κατορθώματα'' κάποιον επίλεκτων μελών του. Προσωπικά πάντως, διαφωνώ με τέτοιου είδους αφορισμούς, αν και είμαστε εθισμένοι σε τέτοιους μάλλον ως λαός.....