Να θυμίσω ότι το θέμα δεν είναι ο συνδικαλισμός, ο Αθανασόπουλος και ο Κορωνιάς, ΑΛΛΑ το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η αντίδραση των εργαζομένων της ΔΕΗ σε αυτό. Επειδή υποψιάζομαι ότι ούτε ένας εδώ μέσα δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει με το ασφαλιστικό της ΔΕΗ και πολύ περισσότερο ούτε ένας δεν έχει διαβάσει το Σχέδιο Νόμου για να καταλάβει την ληστεία των αποθεματικών και την μείωση των επικουρικών συντάξεων που θα πλήξει ΟΛΟΥΣ για αρχή παραθέτω το παρακάτω κειμενάκι από ένα blog το οποίο εν πολλοίς θέτει το πρόβλημα της ΔΕΗ στις σωστές του Διαστάσεις.
~~~~~~~~~
Επειδή ο τρόπος που τα ΜΜΕ χειρίζονται την απεργία της ΔΕΗ είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένοχος και προβοκατόρικος, είναι καιρός να πούμε μερικές αλήθειες.
Φανταστείτε ότι από αυτό το μήνα, το αφεντικό σας λέει ότι:
“Ξέρεις, αγαπητέ εργαζόμενε, έχω να σου κάνω μια επαγγελματική πρόταση. Θα μου δίνεις 200 ευρώ το μήνα από το μισθό σου για να αγοράζω εμπόρευμα για το μαγαζί. Και σε αντάλλαγμα, υπόσχομαι να σου δώσω σύνταξη όταν γεράσεις! Και ΔΕΝ έχεις επιλογή, γιατί εγώ τα χρήματα θα τα παρακρατώ αυτόματα από το μισθό σου!”
Αυτό γίνεται για 50+ χρόνια. Με αποτέλεσμα το ποσό που έχεις “δώσει εθελοντικά” στο αφεντικό σου, είναι τόσο μεγάλο που τελικά το μαγαζί σου ανήκει!!!
… Και έρχεται η Πετραλιά μετά από “διάλογο” (προφανώς με τους παρατρεχάμενούς της στο Υπουργείο), και παραγράφει όλα τα χρήματα που έχεις “δανείσει” στο αφεντικό και σε στέλνει στο ήδη χρεωμένο ΙΚΑ για να μπορέσει το αφεντικό σου να πουλήσει το μαγαζάκι του … που δικαιωματικά ανήκει σε σένα!!!
Δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσατε εσείς. Εγώ εν βρασμώ ψυχής θα το έκαιγα το μπουρδέλλο! (Δικό μου είναι, άμα λάχει το καίω κιόλας!)
Πιο ψύχραιμα και για να μην κατηγορηθώ ότι στέρησα το κοινωνικό σύνολο από τέτοιο πολύτιμο αγαθό (αφού κανείς δεν έχει μπει στον κόπο μέχρι τώρα να βάλει φωτοβολταϊκά στην οροφή του) θα αλυσσοδενόμουνα στην είσοδο και δε θα το κουνούσα ρούπι μέχρι να πάρω τα χρήματά μου πίσω.
Τι μισθό ΝΟΜΙΖΕΤΕ ότι παίρνετε ως μισθωτοί; Πόσα χρήματα κερδίζετε ως ελεύθερος επαγγελματίας;
Ρίξτε μια ματιά στις αποδοχές σας και υπολογίστε μαζί μου (θα χρησιμοποιήσω εύκολα νούμερα χάριν απλότητας):
Ας υποθέσουμε ότι κερδίζετε 1.000 ευρώ / μήνα. Από αυτά:
* ένα ποσό πάει στον ασφαλιστικό σας φορέα π.χ. 200 ευρώ.
* ένα ποσό αντιστοιχεί στο φόρο (μισθωτών υπηρεσιών/εισοδήματος)
* το υπόλοιπο ποσό φτάνει στο χέρι σας.
Τα δύο πρώτα ποσά δεν φτάνουν ποτέ στο χέρι σας. Τα πληρώνει ο εργοδότης στον ασφαλιστικό σας φορέα και στην εφορία. Όταν δεν τα πληρώνει διώκεται θεωρητικά (αλλά όλοι γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά εισπράττει το Κράτος, ειδικά από “φίλους” επιχειρηματίες …)
Ας υποθέσουμε ότι αύριο σας τη βιδώνει και αποφασίζετε ότι δε σας αρέσει το σύστημα.
Έχετε την επιλογή να μην δώσετε αυτά τα χρήματα στον ασφαλιστικό σας φορέα;? Να πάρετε τα 200 σας ευρουλάκια και να τα επενδύσετε διαφορετικά;
200 x 14 = 2.800 ευρώ / έτος
Με τέτοιο ποσό αγοράζεις ένα καλό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πακέτο σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία (όπως θα ήθελαν οι φίλοι της φιλελεύθερης -τρομάρα της!- Κυβέρνησης).
Μπορείς να το κάνεις όμως; Έχεις την επιλογή; ΟΧΙ βέβαια!
Το Κράτος σε υποχρεώνει να δίνεις αυτό το ποσό και σε αντάλλαγμα υπόσχεται να σου εξασφαλίσει μια σύνταξη όταν φτάσεις στην κατάλληλη ηλικία (που είναι άλλο -τεράστιο- θέμα και δεν το ανοίγω τώρα).
Το ίδιο Κράτος που μέχρι τα μέσα του 1990 είχε την επιχείρηση “ΔΕΗ”, υποχρέωνε τους εργαζομένους να δίνουν τις εισφορές τους στο ταμείο της ΔΕΗ.
Τα χρήματα αυτά “επενδύονταν” από τη ΔΕΗ για το καλό της επιχείρησης και των εργαζομένων.
Δηλαδή ΔΑΝΕΙΖΑΝ τη ΔΕΗ με τις εισφορές τους. Για να φτιάχνει καινούριες παραγωγικές μονάδες, να αναπτύσει το δίκτυό της, να κάνει έρευνα, να αγοράζει εξοπλισμό και γενικότερα όλα αυτά που κάνει μια καλή επιχείρηση.
Αυτό γινόταν παρά τη θέλησή τους, εφόσον δεν είχαν το δικαίωμα να κάνουν κι αλλιώς. Δεν έχει σημασία αν συμφωνούσαν ή όχι. Είχαν δικαίωμα διαφωνίας; Είχαν επιλογή; ΟΧΙ! Άρα, γινόταν ΠΑΡΑ τη θέλησή τους.
[Και μη μου πει κανείς εξυπναδούλες “Αν δεν τους αρέσει να φύγουν από εκεί!” γιατί όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να είσαι νέος που ψάχνει δουλειά για να φτιάξει οικογένεια. Ποιος από εσάς θα έλεγε όχι αν σας προσλάμβανε αύριο η ΔΕΗ;]
Και φτάνει το 1991, με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Που αποφασίζει ότι “καλό κομμάτι” είναι αυτή η ΔΕΗ, δεν την πουλάμε;
“ΟΚ!” απάντησε η ΓΕΝΟΠ. “Δώστε μας τα χρήματά μας και πουλήστε την!”
Φέρνει ο Μητσοτάκης μια εταιρία από την Αγγλία και κάνουν μια αναλογιστική μελέτη. Ανακαλύπτουν ότι το “μικροποσό” των εργαζομένων δεν ήταν καθόλο μικρό. Για την ακρίβεια, τα χρήματα που είχαν παρακρατήσει ως τότε ήταν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από την αξία της ίδιας της ΔΕΗ!!
Κατόπιν τούτου, για ένα διάστημα δεν έγινε τίποτα. Ποιος θα αγόραζε υποθηκευμένο μαγαζί;
Μέχρι που ήρθε ο έξυπνος ο Σιμήτης και έβαλε τη ΔΕΗ στο χρηματιστήριο.
[Να τον χαίρονται τα ΧΑΣΟΚεμον! Και όποτε κοιτάζουν τα χαμηλά ποσοστά τους, να τον καμαρώνουν!]
Σήμερα έρχεται ο Καραμανλής να ΚΛΕΨΕΙ, να ΛΗΣΤΕΨΕΙ τα χρήματα των εργαζομένων. Τις εισφορές που τους παρακρατούσαν ετσιθελικά από το μισθό τους. Δεδουλευμένα χρήματα.
Τα κλέβει για να μπορέσει να πουλήσει ευκολότερα τη ΔΕΗ στην RWE και άλλους ιδιώτες. Για να μην έχουν συνέταιρο τον μαλάκα τον εργαζόμενο που τόσο καιρό τους πλήρωνε ένα μέρος του μισθού του και που τολμά να έχει άποψη για την επιχείρηση!
Και δε φτάνει που κλέβει αυτούς … πάει να τους φορτώσει στη δική μας καμπούρα: στο ΙΚΑ. Το οποίο -θεωρητικά- χρηματοδοτείται και από το Κράτος, δηλαδή από τους φόρους μας. Δηλαδή, θα κλέψει τα χρήματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ και μετά θα τους πληρώνω εγώ τη σύνταξη!
Όπως έκανε ήδη με τους εργαζόμενους στις τράπεζες … χάρισε ενάμισο δις ευρώ (500 δις δρχ!!!) στις ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ τράπεζες. Σε επιχειρήσεις που μας ρουφάνε το αίμα με παράνομες χρεώσεις (όπως έχει αποφασίσει ο Άρειος Πάγος) και υπέρογκα (συγκρινόμενα με την ΕΕ) επιτόκια για να κερδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.
Ο Καραμανλής ΧΑΡΙΣΕ αυτά τα χρήματα στους φίλους επιχειρηματίες, την ίδια στιγμή που σε μας ζητάει να σφίξουμε τα δόντια και να αντέξουμε.
Σήμερα, ο Καραμανλής (το θυμίζω για να μην ξεχνιόμαστε) επιχειρεί να χαρίσει 20 δις ευρώ σε μια μεγάλη και κερδοφόρα ιδιωτική επιχείρηση (έτσι δεν την αποκαλούν κάθε φορά που τους βολεύει;).
Ακόμα και αν ήταν δημόσια (που τελικά, δεν είναι) η ΔΕΗ δεν μπορεί, δεν έχει το δικαίωμα να κρατήσει τα χρήματα αυτά. Γιατί απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΗΣ !
~~~~~~~~~
Εδώ είναι η ουσία του θέματος και αν θέλει κάποιος να κάνει σοβαρή συζήτηση ας τοποθετηθεί επί της ΟΥΣΙΑΣ