Γολγοθάς περιμένει ένα νοικοκυριό που θα αποφασίσει να εγκαταστήσει στην ταράτσα του σπιτιού του ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα. Θα πληρώσει ασκόπως λόγω της γραφειοκρατίας, για τέλη και φόρους, πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα κέρδη που θα έχει για να πουλάει το παραγόμενο ρεύμα στο σύστημα!
Είκοσι δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Μάιος 2006), η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού είναι μια απίστευτη περιπέτεια.
Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) είναι ενδεικτικά για την τεράστια γραφειοκρατία που επικρατεί γύρω από τις επενδύσεις αυτού του είδους. Το παράδειγμα ενός οικιακού καταναλωτή που είναι μισθωτός και θέλει να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 1 μόνο κιλοβάτ (kW) στην ταράτσα του σπιτιού του είναι χαρακτηριστικό. Το σύστημα αυτό κοστίζει μαζί με τα έξοδα εγκατάστασης και σύνδεσης περίπου 6.500 ευρώ (συν τον ΦΠΑ). Τα ετήσια έσοδά του από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα (ΔΕΣΜΗΕ ή ΔΕΗ κατά περίπτωση) ανέρχονται μόλις σε 520-700 ευρώ, αναλόγως με το πού βρίσκεται και την ηλιοφάνεια της περιοχής. Τον άνθρωπο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες τον θεωρούν επιτηδευματία και έμπορο. Για να μπορέσει να πουλά ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει:
● Να ανοίξει βιβλία στην Εφορία. ● Να εγγραφεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (το πρώην ΤΕΒΕ) όπου θα καταβάλλει ελάχιστο κόστος εισφορών 1.500- 2.000 ευρώ ετησίως. Τα διπλάσια δηλαδή έως και τριπλάσια χρήματα από αυτά που θα εισπράττει αν πουλά το ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα!
● Να εγγραφεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο, καταβάλλοντας περίπου 50 ευρώ ετησίως.
● Να υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ για μία εικοσαετία.
Την ώρα δηλαδή που ο Πρωθυπουργός δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ενώ όλοι οι αρμόδιοι ορκίζονται στο όνομά τους, η γραφειοκρατία και η αδιαφορία των υπηρεσιών τις πνίγει.
Στη γειτονική Βουλγαρία για συστήματα έως και 5.000 κιλοβάτ δεν απαιτείται καμία απολύτως άδεια.
● Η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για όλα αυτά, απλώς χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ δεν θα δέχεται πλέον άλλες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά επειδή έχει ξεπεραστεί το πλαφόν που έχει τεθεί από τον εθνικό στόχο.
Για την παράγραφο με κίτρινο, έχει κανείς να πεί τίποτα?
Γι αυτό (όλο) δεν πρόκειται ΟΥΤΕ οι ιδιωτικοποιήσεις να δουλέψουν σ' αυτή τη χώρα, φίλε Athens1 !!!
Η άποψη μου είναι ότι το άρθρο είναι λαïκιστικό και επιεικώς απαράδεκτο. Για να μην μπω ότι ο δημοσιογράφος είναι πληρωμένος κονδυλοφόρος του Συνδέσμου αυτού (πράγμα που φυσικά δεν μπορώ να το αποδείξω).
Νομίζω ότι η κριτική πρέπει να έχει δύο σκέλη:
Α) τις απόψεις του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών
Β) τις απόψεις του δημοσιογράφου.
Βέβαια αυτά τα δύο είναι πολύ δύσκολο να τα διακρίνει κανένας αλλά εκτίμηση μου είναι ότι το δημοσιογράφος έχει γράψει μόνον τις 2 πρώτες παραγράφους και τις 3 τελευταίες.
Α) Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα πρέπει να πούμε ότι ο ΣΕΦ είναι ο σύνδεσμος των εταιρειών που πουλάνε τα φωτοβολταϊκά πάνελς και ο οποίος φυσικά ενδιαφέρεται πρώτιστα όχι για το περιβάλλον ή τον καταναλωτή αλλά την τσέπη των μελών του. Με αυτή την ιδιότητα του θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.
Η κριτική του ΣΕΦ αναφέρεται στην ΠΟΛ 1007/2008 του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της οποίας το πλήρες κείμενο βρίσκεται εδώ:
Είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο οικιακούς καταναλωτές οι οποίοι πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο παράγουν στην ΔΕΗ ή στην ΔΕΣΜΗΕ. Και η οποία πώληση γίνεται σε μία τιμή την οποία εγγυάται και καθορίζει το κράτος ανεξάρτητα από πραγματικό κόστος ή οποιαδήποτε άλλον παράγοντα. Επομένως το κράτος (και εμείς ως φορολογούμενοι) έχουμε νόμιμο συμφέρον να έχουμε άποψη επί του τρόπου φορολόγησης του προϊόντος αυτού διότι εμμέσως το επιδοτούμε.
Η ΠΟΛ λέει ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και η πώληση του αποτελεί εμπορική δραστηριότητα ανεξάρτητα αν το κάνει η κυρά Μαρία ή ο Μυτιληναίος.
Αν δεν υπήρχε πώληση, το κράτος και εμείς οι φορολογούμενοι τον πούλο. Δεν θα μας αφορούσε.
Επειδή όμως υπάρχει εμπορική δραστηριότητα πρέπει ο αγοράζων να καταβάλει και τον ΦΠΑ. Ο οποίος υπόκειται στον
ΧΑΜΗΛΟ συντελεστή – γεγονός το οποίο ο ΣΕΦ και ο δημοσιογράφος αποσιωπούν πλήρως.
Για να θυμίσω, οι μόνοι που δεν καταβάλουν ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι:
1) τα μπουρδέλα (εδώ είναι επίκαιρο το ανέκδοτο που υπάρχει και στο σχετικό νήμα που λέει ότι το τσιμπούκι είναι ρόφημα επομένως υποβάλλεται στον ΧΑΜΗΛΟ συντελεστή, όπως και το ρεύμα – δείτε τον λογαριασμό σας της ΔΕΗ)
2) οι ταξιτζήδες
3) Η Εκκλησία της Ελλάδος
Για να καταλάβω κάτι, τόσες εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που κρατάνε βιβλία και υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ είναι βλάκες; Και οι οποίοι υποβάλλουνε δηλώσεις ΦΠΑ όχι για 20 χρόνια αλλά για ολόκληρη την ζωή τους μέχρι να πάρουνε σύνταξη. Και τέλος πάντων, σιγά τα ωά, 5 λεπτά κάνεις για να υποβάλλεις ηλεκτρονικά δήλωση ΦΠΑ.
Αλήθεια, αυτό για τα 20 χρόνια αποτελεί μεγάλη ηθελημένη ανακρίβεια του δημοσιογράφου. Τεχνηέντως μπερδεύει τον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές με την καταβολή ΦΠΑ. Αν ο παραγωγός σταματήσει να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια πχ ένα χρόνο μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων του, καμία υποχρέωση δεν έχει να υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ.
Τα σχετικά με την εγγραφή στο επιμελητήριο και στον ΟΑΕΕ δεν τα λέει πουθενά η ΠΟΛ. Αλλά το χαράτσι της εγγραφής στο αντίστοιχο επιμελητήριο το πληρώνουν όλες οι ΕΠΕ και οι ΑΕ καθώς και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες.
Όσο για την εγγραφή στον ΟΑΕΕ και πληρωμή εισφορών νομίζω ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί αρμοδίως, μέχρι τότε ας είμαστε επιφυλακτικοί.
Πάντως κάπως διαφορετικά μας τα λέει ο ΣΕΦ στην επίσημη ιστοσελίδα του:
Κίνητρα - Διαδικασίες - Νομοθεσία
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ψηφίστηκε στις 6-6-2006 (N. 3468/2006), κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο και τροφοδοτείται στο δίκτυο της ΔΕΗ, θα ενισχύεται με 0,4-0,5 ευρώ. Η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύει για δέκα (10) έτη και μπορεί να παρατείνεται για δέκα (10), επιπλέον, έτη, μονομερώς, με έγγραφη δήλωση του παραγωγού. Η τιμή αυτή αναπροσαρμόζεται κάθε έτος με βάση τις μεσοσταθμικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ ή το 80% του πληθωρισμού. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, όχι μόνο θα κάνετε απόσβεση του φωτοβολταϊκού σας συστήματος, αλλά θα έχετε και κέρδος, ως επιβράβευση της επιλογής σας να αξιοποιήσετε μια φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία.
• Αν είστε επιχειρηματίας, μπορείτε να διεκδικήσετε επιπλέον επιδότηση (σύμφωνα με τον νέο επενδυτικό νόμο), ή και επιδότηση επιτοκίου για δανεισμό με ευνοϊκούς όρους. Απαλλάσσεστε επίσης από την αρχική καταβολή Φ.Π.Α για τον εξοπλισμό της επένδυσής σας.
• Αν είστε οικιακός καταναλωτής, δικαιούστε επιπλέον φοροελάφρυνση που ισοδυναμεί με έκπτωση έως 700 ευρώ.
Η νέα νομοθεσία απλοποιεί επίσης σημαντικά τις διαδικασίες αδειοδότησης για τα φωτοβολταϊκά συστήματα (δείτε τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του ΥΠΑΝ, μία σύνοψη της αδειοδοτικής διαδικασίας, καθώς και μία αναλυτικότερη περιγραφή της).
Για αυτή την φοροελάφρυνση, για παράδειγμα, κάνει την σουπιά στο άρθρο του ο δημοσιογράφος.
Επίσης ο ΣΕΦ μας λέει ότι η διαδικασία έχει απλοποιηθεί σημαντικά (Γολγοθάς λέει ο δημοσιογράφος – να η χριστιανική εικονογραφία ξανά) και μας λέει ότι ο επενδυτής θα κάνει όχι μόνον απόσβεση αλλά θα έχει και σίγουρο κέρδος.
Ε, να μην φορολογηθεί για το κέρδος σύμφωνα με τα έσοδα – έξοδα που θα έχει καταχωρήσει στα βιβλία του; Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις αυτό δεν κάνουν;
B)Ο δημοσιογράφος λέει ότι η πολιτεία δεν κάνει ΤΙΠΟΤΕ για αυτά. Εδώ κοτζάμ νόμο έκανε για να επιδοτεί την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ και με πολύ ευνοϊκούς όρους. Απόδειξη η πληθώρα των αιτήσεων (μέχρι και στην Μύκονο έχουν κάνει αίτηση για φωτοβολταϊκά σε χωράφια που με τα νέα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορούν να κτίσουν). Αποτέλεσμα των πολλών προτάσεων είναι ότι κλείσανε την διαδικασία (δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνουν, να δώσουνε επιδότηση και στην κουτσή Μαρία που ξαφνικά το είδε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας; Που να φτάσουνε τα λεφτά;).
Στη γειτονική Βουλγαρία για συστήματα έως και 5.000 κιλοβάτ δεν απαιτείται καμία απολύτως άδεια.
Για την παράγραφο με κίτρινο, έχει κανείς να πεί τίποτα?
Για την παράγραφο με τα κίτρινο έχω να πω ότι είναι
ψέμα του δημοσιογράφου.
Αν πάει κανένας στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας (
) στην ενότητα σχετικά με τις επενδύσεις σε ΑΠΕ (
bids.html?id=187570) θα βρει τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση, λειτουργία και εμπορική εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας.
Εκεί γίνεται σαφές ότι για την παραγωγή και διάθεση ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελς απαιτούνται άδειες (Σελίδα 12) για:
1) Την διασύνδεση με το δίκτυο μεταφοράς
2) Για την κατασκευή (οικοδομική άδεια)
3) Την διάθεση της παραγόμενης ενέργειας (στην Βουλγάρικη ΔΕΗ ή άλλη εταιρεία)
Η μόνη διαφορά για τις εγκαταστάσεις μέχρι 5 MW είναι ότι κάνουν αίτηση για διασύνδεση στα τοπικά γραφεία και όχι στα περιφερειακά.
According to art. 50 from the Regulation for connecting producers and users of
electric energy to the transmission and distribution electric grids, for plants with installed
power equal or less than 5 MW, the written application is submitted to the distribution
company located near the place of the plant, while for plants with installed power more than 5
MW – to the regional sub-unit of the transmission unit located near the place of the plant.
The study is financed under a pricelist of the services of the related transmission or
distribution company.
Τέλος, δεν μπορώ παρά να μην παρατηρήσω ότι οι Βουλγάρικες διαδικασίες αδειοδότησης είναι πολύ περισσότερο γραφειοκρατικές από τις αντίστοιχες ελληνικές του νόμου Ν. 3468/2006.
Το ότι ο δημοσιογράφος είναι τελείως αδιάβαστος ουδενώς με εκπλήσσει. Αν εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία ή όχι ας το κρίνει ο καθείς μας.