Νέα

Διαφορα θεματα υγειας και διατροφης.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα CIM
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 277
  • Εμφανίσεις 31K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Οι «κρυφές» θερμίδες του καφέ

www.pixhost.org/show/2231/12569002_image-ashx.jpg] [/url]

Ας δούμε πρώτα πόσο μεγάλο είναι το φλυτζάνι μας . Αν είναι καφές – σοκολάτα, με ζάχαρη, πλήρες γάλα και άφθονη κρέμα γάλακτος, μπορεί εύκολα το καφεδάκι μας να φτάνει τις… 550 θερμίδες – όσες δηλαδή και ένα χάμπουργκερ ή ένα μεγάλο κομμάτι παστίτσιο!

Το γεγονός προκαλεί έκπληξη, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται πως μερικοί από τους καφέδες που πίνουμε είναι πιο παχυντικοί και από τα κλασικά… σουβλάκια! Απίστευτο; Ιδού:
Εσπρέσο macchiatο: 7 θερμίδες, 0,5 γραμμάρια λίπος, 75 mg καφεΐνη.

Το κλασικό «εσπρεσάκι» χρησιμοποιείται από πολλούς για να «ανοίξει το μάτι» το πρωί. Μια χαρά επιλογή είναι, κατά την διαιτολόγο Αμάντα Ουρσέλ που αθρογραφεί στους Times, ακόμα κι αν περιέχει γάλα (είθισται να προστίθεται λίγο λίγων λιπαρών ή άπαχο γάλα απ’ όσους θέλουν να «διώξουν» την πικρή γεύση του καφέ).

Καπουτσίνο grande με άπαχο γάλα: 82 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια λίπος, 150 mg καφεΐνη.
Σερβίρεται σε μεγάλο φλιτζάνι (των 470 ml) και μοιάζει τεράστιος, αλλά επειδή το γάλα είθισται να είναι άπαχο, οι θερμίδες του είναι λίγες. Παρέχει επίσης σχεδόν 8 γραμμάρια πρωτεϊνών (όσες περίπου περιέχονται και σε ένα αυγό), γεγονός που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος καφές μας… χορταίνει κιόλας (έως έναν βαθμό). Προσέξτε μόνο πόση ζάχαρη προσθέτετε….

Καπουτσίνο grande με γάλα σόγιας: 92 θερμίδες, 3,2 γραμμάρια λίπος, 150 mg καφεΐνη.
Σε ορισμένα καταστήματα σερβίρεται καπουτσίνο με γάλα σόγιας, αντί για αγελάδας. Κατά την κ. Ουρσέλ, αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός τροφοδοτείται με λίγες ισοφλαβόνες _ θρεπτικά συστατικά της σόγιας με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην υγεία των οστών. Οι πρωτεΐνες της σόγιας, εξάλλου, πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.
Καπουτσίνο grande λάτε με βανίλια: 199 θερμίδες, 0,3 γραμμάρια λίπος, 35 γραμμάρια σάκχαρα, 150 mg καφεΐνη.

Μπορεί να μοιάζει «αθώο» να ζητήσετε έναν «καπουτσίνο βανίλια», αλλά το σιρόπι της βανίλιας παρέχει 17 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων (περισσότερα από 4 κουταλάκια του καφέ ζάχαρη). Η Αμάντα Ουρσέλ λέει πως καλύτερα είναι να επιλέγετε τον στάνταρ λάτε καπουτσίνο, ο οποίος περιέχει λάιτ γάλα (αυτός παρέχει 188 θερμίδες και πολύ λιγότερα σάκχαρα).

Καφές σοκολάτα grande με πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος: 556 θερμίδες, 33,5 γραμμάρια λίπος (τα 20 γρ. κορεσμένο), 48 γραμμάρια σάκχαρα, 20 mg καφεΐνη.

Αν περιμένετε να ξυπνήσετε με αυτόν τον καφέ, ατυχήσατε! Χώρια που αν τον πιείτε πρωί πρωί θα έχετε καταναλώσει σχεδόν το… ένα τέταρτο των ημερήσιων θερμίδων σας, συν τα μισά από τα λίπη!

Αν σας αρέσει ο καφές με γεύση σοκολάτα, προτιμήστε τη μικρή «εκδοχή» του (περίπου 240 ml) και με άπαχο γάλα, αντί για κρέμα.

Πηγή: 24h.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Καταπολεμήστε το άγχος με φυσική δραστηριότητα και κίνηση

www.pixhost.org/show/3725/12569135_image-ashx.jpg] [/url]

Η φυσική δραστηριότητα και η κίνηση, όπως επιβεβαιώνουν επιστημονικές μελέτες, βοηθούν στη μείωση του άγχους, το οποίο για αρκετούς ανθρώπους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Περίπου τριάντα λεπτά άσκησης- κίνησης την ημέρα, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία συνεισφέρει στην ανεβασμένη διάθεση και την ευεξία, επισημαίνει η ψυχολόγος και εξειδικευμένη σε θέματα διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας, Φρόσω Μήτσιου.

«Κάποιες φορές, ωστόσο, το κίνητρο που ωθεί ένα άτομο να ασκηθεί είναι τα, κυρίως αρνητικά, σχόλια που κάνουν για την εμφάνισή του άτομα τα οποία θεωρεί σημαντικά. Τα σχόλια αυτά, σε συνδυασμό με την πίεση των ΜΜΕ για μια “ιδανική” εικόνα, όπως για παράδειγμα, αψεγάδιαστες φωτογραφίες σε περιοδικά, επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση του ατόμου, δημιουργώντας πρόσθετο άγχος. Βέβαια, το άγχος προκαλείται και ενισχύεται κυρίως από τις σκέψεις που κάνουμε γύρω από διάφορα θέματα και καταστάσεις και όχι από τις καταστάσεις αυτές καθ’ αυτές. Γι’ αυτό και η καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους στοχεύει στην τροποποίηση των σκέψεων» επισημαίνει η κα Μήτσιου.

Βασικός παράγοντας στην αντιμετώπιση και καλύτερη διαχείριση του άγχους είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων του. Συμπτώματα του άγχους είναι ο φόβος, η ανησυχία, η νευρικότητα, η ταχυκαρδία, ο ιδρώτας, οι γρήγορες αναπνοές, η ενόχληση στο στομάχι, η γρήγορη ομιλία, το τρέμουλο, η ονυχοφαγία, το κούνημα των ποδιών, το χασμουρητό, η επιθετική συμπεριφορά.

Πώς, όμως, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος;

Αποφύγετε:
• να κριτικάρετε και να κατηγορείτε τον εαυτό σας για ό,τι συμβαίνει
• να έχετε τύψεις γιατί δεν ανταποκριθήκατε σ’ αυτό που περίμεναν οι άλλοι
• να έχετε αυξημένες προσδοκίες για τον εαυτό σας και τους άλλους
• να «εκφράζεστε» αρνητικά.

Για την αποφυγή του άγχους θα πρέπει κανείς να αλλάξει τρόπο σκέψης, να κάνει αυτοδιάλογο, να νιώθει ευτυχής με όσα έχει καταφέρει, να παίρνει βαθιές αναπνοές και να βάλει δραστηριότητα και κίνηση στη ζωή του.

«Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρνητικά μόρια, όπως “μην” ή “δεν” και λέξεις με αρνητική χροιά, όπως το “πρέπει”. Οι σκέψεις σας συνδέονται άμεσα και επηρεάζουν τα συναισθήματά σας και τη συμπεριφορά σας. Μιλήστε στον εαυτό σας είτε εξωτερικά, δηλαδή φωναχτά, είτε εσωτερικά, δηλαδή από μέσα σας, προσπαθώντας να τον χαλαρώσετε και να τον αποπροσανατολίσετε από αρνητικές σκέψεις. Βρείτε αφορμές να γελάσετε ή παρακολουθήστε κάποιο πρόγραμμα στην τηλεόραση που σας κάνει να γελάτε.

Αυτομάτως πηγαίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είστε καλά. Θυμηθείτε να παίρνετε βαθιές αναπνοές, εκπνέοντας προς τα έξω κι έχοντας στο μυαλό σας μια όμορφη σκέψη ή εικόνα. Και, φυσικά, γυμναστείτε ή βάλτε κάποια δραστηριότητα και κίνηση στη ζωή σας» συνιστά η κα Μήτσιου.

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Γιατί σε ορισμένα άτομα η αποβολή των αερίων είναι αυξημένη;

Γιατί σε ορισμένα άτομα η αποβολή των αερίων του πεπτικού συστήματος είναι περισσότερο αυξημένη συγκριτικά με άλλα; Πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Σχετικές πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr η Σολωμού Ελένη- κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης ”Απίσχνανσις”

Στο πεπτικό σύστημα όλων μας παράγονται αέρια, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται είτε από το στόμα (ρέψιμο) είτε δια μέσου του πρωκτού. Όταν συμβαίνει αυτό είναι φυσικό όλοι νιώθουμε άβολα. Συνήθως υπάρχει η εντύπωση ότι η παράγωγή αερίων είναι υπερβολική, ενώ στην πραγματικότητα η παραγωγή αυτή είναι φυσιολογική. Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν τουλάχιστο 500 κ.ε. αερίων την ημέρα και αποβάλλουν αέρια περίπου 14 φορές την ημέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αέριο που αποβάλλεται είναι άοσμο. Η μυρωδιά που παίρνει οφείλεται σε μικροοργανισμούς-βακτηρίδια- που παράγουν θείο.

Σε μερικές περιπτώσεις τα αέρια προκαλούν φούσκωμα και πόνο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Το πόσο αέριο παράγει κάποιος και το πόσο ευαίσθητος είναι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από τις ατομικές ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά την ευαισθησία του παχέος εντέρου.

Οι αιτίες που αυξάνουν την παραγωγή αερίου από το έντερο είναι πολλές. Ο αέρας που φυσιολογικά καταπίνουμε όταν τρώμε και τα αέρια που δημιουργούνται από την πέψη των τροφών μέσα στον πεπτικό σωλήνα είναι οι κυριότερες αιτίες. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες δημιουργούν πολλά αέρια σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες και τα λίπη που προκαλούν λίγα.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να καταπολεμήσει την αυξημένη παραγωγή αερίων από το έντερό του, γεγονός που είναι δυνατόν να προκαλεί φούσκωμα, πόνο ή και δυσφορία;

1. Αρχικά είναι καλό να μειώσει κάποιος στη διατροφή του τα φαγητά που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή αερίων.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε το τι συμβαίνει στη δική σας περίπτωση είναι δοκιμάζοντας και παρατηρώντας.

Τα τρόφιμα που προκαλούν στους περισσότερους αυξημένα αέρια είναι:

Τα φασόλια, τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια των Βρυξελών, τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια
Ορισμένα φρούτα όπως τα αχλάδια, τα μήλα και τα ροδάκινα
Το σιτάρι ολικής αλέσεως και τα πίτουρα
Τα αναψυκτικά και τα ποτά με φρούτα
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το παγωτό
Τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη
Ορισμένα τρόφιμα για δίαιτα με γλυκά χωρίς ζάχαρη και μαστίχα

2. Πίνετε άφθονο νερό.

3. Αποφεύγετε τα αεριούχα αναψυκτικά ή άλλα ποτά.

Αποφεύγετε να πίνετε υγρά που δημιουργούν αέρια όπως οι σόδες και η μπύρα. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε κάτι από αυτά, τότε είναι καλό αφού τα βάλετε στο ποτήρι, να τα αφήσετε για λίγο, για να φύγει το αέριο που περιέχουν.

4. Μειώστε την ποσότητα αέρα που καταπίνετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε:

Τρώτε αργά και μασάτε περισσότερο το φαγητό σας. Έτσι μειώνεται ο αέρας που θα καταπιείτε.

Εάν καπνίζετε προσπαθήστε να μειώσετε τη συχνότητα ή να διακόψετε εντελώς το κάπνισμα.
life2day.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Έκθεση στον ήλιο: Μάθετε πώς να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να προσέχετε πλέον στα αντηλιακά, αλλά και σε όλα τα καλλυντικά, είναι τα στοιχεία που αναγράφουν στη συσκευασία τους. Έτσι, από το καλοκαίρι του 2007, σύμφωνα με νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στη συσκευασία των αντηλιακών στοιχεία και συμβουλές για τη σωστή χρήση τους, όπως για παράδειγμα ότι ακόμα και εκείνα που έχουν τον υψηλότερο δείκτη δεν παρέχουν 100% προστασία.

Ο δείκτης προστασίας 6 είναι ο ελάχιστος που προσφέρει κάποια προστασία. Το SPF από 15 έως 25 προσφέρει μέτρια προστασία, ενώ από το 30 έως το 50 προσφέρει υψηλή προστασία. Καλό είναι να αποφεύγετε τα αντηλιακά με μικρότερους δείκτες, τα οποία δυστυχώς είναι πολύ δημοφιλή σε εμάς τους Έλληνες, που προφανώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος.
Άλλες προειδοποιήσεις που πρέπει να αναγράφουν τα αντηλιακά είναι οι εξής: Μη μένετε πολλή ώρα στον ήλιο, έστω και αν φοράτε αντηλιακό. Η υπερβολική έκθεσή σας σ’ αυτόν είναι απειλή για την υγεία. Κρατάτε τα μωρά και τα μικρά παιδιά μακριά από τον ήλιο. Η χρήση μειωμένης ποσότητας αντηλιακού μειώνει την προστασία. Η συχνή εφαρμογή του είναι πολύ σημαντική. Μία φορά την ημέρα δεν φτάνει.

Για να διαλέξετε το σωστό αντηλιακό, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας κάποιες σημαντικές παραμέτρους, όπως: Το αν ξεκινάτε για πρώτη φορά (για φέτος) την έκθεση στον ήλιο επίσης αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, π.χ. αντιβιοτικά που περιέχουν τετρακυκλίνη, αντιισταμινικά, αντισυλληπτικά. Σημαντικό αν είστε έγκυοι και αν έχετε ιστορικό αλλεργίας στον ήλιο (μικρά εξανθήματα) και αν έχετε κληρονομική προδιάθεση στο μελάνωμα.

Ωστόσο οι χρυσοί κανόνες προστασίας του δέρματος σας από τον ήλιο είναι οι εξής:
Απλώστε το αντηλιακό σας 20΄ πριν βγείτε στον ήλιο. Αν κολυμπάτε πολλή ώρα ή κάνετε σπορ στην παραλία, προτιμήστε τα αδιάβροχα αντηλιακά. Μην τσιγκουνεύεστε με την ποσότητα αντηλιακού που απλώνετε. Μετά την κολύμβηση, το σκούπισμα με πετσέτα, το παιχνίδι ή την άσκηση, επαναλάβετε την εφαρμογή. Αυξήστε την ποσότητα, τη συχνότητα επάλειψης και το δείκτη προστασίας στα παιδιά, γιατί έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα. Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11.30 μέχρι τις 16.30.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
«Ναι» στο αλκοόλ αλλά με... ρέγουλα!

www.pixhost.org/show/1208/12601141_image-ashx.jpg] [/url]

Για τους περισσότερους, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συνώνυμο της ξεκούρασης, της εκτόνωσης αλλά, δυστυχώς, και της διατροφικής «κραιπάλης».

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από αυξημένη ποσότητα φαγητών, σνακ, γλυκών και, κυρίως, από την υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Τι είναι το αλκοόλ;

H αλκοόλη είναι χημική ένωση, προϊόν ζύμωσης υδατανθράκων και αποδίδει 7 θερμίδες/γραμμ., πολύ περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και λίγο λιγότερες από εκείνες των λιπών. Η διαφορά είναι ότι οι θερμίδες αυτές αποκαλούνται «κενές», αφού το αλκοόλ δεν έχει κάποια θρεπτική αξία, εκτός από κάποια ποτά όπως η μπίρα, η οποία περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και φώσφορο.

Η διαφορά ανάμεσα στο αλκοόλ καις τις άλλες ενεργειακές πηγές είναι ότι το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται στο σώμα, αλλά χρησιμοποιείται από τις άλλες πηγές ενέργειας. Έτσι, το σώμα θα προτιμήσει να κάψει το αλκοόλ και άρα θα χρησιμοποιήσει λιγότερη ενέργεια από τις άλλες πηγές, όπου η περίσσεια της θα καταλήξει σε σωματικό λίπος. Επομένως, τα άτομα που πίνουν πολύ αλκοόλ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος.

Πόσες θερμίδες έχουν κάποια από τα αγαπημένα μας ποτά;

Η θερμιδική αξία ενός ποτού καθορίζεται από τον αλκοολικό βαθμό του και από τα υπόλοιπα συστατικά του. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα ανάμεικτα ποτά, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς και ζάχαρη.

Ένα ποτήρι μπίρα αποδίδει περίπου 120 θερμίδες, ενώ αντίστοιχα ένα κοκτέιλ μοχίτο 214 θερμίδες. Ένα ποτήρι λευκό κρασί κυμαίνεται στις 110 θερμίδες, ενώ ένα ποτό μαργαρίτα– φράουλα αποδίδει 350 θερμίδες.

Μαζί με το ποτό συνήθως καταναλώνουμε και διάφορα παχυντικά σνακ, όπως πατατάκια και ξηρούς καρπούς, με αποτέλεσμα να αυξάνονται αρκετά οι θερμίδες και το ποσοστό λίπους που εισχωρούν στον οργανισμό μας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ένα μπολ τσιπς αποδίδει περίπου 260 Kcals και ένα μπολ ξηρών καρπών περίπου 550- 600 Kcals. Ιδανική επιλογή για να συνοδεύσετε το ποτό σας είναι στικς από φρέσκα λαχανικά, όπως καρότο, αγγουράκι, σέλερι, που αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, καθώς και φρέσκα φρούτα, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν.

Για εσάς που προσέχετε το βάρος σας, να θυμάστε ότι οι θερμίδες από το ποτό αθροίζονται γρήγορα και επιταχύνουν τη συσσώρευση λίπους στο σώμα σας. Το αλκοόλ συγκαταλέγεται στις ουσίες που προκαλούν εθισμό και που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας καταστολή.
Τα μακροπρόθεσμα προβλήματα από τη συστηματική κατανάλωση αλκοόλ είναι ηπατικές και εγκεφαλικές βλάβες, καθώς και νευρολογικές διαταραχές.

Προτιμήστε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως τζιν, μία ελαφριά μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί. Κατά την περίοδο των καλοκαιρινών σας διακοπών, καλό θα είναι οι άνδρες να μην ξεπερνούν σε ημερήσια βάση τα δύο ποτά, ενώ οι γυναίκες θα ήταν συνετό να περιορίζονται στο ένα αλκοολούχο ποτό ημερησίως.

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Πόσο ασφαλή είναι τα τατουάζ για την υγεία μου;

Σκέφτεστε να κάνετε τατουάζ και έχετε αμφιβολίες για την ασφάλεια τους; Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε για να πάρετε τη σωστή απόφαση...Σε γενικές γραμμές είναι ασφαλή για την υγεία, φτάνει βέβαια να γίνουν από ειδικευμένα άτομα και να ακολουθούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες. Αν έχετε αλλεργίες, καλό είναι να αποφύγετε το τατουάζ, μήπως και οι χρωστικές ουσίες σας προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Βεβαιωθείτε ακόμη ότι όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι αποστειρωμένα, επειδή οι βελόνες μπορεί να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες. Σε κάθε περίπτωση προτού πάρετε την απόφαση σας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα τατουάζ δεν αφαιρούνται εύκολα.
lifezone.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Βιολογικά τρόφιμα Vs συμβατικών

Ακούμε αρκετούς να υποστηρίζουν πως τα βιολογικά τρόφιμα υπερέχουν ξεκάθαρα σε σχέση με τα συμβατικά. Και σίγουρα, ως έναν βαθμό, δεν έχουν άδικο.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο εύγεστα, έχουν εντονότερο άρωμα και θυμίζουν περισσότερο τα φρούτα και τα λαχανικά από το μπαξέ της γιαγιάς, για όσους τουλάχιστον είχαν την τύχη να γευτούν κάποτε. Τι γίνεται, όμως, όσον αφορά στη θρεπτική τους αξία και την ασφάλεια; Στο παρόν άρθρο γίνεται ανασκόπηση της τρέχουσας βιβλιογραφίας και συγκρίνουμε τα βιολογικά τρόφιμα στους τομείς: θρεπτική αξία, ασφάλεια και γενικότερη ποιότητα.

Ως βιολογικά ή οργανικά χαρακτηρίζονται τα προϊόντα εκείνα που έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων, παρασιτοκτόνων, ρυθμιστών αύξησης και προσθετικών υλών. Το σημαντικότερο κίνητρο για την αγορά βιολογικών προϊόντων φαίνεται να είναι τα πιθανά οφέλη τους στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον.

Υποστηρίζεται ότι η θρεπτική αξία των βιολογικών τροφίμων υπερέχει έναντι αυτής των τροφίμων που έχουν παραχθεί με το συμβατικό τρόπο. Τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα. Είναι δύσκολο να συγκριθούν μελέτες από διαφορετικούς ερευνητές και να δοθούν σαφείς απαντήσεις εξαιτίας της ποικιλίας στον τρόπο σχεδιασμού των ερευνών.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C και σε στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο φώσφορος, ενώ κάποιες άλλες απέτυχαν να εντοπίσουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο κατηγορίες τροφίμων. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών, βέβαια, όπου αποδεικνύεται, μπορεί να ερμηνευτεί και αν αναλογιστούμε ότι η περιεκτικότητα σε νερό είναι μικρότερη στα βιολογικά προϊόντα και άρα η συγκέντρωση αυξάνεται.

Τα βιολογικά λαχανικά φαίνεται να είναι πλουσιότερα σε μη θρεπτικά στοιχεία, όπως οι φαινόλες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, εξαιτίας της φυσικής διαδικασίας σύμφωνα με την οποία παράγονται.

Η ποσότητα των πρωτεϊνών είναι μεγαλύτερη στα τρόφιμα συμβατικής παραγωγής, όμως οι πρωτεΐνες των συμβατικών τροφίμων είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας από ό,τι αυτές των βιολογικών.

Όσον αφορά στα ζωικά προϊόντα, τα δεδομένα μέχρι τώρα είναι ελλιπή και δεν αποδεικνύουν ουσιαστικές διαφορές στη θρεπτική σύσταση των βιολογικών και συμβατικών ζωικών προϊόντων. Η διαδικασία παραγωγής βιολογικών τροφίμων όμως είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε παρέμβαση στο γενετικό υλικό, κάτι που επιτρέπεται στη συμβατική γεωργία και κτηνοτροφία. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι πιθανόν να προκαλούν αλλεργίες.

Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν αποδεδειγμένα μικρότερες ποσότητες χημικών παρασιτοκτόνων από ό,τι τα συμβατικά, παρότι αυτές οι ποσότητες δεν είναι μηδαμινές. Τα παρασιτοκτόνα έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου σε πειραματόζωα. Και στα συμβατικά προϊόντα όμως η ποσότητα των παρασιτοκτόνων δεν φαίνεται να ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια.

Επίσης, στο μεγαλύτερο πλήθος των μελετών φαίνεται ότι τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα περιέχουν μικρότερες συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων. Για άλλες τοξικές ουσίες, όπως τα βαρέα μέταλλα, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη τροφίμων.

Μελέτες με πειραματόζωα δείχνουν ότι οι ομάδες των ζώων που ακολουθούν δίαιτα βασισμένη σε βιολογικά τρόφιμα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης και καλύτερη αναπαραγωγική ικανότητα. Στον άνθρωπο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα χημικά παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική λειτουργία επηρεάζουν δυσμενώς τη γονιμότητα, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται σε όλες τις μελέτες.

Θεωρείται από κάποιους ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιθανότερο να φέρουν μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο απ' ό,τι τα συμβατικά λόγω της χρήσης οργανικών υπολειμμάτων ως λίπασμα κατά τη διαδικασία παραγωγής τους. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί, όμως, δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Τόσο το μικροβιακό φορτίο όσο και οι μυκοτοξίνες που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να διαφέρουν ουσιαστικά ανάμεσα στα τρόφιμα συμβατικής και βιολογικής παραγωγής.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι στον τομέα της θρεπτικής αξίας τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά φαίνεται να είναι πλουσιότερα σε βιταμίνη C και μεταλλικά στοιχεία, ενώ περιέχουν μικρότερες ποσότητες πρωτεϊνών, μεγαλύτερης όμως βιολογικής αξίας. Στο θέμα της ασφάλειας θα χαρακτηρίζαμε τα βιολογικά τρόφιμα ως ασφαλέστερα σε σχέση με τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων και την ποσότητα νιτρικών αλάτων χωρίς άλλες ουσιαστικές διαφορές.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αποτελούν ένα ποιοτικότερο σύστημα παραγωγής σε σχέση με το περιβάλλον και την αντιμετώπιση των ζώων αντίστοιχα. Η διεξαγωγή περισσότερων καλοσχεδιασμένων μελετών που να συγκρίνουν τα βιολογικά και τα συμβατικά προϊόντα, φυτικής και ζωικής παραγωγής, κρίνεται αναγκαία, ώστε να δοθούν πιο ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά στην ποιότητά τους.

Το σίγουρο όμως είναι πως τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά είτε είναι βιολογικής είτε συμβατικής παραγωγής είναι ωφέλιμα για την υγεία μας. Ας τους δώσουμε τη θέση που τους αξίζει στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Συμβουλές για σωστή ενυδάτωση

www.pixhost.org/show/3736/12623325_image-ashx.jpg] [/url]

Το σώμα μας αποτελείται από 60-70% υγρά και η κατανάλωση νερού έχει ζωτική σημασία. Το νερό αποτελεί το συστατικό εκείνο που διευκολύνει τη διάλυση ανόργανων και οργανικών στοιχείων, τη μεταφορά διαφόρων θρεπτικών ουσιών, ενώ ταυτόχρονα συλλέγει και απομακρύνει τα προϊόντα αποικοδόμησής τους.

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Ελένη Φουσέκα, η ποσότητα των υγρών που πρέπει να καταναλώνει κανείς ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, την ηλικία και τις κλιματολογικές συνθήκες. Κατά μέσο όρο, ένας υγιής ενήλικας άνδρας έχει ανάγκη 2,5 lit νερού και μια υγιής ενήλικη γυναίκα 2 lit νερού ανά ημέρα, έτσι ώστε να μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες από την αποβολή των υγρών μέσω των ούρων, της εφίδρωσης και της αναπνοής.

Ευπαθείς ομάδες στην αφυδάτωση αποτελούν οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες. Ακόμα και μια ελαφριά αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση, αυξάνει το αίσθημα της κούρασης και οδηγεί σε πονοκέφαλο.

Ο οργανισμός διατηρεί την ισορροπία των προσλαμβανόμενων και των αποβαλλόμενων υγρών μέσω της νεφρικής λειτουργίας. Σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα των υγρών που καταναλώνουμε αλλά και ο τρόπος κατανάλωσής τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φανταστείτε τα νεφρά σαν ένα σφουγγάρι. Αν βουτήξετε ένα σφουγγάρι μέσα σε έναν κουβά με νερό, εκείνο θα κρατήσει μόνο συγκεκριμένο όγκο υγρών. Έτσι και τα νεφρά μας, αν προσπαθήσουμε να πιούμε π.χ. 2 λίτρα νερό μέσα σε λίγη μόνο ώρα, θα συγκρατήσουν συγκεκριμένο όγκο υγρών και τα υπόλοιπα θα τα αποβάλουν μέσω των ούρων. Προσπαθήστε, λοιπόν, να καταναλώνετε μικρές ποσότητες υγρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πολλές φορές περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Όμως, το αίσθημα της δίψας μπορεί να καθυστερήσει και, μέχρι να το νιώσουμε, να είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά, παρότι αποτελούνται από νερό, δεν βοηθούν στην ενυδάτωση του σώματος. Προκαλούν διούρηση και αφυδατώνουν τον οργανισμό. Συνοδεύστε τα ποτά σας, αλκοολούχα ή καφεϊνούχα, πάντοτε με ικανές ποσότητες νερού για την καλύτερη ενυδάτωσή σας.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σούπες, συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη νερού. Το ίδιο και η κατανάλωση ροφημάτων, όπως τα αφεψήματα βοτάνων, μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη της συνολικής συνιστώμενης ποσότητας νερού.

Αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που δεν τους αρέσει η γεύση του νερού, μπορείτε να δοκιμάσετε ανθρακούχο νερό ή να αρωματίσετε το νερό σας με χυμό από πορτοκάλι ή λεμόνι ή ακόμα μπορείτε να αφήσετε μέσα σε ένα μπουκάλι με νερό 2-3 φράουλες ή αποξηραμένα δαμάσκηνα για λίγες ώρες, έτσι ώστε το νερό σας να πάρει τη γεύση των φρούτων και να είναι πιο ευχάριστη η κατανάλωσή του!

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Δροσερή αναπνοή: Είναι σημαντική όσο η εμφάνιση σας

Μάθετε, ποια είναι τα μυστικά που θα σας βοηθήσουν γρήγορα και οικονομικά να αποκτήσετε δροσερή και φρέσκια αναπνοή. Αρχικά τα μπαχαρικά και τα βότανα «φρεσκάρουν» την αναπνοή.

Χρησιμοποιείστε τα στην κουζίνα σας ή έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό σακουλάκι με λίγα γαρίφαλα, μάραθο ή γλυκάνισο, που μπορείτε να μασήσετε πριν από ένα σημαντικό ραντεβού και να προσθέσετε μονομιάς έναν αέρα δροσιάς στην αναπνοή σας.

Πρέπει να πείτε αντίο στα ροφήματα που προκαλούν κακοσμία όπως ο καφές, η μπύρα, το κρασί και το ουίσκι, μπορεί να αποτελούν ιδανικά ποτά ή ροφήματα για συγκεκριμένες περιστάσεις, όμως πέρα από εγρήγορση ή ελαφρά μέθη, μας αφήνουν και μια ενοχλητική κακοσμία στο στόμα. Η λύση φυσικά δεν είναι να τα βγάλετε εντελώς από την καθημερινότητά σας αλλά να τα περιορίσετε όσο αυτό είναι δυνατόν. Και φυσικά, μετά την κατανάλωσή τους, να θυμηθείτε να μασήσετε ένα μπαχαρικό, όπως γαρίφαλο ή γλυκάνισο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η κακοσμία του στόματος προέρχεται μόνο από τα δόντια παραβλέποντας εντελώς την γλώσσα, η οποία έχει την ιδιότητα να «κρύβει» υπολείμματα τροφών στους θύλακές της προκαλώντας κακοσμία. Βουρτσίστε την εντατικά κάθε φορά που βουρτσίζετε και τα δόντια σας και μην παραλείπετε, όπως αναφέρουν οι ειδικοί να βουρτσίζετε και την «μύτη» της γλώσσας που επίσης συγκεντρώνει βακτήρια.

Επίσης τις περισσότερες φορές, οι δυσάρεστες οσμές του στόματος εξαφανίζονται αν μετά από κάθε γεύμα βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Συνήθως η κακοσμία προέρχεται από ένα «στρώμα» βακτηρίων που κατακάθονται στα δόντια και στη γλώσσα μας και που απομακρύνονται με το βούρτσισμα. Μια λύση λοιπόν είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα ακόμη και αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Αγοράστε μια μικρή οδοντόβουρτσα ταξιδιού και φροντίστε τη στοματική σας υγιεινή ακόμη και στον χώρο εργασίας.

Αξιοποιήστε τον μαϊντανό που υπάρχει σπίτι σας καθώς δεν προσθέτει μόνο νοστιμιά στα πιάτα σας αλλά κάνει πολλά παραπάνω-και ένα από αυτά είναι να εξαφανίζει τη δυσάρεστη αναπνοή καθώς περιέχει χλωροφύλλη. Μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του και μέσα σε έναν φυσικό χυμό , ως μέρος ενός φαγητού ή ακόμη και να τον μασήσετε ωμό!

Τέλος η μέντα ή τσίχλα για δροσερή αναπνοή, αν έχετε μια σημαντική συνάντηση και δεν είστε απολύτως σίγουροι για την φρεσκάδα της αναπνοής σας, μασήστε μια μέντα ή μια τσίχλα δυόσμου ή μέντας και αμέσως θα διαπιστώσετε θεαματικά αποτελέσματα. Μπορεί η λύση αυτή να μην σας λύνει το πρόβλημα της κακοσμίας, είναι όμως προσωρινή και μπορεί να σας γλιτώσει από δυσάρεστες καταστάσεις.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Λεύκανση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόκειται για αισθητική τεχνική που βελτιώνει το χρώμα των δοντιών, πλησιάζοντας κατά το δυνατόν το φυσικό χρώμα που είχατε στην παιδική σας ηλικία. Σε συνεργασία πάντα με τον οδοντίατρό σας, επιλέγετε την απόχρωση του λευκού που επιθυμείτε και αναλόγως κάνετε το είδος της λεύκανσης που σας ταιριάζει.

Για να προχωρήσει κανείς σε λεύκανση, θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα των ούλων και των δοντιών (π.χ. ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, σφραγίσματα). Στη συνέχεια, ο γιατρός ορίζει στον ασθενή ένα ραντεβού για καθαρισμό και παίρνει τα μέτρα των δοντιών του, ώστε να κατασκευάσει τους απαραίτητους εξατομικευμένους νάρθηκες.

Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται με λάμπες αλογόνου (ή LED) ή με KTP laser (πρόκειται για την πιο εξελιγμένη μέθοδο) και εφαρμόζεται στο ιατρείο σε μία συνεδρία που διαρκεί περίπου 40΄. Συστήνεται σε όσους θέλουν ένα γρήγορο και ασφαλές αποτέλεσμα. Υπάρχει και η επιλογή να γίνει στο σπίτι.

Σε αυτή την περίπτωση ο οδοντίατρος φτιάχνει τους εξατομικευμένους νάρθηκες, τους δίνει στον ασθενή μαζί με το λευκαντικό και ο ασθενής τους εφαρμόζει μόνος του στο σπίτι, συνήθως για μία εβδομάδα. Προτείνεται σε όσους δεν θέλουν να ανεβάσουν πολλούς βαθμούς την κλίμακα λευκότητας των δοντιών τους, ενώ συχνά επιλέγεται στη φάση της συντήρησης.

Τέλος υπάρχει το «Power bleaching» πρόκειται για συνδυασμό λεύκανσης με λέιζερ στο ιατρείο και λεύκανσης στο σπίτι. Αφού πραγματοποιηθεί το λέιζερ, ο ασθενής εφαρμόζει τους νάρθηκες στο σπίτι του για διάστημα μίας εβδομάδας. Συστήνεται σε όσους θέλουν να αποκτήσουν τα δόντια τους εκτυφλωτικό λευκό χρώμα.

 

Αλιντισσα

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2011
Μηνύματα
4.082
Κριτικές
2
Like
15
Πόντοι
16
Λεύκανση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόκειται για αισθητική τεχνική που βελτιώνει το χρώμα των δοντιών, πλησιάζοντας κατά το δυνατόν το φυσικό χρώμα που είχατε στην παιδική σας ηλικία. Σε συνεργασία πάντα με τον οδοντίατρό σας, επιλέγετε την απόχρωση του λευκού που επιθυμείτε και αναλόγως κάνετε το είδος της λεύκανσης που σας ταιριάζει.

Για να προχωρήσει κανείς σε λεύκανση, θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα των ούλων και των δοντιών (π.χ. ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, σφραγίσματα). Στη συνέχεια, ο γιατρός ορίζει στον ασθενή ένα ραντεβού για καθαρισμό και παίρνει τα μέτρα των δοντιών του, ώστε να κατασκευάσει τους απαραίτητους εξατομικευμένους νάρθηκες.

Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται με λάμπες αλογόνου (ή LED) ή με KTP laser (πρόκειται για την πιο εξελιγμένη μέθοδο) και εφαρμόζεται στο ιατρείο σε μία συνεδρία που διαρκεί περίπου 40΄. Συστήνεται σε όσους θέλουν ένα γρήγορο και ασφαλές αποτέλεσμα. Υπάρχει και η επιλογή να γίνει στο σπίτι.

Σε αυτή την περίπτωση ο οδοντίατρος φτιάχνει τους εξατομικευμένους νάρθηκες, τους δίνει στον ασθενή μαζί με το λευκαντικό και ο ασθενής τους εφαρμόζει μόνος του στο σπίτι, συνήθως για μία εβδομάδα. Προτείνεται σε όσους δεν θέλουν να ανεβάσουν πολλούς βαθμούς την κλίμακα λευκότητας των δοντιών τους, ενώ συχνά επιλέγεται στη φάση της συντήρησης.

Τέλος υπάρχει το «Power bleaching» πρόκειται για συνδυασμό λεύκανσης με λέιζερ στο ιατρείο και λεύκανσης στο σπίτι. Αφού πραγματοποιηθεί το λέιζερ, ο ασθενής εφαρμόζει τους νάρθηκες στο σπίτι του για διάστημα μίας εβδομάδας. Συστήνεται σε όσους θέλουν να αποκτήσουν τα δόντια τους εκτυφλωτικό λευκό χρώμα.

Η λεύκανση με λειζερ είναι μια αποτυχία.Την έχω κάνει φυσικά και είδα ελάχιστη βελτίωση.Με τα ναρθηκάκια σώθηκα.Σαν το γάλα γίναν τα διοντάκια μου.
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Γιατί αφυδατωνόμαστε;

Πολλές φορές μία λιπομέτρηση αποκαλύπτει μια ήπια ή μέτρια αφυδάτωση. Κατάπληκτοι οι πιο πολλοί αναρωτιούνται πού χάνεται το νερό που πίνουν. Πώς είναι δυνατόν τα 6-8 ποτήρια νερό που καταναλώνουν καθημερινά, συν το νερό που περιέχεται στα τρόφιμα, να μην φτάνει και να παρουσιάζουν αφυδάτωση;

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η ποσότητα δεν είναι αρκετή, μια και έχουμε πολλές απώλειες υγρών μέσα στην ημέρα.

Το νερό αποβάλλεται μέσω:

• Της εφίδρωσης: μέσω αυτής της διαδικασίας αποβάλλεται ο ιδρώτας, για να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σώματός μας. Ξέρουμε ότι τα παιδιά, με μια μικρή προσπάθεια, ιδρώνουν πολύ. Επίσης, ξεχνούν να πιουν νερό. Εμείς θα πρέπει να τους υπενθυμίζουμε την ανάγκη για ενυδάτωση.

• Της αναπνοής: η απώλεια προκαλείται χωρίς να το καταλάβουμε, ενώ η συνολική απώλεια σε ιδρώτα και αναπνοή ανέρχεται στα 500 κ. εκ.

• Των ούρων: μια από τις μεγαλύτερες απώλειες σε νερό, που φτάνει κατά μέσον όρο στα 1.500 κ. εκ.

• Των κοπράνων: μικρή, αλλά υπολογίσιμη απώλεια νερού, που φτάνει τα 200 κ. εκ. και αυξάνει με την πρόσληψη φυτικών ινών.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσαρμόζουμε την καθημερινή μας πρόσληψη με βάση τις τρέχουσες συνθήκες (καύσωνας, γαστρεντερίτιδα κ.λπ.).

Πηγή: diatrofi.gr
 

Tsolias.Psolias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2007
Μηνύματα
15.106
Like
28
Πόντοι
166
Γιατί αφυδατωνόμαστε;

Πολλές φορές μία λιπομέτρηση αποκαλύπτει μια ήπια ή μέτρια αφυδάτωση. Κατάπληκτοι οι πιο πολλοί αναρωτιούνται πού χάνεται το νερό που πίνουν. Πώς είναι δυνατόν τα 6-8 ποτήρια νερό που καταναλώνουν καθημερινά, συν το νερό που περιέχεται στα τρόφιμα, να μην φτάνει και να παρουσιάζουν αφυδάτωση;

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η ποσότητα δεν είναι αρκετή, μια και έχουμε πολλές απώλειες υγρών μέσα στην ημέρα.

Το νερό αποβάλλεται μέσω:

• Της εφίδρωσης: μέσω αυτής της διαδικασίας αποβάλλεται ο ιδρώτας, για να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του σώματός μας. Ξέρουμε ότι τα παιδιά, με μια μικρή προσπάθεια, ιδρώνουν πολύ. Επίσης, ξεχνούν να πιουν νερό. Εμείς θα πρέπει να τους υπενθυμίζουμε την ανάγκη για ενυδάτωση.

Του κασιδιάρη: η απώλεια προκαλείται χωρίς να το καταλάβουμε, ενώ η συνολική απώλεια σε ψήφους και % ανέρχεται στο 5%

• Των ούρων: μια από τις μεγαλύτερες απώλειες σε νερό, που φτάνει κατά μέσον όρο στα 1.500 κ. εκ.

• Των κοπράνων: μικρή, αλλά υπολογίσιμη απώλεια νερού, που φτάνει τα 200 κ. εκ. και αυξάνει με την πρόσληψη φυτικών ινών.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσαρμόζουμε την καθημερινή μας πρόσληψη με βάση τις τρέχουσες συνθήκες (καύσωνας, γαστρεντερίτιδα κ.λπ.).

Πηγή: diatrofi.gr
:2funny:
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Μύκητες: Υπάρχουν τρόποι να προστατευτείτε

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η πιο αγαπημένη και ξένοιαστη εποχή του χρόνου, αλλά όλα αυτά μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους, η πιο συνηθισμένη απειλή της εποχής, οι μύκητες! Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποφέρουν κάθε χρόνο από μυκητιάσεις, ή αλλιώς τη νόσο του αθλητή, και μπορεί οι περισσότεροι να το παίρνουν αψήφιστα, τα πράγματα όμως είναι πιο σοβαρά από ό,τι αρχικά δείχνουν.

Oι μύκητες εμφανίζονται συνήθως σε υγρά και σκοτεινά μέρη. Τα άκρα και κυρίως οι πατούσες είναι το νούμερο ένα σημείο εμφάνισής τους, λόγω των παπουτσιών αλλά και της τάσης που έχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να περπατάμε ξυπόλητοι. Οι μύκητες προσβάλλουν πιο συχνά τα νύχια των χεριών και ακόμα συχνότερα αυτά των ποδιών.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι η αλλαγή στην όψη του νυχιού. Αρχικά παρατηρείται ένα λευκό σημάδι που σταδιακά γίνεται κίτρινο ή καφέ και στη συνέχεια μπορεί να εισχωρήσει μέχρι την ρίζα του νυχιού με αποτέλεσμα η διατήρηση του νυχιού να καθίσταται πολύ δύσκολη.

Το υγρό και θερμό περιβάλλον ευνοεί την εμφάνιση των μυκήτων, ενώ άτομα που φορούν παπούτσια ή μπότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν λόγω της ζέστης και του ιδρώτα. Επίσης, το περπάτημα με γυμνά πόδια σε κοινούς χώρους όπως αποδυτήρια ή πισίνες αυξάνουν και αυτά με τη σειρά τους, την εμφάνισή τους.

Τα νύχια που έχουν μολυνθεί από μύκητες χάνουν το φυσιολογικό τους χρώμα και χοντραίνουν. Επίσης, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και στα δάχτυλα και να προκαλέσει πόνο και φαγούρα.

Ωστόσο, για να προλάβετε αυτή την εξέλιξη πρέπει να κάντε τα εξής: Πλένετε τα νύχια σας τακτικά με σαπούνι και νερό και κρατήστε τα στεγνά. Φορέστε πλαστικά γάντια, όταν πλένετε τα πιάτα και αλλάζετε τις πετσέτες σας τακτικά και μην τις μοιράζεστε με άλλα μέλη της οικογένειας. Επίσης, μην περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες, αποδυτήρια ακόμη και στην παραλία, κυρίως στις αμμώδεις. Πλένετε καθημερινά με σαπούνι και νερό τα μαγιό και τις πετσέτες σας. Αποφύγετε τα στενά και κλειστά παπούτσια ιδίως το καλοκαίρι.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Δυσκοιλιότητα: Καταπολεμήστε την με σύμμαχο τη διατροφή

Αντί να την αφήνετε να επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά σας, καταπολεμήστε το αίσθημα πρηξίματος και φουσκώματος που σας προκαλεί η δυσκοιλιότητα και μπορεί να σας αποτρέπει από διάφορες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αν η συχνότητα των κενώσεων είναι πιο αραιή από 2-3 φορές την εβδομάδα και η αφόδευση συνοδεύεται από δυσκολία, πόνο στην κοιλιά, όπως επίσης και από αίσθημα πρηξίματος, τότε μάλλον η δυσκοιλιότητα είναι το πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί.

Αντιμετωπίστε την με την διατροφή: Φροντίστε καθημερινά να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά (από 3 μερίδες), καθώς και να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, η οποία πρέπει να φτάνει τα 20 με 30 γραμμάρια την ημέρα. Το ακτινίδιο, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα καρότα φέρνουν αποτέλεσμα. Επιβάλλεται να πίνετε 10 ποτήρια νερό καθημερινά. Επίσης, η άσκηση εκτός του ότι θα σας βοηθήσει να αποβάλετε το άγχος που αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα εμφάνισης του προβλήματος, η γυμναστική συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι το καθημερινό περπάτημα και γενικότερα η αύξηση της κίνησης, ενώ κάποιες στάσεις της γιόγκα τονώνουν το πεπτικό σύστημα.

Ωστόσο, και τα βότανα θα σας βοηθήσουν, όπως ο λιναρόσπορος, η βαλεριάνα και τα άνθη χαμομηλιού, όπως η σέννα και η γλυκόριζα. Πρόκειται για τα βότανα που φημίζονται για την επιτυχή τους δράση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά θα πρέπει να τα καταναλώσετε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες ασθένειες που μπορεί να σας ταλαιπωρούν (π.χ. ο λιναρόσπορος έχει επιπτώσεις στα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα). Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις σωστές δόσεις και για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τα καταναλώνετε.


 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Στους χυμούς λέμε «ναι»!

Πολλές φορές θέλουμε να ξεδιψάσουμε πίνοντας κάτι γευστικό. Τότε η επιλογή του χυμού φαίνεται ιδανική. Και φυσικά η πρώτη επιλογή είναι η κατανάλωση ενός φρέσκου φυσικού χυμού.

Όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, η σωστή επιλογή ενός χυμού του εμπορίου μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση. Για να είναι σωστή η επιλογή αυτή, όμως, θα πρέπει θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε τη διατροφική ετικέτα.

Έτσι, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε αν το προϊόν που θα επιλέξουμε περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και δεν είναι 100% φυσικό προϊόν. Όταν η ετικέτα αναγράφει «φρουτοποτό» ή «νέκταρ», τότε παραπέμπει σε προϊόν με σημαντική προσθήκη ζάχαρης.

Όσο πιο φυσικό το προϊόν, τόσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνει το σώμα μας. Τα οφέλη της κατανάλωσής τους είναι παρόμοια με αυτά που προκύπτουν από την κατανάλωση των φρούτων. Η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι συνδεδεμένη με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μορφών καρκίνου, καρδιοαγγειακών παθήσεων, αλλά και άλλων χρόνιων σοβαρών παθήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, οι εμπορικοί χυμοί εμπλουτίζονται με βιταμίνες, ασβέστιο και διάφορα άλλα συστατικά, κάνοντάς τους πιο χρήσιμους και πολύτιμους στην καθημερινότητά μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης το γεγονός ότι οι χυμοί του εμπορίου είναι φτωχοί σε φυτικές ίνες. Γι’ αυτό η κατανάλωση των φρούτων είναι απαραίτητη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν αποκλειστικό υποκατάστατό τους.

Επίσης, άτομα με προβλήματα σχετιζόμενα με το ζάχαρό τους καλό είναι να μετριάζουν την κατανάλωση των χυμών.

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική είναι η νούμερο ένα σε ζήτηση επέμβαση πλαστικής χειρουργικής. Παραμένει, όμως, μία από τις δυσκολότερες επεμβάσεις ώστε να είναι επιτυχημένη.

Η μύτη περιλαμβάνει πολλά σχετιζόμενα ανατομικά στοιχεία, παράγοντες και προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν στο ίδιο χειρουργείο. Εάν αυτοί οι ανατομικοί σχηματισμοί και οι σχέσεις μεταξύ τους διαταραχθούν, ώστε να αλλάξει το σχήμα της μύτης, θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχες προβλέψεις για τη σταθερότητα και τη λειτουργία αυτής. Ακόμη και μικρές φαινομενικά αλλοιώσεις και αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολές, πολλές φορές καταστροφικές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μοντέρνα ρινοπλαστική δε σημαίνει ανελέητη αφαίρεση του ρινικού οστού και λέπτυνση των χόνδρων στα ρουθούνια ώστε τελικά αυτά να μετακινούνται με την εισπνοή και την ομιλία.

Η μοντέρνα ρινοπλαστική προτείνει μικρές αλλά καίριες παρεμβάσεις και βασίζεται σε βαθύτερες γνώσεις της δυναμικής. Δίνει τη δυνατότητα στο χειρισμό της κορυφής της ρινός που είναι το δυσκολότερο κομμάτι της ρινοπλαστικής, το στένεμα αυτής, αν είναι πλατιά, την αλλαγή κλίσης και επανατοποθέτησή της, χωρίς να μειωθεί ο όγκος της. Έτσι, δεν παραβλάπτεται ο ζωτικός χώρος της αναπνοής, δε δημιουργούνται προβλήματα στη ρινική βαλβίδα, τα αποτελέσματα είναι φυσικά και μόνιμα.

Ο ρινοχειρουργός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και στις δύο τεχνικές και στην ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική, καθώς και στις παραλλαγές τους. Εξαρτάται από το περιστατικό, τη διορατική ματιά και τις γνώσεις του γιατρού, καθώς στη ρινοπλαστική ισχύει το ότι «το μάτι δεν μπορεί να δει αυτό που το μυαλό δε γνωρίζει».


 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Διατηρήστε τα δόντια σας χωρίς λεκέδες

Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που λεκιάζουν τα δόντια σας, σύμφωνα με τους ειδικούς βουρτσίστε τα δόντια σας κάθε μέρα και χρησιμοποιήστε μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα (ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορούν να αφαιρέσουν 98,2 τοις εκατό της πλάκας).

Επίσης χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα με αντιβακτηριδιακή δράση για να βοηθήσουν να διαλύσουν την πλάκα. Αυτό που επισημάνουν οι ειδικοί είναι ότι πρέπει να προσέχετε την διατροφή σας καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία αλλά και την εξωτερική εικόνα των δοντιών σας.

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να λεκιάσουν τα δόντια περισσότερο από άλλα. Σκουρόχρωμα ποτά όπως ο καφές, αναψυκτικά τύπου cola και το τσάι είναι μερικοί από τους χειρότερους παραβάτες. Δεν χρειάζεται να κόψετε αυτά τα πράγματα από τη διατροφή σας εντελώς για να κρατήσει τα δόντια σας καθαρά. Απλά φροντίστε να μειώσετε τη δόση τους ή να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό και βουρτσίστε τα δόντια σας ή να μασάτε τσίχλα αμέσως μετά την κατανάλωση τους.

Υπάρχουν επίσης πολλά τρόφιμα που ενεργούν ως φυσικά λευκαντικά όπως μήλα, μπρόκολο, σπανάκι, σέλινο, οι φράουλες είναι μερικά μόνο από τα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε αργότερα για να βοηθήσει να καθαρίσουν τα δόντια σας.

Ωστόσο για όλους όσους αγαπούν τον καφέ, τα νέα δεν είναι καλά, καθώς ο πιο σκούρος καφές, είναι το χειρότερο για τα δόντια σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε την ελάφρυνση του καφέ σας με λίγο γάλα, το οποίο θα σας δώσει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα του ασβεστίου και βιταμίνης D, τα οποία είναι τόσο καλά για τη διατήρηση υγιών άσπρων δοντιών.

Ακόμα και το τσάι έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά χρωστικό για τα δόντια. Είναι πλούσιο σε συστατικά που ονομάζεται τανίνες, που προκαλούν επίθεση προκαλώντας τα βακτηρίδια και πλάκα. Ωστόσο, μαύρα τσάγια προκαλούν τους χειρότερους λεκέδες, έτσι ώστε να κολλήσει στο ανοιχτόχρωμο χρώμα δοντιών σε σύγκριση με το τσάι-πράσινο, λευκό και φυτικά μείγματα.

Αν είστε σαν τους ανθρώπους που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το μαύρο τσάι, χρησιμοποιήστε καλαμάκι. Και κάτι ακόμα, βεβαιωθείτε ότι το τσάι σας δεν είναι πολύ ζεστό ή κρύο, διότι τόσο ζεστό όσο και κρύο τείνουν να ανοίξουν οι πόροι στα δόντια σας και να εκφυλιστεί το σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα πιο μόνιμοι λεκέδες.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Σνακ για την παραλία

Οι πρώτες εξορμήσεις στην παραλία έχουν ήδη ξεκινήσει. Πώς όμως πρέπει να ρυθμίζουμε τη διατροφή μας τις ημέρες εκείνες που σκοπεύουμε να...
περάσουμε τουλάχιστον πέντε ώρες στη θάλασσα;

Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστός προγραμματισμός έτσι ώστε να έχουμε ενέργεια και αντοχή για κολύμπι και παραθαλάσσια σπορ.

Αρχικά, 3 ώρες πριν την θάλασσα θα πρέπει να έχουμε κάνει ένα πλήρες γεύμα μεσαίας θερμιδικής αξίας (350 με 450 θερμίδες) έτσι ώστε να έχουμε ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε στις δραστηριότητες της παραλίας.

Αυτό το γεύμα μπορεί να είναι το πρωινό μας (γάλα με δημητριακά ή τόστ με χυμό ή γάλα με ένα αυγό βραστό και 2 φρυγανιές) ή το μεσημεριανό, αν επιλέγουμε να πάμε για μπάνιο το απόγευμα.

Στην παραλία είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας νερό, διότι ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αυξημένος, ιδιαίτερα μεταξύ 12.00 με 15.00 που ο ήλιος έχει πιο έντονη ακτινοβολία. Χρειάζεται λοιπόν λήψη ανά ώρα 1-2 ποτηριών νερού. Αντί για νερό μπορούμε να επιλέξουμε ως μια φορά την ημέρα ένα από τα παρακάτω δροσιστικά ποτά:

Ένα ποτήρι χυμό χωρίς ζάχαρη
Ένα αναψυκτικό λάιτ
Ένα ποτήρι πράσινο τσάι με γεύσεις
Ως 2 φορές την εβδομάδα ένα μπουκάλι μπύρα.
Αν υπάρχει πλάνο για πολύωρη παραμονή στην παραλία, τότε θα πρέπει να έχουμε μαζί μας κάποια σνακ προκειμένου τα καταναλώνουμε ανά 2 με 3 ώρες. Ένα τέτοιο σνάκ θα μπορούσε να είναι:

3 κράκερ
2 κριτσίνια
Mια μπάρα δημητριακών
2 φρούτα
‘Eνα τόστ.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερσιτιστείτε στην παραλία, γι΄αυτό οι ποσότητες τροφής θα πρέπει να είναι μικρές, φτωχές σε λιπαρά, έτσι ώστε να μην έχετε κίνδυνο υπνηλίας και να λαμβάντοναι ανά 2-3 ώρες.

 

azazel

Τιμημένος
Εγγρ.
20 Ιουν 2008
Μηνύματα
10.447
Κριτικές
217
Like
17.691
Πόντοι
38.177
Γνωριζει κανεις κατι σχετικο για τον ιο hpv αν ειναι μεταδιδομενος η αν μενει στη γυναικα εφ ορου ζωης?πως τον καταπολεμας και τα σχετικα?ευχαριστω προκαταβολικα!!!
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom