Νέα

Διαφορα θεματα υγειας και διατροφης.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα CIM
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 277
  • Εμφανίσεις 31K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Διατροφικά λάθη στην… παραλία!

www.pixhost.org/show/1263/12784548_image-ashx.jpg] [/url]

Η καλοκαιρινή σεζόν, που πλέον ξεκίνησε και επίσημα, μάς ανοίγει την όρεξη για βόλτες, ατελείωτες ώρες στην παραλία, παιχνίδια και κολύμπι. Αυτή η ευχάριστη διάθεση δεν σταματά εδώ, αφού στο μυαλό μας την συνδυάζουμε με καλή παρέα σε ένα ταβερνάκι ή ουζερί, με το αλκοόλ και τους μεζέδες να δίνουν και να παίρνουν…

Ποια όμως είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε να γευματίσουμε στην παραλία;

Ταβέρνα– ουζερί

Μετά από μερικές βουτιές και αρκετό παιχνίδι στη θάλασσα και την άμμο, το στομάχι σου γουργουρίζει και μια τεράστια αίσθηση πείνας σε κυριεύει. Η ώρα για ένα διάλειμμα από την παραλία και μια στάση στο κοντινότερο ταβερνάκι έφτασε.

Δείξε μεγάλη προσοχή όταν πάρεις τον κατάλογο στα χέρια σου! Θα πρέπει από πριν να έχεις κάνει ένα πλάνο στο μυαλό σου για το τι θα παραγγείλεις, αλλιώς η πείνα θα σε παρασύρει στο να κάνεις λάθος επιλογές και να παραγγείλεις πολύ περισσότερα από αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι.

Άρχισε την παραγγελία από την σαλάτα και απέφυγε τα τηγανητά λαχανικά ή τις σαλάτες με σάλτσες και sauce. Επίλεξε κυρίως ψητά κρεατικά ή θαλασσινά και προσπάθησε να περιορίσεις τα μαγειρευτά και με πολλές σάλτσες φαγητά. Στα ορεκτικά θα πρέπει επίσης να είσαι προσεκτικός διότι τα περισσότερα από αυτά είναι τηγανητά και με αρκετά λιπαρά.

Ενυδάτωση

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσετε αφυδάτωση, λόγω της μεγάλης απώλειας υγρών από το σώμα. Αυτό λοιπόν που παίζει πρωταρχικό ρόλο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είναι η αυξημένη κατανάλωση νερού και γενικότερα υγρών.

Ξεδίψασε με νερό και μετά αποφάσισε αν θα πιεις αλκοόλ, αναψυκτικό ή κάποιο άλλο ρόφημα... Μια διαφορετική επιλογή από το νερό, που σου παρέχει άφθονα υγρά και θα εφοδιάσει τον οργανισμό σου με πληθώρα αντιοξειδωτικών. είναι το παγωμένο τσάι. Επίσης δοκίμασε ροφήματα όπως smoothies που έχουν βάση το γιαούρτι και τα φρούτα ή φυσικούς χυμούς από φρέσκα φρούτα εποχής.

Απόφυγε τα ροφήματα τύπου καφέ με σιρόπι και σαντιγί διότι εκτός του ότι δεν θα ενυδατώσουν το σώμα σου, είναι εξαιρετικά θερμιδογόνα.

Προσοχή στο αλκοόλ! Δεν θεωρείται μέσο ενυδάτωσης, αντίθετα ευνοεί την αφυδάτωση του οργανισμού. Κατανάλωσέ το λοιπόν με σύνεση και συνοδεύοντάς το με αρκετό νερό.

«Πλανόδια» σνακ

Απόφυγε να καταναλώσεις σνακ τύπου ντόνατς, λουκουμάδες, πατάκια τα οποία δεν θα σε χορτάσουν για πολύ και θα σε φορτώσουν και με κενές θερμίδες. Προτίμησε κριτσίνια, κράκερ, γκοφρέτες δημητριακών, ανάλατους ξηρούς καρπούς, κουλουράκια, ξερά ή φρέσκα φρούτα, λαχανικά όπως αγγουράκια ή καρότα. Αν θεωρείς ότι είναι δύσκολο να βρεις τέτοιες τροφές στην παραλία, φρόντισε να τα πάρεις από το σπίτι.

Όταν θα ετοιμάζεις την τσάντα για το μπάνιο (αντηλιακό, ρακέτες, περιοδικά...) ετοίμασε και μερικά σνακ για να έχεις μαζί σου. Σε μια ισοθερμική τσάντα θα μπορούσες επίσης να διατηρήσεις και διάφορα σάντουιτς με υλικά της επιλογής σου ή φρουτοσαλάτες ή κέικ. Όχι μόνο θα σου έρθει πιο φτηνά από την ακριβή καντίνα ή την καφετέρια, αλλά θα ξέρεις και τι τρως.

Ευπαθείς τροφές

Καλό θα ήταν να μην καταναλώσεις στην παραλία ευπαθή τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, σοκολάτα, παγωτά) και να αποφύγεις εντελώς αυτά που έχουν αλλοιωμένη όψη ή γεύση. Επίσης να προτιμάς τα καλά ψημένα κρέατα και να καταναλώνεις με προσοχή τα θαλασσινά. Αν αγοράσεις φρούτα ή λαχανικά θα πρέπει να τα πλύνεις πολύ καλά πριν τα καταναλώσεις.

Δεν χαλαρώνουμε

Ένα επιπλέον λάθος που δεν σχετίζεται άμεσα με την διατροφή αλλά θα σε βοηθήσει στο να διατηρήσεις σταθερό το βάρος σου είναι φυσικά η άσκηση! Ακόμα και αν δεν ξέρεις κολύμπι, μπορείς να κάνεις ασκήσεις μέσα στο νερό που θα σφίξουν και θα δυναμώσουν το σώμα σου. Καλή η ηλιοθεραπεία αλλά εξίσου ωραίο μαύρισμα θα αποκτήσεις παίζοντας ρακέτες ή βόλεϊ, κολυμπώντας ή περπατώντας στην παραλία.

Πηγή: diatrofi.gr

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Σολάριουμ: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Η εποχή που η λευκή επιδερμίδα αποτελούσε στοιχείο του προτύπου ομορφιάς μοιάζει πλέον μακρινή. Ένα «σοκολατένιο» δέρμα επιδιώκεται με κάθε τρόπο. Ένας από αυτούς, είναι το σολάριουμ, που πολλοί από μας μπαίνουμε σε πειρασμό να το δοκιμάσουμε αυτή την εποχή λίγο πριν ρίξουμε τις πρώτες μας βουτιές στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σ΄αυτή τη μέθοδο μαυρίσματος, ιδιαίτερα κάποιες ομάδες πληθυσμού που έχουν περισσότερο ευάλωτη επιδερμίδα. Συγκεκριμένα αν λοιπόν έχουμε λευκό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια (φωτότυπος Ι και ΙΙ), πολλές ή δυσπλαστικές ελιές, ή ιστορικό παθήσεων, όπως για παράδειγμα ο ερυθηματώδης λύκος, καλό είναι να μην επιχειρήσουμε τη χρήση σολάριουμ.

Παράλληλα, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, πάσχοντες από καρδιαγγειακά ή χρόνια δερματικά προβλήματα, λήπτες φάρμακων (π.χ. αντισυλληπτικά), ή χρηστές φακών επαφής, ας σκεφτούν δυο φορές τη χρήση του. Αντίθετα με τις παραπάνω αντενδείξεις όμως, το σολάριουμ χρησιμοποιείται και θεραπευτικά.
Καταστάσεις όπως η ακμή, η ψωρίαση και η λεύκη, μπορούν να βελτιωθούν με αυτό τον τρόπο. Αρκεί βέβαια, η εφαρμογή του να γίνεται αποκλειστικά και μόνον από τον γιατρό. Παρόλα αυτά, το σολάριουμ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρείται ακίνδυνο, ακόμη και αν το δέρμα μας δεν θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητο.

Η ακτινοβολία UVA που εκπέμπει είναι έως και καρκινογόνος. Αν μη τι άλλο, η αλόγιστη, ακατάλληλη και μακροχρόνια εφαρμογή του πλήττει και την αυταρέσκεια μας. Η μόδα επιτάσσει κατά καιρούς χρώμα όχι μόνο για τα ρούχα, αλλά και για το δέρμα μας. Ίσως το χρώμα της ομορφιάς όμως να είναι απλά το υγιές.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Πηγαίνετε για μπάνιο... εφοδιασμένοι!

Με τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου, άρχισαν οι παραλίες να γεμίζουν κόσμο. Για την ευχάριστη παραμονή μας στη θάλασσα, είναι σημαντικό να φροντίζουμε όχι μόνο για το δέρμα μας, αλλά και για το στομάχι μας!

Εκτός από τα αξεσουάρ του μπάνιου (καπέλα, αντηλιακά, ομπρέλες), θα πρέπει πάντα να προμηθευόμαστε αρκετό νερό και φαγητό, ώστε να μην αφυδατωθούμε και να μην εξαντληθούμε...

Το φαγητό μπορεί να περιλαμβάνει ελαφριά σνακ, όπως είναι οι ξηροί καρποί, φρούτα (ξερά ή φρέσκα), μπισκότα τύπου digestive, μπάρες δημητριακών, χυμούς, κριτσίνια, κουλούρια Θεσσαλονίκης και παρόμοια αρτοσκευάσματα. Εάν διαθέτουμε κάποιο φορητό ψυγειάκι, μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ένα σάντουιτς ή μια αραβική πίτα.

Στην περίπτωση που δεν έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε παγωμένα τέτοιου είδους σνακ, καλύτερα να τα αποφύγουμε, καθώς τα αλλαντικά, το τυρί, η μαγιονέζα και το αυγό αλλοιώνονται εύκολα από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Εάν η παραλία που θα επισκεφτούμε διαθέτει καφετέρια ή αναψυκτήριο, μπορούμε να καταναλώσουμε κάποιο χυμό ή παγωμένο τσάι, μία φρουτοσαλάτα ή ένα ελαφρύ σάντουιτς. Αποφεύγουμε τροφές, όπως σουβλάκια, χάμπουργκερ και γλυκά, καθότι διαθέτουν πολλές θερμίδες και είναι τρόφιμα βαριά για το στομάχι.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στους πλανόδιους μικροπωλητές που εμπορεύονται ντόνατς, λουκουμάδες ή σάντουιτς. Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι εύκολο να αλλοιωθούν από την πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο, καθότι τις περισσότερες φορές δεν τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες συντήρησης.

Εφιστούμε την προσοχή στην άφθονη κατανάλωση νερού, καθότι η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, το έντονο κολύμπι και τα παιχνίδια, όπως οι ρακέτες ή το beach volley μπορούν να προκαλέσουν εύκολα αφυδάτωση, της οποίας τα συμπτώματα είναι δίψα, ατονία, ζάλη και τάση για λιποθυμία. Σε περιπτώσεις δε σοβαρής αφυδάτωσης, εμφανίζεται πτώση της πίεσης και ταχυκαρδία.

Τέλος, κακή επιλογή για τη θάλασσα αποτελεί η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Το αλκοόλ εντείνει την αφυδάτωση και προκαλεί στον κολυμβητή εσφαλμένη κρίση (υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του και απώλεια αίσθησης κινδύνου).

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Δ. Γρηγοράκης: "Αυτές είναι οι τροφές που νικούν το χρόνο"

Ο γνωστός διατροφολόγος μας εξηγεί πως θα καθυστερήσουμε το χρόνο επιλέγοντας τις αποτελεσματικότερες αντιγηραντικές τροφές.Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα μαγικό φίλτρο που θα διατηρούσε τη νιότη του; Η παράταση της νεότητας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί γυναίκες και άντρες από καταβολής κόσμου. Από την αρχαιότητα έως και τις σημερινές προσπάθειες να μείνουμε πάντα νέοι με οποιοδήποτε τίμημα…τα χρόνια περνούν και όπως δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο έτσι δε μπορούμε να σταματήσουμε τη φυσική συνέπεια που έχει στον οργανισμό μας και το σώμα μας. Ωστόσο η σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να καθυστερήσουμε αυτή τη συνέπεια. Επιπλέον η επιστημονική έρευνα σχετικά με το κατά πόσον κάποιες εξελίξεις είναι προβλέψιμες και βελτιώσιμες συνεχίζεται με πολλά εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά στον τομέα της αντιγήρανσης.

Που οφείλεται η γήρανση
Δε θα μπορέσουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του γήρατος, αν πρώτα δεν κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιδρά στη ζωτικότητα μας. Η γήρανση είναι ένα σύνολο βλαβερών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα καθώς μεγαλώνουμε ,οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να αναπλάσει τα κύτταρα του να αντικαταστήσει δηλαδή τα φθαρμένα και κατεστραμμένα κύτταρα με καινούργια. Η γήρανση εξαρτάται από ενδογενείς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και οι ορμονικές μεταβολές (κυρίως στις γυναίκες) όπου τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν ως αποτέλεσμα την αρχή της γήρανσης και από εξωγενείς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η φτωχή και κακή διατροφή, το στρες, το άγχος κ.α.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για την αύξηση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό στον οργανισμό μας για να μας προφυλάσσουν από βλαβερούς εξωτερικούς παράγοντες. Όταν αυξάνονται αισθητά, παύουν να είναι ωφέλιμες και αρχίζουν να καταστρέφουν τα κύτταρα μας, από διατροφικής απόψεως σημαντικές ενώσεις οι οποίες συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες.
Οι τροφές που καθυστερούν τον χρόνο

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής ο οποίος περιλαμβάνει σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με συχνή άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος φαίνεται ότι είναι ικανός να αντιμετωπίσει σοβαρές παθήσεις , την απώλεια οστικής μάζας και την γήρανση του δέρματος. Άρα λοιπόν είναι απαραίτητη η ένταξη τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά στο διαιτολόγιό μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή αντιοξειδωτικών.

Φρούτα:

Ρόδι
Αβοκάντο (με μέτρο γιατί είναι πολύ πλούσιο σε λίπος και άρα θερμίδες)
Άγρια φρούτα του δάσους (βατόμουρα, μούρα)
Ξερά δαμάσκηνα
Πεπόνι

Όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, μάνκγο, γκρέιπ φρουτ)

Λαχανικά:
Αγκινάρες
Καρότα
Ντομάτες (κυρίως η σάλτσα ντομάτας)
Πιπεριές όλων των χρωμάτων
Αγγούρια
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (κυρίως μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο)
Σπαράγγια
Λεμόνι

Πολύ σημαντική είναι η προσθήκη του ωμού ελαιόλαδου προς το τέλος του μαγειρέματος. Οι ξηροί καρποί επίσης αποτελούν την τέλεια διατροφική πρόταση της φύσης τόσο για το σώμα μας όσο και για το μυαλό μας. Προσφέρουναντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας. Καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει τα λιπαρά οξέα ΕΡΑ και DHAχρειάζεται καθημερινό ανεφοδιασμό. Υπάρχουν φυτικής προέλευσης τροφές όπως o λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ο κολοκυθόσπορος, το tofu (τυρί από γάλα σόγιας), τα φύκια , το φυτοπλαγκτόν κα. και ζωικές τροφές πλούσιες σε ΕΡΑ και DHA όπως τα λιπαρά ψάρια - ο σολωμός, το σκουμπρί, ο φρέσκος τόνος, οι σαρδέλες, το χέλι, η πέστροφα, και η ρέγγα. Τέλος η μαύρη σοκολάτα προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, αλλά η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες...

Συμπερασματικά η ελληνική παραδοσιακή διατροφή αποτελεί βάση για την αντιμετώπιση της αντιγήρανσης.

Δημήτρης Γρηγοράκης
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, MSc
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟ
lifezone.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Το κολύμπι είναι ιδανικό για όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις

Όλοι οι γιατροί συνιστούν το κολύμπι στη θάλασσα για όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις (αρθρίτιδα, οσφυαλγίες, αυχενικό σύνδρομο). Κι αυτό γιατί η θάλασσα προσφέρει ιδεώδεις συνθήκες λόγω της άνωσης, με αποτέλεσμα οι κινήσεις να γίνονται εύκολα και ευχάριστα.

Είναι γνωστό ότι το κολύμπι θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα αρμονικά και ομοιόμορφα, χωρίς να δίνεται έμφαση μόνο σε ένα μέρος του, όπως γίνεται με άλλα αθλήματα. Το γεγονός ότι η εκγύμναση γίνεται στο νερό και μάλιστα το θαλασσινό, έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, το γεγονός ότι μειώνει τις έντονες καταπονήσεις του σώματος εξαιτίας της άνωσης.
Γνωρίζατε όμως ότι το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και θεραπευτικά για ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους; Αν ανήκετε κι εσείς σ’ αυτή την κατηγορία, μάθετε ποια τεχνική είναι η πιο κατάλληλη για σας, ανάλογα με την πάθησή σας.

Τέσσερις είναι οι βασικές τεχνικές κολύμβησης: το ελεύθερο ή αλλιώς γνωστό ως κρόουλ, το ύπτιο, το πρόσθιο και η πεταλούδα. Πριν όμως αρχίσετε το κολύμπι, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε μία προετοιμασία του σώματός σας από τη στεριά, κάνοντας κάποιες ασκήσεις που θα διευκολύνουν την κολύμβηση και θα σας χαρίσουν αυτοπεποίθηση.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είστε εντελώς αγύμναστοι όταν βουτήξετε στη θάλασσα και έτσι θα αποφύγετε μικροτραυματισμούς ή άλλα προβλήματα. Να έχετε επίσης υπόψη σας ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλλετε ούτε στο χρόνο κολύμβησης ούτε στην ένταση του ρυθμού, για να μην καταπονήσετε το σώμα σας. Το ιδανικό είναι να αυξάνετε αργά και σταδιακά τόσο το ρυθμό όσο και τη χρονική διάρκεια.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Προφυλαχτείτε από τα τσιμπήματα του καλοκαιριού

Κάτι που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας είναι κάποιοι απρόσκλητοι και ανεπιθύμητοι επισκέπτες που συχνάζουν σ’ αυτά τα μέρη, όπως κουνούπια, μέλισσες, τσούχτρες, αλλά και φίδια. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος ανησυχίας. Μην τους αφήσετε να σας χαλάσουν το κέφι, παραμείνετε ψύχραιμοι, ακολουθήστε τις παρακάτω απλές οδηγίες και όλα θα πάνε καλά!

Πρέπει να γνωρίζετε πως τα κουνούπια εκτός από κοκκινίλες που μας προκαλούν έντονη φαγούρα, μπορεί να είναι υπεύθυνα και για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, όπως της ελονοσίας, του κίτρινου πυρετού, του Δάγκειου πυρετού, κ.ά. Αν πρόκειται να επισκεφθείτε περιοχή που έχει πολλά κουνούπια να φοράτε ελαφριά ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα σας και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αποφύγετε να ξύσετε την ερεθισμένη περιοχή, γιατί μπορεί να προκληθεί ακόμη και μόλυνση.

Για να ανακουφιστείτε από την ενοχλητική φαγούρα τρίψτε λίγο φρέσκο μαϊντανό ή ρίξτε λίγη πούδρα πάνω στην πρησμένη περιοχή. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μασάζ με ξίδι ή χυμό λεμονιού. Αν η φαγούρα δεν υποχωρεί, αλείψτε την περιοχή με μια κορτιζονούχα κρέμα .Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, ρίξτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή μέντας σ’ ένα βρεγμένο πανί και ακουμπήστε το πάνω στο εξάνθημα.

Όσον αφορά για τα τσιμπήματα από έντομα όπως η μέλισσα ή η σφήκα προκαλούν τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο, πόνο ή φαγούρα, ως αντίδραση του δέρματος στο δηλητήριο που εισέρχεται στον οργανισμό μας από το κεντρί του εντόμου. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι μερικές ημέρες. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τέτοιο έντομο είναι να αφαιρέσετε το κεντρί του με μια αποστειρωμένη βελόνα, ένα μαχαίρι, ή ξύνοντας με το νύχι σας ή μ’ ένα τσιμπιδάκι.

Καθαρίστε την περιοχή με ένα σαπούνι με ουδέτερο pH και για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα βάλτε στο σημείο πάγο, κρύες κομπρέσες, ή τρίψτε το με γάλα ή αμμωνία.

Επίσης, δραστική είναι η αλοιφή κορτιζόνης καθώς και τα αντισταμινικά χάπια που θα πρέπει να υπάρχουν στο φαρμακείο σας.

Το τσίμπημα από τσούχτρα δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός από την περίπτωση κάποιου αλλεργικού ατόμου με ειδική ευαισθησία. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, τα συνήθη συμπτώματα από το τσίμπημα είναι: έντονη κοκκινίλα με ή χωρίς πρήξιμο, που συνδυάζεται με έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Ο τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι οι εξής:

Kατ’ αρχήν, εάν έχουν παραμείνει κάποια πλοκάμια της τσούχτρας κολλημένα στο σώμα σας, απομακρύνετέ τα, όχι όμως με γυμνά χέρια γιατί θα προκληθεί και εκεί ερεθισμός. Ένας τρόπος είναι να γεμίσετε τις χούφτες σας με άμμο και να τρίψετε την περιοχή.

Στη συνέχεια, πλύνετε το ερεθισμένο σημείο με άφθονο θαλασσινό νερό για να απομακρύνετε τις τοξίνες και βάλτε του πάνω πάγο ή κρύες κομπρέσες, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση των τοπικών φαινομένων στο δέρμα. Χρήσιμη σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι και μία κορτιζονούχα αλοιφή, η οποία δρα κατά της τοπικής φλεγμονώδης αντίδρασης και ανακουφίζει άμεσα από τη φαγούρα και το τσούξιμο και δεν υποχωρούν με τα προηγούμενα μέτρα, ίσως υπάρχει ανάγκη για μία ένεση κορτιζόνης.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Ενυδατωθείτε τρώγοντας!

Ήρθε επιτέλους το καλοκαίρι! Όσο αυξάνεται όμως η θερμοκρασία, αυξάνονται και οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό. Το νερό είναι το κυριότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος και είναι απαραίτητο για την κυτταρική ομοιόσταση, τη διατήρηση της θερμοκρασίας του και τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και αποβλήτων. Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ σημαντική την ενυδάτωση του οργανισμού.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όλοι νιώθουμε πιο έντονο το αίσθημα λήψης νερού, που εκδηλώνεται με τη δίψα, λόγω αυξημένης απώλειάς του από τον οργανισμό (έντονη μυϊκή εργασία, έντονη εφίδρωση, αναπνευστική, γαστρεντερική, νεφρική απώλεια). Η ημερήσια πρόσληψη νερού πρέπει να είναι σε ισορροπία με τις απώλειες, έτσι ώστε να διατηρείται η συνολική ποσότητά του στο σώμα. Μεταβολές του ποσοστού νερού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, από αφυδάτωση μέχρι παραισθήσεις. Θερμοπληξία και μεγάλες απώλειες νερού μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο.

Η αφυδάτωση είναι πιο συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω μεγάλης απώλειας υγρών, γι' αυτό φροντίζουμε να κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο πίνοντας νερό. Νερό, όμως, περιέχουν και οι τροφές με ποικίλη περιεκτικότητα. Έτσι, μπορούμε να τον ενισχύσουμε καταναλώνοντας τρόφιμα που το έχουν ως κύριο συστατικό τους, όπως είναι οι φυσικοί χυμοί, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι ιδανική δροσερή επιλογή για σνακ στην παραλία, για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, το γάλα και το γιαούρτι είναι τροφές με υψηλό ποσοστό νερού και υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ συνδυάζονται ευχάριστα με φρούτα για απολαυστικά smoothies.

Ακολουθεί ένας πίνακας με τις τροφές που περιέχουν τα υψηλότερα ποσοστά νερού για την καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού τους καλοκαιρινούς μήνες.

- αγγούρι 95%
- ντομάτα 93,5%
- καρπούζι 92,6%
- μελιτζάνες, πιπεριές 92%
- μανιτάρια 91,4%
- πεπόνι 90,5%
- κολοκυθάκια, φράουλες 90%
- φασολάκια, μπάμιες, ροδάκινα 89%
- γιαούρτι ημιάπαχο 89%
- γάλα ημιάπαχο 87%
- βερίκοκα 85%.

Να θυμάστε ότι το νερό είναι ο πιο απλός τρόπος για να είμαστε ενυδατωμένοι τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αλλά, ακόμα και αν δεν είστε από εκείνους που πίνουν αρκετό, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αυτό για την καλύτερη ενυδάτωσή σας.

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Ψάρια: Μάθετε με ποια κριτήρια θα ξεχωρίζετε τα φρέσκα

Αποτελούν άριστη διατροφική επιλογή, είναι νόστιμα και έχουν την τιμητική τους τώρα το καλοκαίρι. O λόγος φυσικά για τα ψάρια, τα οποία έχουμε κάθε λόγο να καταναλώνουμε -2 με 3 φορές την εβδομάδα και όχι μόνο το καλοκαίρι. Ωστόσο σημαντικό είναι να ξέρετε πως τα ψάρια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε βιταμίνες και ασβέστιο.

Γι' αυτό και θεωρούνται απαραίτητα κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Το φυσικό λίπος τους έχει ευεργετικές ιδιότητες. Ενισχύουν την ισορροπημένη ανάπτυξη, χωρίς να παχαίνουν. Όμως για να είστε κατοχυρωμένοι για την ποιότητα και την αξία τους πρέπει να γνωρίζετε πως θα αναγνωρίζετε τα φρέσκα ψάρια, αφού υπάρχουν διάφοροι επιτήδειοι έμποροι προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους πωλούν μπαγιάτικα ψάρια. Οι ειδικοί τους είδους, δίνουν τις συμβουλές τους, για να κάνετε την σωστή επιλογή όταν αγοράζετε ψάρια.

Τα φρέσκα ψάρια που αγοράζετε θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε πάγο τη στιγμή της πώλησης. Τα ιχθυοπωλεία-ιχθυαγορές που επιλέγετε θα πρέπει να είναι καθαρά και να είναι φανερό ότι τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Επίσης πρέπει να τα καταναλώνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και εν τω μεταξύ πρέπει οπωσδήποτε να τα βάζετε σε ψυγείο, κατά προτίμηση τυλιγμένα, για να μη μεταδώσουν μικρόβια σε άλλα τρόφιμα.

Επίσης το δέρμα του φρέσκου ψαριού έχει ζωντανό και λαμπερό χρώμα χωρίς αποχρωματισμούς. Η βλέννα του είναι καθαρή (σαν νερό) και διάφανη, τα λέπια του σφιχτοδεμένα και υγρά (εκτός από της ρέγκας, της σαρδέλας και του γαύρου). Όσο πιο μουντό είναι το δέρμα του και όσο λιγότερο διαφανής (γαλακτώδης) η βλέννα του τόσο λιγότερο φρέσκο είναι το ψάρι. Το μάτι πρέπει να είναι φουσκωτό, ο κερατοειδής διαφανής και η κόρη μαύρη και λαμπερή. Αν το μάτι είναι βαθουλωμένο στο κέντρο, ο κερατοειδής είναι γαλακτώδης και η κόρη γκρίζα, το ψάρι είναι μπαγιάτικο.

Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά, με έντονο χρώμα ροδαλό ή κόκκινο και χωρίς βλέννα. Όσο πιο μπαγιάτικο είναι το ψάρι τόσο τα βράγχια κιτρινίζουν και αποκτούν βλέννα η οποία σιγά σιγά γίνεται γαλακτώδης. Όσο το ψάρι είναι φρέσκο δεν παρουσιάζει κανένα χρωματισμό κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Με το χρόνο αυτή η ζώνη γίνεται όλο και πιο κόκκινη. Το φρέσκο ψάρι αναδύει μυρωδιά θάλασσας. Σε περίπτωση όπου έχει μυρωδιά αμμωνίας δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Ροδάκινο: Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση, ενώ λόγω του ογκώδους των διαφόρων λαχανικών και της χαμηλής ενέργειας την οποία παρέχουν καταναλώνονται από όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν. Επομένως, είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, ιδιαίτερα με τα φρούτα, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Ροδάκινο: Ο κίτρινος χρυσός

www.pixhost.org/show/2339/13015712_image-ashx.jpg] [/url]

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που, εκτός από το τέλος της σχολικής χρονιάς, την αρχή των ατελείωτων παιχνιδιών, τις εκδρομές και γενικά την αίσθηση της ξεγνοιασιάς και της ευφορίας, για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σηματοδοτεί την έναρξη της συγκομιδής του «κίτρινου χρυσού», που ευδοκιμεί στα μέρη μας, του ροδάκινου.

Η ροδακινιά θεωρείται ως «το δέντρο της ζωής του Επίγειου Παραδείσου». Ο ανθός της συμβολίζει την άνοιξη, την αναγέννηση και ως συνέπεια τη γονιμότητα. Η ιστορία αυτού του φυτού μεγάλη. Για πολλούς λαούς είχε ιδιαίτερους συμβολισμούς, με τους περισσότερους από αυτούς να συμφωνούν πως συμβολίζει τη γυναικεία γονιμότητα (Αίγυπτος, Ρώμη, Κίνα). Σε έναν λιγότερο σεξουαλικό συμβολισμό τα ροδάκινα συνδέονταν με την αθανασία, την ειλικρίνεια και την αλήθεια. Ένα ροδάκινο μαζί με φύλλα συμβολίζει την ένωση της καρδιάς με τη γλώσσα που λέει την αλήθεια. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν γνώριζαν τη ροδακινιά. Πιστεύεται ότι ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα.

Είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στις Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, ενώ στην Αμερική αποτελεί καλλιέργεια της τελευταίας 20ετίας. Στην Ελλάδα συναντώνται συστηματικοί οπωρώνες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (με κύριους εκπροσώπους τους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης), απ’ όπου γίνονται και εξαγωγές πολλών χιλιάδων τόνων νωπού καρπού.

Οι καρποί της ροδακινιάς ποικίλλουν πολύ ανάλογα με την ποικιλία, το μέγεθος, το χρώμα και το άρωμα. Σε πολλές ποικιλίες, η επιδερμίδα του καρπού είναι βελούδινη, λόγω του λεπτού χνουδιού. Σε άλλες όμως είναι λεία (μηλοροδάκινα, νεκταρίνια). Η συγκομιδή του κρατάει από τις αρχές του Ιουνίου και διαρκεί έως το τέλος του Σεπτέμβρη.

Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο που περιέχει, σάκχαρα, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κ.ά..


Ροδάκινο: Διατροφικά στοιχεία ανά 100g

Θερμίδες: 40 kcal
Υδατάνθρακες: 11g 3%
Σάκχαρα : 8 g
Φυτικές ίνες: 2.1 g 6%
Λίπος: 0 g 0%
Πρωτεΐνη : 1 g 2%
Βιταμίνη : Α 5,1 mcg 1%
Βιταμίνη :C 6.1 mg 7%
Ασβέστιο : 8 mg 1%
Σίδηρος : 0.09 mg 4%
Κάλιο : 194 mg 6%

(Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις U.S συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. Πηγή: Diet Analysis Plus.)

-Το ροδάκινο αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης, γι’ αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση
-Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών.

- Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι το ροδάκινο είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό, φρούτα, καθώς αποτελείται κατά 89% από νερό. Επομένως ενυδατώνει το σώμα, την επιδερμίδα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Eκτός όμως από τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό.

-Επίσης, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.

-Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες, κυρίως C και Ε, προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό.

Όλες οι παραπάνω ουσίες που περιέχει ο λαχταριστός και ευωδιαστός αυτός καρπός είναι περισσότερο διαθέσιμες στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν αυτός βρίσκεται στην πλήρη ωρίμανσή του και η διατήρηση του νωπού καρπού διαρκεί το πολύ 15 ημέρες. Οι τρόποι, βέβαια, που το ροδάκινο μπορεί να καταναλωθεί είναι πολλαπλοί: νωπό, χυμός, κομπόστα, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, λικέρ, κ.ά..

Εφόσον ο ωφέλιμος αυτός καρπός είναι προϊόν της ελληνικής γης και με γνώμονα τη θρεπτική του αξία, καλό θα ήταν να τον εντάξουμε πιο συστηματικά αυτή την εποχή στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Φράουλες: Είναι τονωτικές για τον οργανισμό σας

www.pixhost.org/show/1328/13015860_image-ashx.jpg] [/url]

Η φράουλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C (σε βαθμό που 4-5 φράουλες είναι αρκετές για να πάρουμε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα της βιταμίνης), ενώ διαθέτει επιπλέον βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και αρκετές φυτικές ίνες. Παράλληλα, είναι τονωτική και διουρητική. Όσον αφορά στη θερμιδική της απόδοση, αντιστοιχεί σε 40 θερμίδες ανά 100 γρ..

Όταν αγοράζετε φράουλες, θα πρέπει να διαλέγετε εκείνες που έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος και να παίρνετε μόνο την ποσότητα που μπορείτε να καταναλώσετε άμεσα, μέχρι την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει να φαίνονται καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές και να έχουν μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους, που δείχνουν ότι είναι φρέσκιες. Αυτό αποδεικνύεται και από τα πράσινα, ζωηρά φύλλα τους στην κορυφή τους. Διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου για το πολύ 2 ημέρες. Να αφαιρείτε τα κοτσάνια τους αφού τις πλύνετε, γιατί, όταν εισχωρεί στο εσωτερικό τους το νερό, αλλοιώνεται η γεύση τους.

 

master21

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Μαρ 2010
Μηνύματα
35.254
Κριτικές
1
Like
41
Πόντοι
366
Cim για την κοκα ζερο τι εχεις να πεις εγω που πινω 2-3 λιτρα τι επιπτωσεις θα εχω?
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Ουλίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πιο συχνή αιτία της ουλίτιδας είναι η κακή στοματική υγιεινή που ενθαρρύνει τη δημιουργία πλάκας, γι' αυτό και οι καλές καθημερινές συνήθειες και τα κατάλληλα προϊόντα είναι η καλύτερη πρόληψη εξηγούν οι ειδικοί.

Η μικροβιοτική πλάκα είναι ένα διαφανές κολλώδες φιλμ που αποτελείται κυρίως από βακτήρια και που βρίκσονται φυσιολογικά στο στόμα σου και επηρεάζεται από τις διατροφικές σου συνήθειες, π.χ. σάκχαρα. Η πλάκα απαιτεί καθημερινό βούρτσισμα γιατί δημιουργείται ξανά γρήγορα. Αν η πλάκα παραμένει στα δόντια σου χωρίς συχνό και σωστό, μπορεί να σκληρύνει και να γίνει πέτρα, για την απομάκρυνση της οποίας χρειάζεται, πλέον, η συμβολή οδοντιάτρου. Συχνοί οδοντιατρικοί έλεγχοι, καθημερινό βούρτσισμα δοντιών και πλύσεις με στοματικό διάλυμα μπορεί να είναι αρκετά για να προλάβεις κάθε πρόβλημα.

Ωστόσο αν θέλετε να έχετε πρόληψη από το σπίτι ακολουθείστε τις εξής οδηγίες: Επίλεξε μία οδοντόβουρτσα που να αφαιρεί την πλάκα (ιδανικά μέτριας σκληρότητας) την οποία θα αντικαθιστάς μόλις οι θύσανοι (τρίχες) ανοίγουν και έχουν φθορά. Βούρτσιζε τα δόντια σου τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και, ακόμη καλύτερα, όταν έχεις χρόνο αφιέρωνε 3-4 λεπτά. Μην ξεχνάς το οδοντικό νήμα. Χρησιμοποίησε αντισηπτικό στοματικό με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Πάρε μεσοδόντια βουρτσάκια που είναι ειδικά σχεδιασμένα να καθαρίζουν ανάμεσα στα δόντια. Διάλεξε την κατάλληλη οδοντόκρεμα (κατά της πλάκας και της ουλίτιδας).

 

boz

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαρ 2009
Μηνύματα
1.112
Like
2
Πόντοι
16
Cim για την κοκα ζερο τι εχεις να πεις εγω που πινω 2-3 λιτρα τι επιπτωσεις θα εχω?

κι εγω πινω αλλα εχει ασπαρταμη τυπε......μακρυα.αν καταφερουν και κανουν τη στεβια να μην εχει γευση και να μπει σε αυτα τα τυπου κολα θα ειναι πολλη καλυτερα.cim sorry για το σπαμ
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Μύθοι γύρω από «διάσημες δίαιτες»

Η βιομηχανία απώλειας βάρους βγάζει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια στις πλάτες των ανθρώπων που ψάχνουν απεγνωσμένα μια μαγική σφαίρα που θα προκαλέσει γρήγορη απώλεια βάρους. Μύθοι και διατροφές μανίας αφθονούν, αλλά δεν οδηγούν σε αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Μόνιμη απώλεια βάρους και συντήρηση είναι δυνατή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τους μύθους γύρω από τη διατροφή και να αποφεύγετε τις παγίδες όλων αυτών των λεγόμενων «popular diets» (διάσημες δίαιτες).

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Χαρά Κορομπίλη αναλύει αυτούς τους μύθους:

1)Γρήγορη απώλεια βάρους
Πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι λέγεται στην τηλεόραση και το τι γράφεται στα περιοδικά ή στο internet για συμβουλές διατροφής και απώλεια βάρους και να μην παθαίνετε εμμονές με τα κιλά σας και ζητάτε να μοιάσετε στους TV stars. Ένα πρότυπο της υγιεινής απώλειας βάρους είναι το πολύ 1 κιλό την εβδομάδα. Ταχύτερη απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει επώδυνα προβλήματα υγείας. Πολλές δίαιτες χαμηλών θερμίδων, όπως οι 800 θερμίδες ή λιγότερο την εβδομάδα, θα πρέπει να πραγματοποιούνται κάτω από ιατρική παρακολούθηση, αλλιώς ρισκάρετε να αποκτήσετε αρρυθμία στην καρδιά που πολύ πιθανό να αποβεί μοιραίο για την υγεία σας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θεωρούνται υποθερμιδικές και οι δίαιτες των 1.000 και 1.100 θερμίδων.

2)Μαγικές τροφές που δίνουν αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες τρώγοντας σέλινο ή λαχανόσουπα ή γκρέιπφρουτ ή πίνοντας παγωμένο νερό ή χυμό λεμονιού και πολλά άλλα με μαγικές ικανότητες στο «κάψιμο θερμίδων». Όντως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά στην περιεκτικότητά τους σε νερό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι προσδίδουν αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, γι’αυτό θα πρέπει να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή καταμέτρηση θερμίδων σας, και όχι στην καθημερινή καύση θερμίδων.

3)Όχι φαγητό το βράδυ
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να σταματήσουν να τρώνε μετά από τις 7 ή 8 μ.μ. ή μετά από κάποια άλλη αυθαίρετη ώρα. Η αλήθεια είναι ότι καμία προθεσμία στην ημέρα σας, βοηθά ή βλάπτει την προσπάθεια σας για απώλεια βάρους. Το πιο σημαντικό είναι το τι τρώτε όλο το 24ώρο και όχι μόνο μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Θα πρέπει να μάθετε να τρώτε κάθε 3 ώρες, τα λεγόμενα μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης σας σταθερά για να έχετε πάντα σε κάθε γεύμα ελεγχόμενη πείνα. Ακόμα και αν το πρόγραμμά σας και τα ωράρια σας είναι σχετικά δύσκολα, πάλι μπορεί να βρεθεί μια λύση, ώστε να μην υπερβαίνετε τις θερμίδες που σας αναλογούν ημερησίως και να μπορείτε να τις μοιράζετε με σωστό τρόπο μέσα στο 24ώρο.

4)Το λίπος είναι αυτό που σας παχαίνει
Το λίπος έχει χαρακτηριστεί ως η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση της παχυσαρκίας. Ναι μεν τα γραμμάρια λίπους περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, αλλά είναι όμως απαραίτητα για καλή υγεία και κορεσμό, γι’αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και σε μικρές ποσότητες. Ιδίως τα καλά λιπαρά είναι αυτά που χρειάζονται και για την καλή λειτουργία της καρδιάς και περιέχονται σε ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρια και θαλασσινά. Προσπαθήστε να πάρετε γύρω στο 30% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας από τα καλά λιπαρά. Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη, τα οποία βρίσκονται στην κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το τυρί, όχι επειδή θα σας κάνει να αποκτήσετε λίπος, αλλά επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Πηγή: MediDiatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Η απενοχοποίηση της σοκολάτας

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά από το 600 π.Χ. περίπου από ένα τροπικό φυτό, το κακαόδεντρο, που από τους σπόρους του παράγεται η σοκολάτα.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η σοκολάτα έχει προέλευση βασιλική αλλά και θεϊκή και για τον λόγο αυτό ονομάζεται και «τροφή των θεών». Υπήρξε ιδιαίτερα πολύτιμη. Οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν τους κόκκους του κακάο ως μέσο συναλλαγής, ενώ όταν έφτασε στην Ευρώπη έγινε δημοφιλής στους πλούσιους και αριστοκρατικούς κοινωνικούς κύκλους.

Με τον όρο «σοκολάτα» περιγράφουμε μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη ζαχαροπλαστική, σε γλυκά, παγωτά ή μπισκότα. Σοκολάτα επίσης ονομάζεται και το ζεστό ρόφημα (αφέψημα), με βάση την σοκολάτα.

Τα διάφορα είδη της σοκολάτας στην ελληνική αγορά:

Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή πικρή): Φτιάχνεται από βούτυρο -κακάο, ζάχαρη και κακαόμαζα. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.

Κουβερτούρα: Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά της από τη μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό του κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει το 35-40%.

Σοκολάτα γάλακτος: Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.

Γεμιστή σοκολάτα: Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα), ή γέμιση όπως πραλίνα (επεξεργασμένοι ξηροί καρποί σε μορφή πάστας), πορτοκάλι, καραμέλα, σταφίδες, διογκωμένο ρύζι κλπ.

Λευκή σοκολάτα: Φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα και αρτύματα όπως η βανίλια. Συνήθως η λευκή σοκολάτα δεν κατατάσσεται ως σοκολάτα, γιατί δεν περιέχει κακαόμαζα, παρά μόνο βούτυρο κακάο

Βιολογική σοκολάτα: Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.

Ωστόσο η σοκολάτα εκτός από την βελούδινη υφή, τη γλυκιά γεύση και το πλούσιο άρωμα, περιέχει και αρκετά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικές ουσίες που περιέχει η σοκολάτα...

Καφεΐνη: Η ουσία αυτή διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.

Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα αποτελείται μέχρι και κατά 50% (ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη.

Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στον μεταβολισμό των κυττάρων.

Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Αυτά είναι όλα ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.

Σίδηρος: Στοιχείο που είναι απαραίτητο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Χαλκός: Ο χαλκός στο σώμα συμβάλλει στην ενεργειακή παραγωγή, στη σωστή δόμηση των οστών, στον μεταβολισμό και στην αποθήκευση σιδήρου, στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος κλπ.

Βιταμίνη Ε: Μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για την δομή των μεμβρανών των κυττάρων, με αντιοξειδωτική δράση.

Φυτικές ουσίες: Το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες.

Εκτός από το ότι η σοκολάτα περιέχει κάποιες ουσίες και κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα, έχουν γίνει και έρευνες που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση και τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας στην υγεία μας, γνωστές ήδη από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων, όπως:

Αντιοξειδωτική δράση:

Το κακάο από το οποίο φτιάχνεται η σοκολάτα περιέχει, μεταξύ άλλων, κάποιες ουσίες που λέγονται φλαβονοειδή και κατεχίνες.

Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το σώμα από την εσωτερική και εξωτερική ζημία από την κυτταρική και αγγειακή φθορά, εξαιτίας της οξείδωσης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, καθυστερούν και οι συνέπειες της γήρανσης του οργανισμού.

Κατά του βήχα:

Η σοκολάτα αποτελεί, μια από τις κύριες φυτικές πηγές της ουσίας theobromine (θεοβρωμίνης) στην οποία αποδίδονται ιδιότητες που καταστέλλουν τον βήχα, έναντι άλλων φαρμάκων.

Ωστόσο, η δράση της θεοβρωμίνης, δεν σταματά εδώ καθώς έχει και διουρητική δράση, ενώ προκαλεί αγγειοδιαστολή και βρογχοδιαστολή κ.ά.

Διεγείρει το νου:

Μία άλλη δράση της θεοβρωμίνης, είναι η αύξηση της γνωσιακής λειτουργίας, έτσι η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την λειτουργία εγκεφάλου. Έτσι μπορείτε καλύτερα να εκτελέσετε τους διάφορους διανοητικούς στόχους.

Χαρίζει ενέργεια:

Η θεοβρωμίνη προσφέρει επίσης μυϊκή τόνωση. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η σοκολάτα περιέχει απλούς υδατάνθρακες, ταχείας απορρόφησης, αποτελεί τροφή που προσφέρει άμεσα ενέργεια στο σώμα.

Εξ’ αιτίας αυτής της περιεκτικότητας σε απλούς υδατάνθρακες η σοκολάτα συνιστάται να καταναλώνεται με μέτρο, για να αποφεύγεται η αύξηση του βάρους.

Μειώνει την πίεση:

Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτη της αμερικανικής ένωσης καρδιολογίας έδειξε πως τα φλαβονοειδή που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλότερη λειτουργία των αρτηριών, και πιθανότατα να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου.

Μειώνει την κακή χοληστερίνη:

Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βοηθήσει και προστατεύσει από καρδιακά επεισόδια.

Ρυθμίζει τη διάθεση:

Δεν χρειάζεστε την επιστήμη για να σας πει πως η σοκολάτα μπορεί να ωθήσει την διάθεσή σας, καθώς συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών, των φυσικών δηλαδή οπιοειδών του οργανισμού, που ρυθμίζουν την διάθεση και χαρίζουν ευφορία. Κατ’ επέκταση η σοκολάτα έχει και αγχολυτική δράση.

Όσο για τους διάφορους ισχυρισμούς που συνδέουν την σοκολάτα με ημικρανίες, προβλήματα ακμής και αλλεργίες, έχουν όλοι πλέον καταρριφθεί.

Από τα πιο πάνω προκύπτουν αρκετές ευεργετικές επιδράσεις που φαίνεται να έχει η σοκολάτα στον οργανισμό μας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε το «μέτρον άριστον», που έλεγαν οι αρχαίοι.

Πηγή: mednutrition.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Ξηροί καρποί: Προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας

www.pixhost.org/show/1367/13157198_image-ashx.jpg] [/url]

Οι ξηροί καρποί αποτελούν την τέλεια διατροφική πρόταση της φύσης τόσο για το σώμα μας όσο και για το μυαλό μας. Επίσης είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ω3/ω6 λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες που συμβάλλουν στη συνολική καλή σωματική υγεία.

Όλοι οι ξηροί καρποί προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας.

Παράλληλα, βοηθούν το μυαλό να διατηρεί οξεία και γρήγορη αντίληψη.Καθένας ξηρός καρπός έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τέσσερις σημαντικοί «εκπρόσωποι» είναι οι εξής: Τα αμύγδαλα όπου θεωρούνται πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και Β2, και έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσια στα μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, και ασβέστιο) που είναι σημαντικά για τη καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση της επιδερμίδας.

Τα φουντούκια όπου η κατανάλωση φουντουκιού σε καθημερινή βάση αποτελεί σημαντικό συστατικό για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε καθώς και σε βιταμίνη Β1, Β2 και Β6. Από όλους τους ξηρούς καρπούς θεωρούνται τα πλέον ευεργετικά για την καλή υγεία της καρδιάς.

Καθώς είναι πολύ καλή πηγή μαγγανίου αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές.
Τα καρύδια από τις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης (LDL) καθώς και στην αντιγήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων. Βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας καθώς και την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Τέλος τα φιστίκια είναι πλούσια σε ένα συστατικό που ονομάζεται resveratrol το οποίο σύμφωνα με τελευταίες μελέτες έχει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης συμβάλλουν στη διατήρηση του ζαχάρου σε χαμηλά επίπεδα.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη (βιταμίνη Β3 ), η οποία συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού , και σε φυλλικό οξύ που επηρεάζει και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση μας.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
32
Πόντοι
66
Διατροφικές συμβουλές για τις μέρες του καύσωνα

Ο οργανισμός μας, για να αντεπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι, αποβάλει νερό από τα ούρα, τους πνεύμονες και τον ιδρώτα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη για περισσότερα υγρά, ενώ παράλληλα μειώνεται η διάθεση για φαγητό. Σύμφωνα με τους ειδικούς αν θέλουμε να περάσουμε τη δοκιμασία του καλοκαιριού «αλώβητοι» φροντίζοντας να είμαστε πάντα σωστά ενυδατωμένοι πρέπει να ακολουθήσουμε την παρακάτω διατροφή.

Καταναλώνουμε 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά. Το νούμερο αυτό δεν είναι δύσκολο να το καλύψουμε, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το τσάι, ο καφές, οι χυμοί, η σόδα και τα αναψυκτικά, προτιμώντας τα light, συμβάλλουν εξίσου στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Δεν ξεχνάμε στο διαιτολόγιο μας τα φρούτα, τα λαχανικά και τους φυσικούς χυμούς τους. Ο χρυσός κανόνας των 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα που θα έπρεπε να ισχύει όλο το χρόνο, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία την καλοκαιρινή περίοδο. Η περιεκτικότητά τους σε νερό κυμαίνεται από 70-85%. Εκτός από νερό και βιταμίνες, προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη, το κάλιο, που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης χάνεται από το σώμα μας.

Αποφεύγουμε την παγίδα του αλκοόλ και δεν το παρακάνουμε με τα ποτά. Τα αλκοολούχα ποτά αν και νιώθουμε ότι μας δροσίζουν, ουσιαστικά αφυδατώνουν το σώμα λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλούν. Προτιμούμε τα δροσερά και όχι τα παγωμένα ροφήματα, καθώς απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και άρα ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό.

Αποφεύγουμε τα μεγάλα γεύματα με παχιές σάλτσες ή φαγητά τύπου fast-food γιατί αυξάνουμε χωρίς λόγο τις ήδη αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά. Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, στους οποίους το αίσθημα της δίψας είναι μειωμένο. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να θυμόμαστε να ρωτάμε τα άτομα αυτά αν διψούν και να τους προσφέρουμε ένα ρόφημα, περίπου κάθε 1 ώρα.

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom