Νέα

Διαφορα θεματα υγειας και διατροφης.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα CIM
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 277
  • Εμφανίσεις 31K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Ηλιόσποροι: Είναι το ιδανικό σνακ

Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους. Έτσι μπορούμε να τους προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στα φαγητά μας αλλά και να φτιάξουμε διάφορα βουτήματα και ψωμί με ηλιόσπορο.

Έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Οι ηλιόσποροι έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E η οποία έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας.
Χαλαρώνουν τα νεύρα μας και συγκεκριμένα, ο ηλιόσπορος αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοηθά στον έλεγχο του νευρικού και μυϊκού τόνου και η έλλειψή του σχετίζεται με υπερδραστηριότητα των νεύρων μας προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις, ημικρανίες, μυϊκές κράμπες, νευρικότητα και κόπωση.

Προστατεύουν την καρδιά μας καθώς η βιταμίνη Ε που υπάρχει στον ηλιόσπορο προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα η αντιοξειδωτική της δράση εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης η οποία μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία μας και να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια ή ανακοπή της καρδιάς. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Ε φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
Μάς αποτοξινώνουν γιατί η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και σελήνιο βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών που συσσωρεύονται (οξειδωτικό στρες) καθημερινά στον οργανισμό μας.

Τέλος έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ γιατί είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη, δηλαδή τα 100γρ δίνουν 21γρ πρωτεΐνη.


 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Ενυδατωθείτε με σωστή διατροφή

Διανύουμε μία από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου, όσο όμως αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνονται και οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό. Το νερό είναι το κυριότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος και είναι απαραίτητο για την κυτταρική ομοιόσταση, τη διατήρηση της θερμοκρασίας του και τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και αποβλήτων. Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ σημαντική την ενυδάτωση του οργανισμού.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όλοι νιώθουμε πιο έντονο το αίσθημα λήψης νερού, που εκδηλώνεται με τη δίψα, λόγω αυξημένης απώλειάς του από τον οργανισμό (έντονη μυϊκή εργασία, έντονη εφίδρωση, αναπνευστική, γαστρεντερική, νεφρική απώλεια). Η ημερήσια πρόσληψη νερού πρέπει να είναι σε ισορροπία με τις απώλειες, έτσι ώστε να διατηρείται η συνολική ποσότητά του στο σώμα. Μεταβολές του ποσοστού νερού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, από αφυδάτωση μέχρι παραισθήσεις. Θερμοπληξία και μεγάλες απώλειες νερού μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο.

Η αφυδάτωση είναι πιο συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω μεγάλης απώλειας υγρών, γι' αυτό φροντίζουμε να κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο πίνοντας νερό. Νερό, όμως, περιέχουν και οι τροφές με ποικίλη περιεκτικότητα. Έτσι, μπορούμε να τον ενισχύσουμε καταναλώνοντας τρόφιμα που το έχουν ως κύριο συστατικό τους, όπως είναι οι φυσικοί χυμοί, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι ιδανική δροσερή επιλογή για σνακ στην παραλία, για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, το γάλα και το γιαούρτι είναι τροφές με υψηλό ποσοστό νερού και υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ συνδυάζονται ευχάριστα με φρούτα για απολαυστικά smoothies.

Ακολουθεί ένας πίνακας με τις τροφές που περιέχουν τα υψηλότερα ποσοστά νερού για την καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού τους καλοκαιρινούς μήνες.

- αγγούρι 95%
- ντομάτα 93,5%
- καρπούζι 92,6%
- μελιτζάνες, πιπεριές 92%
- μανιτάρια 91,4%
- πεπόνι 90,5%
- κολοκυθάκια, φράουλες 90%
- φασολάκια, μπάμιες, ροδάκινα 89%
- γιαούρτι ημιάπαχο 89%
- γάλα ημιάπαχο 87%
- βερίκοκα 85%.

Να θυμάστε ότι το νερό είναι ο πιο απλός τρόπος για να είμαστε ενυδατωμένοι τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αλλά, ακόμα και αν δεν είστε από εκείνους που πίνουν αρκετό, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αυτό για την καλύτερη ενυδάτωσή σας.

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Φυσικός χυμός Ρόδι: Ενισχύει τον οργανισμό σας

www.pixhost.org/show/2448/13442978_image-ashx.jpg] [/url]

Οι αγνοί φυσικοί χυμοί από φρέσκα φρούτα είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την καλή και ισορροπημένη υγεία. Λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν έχουν προστατευτική δράση απέναντι σε πολλές ασθένειες.

Ειδικότερα, ο χυμός του ροδιού αποτελεί ένα δημοφιλές προϊόν, ενδεικτικό των ευεργετικών του ιδιοτήτων όσον αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

Το ρόδι αν και έχει λίγες θερμίδες, περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A, E, σίδηρο και κάλιο. Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.

Υπάρχουν ακόμη και οι εξής συνδυασμοί που μπορείτε να επιλέξετε: Ο χυμός πορτοκάλι - ρόδι είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να ξεκινήσει η μέρα γιατί είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και ο χυμός μήλο - ρόδι - καρότο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, Α και Βήτα Καροτίνη.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Σωματική άσκηση και θερμίδες

Δεδομένου ότι η κάθε μέρα έχει 1.440 λεπτά, θα μπορούσαμε άραγε να αφιερώσουμε 30 από αυτά τα λεπτά στη φυσική μας κατάσταση;

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Ελεάνα Πετροπούλου, οι περισσότερες έρευνες συνιστούν στους υγιείς ενήλικες να ασκούνται σε μέτριο ρυθμό για τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα. Η γυμναστική πρέπει να αποτελεί τρόπο ζωής και όχι μία μανία που εμφανίζεται κάθε Απρίλιο, λίγο πριν βγούμε στην παραλία.

Πριν αποφασίσουμε ποιο είδος άσκησης θέλουμε να ακολουθήσουμε, πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε το είδος της άσκησης που ταιριάζει στις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος πάσχει από διαβήτη, οι επιστήμονες προτείνουν το γρήγορο περπάτημα, την κολύμβηση ή και το ποδήλατο, καθώς αυτά βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.

Το ερώτημα που τίθεται από τους περισσοτέρους είναι το εξής: «Με ποιο είδος άσκησης θα κάψουμε τις περισσότερες θερμίδες;». Πρώτα από όλα να σημειώσουμε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, οπότε, για παράδειγμα, κάποιος που είναι υπέρβαρος θα χάσει στον ίδιο χρόνο άσκησης και έντασης περισσότερες θερμίδες από κάποιον που ζυγίζει κανονικά κιλά. Η ηλικία, το φύλο, ο βασικός μεταβολισμός και η φυσική κατάσταση είναι παράμετροι που επηρεάζουν πόσες θερμίδες θα κάψει κάποιος σε 30 λεπτά περπάτημα για παράδειγμα.

Είναι γνωστό πως 3.500 θερμίδες αντιστοιχούν σε 450 γραμμάρια λίπους, που σημαίνει ότι, για να χάσει κάποιος μισό κιλό περίπου, θα πρέπει να κάψει 3.500 θερμίδες περισσότερες από τον βασικό μεταβολισμό του. Η καθηγήτρια Barbara Ainsworth από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέπτυξε μία μέθοδο ομαδοποίησης και κωδικοποίησης των φυσικών δραστηριοτήτων σε σχέση με τις τιμές των μεταβολικών ισοδυνάμων, δηλαδή σε σχέση με την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας.

Ενδεικτικά, για έναν ενήλικα που ζυγίζει 91 κιλά, αναφέρονται παρακάτω οι θερμίδες που καταναλώνει σε 1 ώρα άσκησης:
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως οι τιμές αυτές εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες, όπως η μυϊκή μάζα, η ηλικία, το φύλο κ.λπ..

Παρόλο που η σωματική δραστηριότητα έχει κυρίως θετικές επιδράσεις στη λειτουργία του οργανισμού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική άσκηση, όταν το σώμα δεν είναι συνηθισμένο σε αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικές κακώσεις όπως επίσης και σε καρδιακές επιπλοκές, αν υπάρχει υποκείμενη καρδιοπάθεια.

Ας ελπίσουμε, βεβαίως, πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα και θα χρησιμοποιήσουν τη γυμναστική σαν ένα εργαλείο κατά της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και πολλών ακόμα διαταραχών. Γιατί, ας μην ξεχνάμε πως η άσκηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια βάρους.

www.pixhost.org/show/3561/13450879_askhshtherm.jpg] [/url]

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Καύσωνας, ιδρώτας, air condition και... ΨΥΞΗ

Αλήθεια πόσοι από εσάς δεν μπήκατε ιδρωμένοι από τον καύσωνα, μέσα σε ένα δωμάτιο και ανάψατε αμέσως το air condition; Πόσοι δεν κοιμηθήκατε το βράδυ με αναμμένα τα κλιματιστικά; Πόσοι δεν οδηγήσατε ιδρωμένοι με το air condition του αυτοκινήτου στο φουλ για να δροσιστείτε; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι μια: ΟΛΟΙ. Πόσοι από εσάς την επόμενη μέρα δεν νιώσατε τον σβέρκο σας “κλειδωμένο”, να πονάει σε κάθε σας κίνηση. Έχετε αναρωτηθεί πόσο εύκολο είναι να πάθουμε ψύξη;



Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε τις ημέρες αυτές για να μην πάθουμε ψύξη; πως περνάει ευκολότερα η ψύξη; σας λέμε μικρά μυστικά για να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

Η ψύξη προκαλείται από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Για παράδειγμα από τις “φλόγες” του καύσωνα, στη δροσιά ενός κλιματιζόμενου χώρου. Συνήθως μας χτυπάει στον αυχένα, στους ώμους, και στη πλάτη, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που παθαίνουμε ψύξη στο μέτωπο και στο... μάτι.

Το σημαντικό σε μια ψύξη, είναι ότι χτυπάει ύπουλα. Δεν την καταλαβαίνουμε την ώρα που την παθαίνουμε, αλλά αρκετές ώρες μετά, συνήθως την επόμενη μέρα, που σηκωνόμαστε από το κρεββάτι και δεν μπορούμε να στρίψουμε το κεφάλι μας.

Για να την αποφύγουμε πρωταρχικά θα πρέπει να μην μένουμε ιδρωμένοι σε κλειστούς και με κλιματιστικό χώρους, όσο ανακουφιστικό και να είναι αυτό. Όταν μπούμε ιδρωμένοι σε έναν τέτοιο χώρο, πρέπει τουλάχιστον να αλλάξουμε μπλούζα. Αν αυτό δεν γίνεται, ας προστατεύσουμε τον αυχένα μας με κάποιο μαντίλι ή μια φανέλα. Το συνεχές “μέσα – έξω” από τη ζέστη στο κρύο, αλλά και τα ρεύματα του αέρα μας εγγυώνται, μια καλή ψύξη την επόμενη μέρα. Να το αποφύγετε. Να αποφύγετε επίσης την απευθείας έκθεση σας στο κλιματιστικό. Δεν θα δροσιστείτε πιο γρήγορα.

Αν παρόλα αυτά ξυπνήσατε με τον σβέρκο σας άκαμπτο και με πόνους σε κάθε κίνηση, μην τα παρατάτε, υπάρχει λύση.

Η λήψη ενός μυοχαλαρωτικού φαρμάκου, και η επάλειψη της περιοχής με μια θερμαντική αλοιφή, θα σας ανακουφίσει. Μπορείτε επίσης να κάνετε ζεστά μπάνια και να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση με ζεστό νερό στην πάσχουσα περιοχή. Θα πρέπει όμως μετά να είστε σίγουροι ότι μετά το μπάνιο, δεν θα βρεθείτε ανάμεσα σε κάποιο ρεύμα αέρα, ή κάτω από ένα κλιματιστικό.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Γάλα: Η σημαντικότερη τροφή για τον οργανισμό σας

Στο γάλα υπάρχουν όλες σχεδόν οι υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Η υψηλή περιεκτικότητα του γάλατος σε βιταμίνη Α ενισχύει την αύξηση των ιστών και βοηθά στη διαμόρφωσή τους κατά την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα προφυλάσσει το δέρμα και τα μάτια.

Αποτελεί επίσης, πηγή ριβοφλαβίνης (βιτ. Β2), η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και κατέχει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό. Επιπροσθέτως, περιέχει βιταμίνη D, νιασίνη καθώς και βιταμίνες Β1 και Β12. Συγκρινόμενο με τις υπόλοιπες ζωικές τροφές, είναι η πιο ενδιαφέρουσα πηγή βιταμίνης C, η οποία δρα και αυτή ενισχυτικά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την πλουσιότερη πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Το ασβέστιο καθορίζει τη δημιουργία γερών και υγιών οστών και γι' αυτό είναι απαραίτητο στον διαρκώς αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών δοντιών, βοηθά στην πήξη του αίματος και αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της οστεοπόρωσης.

Για να αφομοιωθεί το ασβέστιο από τον οργανισμό, πρέπει πρώτα να απορροφηθεί από το έντερο, να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος και μετά να φτάσει στα οστά. Το σημαντικότερο όμως ρόλο στην απορρόφησή του, παίζουν οι βιταμίνες D και C. Γι' αυτόν το λόγο, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτίζονται συνήθως με τις βιταμίνες αυτές.

Το γάλα περιέχει επίσης, σίδηρο και ψευδάργυρο με χαμηλή όμως βιοδιαθεσιμότητα. Όσον αφορά στα μακροθρεπτικά συστατικά του γάλακτος, οι υδατάνθρακες αναφέρονται κυρίως στα σάκχαρά του, με βασικότερο εκπρόσωπο τον δισακχαρίτη λακτόζη. Η πρόσληψη υδατανθράκων πρέπει να καλύπτει περίπου το 50% των ολικών θερμίδων της ημερήσιας πρόσληψης και η λακτόζη στη βρεφική διατροφή αποτελεί το βασικότερο συστατικό, μιας και απορροφάται καλύτερα από το άμυλο σε αυτή την ηλικία.

 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Το γαλατάκι του Θεού;;; Το γάλα και ο μύθος;;; (part 1)

H κόρη μου από πολύ μικρή ( 1,5 ετών )έκοψε το γάλα. Δε θέλει να το βλέπει!!! Μπορεί να μου έμοιασε σ' αυτό. Και εγώ δεν ήθελα ούτε να το δω ούτε να το μυρίσω. Σα μάνα όμως νοιώθω πολύ άσχημα που το παιδί μου δεν πίνει γάλα. Προσπαθώ να της το αναπληρώνω μ' άλλα γαλακτομικά όπως γιαούρτι, τυριά κ.α. που ευτυχώς της αρέσουν πολύ.

Επειδή είμαι αρκετά αγχωτική όσον αφορά το παιδί άρχισα να συζητάω το θέμα με γνωστούς ένας εκ των οποίων μου έστειλε το ακόλουθο presentation to οποίο με θορύβησε πολύ και ψάχνω να βρω μια άκρη :
(Eπειδή έχει αρκετή πληροφορία αναρτώ σήμερα το πρώτο μέρος)



"Η οστεοπόρωση, το γάλα και ένας σύγχρονος μύθος !!!, ;;;
52% των θερμίδων από γαλακτοκομικά

Σύμφωνα με το USDA, το 1994 ο μέσος Αμερικανός κατανάλωσε :
265 kgr γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
178 κιλά λαχανικά
54 κιλά φρούτα
90 κιλά κρέας και
87 κιλά προϊόντων που περιέχουν αλεύρι και δημητριακά.
Fruit about 3%
Vegies about 8%
Meat about 17%
Grains about 20%

Diary : About 52% of daily calories !!!

Ξέρατε ότι:
* Το γάλα είναι η βάση των καρδιακών παθήσεων
Το γάλα είναι ο λόγος που 1 στις 6 αμερικανίδες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού
25 εκατομμύρια αμερικανίδες μετά την ηλικία των 40 έχουν εντοπιστεί με αναπηρική αρθρίτιδα και οστεοπόρωση.. Αυτές έχουν πιει παραπάνω από 1 κιλό γάλα ανά ημέρα για ολόκληρη τη ζωή τους.
Το ασβέστιο στο γάλα δεν απορροφάται επαρκώς και η κατανάλωση γάλακτος είναι η αιτία της οστεοπόρωσης.
60% των γαλακτομικών αγελάδων της Αμερικής έχουν τον ιό της λευχαιμίας. Είναι σωστό να τρώγεται η σάρκα ή το γάλα από τα ασθενεί ζώα;;;

Η ΤΕΛΕΙΑ ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ;;;. ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ !

Το γάλα της αγελάδας είναι ειδική τροφή για τα μοσχαράκια. Δεν επιτρέπεται να πίνεται από ανθρώπους όπως επίσης και το γάλα άλλων θηλαστικών.

Το γάλα είναι αρμόδιο για τις αλλεργίες, κολικούς, την κολίτιδα, πόνο στο αυτί, κρυολογήματα και τη συμφόρηση στα μικρά παιδιά.
Η έρευνα δίχνει ότι μια βοοειδής πρωτεϊνη στο γάλα καταστρέφει τα κύτταρα β του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, προκαλώντας to διαβήτη.

ΓΑΛΑ : ΕΝΑ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
Κάθε γουλιά γάλα περιέχει : αυξητική ορμόνη, λιπαρά, χοληστερόλη, αλλεργιογόνες πρωτεϊνες, εντομοκτόνα, αίμα, πύον, αντιβιοτικά, βακτηρίδια, ιούς κ.α.

ΜΥΘΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ #1 : Το γάλα βοηθά να χτιστούν γερά κόκκαλα.
Οι γονείς περνούν αυτό το μύθο στα παιδιά τους και οι παραπληροφορημένοι διατροφολόγοι τον ενισχύουν.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποδυναμώνουν τα κόκκαλα και επιταχύνουν την οστεοπόρωση. Η κατανάλωση γάλακτος προκαλεί αυτό που διαφημίζεται ότι δήθεν αποτρέπει.

Η οστεοπόρωση προκύπτει από την απώλεια ασβεστίου και όχι από την ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου.
Και τα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτείνη προωθούν την απώλεια ασβεστίου.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέται με τα υψηλά ποσοστά οστεοπόρωσης.

Γι' αυτό : ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΓΕΡΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΓΑΛΑ!

ΜΥΘΟΣ #2 : Το γάλα είναι το κορυφαίο ποτό υγείας

Τρώγωντας φρούτα, λαχανικά και ολόκληρα σιτηρά έχει τεκμηριωθεί ότι χαμηλώνεις τον κίνδυνο καρδιακών, την υψηλή πίεση αίματος και τον καρκίνο.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σαφώς αιτία της οστεοπόρωσης, των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας , του καρκίνου, των αλλεργιών και του διαβήτη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν καμμία σχέση με " υγεία ". Η σχέση τους με τις καρδιακές παθήσεις είναι ιδιαιτέρως ισχυρή.

Ο William B. Grant, ph. Δ., συνοψίζει τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι και το γάλα χωρίς λιπαρά είναι επίσης σημαντικός φορέας για τις καρδιακές παθήσεις. Το γάλα χωρίς λιπαρά είναι ιδιαιτέρως χαμηλό στις βιταμίνες β. Ο μεταβολισμός της πρωτείνης του γάλακτος ελλείψει των βιταμινών β συμβάλει στην συγκέντρωση homocysteine, ένας δείκτης για τις καρδιακές παθήσεις.

ΜΥΘΟΣ #3 : Το γάλα είναι απαραίτητο για τα παιδιά που μεγαλώνουν.
Τρεις λόγοι που το γάλα και τα παιδιά δεν πάνε μαζί.
Κατ' αρχάς το γάλα είναι η κύρια αιτίας της ανεπάρκειας σιδήρου αναιμίας στα νήπια και η αμερικάνικη ακαδημία παιδιατρικής αποθαρρύνει τώρα το δόσιμο γάλακτος στα παιδιά πριν τα πρώτα τους γενέθλια.
Δεύτερον, έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση γάλακτος κατά την παιδική ηλικία συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπος - 1. Ορισμένες πρωτείνες στο γάλα μοιάζουν με τα κύτταρα β του παγκρέατος που εκκρίνουν την ινσουλίνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει αντισώματα ενάντια στην πρωτείνη γάλακτος που εσφαλμένα επιτίθεντε και καταστρέφουν τα κύτταρα β.

Τρίτον , οι αλλεργίες γάλακτος είναι πολυ κοινές στα παιδιά και προκαλούν τα προβλήματα ιγμοροίων, διάρροια, δυσκοιλιότητα και κούραση. Είναι μια κύρια αιτία των χρόνιων μολύνσεων αυτιών που μολύνουν μέχρι 40% όλων των παιδιών κάτω της ηλικίας των 6 ετών.

Οι αλλεργίες γάλακτος συνδέονται επίσης με τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά και με την ενοχλητική άνοδο του άσθματος της παιδικής ηλικίας.(Οι αλλεργίες γάλακτος είναι εξίσου κοινές στους ενηλίκους με παρόμοια συμπτώματα).

ΜΥΘΟΣ #4 : Το γάλα είναι καθαρό και θρεπτικό.
Σα να μην ήταν ήδη κακό από μόνο του το γάλα, ο χημικός γίγαντας η MONSANTO και η FDA το έκαναν ακόμη χειρότερο. Το 1994 η FDA ενέκρινε τη χρήση του recombinant bovine somatotropine (rbST) μια γενετικά κατασκευασμένη ορμόνη από τη MONSANTO που αυξάνει την παραγωγή γάλακτος από τις αγελάδες 10%-25%. Το γάλα από τις αγελάδες που αντιμετωπίζεται με rbST περιέχει ανεβασμένα επίπεδα insulin- like growth factor- I (IGF-Ι) ένας από τους ισχυρότερους αυξητικούς παράγοντες που προσδιορίστηκαν ποτέ.

Το (IGF-I) εμφανίζεται και στις αγελάδες και στους ανθρώπους και είναι ίδιος μεταξύ των δύο αυτών ειδών. Ενώ ο (IGF-I) δεν προκαλεί καρκίνο υποκινεί σίγουρα την αύξησή του. Οι πρόσφατες μελέτες έχουν βρεί μια 7πλάσια αύξηση στον κίνδυνο για ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες και μια 4πλη αύξηση στο προστατικό καρκίνο στους άνδρες με τα πιο υψηλά επίπεδα. Η rbST αυξάνει τις μολύνσεις στους μαστούς των αγελάδων. Επομένως, στις αγελάδες που θεραπεύονται με rbST ΄δίνονται περισσότερα αντιβιοτικά και τα υψηλότερα ίχνη αυτών των φαρμάκων καθώς και πύον και βακτηρίδια από τους μολυσμένους μαστούς βρίσκονται στο γάλα τους.
Ο μύθος ότι η οστεοπόρωση προκαλείται από την ανεπάρκεια ασβεστίου δημιουργήθηκε για να πουλήσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα ασβεστίου.
Δεν υπάρχει καμμία αλήθεια σ' αυτόν.

Οι αμερικανίδες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ασβεστίου στον κόσμο και παρόλα αυτά έχουν ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά οστεοπόρωσης στον κόσμο.
Δρ John McDugall
κι ο αντιλογος :grin:
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Μειώστε το σωματικό σας λίπος και όχι τα κιλά

Οι περισσότεροι άνθρωποι που τους απασχολεί το βάρος τους, θέλουν είτε να «σφίξουν» είτε να χάσουν κιλά. Αυτό, πρακτικά σημαίνει μείωση σωματικού λίπους και αύξηση μυϊκής μάζας. Επίσης, τα κιλά που θέλουν να μειώσουν αποτελούνται από λιπώδη ιστό. Για αυτό το λόγο, θα βοηθήσουμε τους αναγνώστες μας με 4 απλές συμβουλές!


1. Μειώστε τις θερμίδες κατά 400-500 ημερησίως

Για να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας, πρέπει να κάνουμε 5-6 γεύματα ημερησίως έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες καύσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό, μας βοηθά ώστε να τρώμε αρκετά καλά, θέλοντας να χάσουμε βάρος με μείωση ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων το πολύ 400-500, ειδάλλως ο οργανισμός θα προσαρμοστεί στην χαμηλή πρόσληψη, και αυτό θα σημαίνει μικρότερες καύσεις καθώς χάνεται και μυϊκή μάζα. Το αποτέλεσμα θα είναι να παχαίνουμε αντί να αδυνατίζουμε.

2. Σωστό πρωινό

Το πρωινό, μας δίνει πολύ ενέργεια και ξυπνάει τον οργανισμό από τον καταβολισμό της νύχτας. Είναι απαραίτητο για το ξεκίνημα της μέρας, αφού ενεργοποιεί το μεταβολισμό κι επαναφέρει το ζάχαρο στα φυσιολογικά του επίπεδα, κάτι που βοηθά στην απώλεια λίπους. Ένα καλό πρωινό, πρέπει να περιλαμβάνει συνδυασμό πρωτεϊνών και υδατανθράκων με λίγα λιπαρά.

3. Δραστηριοποιηθείτε

Φορέστε τα αθλητικά σας και αρχίστε την προπόνηση με το δικό σας γυμναστή. Είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα, κάτι που σημαίνει ότι μετά από το συνολικό πρόγραμμα μείωσης σωματικού λίπους θα προσλαμβάνουμε δυσκολότερα παραπανίσια κιλά καθώς οι καύσεις μας θα είναι μεγαλύτερες.

4. Μετρήστε την γλυκόζη του αίματος

Αν είναι ιδιαίτερα υψηλές οι μετρήσεις του σακχάρου, ο οργανισμός μας προτιμάει να καίει σάκχαρα σαν άμεση πηγή ενέργειας κι έτσι δεν κινητοποιεί τις αποθήκες του υποδόριου λίπους! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε σύνθετους υδατάνθρακες (αναποφλοίωτο ρύζι, δημητριακά ολικής, αμυλούχα λαχανικά και φρούτα) και να μειώσουμε τους απλούς (ζάχαρη και λευκό ψωμί).


 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Οι συνήθειες που μας αδυνατίζουν

Το να χάσουμε βάρος είναι μια δύσκολη επιχείρηση που απαιτεί θυσίες και συστηματική προσπάθεια. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες συνήθειες τις οποίες αν τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, σίγουρα θα μας δώσουν ένα αποτέλεσμα που θα μας εντυπωσιάσει:

- Εξατομικευμένος καθορισμός των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών. Δεν πρέπει να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με περισσότερη τροφή από όση χρειάζεται.

- Πολλά και συχνά γεύματα. Μοιράζουμε το φαγητό της ημέρας σε πέντε ή έξι γεύματα και δεν το καταναλώνουμε σε ένα ή δύο. Έτσι, το σώμα σας θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να χωνέψει το φαγητό και ο μεταβολισμός θα αυξηθεί.

- Καταναλώνουμε άλιπη πρωτεΐνη. Πχ, κοτόπουλο χωρίς πέτσα και σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά, φρούτα κτλ) γιατί με τις παραπάνω τροφές ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της πέψης.

- Πίνουμε πολύ νερό. Γιατί το νερό εκτός του ότι δημιουργεί την αίσθηση κορεσμού, μπορεί να αυξήσει το ρυθμό με τον οποίο καίμε τις θερμίδες.

- Λέμε ναι στην ήπια άσκηση. Εγκαταλείπουμε τον καναπέ και την καρέκλα και περπατάμε, χορεύουμε, κάνουμε ποδήλατο ή κολυμπάμε.

- Κοιμόμαστε αρκετά. Η αϋπνία δημιουργεί εντονότερη αίσθηση πείνας και επηρεάζει το μεταβολισμό, έτσι η απώλεια βάρους καθίσταται δυσκολότερη.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Καρπούζι: Προστατεύει από την αφυδάτωση

Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά είναι πλούσιο και σε β-καροτίνη και λυκοπένιο. Οι δύο αυτές ουσίες, γνωστές για την έντονη αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, έναν πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη ο οποίος συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.

Παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε φυτικές ίνες, των οποίων η δράση είναι ευεργετική για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Ο χυμός του καρπουζιού επίσης προκαλεί έντονη διούρηση με αποτέλεσμα να καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες και τα νεφρά από τα άλατα.

Επομένως, το καρπούζι όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά βελτιώνει την υγεία μας προάγοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μάς προστατεύει και από την αφυδάτωση.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Φυτικές ίνες: Αδυνατίζουν και αποτοξινώνουν

Μία δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος της υγείας μας, καθώς βοηθά το σώμα μας να διατηρεί τους φυσιολογικούς του ρυθμούς.

Οι φυτικές ίνες διαθέτουν σημαντικές ιδιότητες: όχι μόνο βοηθούν στο να είναι το έντερό μας σε καλή κατάσταση και να αποτοξινωθεί ο οργανισμός μας, αλλά επιπλέον κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν όλοι μπορούν να έχουν μία σημαντική συνεισφορά σε όποιον επιθυμεί να παραμείνει αδύνατος, στο βαθμό που προκαλούν πρόωρα το αίσθημα του κορεσμού χωρίς πολλές θερμίδες.

Για να μπορέσετε όμως να τις εκμεταλλευτείτε στο έπακρο, θα πρέπει να τις εισάγετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα με τον κατάλληλο τρόπο. Οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης, της οικογένειας των σακχάρων. Σε αντίθεση όμως με τα σάκχαρα δεν προέρχονται από τα πεπτικά ένζυμα και επομένως δεν αφομοιώνονται ούτε ούτε χρησιμοποιούνται σαν πηγή ενέργειας.

Με βάση την ικανότητά τους να διαλύονται στο νερό, κατηγοριοποιούνται στις φυτικές ίνες που δεν διαλύονται και περιέχονται στο πίτουρο και τα παράγωγά του και στις υδατοδιαλυτές, που βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά.

Η κυριότερη πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως (ζυμαρικά, ψωμί, φρυγανιές, αρτοσκευάσματα, νιφάδες για το πρωινό, κ.λπ.). Ονομάζονται ολικής αλέσεως διότι διατηρούν όλα τα φυσικά και θρεπτικά τους συστατικά. Πρόκειται στην ουσία για προϊόντα που δεν έχουν ραφιναριστεί, δηλαδή δεν έχουν υποστεί σε εκείνες τις βιομηχανικές μεθόδους που τους αφαιρούν το εξωτερικό περίβλημα του σπόρου.

Ιδιαίτερα πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι επίσης όλες οι φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα (ακόμη και οι ξηροί καρποί) και τα λαχανικά, ωμά ή ψημένα.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Καφεΐνη και ταυρίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το βασικό συστατικό των περισσοτέρων ενεργειακών ποτών είναι η καφεΐνη, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται με μέτρο, καθότι οξύνει την προσοχή και βελτιώνει τα αντανακλαστικά, αλλά δεν κατευνάζει την κούραση.

Ακόμα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνετε τις ενεργειακές ουσίες των «έξυπνων ποτών» σε συνδυασμό με καφέ, τσάι, κόλα ή σοκολάτα, που είναι εξίσου πλούσια σε αυτές. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγετε τα «energy drinks» σε περιόδους έντονου στρες, όταν το νευρικό σας σύστημα είναι ήδη πολύ δραστήριο.

Μαζί με την καφεΐνη, και η ταυρίνη παίζει σημαντικό ρόλο στα σύγχρονα ποτά. Πρόκειται για ένα αμινοξύ με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που είναι ικανό να αποτοξινώνει και να αναζωογονεί τους μυς.
Άλλα ποτά έχουν «ανατολίτικη» γεύση, αφού περιέχουν ginseng (μία από τις αγαπημένες ρίζες της κινέζικης ιατρικής) ή gingko-biloba, ένα φυτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Λιγότερο γνωστά συστατικά είναι η ινοσιτόλη, βιταμίνη της ομάδας Β, που εμποδίζει το σχηματισμό χοληστερίνης, και η γλυκουρονολακτόνη (παράγωγο του γλυκουρονικού οξέος που υπάρχει στο δέρμα), η οποία βοηθάει τον οργανισμό να απομακρύνει τις τοξίνες.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Πόσες θερμίδες «καίνε» τα αθλήματα της παραλίας

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η τέλεια ευκαιρία να γίνετε πιο δραστήριοι και να ασχοληθείτε με καλοκαιρινά σπορ. Μια από τις πιο συχνές δικαιολογίες είναι η έλλειψη ελεύθερου χρόνου για άσκηση εξαιτίας του φορτωμένου μας προγράμματος. Στις διακοπές όμως μπορείτε να βρείτε αρκετό χρόνο να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και το σώμα σας.

Μπορεί να πιστεύετε ότι αν μείνετε όλη μέρα στην ξαπλώστρα θα χαλαρώσετε αλλά στο τέλος της ημέρας θα νιώσετε τελικά πιο κουρασμένοι. Προσπαθήστε να βρείτε δραστηριότητες που να σας διασκεδάζουν.

Αν έχετε οικογένεια δώστε κίνητρο και στα παιδιά σας να πάρουν μέρος. Η ενασχόληση σας με δραστηριότητες θα σας δώσει πολλά οφέλη υγείας αλλά θα σας δέσει και σαν οικογένεια. Πολλά είναι τα σπορ με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε, να κάψετε θερμίδες και παράλληλα να δροσιστείτε.

Κολύμπι: ώρα για απλωτές

Το κολύμπι στην θάλασσα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ αναζωογονητική μορφή άσκησης τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Το κολύμπι είναι αερόβια άσκηση γυμνάζει όλο το σώμα, την καρδιά και προσφέρεται για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Η άνωση του νερού μπορεί να μειώσει το ΣΒ (σωματικό βάρος) μέχρι και 90% με αποτέλεσμα να μειώνονται οι επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους και οι κινήσεις στο νερό να γίνονται ευκολότερα και με λιγότερους περιορισμούς. Αύτη η ιδιότητα του νερού συνεπώς κάνει την άσκηση στη θάλασσα ιδανική για ανθρώπους με μυοσκελετικά προβλήματα, ανθρώπους υπέρβαρους που θέλουν να χάσουν βάρος. Θερμίδες: για περίπου 30 λεπτά ελεύθερης κολύμβησης ένας άνδρας (βάρους 75 κιλών) θα χάσει 276 θερμίδες και μία γυναίκα (βάρους 60 κιλών) 221 θερμίδες.

Θαλάσσιο ποδήλατο: βόλτα με οφέλη

Ένας ευχάριστος τρόπος να γυμναστείτε αλλά και να χαρείτε την θάλασσα είναι το θαλάσσιο ποδήλατο. Αποτελεί ιδανική άσκηση για παρέα και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη τεχνική. Με το θαλάσσιο ποδήλατο γυμνάζονται κυρίως τα πόδια και ανάλογα με την ένταση που θα κάνετε πετάλι αλλά και την απόσταση που θα διανύσετε μπορεί να κάψετε περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες. Αν έχετε πρόβλημα με το γόνατο σας αποφύγετε να κάνετε γρήγορο πετάλι. Θερμίδες: για περίπου 30 λεπτά εξάσκησης με θαλάσσιο ποδήλατο, ένας άνδρας θα κάψει 157 θερμίδες και μια γυναίκα 126 θερμίδες.

Ρακέτες: εξάσκηση στην άμμο

Ίσως το πιο δημοφιλές παιχνίδι εκτός νερού στην άμμο. Στόχος του παιχνιδιού να μην πέσει το κίτρινο μπαλάκι κάτω. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετό κυνηγητό της κίτρινης μπάλας μέσα και έξω από τον νερό κάνοντας τις ρακέτες ιδανική άσκηση για να γυμνάζεται όλο το σώμα αλλά και η καρδιά. Θερμίδες: για μισή ώρα εξάσκησης στις ρακέτες ένας άνδρας θα χάσει 197 θερμίδες και μία γυναίκα 157,5 θερμίδες.

Θαλάσσιο σκι: θεαματικό και αποτελεσματικό

Απαιτεί συντονισμό κινήσεων και ισορροπία. Αν είστε αρχάριος ίσως και να δυσκολευτείτε λίγο αρχικά, όμως από το πρώτο κιόλας μάθημα μπορείτε να καταφέρετε να βγείτε και να παραμείνετε εκτός νερού. Συστήνεται να αρχίσετε με 2 πέδιλα και όσο αποκτάτε εμπειρία να περάσετε στο μονό. Το θαλάσσιο σκι απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και είναι ο τέλειος τρόπος να γυμνάσετε χέρια, πόδια, κοιλιά. Θερμίδες: για ένα μισάωρο άθλησης με θαλάσσιο σκι ένας άνδρας θα χάσει 237 θερμίδες και μια γυναίκα 189 θερμίδες.

Πηγή:clickatlife.gr/seleo.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Συμβουλές για να αποφύγετε τον οδοντίατρο

Αν πιστεύετε ότι για να κρατήσετε μακριά τον οδοντίατρο, αρκεί μόνο να πλένετε τα δόντια μετά από κάθε γεύμα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, τότε ήρθε η ώρα που πρέπει να αναθεωρήσετε.

Φυσικά εξακολουθούν να αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τη στοματική υγιεινή, αλλά δεν αρκούν για να μας προφυλάξουν από τη βακτηριακή πλάκα, την τερηδόνα και την ουλίτιδα.

Τα μηχανήματα καφέ στα γραφεία αποτελούν πραγματική απειλή για την υγεία των δοντιών μας. Υπεύθυνοι είναι, εκτός από τα αναψυκτικά, και τα γλυκά που συνοδεύουν συχνά τον καφέ. Η μικρότερη ζημιά, καθώς επηρεάζει μόνο από αισθητικής απόψεως, είναι η εμφάνιση κηλίδων στα δόντια, που οφείλονται στις χρωστικές ουσίες τροφίμων και ποτών, όπως: ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου «κόλα», η πορτοκαλάδα και οι καραμέλες .

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον καπνό, που χρωματίζει ανεξίτηλα τα δόντια. Αν οι κηλίδες είναι πολύ εμφανείς μπορεί να χρειαστεί να καταφύγετε σε έναν καθαρισμό από τον οδοντίατρό σας ή σε επαγγελματικές θεραπείες λεύκανσης.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η τερηδόνα και οφείλεται στη ζάχαρη. Αν καταναλώνουμε σνακ σε μεγάλη χρονικά απόσταση από τα γεύματα λειτουργούμε εγκληματικά, γιατί οι ουσίες έχουν τη δύναμη να μειώνουν το PH του στόματος και να το κάνουν πιο όξινο.

Ένα άλλο λάθος που κάνουμε συχνά είναι ότι πίνουμε λίγο νερό καθημερινά, μονάχα στη διάρκεια των γευμάτων ή όταν αισθανθούμε δίψα.Το νερό περιέχει: Φθόριο, που ενισχύει το σμάλτο και επιβραδύνει την αναπαραγωγή των βακτηρίων.  Επιπλέον το νερό καθαρίζει το στόμα και διατηρεί πάντα ενυδατωμένα τα ούλα.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Τραφείτε καλύτερα, προλάβετε τον καρκίνο!

Σχεδόν ένας στους δύο καρκίνους μπορεί να αποφευχθεί με καλύτερη διατροφή. «Ένα γραμμάριο πρόληψης αξίζει όσο ένα κιλό θεραπείας. Δεν υπάρχει φράση που να περιγράφει καλύτερα τα οφέλη της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου», επισημαίνει η προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, Μαρία Κοκκίνου.

«Η σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου, δεν αποτελεί σήμερα συνείδηση του μέσου πολίτη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως αν είναι να τους συμβεί κάτι θα τους συμβεί και επομένως θεωρούν μάταιη κάθε προληπτική προσπάθεια. Κι όμως, σχεδόν ένας στους δύο καρκίνους μπορεί να αποφευχθεί με καλύτερη διατροφή. Φυσικά, δεν γίνεται όλες οι περιπτώσεις καρκίνου να ελεγχθούν μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά η πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση του καρκίνου, την εξέλιξη και τα επίπεδα θνησιμότητάς του παγκοσμίως. Το σίγουρο είναι ότι η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή», υπογραμμίζει η κ. Κοκκίνου.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), αλλά και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) επισημαίνουν πως συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην πρόληψη της νόσου.

«Η συνεχής αύξηση βάρους και το ήδη υπάρχον αυξημένο σωματικό βάρος έχουν συνδεθεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Η άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης και η σημαντική μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, αν και πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το όφελος από το τελευταίο φαίνεται να είναι πολύ μικρό. Ο καλύτερος τρόπος, επομένως, για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι να εντάξετε 45-60 λεπτά μέτριας άσκησης, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, να έχετε χαμηλό βάρος και να περιορίσετε αρκετά την πρόσληψη αλκοόλ και αναψυκτικών. Το αλκοόλ, επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, ειδικά στις γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη φολικού οξέος», αναφέρει η κ. Κοκκίνου.

Την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου φαίνεται να επηρεάζουν θετικά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η υψηλή κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και αρνητικά η καθημερινή άσκηση, η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η βιταμίνη D και το ασβέστιο.

«Αυξάνοντας την ένταση και τη συχνότητα της άσκησης, λαμβάνοντας τις συνιστώμενες ποσότητες ασβεστίου και καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, καταφέρνετε να μην γίνετε παχύσαρκοι και να μειώσετε αρκετά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου», εξηγεί η προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας ότι καμία τροφή και κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορούν από μόνα τους να δράσουν προστατευτικά απέναντι στον καρκίνο.

«Δεν υπάρχουν ιατρικά δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι στην πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου βοηθά η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως σκευάσματα βιταμίνης C, E και βήτα καροτίνης από μόνα τους. Ο καλύτερος τρόπος για να εξαλείψουμε την ασθένεια του καρκίνου δεν είναι η θεραπεία μέσω φαρμάκων, αλλά η καταπολέμηση των αιτίων που τον προκαλούν και η πρόληψή του, που είναι δυνατή. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν και η γενική κατάσταση της υγείας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, εάν υιοθετήσετε έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής», τονίζει η κ. Κοκκίνου.

Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr
 

aoratos2010

Μέλος
Εγγρ.
31 Ιαν 2010
Μηνύματα
3.188
Like
2
Πόντοι
16

Κοsnik, μην το παρακάνεις με τις φυτικές ίνες εσύ , θυμάσαι την τελευταία φορά τι έπαθες .....  :2funny:


Στο τσακ τη γλύτωσε η κοπέλλα.  :2funny:
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Απολαύστε τα αγαπημένα σας τυριά χωρίς ενοχές!

Το τυρί είναι μια νόστιμη, θρεπτική τροφή, πλούσια σε ασβέστιο. Ειδικά στη χώρα μας είναι ένα φαγώσιμο που καταναλώνεται σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας, από το πρωινό ως το δείπνο, μόνο του ή ως συνοδεία άλλων εδεσμάτων. Τα περισσότερα όμως είδη τυριών παχαίνουν, αφού έχουν τουλάχιστον 30% λιπαρά, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Κατερίνα Τζιώτζη.

Έτσι, ειδικά σε περιόδους προσπάθειας μείωσης του βάρους ή όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να το απαγορεύει, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο και κυρίως να επιλέγεται κίτρινο και άσπρο τυρί που να έχει χαμηλότερα λιπαρά από τα υπόλοιπα… Άλλωστε υπάρχουν πολλά τυριά στο ελλαδικό χώρο που η λιποπεριεκτικότητά τους δεν ξεπερνά το 20%.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να σημειωθεί ότι τις περισσότερες φορές στις ετικέτες αναγράφεται το «ελάχιστο λίπος επί ξηρού». Αυτό αφορά στο ελάχιστο λίπος που θα περιείχε το τυρί αν αφαιρούσαμε όλη την υγρασία του. Το πραγματικό ποσοστό λίπους αναφέρεται ως «λίπος επί συνόλου» ή «ολικά λιπαρά» και αναγράφεται στον πίνακα των θρεπτικών του συστατικών.

Ας δούμε κάποια από αυτά…

Κατίκι Δομοκού ΠΟΠ
Παραδοσιακό αλοιφώδες τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. 12% λιπαρά. Καλή υφή, όξινο, με γιαουρτένια επίγευση. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σούπες, σαλάτες, ντάκο και πίτες.

Αmarino
Από φρέσκο, βιολογικό ή μη, κατσικίσιο γάλα. Λιπαρά 12% – 14%. Ελαφρώς κοκκώδης υφή, ήπια βουτυράτη γεύση, πλούσια αρώματα. Δοκιμάστε το σε σαλάτες και πάνω σε ντάκο και ψωμί. Η μυζήθρα, το ανθότυρο και το μανούρι παρασκευάζονται από το τυρόγαλα που απομένει μετά την παρασκευή άλλων τυριών. Συνήθως λοιπόν γίνονται με αιγοπρόβειο γάλα, σκέτο ή σε μείξη με αγελαδινό. Από αυτά το πιο άπαχο είναι η μυζήθρα, ακολουθεί το ανθότυρο, στην παρασκευή του οποίου προστίθεται γάλα ή και κρέμα, και τέλος, το μανούρι, που είναι πλούσιο σε λιπαρά.

Μυζήθρα
Από αιγοπρόβειο τυρόγαλα με προσθήκη αγελαδινού ή γίδινου γάλακτος, 4% – 10% λιπαρά. Ουδέτερη γεύση, εύθρυπτη υφή. Για το πρωινό, με ψωμί ολικής άλεσης και μέλι, για σαλάτες. Επίσης, σε γεμίσεις με άλλα τυριά ή γιαούρτι και σε γλυκά.

Ανθότυρο
Από αιγοπρόβειο ή και αγελαδινό τυρόγαλα, 10 έως 18% λιπαρά ανάλογα με τον παραγωγό. Μαλακό, έντονα γαλακτώδες, με ήπια ή γλυκιά γεύση. Δοκιμάστε το σε τυρογλυκά, τυρόπιτες, μακαρόνια, σαλάτες και ομελέτες. Τα λευκά τυριά άλμης για να είναι χαμηλότερων λιπαρών, είναι ως επί το πλείστον αιγοπρόβεια. Ενώ η φέτα, δηλαδή, φτάνει τα 25% – 30% λιπαρά, τα τυριά αυτής της κατηγορίας έχουν περίπου 18% λιπαρά.

Κατσικίσιο τυρί
Από 100% φρέσκο γίδινο γάλα. 16% – 18% λιπαρά. Μοιάζει σαν να έχει όλα τα λιπαρά του. Είναι ελαφρώς αλμυρό. Σαν καλή βαρελίσια φέτα. Δοκιμάστε το με λαδερά, με μακαρονάδες και σε σαλάτες.

Αιγοπρόβειο τυρί
Από μερικώς αποβουτυρωμένο αιγοπρόβειο γάλα. 12% λιπαρά. Θυμίζει φέτα, ελαφρώς πικάντικο, σχετικά εύθρυπτο. Δοκιμάστε σε σαλάτες, σε φαγητά αλλά και ως επιτραπέζιο.

Για όλους εσάς λοιπόν που θέλετε μεν να μειώσετε τα λιπαρά από τη διατροφή σας, χωρίς όμως να στερηθείτε τα αγαπημένα σας τυροκομικά προϊόντα, δοκιμάστε και αποφασίστε ποιο είναι αυτό που σας ταιριάζει γευστικά περισσότερο.

Πηγή: MediDiatrofi.gr
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom