Νέα

Διαφορα θεματα υγειας και διατροφης.

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα CIM
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 277
  • Εμφανίσεις 31K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Η οσφυαλγία «χτυπά» τους 20άρηδες

Βαρύ το τίμημα για όσους κάθονται με τις ώρες μπροστά στα κομπιούτερ ή τις οθόνες της τηλεόρασης, καθώς ο ένας στους τρεις νέους πάσχει από επίμονο πόνο στη μέση, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η εταιρεία ερευνών Mintel ανακάλυψε ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας έως 24 ετών που υποφέρουν από οσφυαλγία είναι παρόμοιο με αυτό μεταξύ των... συνταξιούχων!

Στην πραγματικότητα, η έρευνά της έδειξε ότι ο πόνος στη μέση αποτελεί πλέον επίμονο σύντροφο για το 34% των νέων ηλικίας 16-24 ετών και για το 38% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε ολόκληρο το ηλικιακό φάσμα, η οσφυαλγία κάνει δύσκολη τη ζωή σε τέσσερις στους δέκα ενήλικες. «Η υψηλή συχνότητα της οσφυαλγίας στις νεαρές ηλικίες είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική», δήλωσε η κυρία Μισέλ Στράτον, εκπρόσωπος της Mintel.

«Πολλοί νέοι διάγουν καθιστική ζωή και δεν γυμνάζονται καθόλου – και οι παράγοντες αυτοί αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην οσφυαλγία αλλά και στην κακή στάση του σώματος».

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Πόσο «κρατάνε» τα φαγητά στο ψυγείο μου;

Διαβάστε πόσο κρατάνε χωρίς να αλλοιωθούν τα τρόφιμα στο ψυγείο σας χωρίς να χάσουν τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα τους.

Πόσο μπορώ να φυλάξω ένα τρόφιμο στο ψυγείο μου χωρίς να χάσει τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά συστατικά του; Ποιά τρόφιμα είναι πιο ευαίσθητα και χαλάνε πιο γρήγορα; Πως δεν θα αλλοιωθούν και ποια είναι η καλύτερη θέση στο ψυγείο να φυλάξω το μαγειρευτό φαγητό στη συντήρηση του ψυγείου; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο. Ιδιαίτερα όταν έχει ζέστη πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συντήρηση των τροφίμων για να αποφύγουμε δηλητηριάσεις από τυχόν αλλοίωση τους.

Πόσες μέρες μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο

Αυγολέμονο ή άλλα συστατικά που περιέχουν αυγό, αλλοιώνονται εύκολα και δεν είναι σωστή κίνηση να τα κρατάτε πολύ στο ψυγείο.

Γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα, γιαούρτι): έχουν ημερομηνία λήξεως
Ζυμαρικά μαγειρεμένα: Συντηρούνται έως και 4 ημέρες
Ψάρια : Αλλοιώνονται εύκολα και δεν είναι καλό να τα κρατάτε πάνω από μια μέρα στο ψυγείο.
Όσπρια: Έως 2 ημέρες
Λαδερά: 2 ημέρες

Οι κρέμες γάλακτος συνήθως διατηρούνται στο ψυγείο 2 με 4 ημέρες αφού ανοιχτούν, επομένως πρέπει να συμβουλεύεστε και τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρέμες γάλακτος και ιδιαίτερα οι κρέμες με χαμηλά λιπαρά μπορεί να «κόψουν» πιο εύκολα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα ασπράδια αυγών.

Σαλάτες όπως είναι το τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα: Το ξύδι και το σκόρδο που περιέχει το τζατζίκι βοηθούν ώστε να έχει μεγαλύτερο χρόνο συντήρησής στο ψυγείο δηλαδή έως και 5 μέρες. 4 με 5 ημέρες κρατάει και η μελιτζανοσαλάτα

Η σάλτσα ντομάτας διατηρείται 5- 6 μέρες. Βάλτε λίγο ελαιόλαδο από πάνω καθώς βοηθά στη συντήρησή της

Τα κομμένα λαχανικά λ.χ. για να φτιάξετε σαλάτα δεν διατηρούνται για πολύ καθώς μαλακώνουν εύκολα

Οι βραστές πατάτες μπορεί να σκληρύνουν, επομένως δεν μπορείτε να τις κρατήσετε πάνω από μια δύο μέρες

Ο πουρές διατηρείται γι' αρκετές ημέρες στο ψυγείο.

Χρήσιμες συμβουλές

*Αν θέλετε να φυλάξετε μαγειρευτό φαγητό αφήστε το πρώτα να κρυώσει και μετά βάλτε το στη συντήρηση

*Τοποθετήστε το μαγειρευτό φαγητό κατά προτίμηση στη μέση του ψυγείου.

*Διαβάζετε τις οδηγίες στη συσκευασία που έχουν πληροφορίες για το χρόνο που μπορείτε να διατηρείτε τα τρόφιμα στην ψύξη

*Για να συντηρήσετε τα τρόφιμα στο ψυγείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία.

Αν γίνει διακοπή ρεύματος;

Αν γίνει διακοπή για πολλές ώρες υπάρχει ο κίνδυνος τα τρόφιμα που είχατε στο ψυγείο να αλλοιωθούν. Στην περίπτωση αυτή τα τρόφιμα που βρίσκονται στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν χωρίς κίνδυνο για μια ημέρα περίπου χωρίς όμως να ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου γιατί έτσι θα φεύγει η ψύξη. Για τη συντήρηση η θερμοκρασία διατηρείται σε επίπεδα που δεν είναι «απειλητική» για τα τρόφιμα για 4 έως 8 ώρες. Τα αλλοιωμένα τρόφιμα δείχνουν αφυδατωμένα και έχουν αλλοιώσεις στην επιφάνεια τους. Τα πιο ευπαθή τρόφιμα είναι τα ψάρια και το κρέας.

lifezone.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Το καρπούζι δεν παχαίνει

www.pixhost.org/show/2528/13772880_image-ashx.jpg] [/url]

Πολλοί από αυτούς που προσπαθούν να χάσουν βάρος αποφεύγουν το καρπούζι εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα. Η αλήθεια όμως είναι πως η κατανάλωσή του τις ζεστές μέρες όχι μόνο μας δροσίζει αλλά μας παρέχει και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να παχαίνει.

Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά είναι πλούσιο και σε β-καροτίνη και λυκοπένιο.

Οι δύο αυτές ουσίες, γνωστές για την έντονη αντιοξειδωτική τους δράση, προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, έναν πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη ο οποίος συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.

Παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε φυτικές ίνες, των οποίων η δράση είναι ευεργετική για την ομαλή λειτουργία του εντέρου, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Ο χυμός του καρπουζιού επίσης προκαλεί έντονη διούρηση με αποτέλεσμα να καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες και τα νεφρά από τα άλατα.

Το καρπούζι, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, έχει χαμηλή θερμιδική αξία (2 φλιτζάνια έχουν μόλις 80 θερμίδες), ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος και χοληστερόλη. Επίσης, επειδή είναι πλούσιο σε νερό (92%) και φυτικές ίνες, αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού και μειώνει την απορρόφηση λίπους.

Όσο για την περιεκτικότητά του σε σάκχαρα, είναι η μισή από αυτήν του μήλου και ανέρχεται στο 5%. Επομένως, το καρπούζι όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά βελτιώνει την υγεία μας προάγοντας την καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μάς προστατεύει και από την αφυδάτωση.

Πηγή: myworld
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Η διατροφή αποτελεί "ασπίδα" κατά της οσφυαλγίας

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφού είναι η δεύτερη σε συχνότητα παθολογική κατάσταση ...
μετά το κοινό κρυολόγημα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν πόνους στη μέση παρουσιάζει μια ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Εκτιμάται ότι έως 80% των ανθρώπων θα βιώσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας σε κάποια φάση της ζωής τους.

Τα αιτία που προκαλούν οσφυαλγία είναι ποικίλα αλλά δεν αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού του συγκεκριμένου άρθρου. Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων (αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τοπικές εγχύσεις γλυκοκορτικοειδούς φαρμάκου (κορτιζόνης) και τοπικού αναισθητικού.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αν και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της οσφυαλγίας είναι ισχυρά φάρμακα και συχνά προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. Μπορούν να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου και να προκαλέσουν ναυτίες, πόνο ακόμα και έλκος.

Είναι σημαντικό λοιπόν η διατροφή του ασθενούς που λαμβάνει τέτοιου είδους θεραπεία να είναι προσεγμένη. Τα γεύματα πρέπει να είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η παραμονή του στομάχου κενού για πολλές εκθέτει το γαστρικό βλεννογόνο. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών από τροφές όπως γάλα, κοτόπουλο, ψάρι, μελάτο αυγό μπορούν αν δράσουν θετικά στην προστασία του στομάχου. Ζυμαρικά και πατάτες επίσης δρουν καταπραϋντικά.

Τα σκληρά όσπρια όπως τα φασόλια και κάποια λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και το κρεμμύδι καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν αέρια και δυσπεψία.

Το ωμό σκόρδο, το λεμόνι και το ξύδι αλλά και τροφές που προκαλούν χημικό ερεθισμό του στομάχου όπως τα τηγανητά, τα τσιγαριστά, οι σούπες, ο καφές τα αναψυκτικά και το αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγονται προληπτικά.

Είναι επίσης γνωστό πως η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων προκαλεί κατακράτηση υγρών. Η πρόσληψη αλατιού θα πρέπει λοιπόν να είναι περιορισμένη και η κατανάλωση υγρών αυξημένη για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των νεφρών. Προσοχή στις τροφές με κρυμμένο αλάτι όπως τα αλλαντικά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ακόμα και το τυποποιημένο ψωμί του τοστ, τη μουστάρδα ,την κέτσαπ, τα καπνιστά κρέατα, τα dressings εμπορίου καθώς και τις κονσερβοποιημένες σούπες ή τους ζωμούς κρέατος και λαχανικών.

Τρόφιμα που βοηθούν στην απέκκριση των υγρών είναι τα φρούτα όπως χουρμάδες, σύκα, δαμάσκηνα, μπανάνες, βερίκοκα, πεπόνι, καρπούζι, ανανάς, λεμόνια, νεκταρίνια κυρίως λόγω του καλίου και του αυξημένου νερού που περιέχουν αλλά και λαχανικά όπως ψητές ή βραστές πατάτες , καρότα, φασολάκια, αγκινάρες, ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι. Τα δημητριακά ολικής άλεσης και ιδιαίτερα η βρώμη παρουσιάζουν και αυτά ήπια διουρητική δράση.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα βιταμίνης C, οπότε συνίσταται η αυξημένη πρόσληψη της μέσα από φρούτα όπως το πορτοκάλι, το ακτινίδιο οι φράουλες αλλά και λαχανικά όπως για παράδειγμα η πιπέρια, ο μαϊντανός και το μπρόκολο.

Στην περίπτωση που η προτεινόμενη φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει και κορτιζονούχα σκευάσματα θα πρέπει να συνυπολογιστεί μαζί με την κατακράτηση υγρών και το πρόβλημα της αύξησης του ζαχάρου. Για την ορθότερη διαχείριση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα είναι σκόπιμο να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα και να προτιμάμε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης έναντι των απλών όπως π.χ. άσπρο ψωμί και ζάχαρη.

Η οστεοπόρωση ως συνέπεια της μακροχρόνιας θεραπείας με κορτιζόνη θα μπορούσε να προληφθεί με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση θα μπορούσαν επιπρόσθετα να συντελέσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής πέρα από την φαρμακευτική αντιμετώπιση. Ως αντιφλεγμονώδη τρόφιμα θεωρούνται το λάχανο, το σέλινο, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα παχιά ψάρια όπως σκουμπρί, σαρδέλα και σολομός, η πιπερόριζα, το κρεμμύδι, οι σταφίδες και το σταφύλι, ο ανανάς καθώς και τα καρύδια.

Σε πρόσφατη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου για την οσφυαλγία αναδείχθηκε και η παχυσαρκία. Είναι προφανές πως το επιπλέον σωματικό βάρος επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη. Πολλές φορές ο πόνος στη μέση υποχωρεί και μόνο από την απώλεια βάρους.

Ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας όταν τα συμπτώματα θα είναι σε ύφεση θα διασφαλίσει τη σταδιακή μείωση του βάρους στο φυσιολογικό και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

dietplus.gr

 

stelios12345

Μέλος
Εγγρ.
26 Ιουν 2011
Μηνύματα
1.606
Like
0
Πόντοι
16
Φιλε cim ektoς απο να κανεις κοπυ παστε οτι βλακεια δεις στο ιντερνετ εχεις να πεις κατι ουσιας?
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Φιλε cim ektoς απο να κανεις κοπυ παστε οτι βλακεια δεις στο ιντερνετ εχεις να πεις κατι ουσιας?

Φιλε αν δεν σου αρεσει μην ασχολεισαι με τα δικα μου θρεντ,πηγαινε σπαμαρε σε αλλα.
 

stelios12345

Μέλος
Εγγρ.
26 Ιουν 2011
Μηνύματα
1.606
Like
0
Πόντοι
16
Φιλε αν δεν σου αρεσει μην ασχολεισαι με τα δικα μου θρεντ,πηγαινε σπαμαρε σε αλλα.
το 90% οσων εχω διαβασει ειναι παραπλανητικες μπουρδες ενευ ουσιας για καποιον που γνωριζει πανω στην διατροφη,αν η οσφυαλγια περασει σε καποιον με τις μπουρδες που εχεις κανει κοπυ παστε χεσε μας
 

stelios12345

Μέλος
Εγγρ.
26 Ιουν 2011
Μηνύματα
1.606
Like
0
Πόντοι
16
Η διατροφή αποτελεί "ασπίδα" κατά της οσφυαλγίας

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφού είναι η δεύτερη σε συχνότητα παθολογική κατάσταση ...
μετά το κοινό κρυολόγημα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν πόνους στη μέση παρουσιάζει μια ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Εκτιμάται ότι έως 80% των ανθρώπων θα βιώσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας σε κάποια φάση της ζωής τους.

Τα αιτία που προκαλούν οσφυαλγία είναι ποικίλα αλλά δεν αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού του συγκεκριμένου άρθρου. Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων (αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τοπικές εγχύσεις γλυκοκορτικοειδούς φαρμάκου (κορτιζόνης) και τοπικού αναισθητικού.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αν και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της οσφυαλγίας είναι ισχυρά φάρμακα και συχνά προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα. Μπορούν να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου και να προκαλέσουν ναυτίες, πόνο ακόμα και έλκος.

Είναι σημαντικό λοιπόν η διατροφή του ασθενούς που λαμβάνει τέτοιου είδους θεραπεία να είναι προσεγμένη. Τα γεύματα πρέπει να είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η παραμονή του στομάχου κενού για πολλές εκθέτει το γαστρικό βλεννογόνο. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών από τροφές όπως γάλα, κοτόπουλο, ψάρι, μελάτο αυγό μπορούν αν δράσουν θετικά στην προστασία του στομάχου. Ζυμαρικά και πατάτες επίσης δρουν καταπραϋντικά.

Τα σκληρά όσπρια όπως τα φασόλια και κάποια λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και το κρεμμύδι καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν αέρια και δυσπεψία.

Το ωμό σκόρδο, το λεμόνι και το ξύδι αλλά και τροφές που προκαλούν χημικό ερεθισμό του στομάχου όπως τα τηγανητά, τα τσιγαριστά, οι σούπες, ο καφές τα αναψυκτικά και το αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγονται προληπτικά.

Είναι επίσης γνωστό πως η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων προκαλεί κατακράτηση υγρών. Η πρόσληψη αλατιού θα πρέπει λοιπόν να είναι περιορισμένη και η κατανάλωση υγρών αυξημένη για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των νεφρών. Προσοχή στις τροφές με κρυμμένο αλάτι όπως τα αλλαντικά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ακόμα και το τυποποιημένο ψωμί του τοστ, τη μουστάρδα ,την κέτσαπ, τα καπνιστά κρέατα, τα dressings εμπορίου καθώς και τις κονσερβοποιημένες σούπες ή τους ζωμούς κρέατος και λαχανικών.

Τρόφιμα που βοηθούν στην απέκκριση των υγρών είναι τα φρούτα όπως χουρμάδες, σύκα, δαμάσκηνα, μπανάνες, βερίκοκα, πεπόνι, καρπούζι, ανανάς, λεμόνια, νεκταρίνια κυρίως λόγω του καλίου και του αυξημένου νερού που περιέχουν αλλά και λαχανικά όπως ψητές ή βραστές πατάτες , καρότα, φασολάκια, αγκινάρες, ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι. Τα δημητριακά ολικής άλεσης και ιδιαίτερα η βρώμη παρουσιάζουν και αυτά ήπια διουρητική δράση.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα βιταμίνης C, οπότε συνίσταται η αυξημένη πρόσληψη της μέσα από φρούτα όπως το πορτοκάλι, το ακτινίδιο οι φράουλες αλλά και λαχανικά όπως για παράδειγμα η πιπέρια, ο μαϊντανός και το μπρόκολο.

Στην περίπτωση που η προτεινόμενη φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει και κορτιζονούχα σκευάσματα θα πρέπει να συνυπολογιστεί μαζί με την κατακράτηση υγρών και το πρόβλημα της αύξησης του ζαχάρου. Για την ορθότερη διαχείριση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα είναι σκόπιμο να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα και να προτιμάμε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης έναντι των απλών όπως π.χ. άσπρο ψωμί και ζάχαρη.

Η οστεοπόρωση ως συνέπεια της μακροχρόνιας θεραπείας με κορτιζόνη θα μπορούσε να προληφθεί με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση θα μπορούσαν επιπρόσθετα να συντελέσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής πέρα από την φαρμακευτική αντιμετώπιση. Ως αντιφλεγμονώδη τρόφιμα θεωρούνται το λάχανο, το σέλινο, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα παχιά ψάρια όπως σκουμπρί, σαρδέλα και σολομός, η πιπερόριζα, το κρεμμύδι, οι σταφίδες και το σταφύλι, ο ανανάς καθώς και τα καρύδια.

Σε πρόσφατη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου για την οσφυαλγία αναδείχθηκε και η παχυσαρκία. Είναι προφανές πως το επιπλέον σωματικό βάρος επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη. Πολλές φορές ο πόνος στη μέση υποχωρεί και μόνο από την απώλεια βάρους.

Ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας όταν τα συμπτώματα θα είναι σε ύφεση θα διασφαλίσει τη σταδιακή μείωση του βάρους στο φυσιολογικό και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

dietplus.gr
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
το 90% οσων εχω διαβασει ειναι παραπλανητικες μπουρδες ενευ ουσιας για καποιον που γνωριζει πανω στην διατροφη,αν η οσφυαλγια περασει σε καποιον με τις μπουρδες που εχεις κανει κοπυ παστε χεσε μας
στελιο σεβασμος λιγο σε ενα νικ που εχει προσφορα στο σαιτ....επεμβαινω με τον θεσμικο μου ρολο.....και στην τελικη δεν σημαινει πως οτι δημοσιοποιειται ισχυει 100 τα εκατο ουτε εγραφη πουθενα πως θεραπευεται η οσφυαλγια με την διατροφη.....καποιοι συσχετισμοι αναφερθηκαν
 

stelios12345

Μέλος
Εγγρ.
26 Ιουν 2011
Μηνύματα
1.606
Like
0
Πόντοι
16
στελιο σεβασμος λιγο σε ενα νικ που εχει προσφορα στο σαιτ....επεμβαινω με τον θεσμικο μου ρολο.....και στην τελικη δεν σημαινει πως οτι δημοσιοποιειται ισχυει 100 τα εκατο ουτε εγραφη πουθενα πως θεραπευεται η οσφυαλγια με την διατροφη.....καποιοι συσχετισμοι αναφερθηκαν
Καλα λαθος εκανα βασικα για το αρθρο και το εσβησα αυτο που εγραψα
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Μέλι: Ο βοηθός σας στο αδυνάτισμα

www.pixhost.org/show/3639/13773374_tromaktiko.jpg] [/url]

Μια από τις τροφές που συγκεντρώνει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των θρεπτικών συστατικών του, είναι το μέλι. Το μέλι είναι μια φυσική γλυκαντική τροφή που παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και κυτταροπροστατευτική δράση.

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα πως το μέλι έχει αντισηπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Σε περίπτωση που βρεθούν μικρόβια μέσα σ' αυτό εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αφυδατώνονται εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ικανότητας του μελιού. Την ιδιότητα αυτή γνώριζαν οι Αρχαίοι Έλληνες που το χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν τους νεκρούς τους.

Αναφέρεται δε πως η σωρός του Μεγάλου Αλέξανδρου ταριχεύτηκε με αυτό τον τρόπο. Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπεστημίου Αθηνών, από τις αναλύσεις 49 διαφορετικών τύπων μελιού από την Ελλάδα, έδειξε πως η αντιμικροβιακή δράση τους είναι σημαντική έναντι πρότυπων βακτηριακών στελεχών τόσο της στοματικής κοιλότητας, όσο και ανθροπογόνων βακτηρίων.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού δεν σταματούν εδώ. Περιέχει φλαβονοειδή που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το σίδηρο, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό ελευθέρων ριζών, δημιουργώντας μια προστατευτική ασπίδα για το γενετικό μας υλικό.

Επίσης, το μέλι περιέχει πρεβιοτικά συστατικά (κυρίως φρουκτολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη) συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Αν δηλαδή είμαστε σε μια στρεσογόνο φάση της ζωής μας, ή καπνίζουμε πολύ, ή έχουμε περάσει μια φάση με συνεχείς διάρροιες, το μέλι αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για την επαναφορά της ισορροπίας του γαστρεντερικού συστήματος.

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχονται οι διαιτολόγοι είναι αν μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Και η απάντηση κατά γενική ομολογία είναι, φυσικά, ναι. Το μέλι αποδίδει περίπου 4 kcal ανά γραμμάριο, πολύ λιγότερες δηλαδή από άλλο αντίστοιχο λιπαρό γλυκό όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, που αποδίδει περίπου 9 kcal ανά γραμμάριο λίπους που περιέχει.

Συνεπώς, θα ήταν συστηνόμενη λύση η αντικατάσταση λιπαρών σνακς στο διαιτολόγιό μας (κρουασάν, σοκολάτες κα) με ένα γιαούρτι με μέλι, για παράδειγμα. Και λιγότερες θερμίδες παίρνουμε, και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ικανοποιούμε το αίσθημα της ευχαρίστησης που αποζητούμε από ένα τρόφιμο.
iatronet.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Η απώλεια ύπνου μειώνει την τεστοστερόνη

Οι μειωμένες ώρες ξεκούρασης και γενικά η απώλεια ύπνου επηρεάζουν την ανδρική λίμπιντο και μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης στον οργανισμό. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κοιμούνταν λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ, για μία εβδομάδα, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από ό,τι όταν είχαν κοιμηθεί πλήρως (8 ώρες).

Η χαμηλή τεστοστερόνη έχει με τη σειρά της αρκετές αρνητικές συνέπειες για τους νέους άνδρες, όχι μόνο στη σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά και στην αναπαραγωγή, ενώ είναι παράγοντας κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη δύναμης, μυϊκής μάζας και πυκνότητας των οστών.

«Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με τη μειωμένη ευημερία και το σθένος, το οποίο μπορεί να είναι συνέπεια της απώλειας ύπνου» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Εύα Βαν Κάουτερ.

Οι νεαροί άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη πέρασαν μια αυστηρή σειρά δοκιμασιών που περιελάμβανε ενδοκρινικές και ψυχιατρικές εξετάσεις, σε συνδυασμό με διαταραχές ύπνου. Η ηλικία τους ήταν κατά μέσο όρο 24 ετών, αδύνατοι και απόλυτα υγιείς. Η μελέτη διήρκεσε τρεις νύχτες και οι επιπτώσεις της απώλειας ύπνου σε σχέση με τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν εμφανείς έπειτα από περίπου μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι κοιμούνταν πέντε ώρες ή και λιγότερες παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 10% έως 15% (που συνεπάγεται γήρανση 10 έως 15 χρόνια).

Η ανεπάρκεια της τεστοστερόνης συνεπάγεται χαμηλή ενέργεια, μειωμένη λίμπιντο, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη πυκνότητα οστών και κόπωση. Κανονικά, τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μειώνονται κατά 1% έως 2% τον χρόνο, καθώς γερνούν, όμως η παρατεταμένη απώλεια ύπνου μπορεί να αυξήσει αυτά τα ποσοστά και να επιταχύνει τη μείωση παραγωγής της ορμόνης.

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Κράμπες: Πού οφείλονται;

Aν παθαίνετε κράμπες τώρα το καλοκαίρι, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Εμφανίζονται συχνότερα αυτή την εποχή, επειδή η ζέστη επηρεάζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Μπορεί επίσης να σας «πιάνουν» όταν κολυμπάτε πολλή ώρα στη θάλασσα και με έντονο ρυθμό, λόγω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλετε. Στην πλειονότητά τους, οι κράμπες είναι «αθώες», δεν υποκρύπτεται δηλαδή κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές εύκολα. Μόνο εάν η παρουσία τους «επιμένει» για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, για να διερευνήσει τις αιτίες που τις προκαλούν.

Τι ακριβώς είναι;
Πρόκειται για ακούσιες και επώδυνες συσπάσεις των μυών που εμφανίζονται κυρίως στα πόδια και πιο σπάνια στα χέρια, στον αυχένα, καθώς επίσης στην περιοχή του θώρακα και της κοιλιάς. Στα σημεία όπου εμφανίζονται οι κράμπες συγκεντρώνονται κάποιες ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ, που προκαλούν τοπικά σκλήρυνση και συρρίκνωση της μυϊκής μάζας, καθώς και έντονο πόνο. Πιο επιρρεπείς στις κράμπες είναι οι υπέρβαροι, οι αγύμναστοι και οι ηλικιωμένοι.

Πότε παρουσιάζονται;
-Κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνήθως περιλαμβάνουν σπασμό των μυών της κνήμης, ο οποίος σας αναγκάζει να ξυπνήσετε. Για να σταματήσει ο πόνος κάνετε ελαφρό μασάζ στην περιοχή του σπασμού και διαδοχικά κάμπτετε και εκτείνετε τα δάχτυλα του ποδιού. Ορισμένα μέταλλα είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία των μυών. Εφόσον παθαίνετε συχνά κράμπες τη νύχτα, ρωτήστε τον ιατρό σας εάν είναι σκόπιμο να πάρετε συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D. Η βιταμίνη D διασφαλίζει την ομαλή απορρόφηση των μετάλλων από τον οργανισμό. Είναι ένα θρεπτικό συστατικό τόσο σημαντικό όσο και το ασβέστιο για τη σκελετική υγεία και την βρίσκουμε κυρίως στα λιπαρά ψάρια και τα αβγά.

-Κράμπες μετά από άσκηση. Αυτές προκαλούνται συνήθως εξαιτίας ηλεκτρολυτικών διαταραχών, που οφείλονται στην υπερβολική εφίδρωση κατά την άσκηση. Οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία των νεύρων και των μυών. Η πρόσληψη υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, η ξεκούραση και το μασάζ μετά την άσκηση βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

-Κράμπες όταν περπατάτε. Εάν κατά το περπάτημα παθαίνετε κράμπες σε μια από τις δυο γάμπες επισκεφθείτε τον ιατρό σας έγκαιρα. Αντίθετα από τους άλλους δυο τύπους, μπορεί να προκαλούνται από μειωμένη αιματική ροή στο αντίστοιχο άκρο. Αρκετές φορές αυτό οφείλεται σε λιπώδεις εναποθέσεις στις αρτηρίες των ποδιών (αθηροσκλήρωση). Επίσης, τα άτομα που έχουν λιπώδεις εναποθέσεις στις αρτηρίες των ποδιών είναι πιθανό να έχουν παρόμοιες βλάβες στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Οι κράμπες στα πόδια προκύπτουν ακόμα και μετά από περπάτημα μικρής απόστασης. Τυπικά υποχωρούν αφού ξεκουραστεί για 1 ή 2 λεπτά, αλλά επανέρχονται όταν το άτομο αρχίζει και πάλι να περπατάει.

Πώς θα τις προλάβετε;
• Πίνετε αρκετό νερό, ώστε ο οργανισμός σας να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία.
• Μην εκτίθεστε πολλές ώρες στη ζέστη και στον ήλιο ή στο πολύ κρύο.
• Κάντε προθέρμανση πριν τη γυμναστική και στο τέλος ασκήσεις χαλάρωσης. Ειδικά, αν δεν είστε αρκετά γυμνασμένοι, οι πιθανότητες να εμφανίσετε κράμπες είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με κάποιον που είναι προπονημένος.
• Πριν πέσετε για ύπνο, κάντε αρκετές διατάσεις στα πόδια σας, για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Για ποιους λόγους εμφανίζονται;
Oι βασικές αιτίες για την εκδήλωσή τους είναι, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, η κακή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και η έλλειψη ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) και μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο). Όλα αυτά μπορεί να προκύψουν υπό ορισμένες συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα, όταν:
• O ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
• Καταπονούνται υπερβολικά οι μύες κατά τη διάρκεια άσκησης ή εργασίας.
• Μια γυναίκα βρίσκεται σε περίοδο εγκυμοσύνης.
• O οργανισμός παρουσιάζει αφυδάτωση.
• Έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Αν επιμένουν, τι μπορεί να «κρύβουν»;
Εάν οι κράμπες επιμένουν, ενδέχεται να αποτελούν και συμπτώματα κάποιας πάθησης. Μπορεί, δηλαδή, να οφείλονται σε προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα ή σε άλλα ενδοκρινικά προβλήματα, σε αρτηριοσκλήρυνση, σε σακχαρώδη διαβήτη, σε αναιμία, καθώς και σε παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον. Για την εκδήλωσή τους μπορεί να ευθύνεται και η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα διουρητικά χάπια, που βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά προκαλούν απώλεια καλίου, τα αντιόξινα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τις στομαχικές διαταραχές και ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την καταπολέμηση νεοπλασιών.

Πώς θα απαλλαγείτε από αυτές;
Μετά τη γυμναστική: Αν σας «πιάσει» κράμπα στη γάμπα, πιάστε τα δάχτυλα του συγκεκριμένου ποδιού και τεντώστε τα προς τα πάνω, μέχρι το πόδι σας να χαλαρώσει εντελώς. Διαφορετικά, αν δεν νιώθετε έντονο πόνο, προσπαθήστε να ρίξετε όλο το βάρος του σώματός σας στα δάχτυλα του ποδιού σας, μέχρι να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Αφού λοιπόν χαλαρώσει, για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, κάντε ελαφρύ μασάζ. Για πιο άμεση ανακούφιση, μπορείτε να βάλετε μια θερμαντική κρέμα ή ένα θερμό επίθεμα. Παράλληλα, πιείτε λίγο δροσερό νερό ή ένα ισοτονικό ποτό.

Στον καύσωνα: Εάν πάθετε τη λεγόμενη «θερμική κράμπα» -κυρίως στη γάμπα-, καθίστε σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος και πιείτε νερό. Μετά, κάντε τις κινήσεις που έχουμε ήδη περιγράψει, για να χαλαρώσει ο μυς.

Μέσα στη θάλασσα: Αν κολυμπάτε στα βαθιά και σας πιάσει κράμπα στο πόδι, γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του χαλαρού σας ποδιού να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων. Αν δεν τα καταφέρετε, κολυμπήστε αργά προς την ακτή, σε ύπτιο στυλ. Όταν βγείτε στην παραλία, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια κάποιου άλλου, κάντε διατάσεις στο σημείο της κράμπας ή ελαφρύ μασάζ.

Πηγή: vita.gr, healthnotesandnews.blogspot.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Αποξηραμένα δαμάσκηνα ή βερίκοκα;

www.pixhost.org/show/3680/13945362_image-ashx.jpg] [/url]

Η διατροφική αξία των αποξηραμένων φρούτων και το πόσο σημαντική είναι η ένταξή τους στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια.

Στην αποξηραμένη τους μορφή συναντάμε φρούτα όπως οι μπανάνες, ο ανανάς, η παπάγια, οι φράουλες και φυσικά τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, που είναι και τα πιο δημοφιλή εξ αυτών.

Η τεχνολόγος τροφίμων, Άννα Μιγδάνη, μας αναλύει τη διατροφική αξία και τις θρεπτικές ιδιότητες των δύο τελευταίων.

Δαμάσκηνα Αποξηραμένα

Διατροφική Αξία:

• Πλούσια σε φυτικές ίνες
• Περιέχουν φυσικά σάκχαρα και όχι επεξεργασμένη ζάχαρη
• Δεν περιέχουν λιπαρά και χοληστερίνη
• Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
• Δεν περιέχουν αλάτι, συντηρητικά, χρωστικές
• Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά
• Περιέχουν Βιταμίνη Α, κάλιο, σίδηρο
• Περιέχουν 20 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Θρεπτικές Ιδιότητες:

• Προστατευτική δράση στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
• Καταπολέμηση δυσκοιλιότητας
• Πρόληψη οστεοπόρωσης
• Σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του εντέρου
• Σύμμαχος στον σακχαρώδη διαβήτη καθώς παρεμποδίζουν την γρήγορη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
• Αποτελούν ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης
• Χρήσιμα στα διαιτολόγια απώλειας βάρους για την επίτευξη ιδανικού σωματικού βάρους
• Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.


Βερίκοκα Αποξηραμένα

Διατροφική αξία:

• Υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών
• Περιέχουν φυσικά σάκχαρα
• Πλούσια πηγή κυτταρινών
• Δεν περιέχουν λιπαρά και χοληστερίνη
• Δεν περιέχουν αλάτι, συντηρητικά, χρωστικές
• Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά (πχ πηκτίνη)
• Περιέχουν β-καροτένιο, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη C
• Χαμηλή θερμιδική αξία 17 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Θρεπτικές Ιδιότητες:

• Καρδιοπροστατευτική ιδιότητα
• Σύμμαχος στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
• Σύμμαχος στην υγεία των ματιών
• Συμβάλουν στην πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα και του δέρματος
• Σύμμαχος στον σακχαρώδη διαβήτη καθώς παρεμποδίζουν την γρήγορη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
• Συμβάλουν στην απώλεια βάρους καθώς αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού
• Αποτελούν ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης
• Αποτελούν καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος και βοηθούν άτομα που έχουν διαταραγμένο ύπνο.

Πηγή: MediDiatrofi.gr

 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Φτιάχνοντας ένα «υγιεινό» πιάτο!

Τι προϋποθέσεις πρέπει να πληροί ένα γεύμα για να χαρακτηριστεί υγιεινό; Πώς πρέπει να συνθέτουμε το πιάτο μας, ώστε και νόστιμο να είναι αλλά και θρεπτικό;

H διαιτολόγος- διατροφολόγος, Αγγελική Κορδαλή, μάς δίνει κάποιες οδηγίες για να φτιάξουμε ένα «υγιεινό» πιάτο.

Δημητριακά: Επιλέξτε πλήρη δημητριακά (μη επεξεργασμένα). Τα πλήρη δημητριακά (μαύρο ρύζι, δημητριακά πρωινού ολικής, ζυμαρικά ολικής, κριθαρένια παξιμάδια κ.ά.) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (ειδικά σε βιταμίνες συμπλέγματος Β), ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο και σελήνιο, φυτό-οιστρογόνα και καλά λιπαρά. Η κατανάλωση σε πλήρη δημητριακά παρέχει οφέλη για την υγεία του οργανισμού: προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα (έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σε πλήρη δημητριακά μειώνει την ολική χοληστερίνη, την κακή χοληστερίνη (LDL), τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα της ινσουλίνης, παράγοντες δηλαδή που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων), καρκίνο (ειδικά καρκίνο παχέως εντέρου) και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2,.βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και μακροζωία.

Πρωτεΐνη: Καταναλώνετε περισσότερο ψάρι, πουλερικά, όσπρια, φρέσκους ξηρούς καρπούς και αυγά και λιγότερο συχνά κόκκινο κρέας (1 φορά/βδομάδα). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία περιέχουν σαφώς λιγότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με το κρέας, το ψάρι και τα αυγά αλλά είναι απαραίτητα για την επάρκεια του οργανισμού σε ασβέστιο (πρόληψη οστεοπόρωσης), βιταμίνης D και μαγνήσιο κ.ά..

Προσοχή: Η ποσότητα, το είδος και η συχνότητα των πρωτεϊνούχων τροφών συνίσταται να δίνεται από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο σας ανάλογα με την κατάσταση του οργανισμού σας, πάντα εξατομικευμένα!

Λαχανικά- Φρούτα: Γεμίστε το πιάτο σας με ποικιλία λαχανικών εποχής και «χρωματίστε» την μέρα σας με φρούτα! Η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών όρασης, εντερικών διαταραχών, ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, μειώνει την αρτηριακή πίεση και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Έλαια: Προτιμήστε την προσθήκη ελαιολάδου στο μαγείρεμα και τις σαλάτες σας… αλλά πάντα με μέτρο στην ποσότητα! (π.χ. 1-2 κουταλιές σούπας στην σαλάτα σας ανά ατομική μερίδα). Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) έχουν ευεργετικές ιδιότητες προστατεύοντας τον οργανισμό από ασθένειες (καρδιαγγειακά) σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά (ειδικά τα τρανς λιπαρά) που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την υγεία. Φυτικά έλαια πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα είναι το ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο και το κραμβέλαιο (έλαιο του φυτού canola).

Νερό & ροφήματα: Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι οπωσδήποτε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Διατηρώντας την ενυδάτωση του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, καρκίνου του μαστού και της ουροδόχου κύστης, μειώνονται οι πόνοι των αρθρώσεων και της πλάτης (ειδικά σε όσους πάσχουν από τέτοιου είδους πόνους) και ταυτόχρονα βελτιώνεται η μνήμη και η συγκέντρωση. Αποφύγετε έτοιμους χυμούς εμπορίου.

Προτιμήστε να φτιάξετε φρέσκο χυμό από φρούτα εποχής (άλλωστε θα σας πάρει μόλις 1-2 λεπτά παραπάνω από το να ανοίξετε την συσκευασία ενός έτοιμου χυμού που σαφώς δεν θα περιέχει τις πολύτιμες βιταμίνες του φρέσκου!). φροντίστε η κατανάλωση καφέ να μην ξεπερνάει τους 1-2 την ημέρα. Προτιμήστε αφεψήματα όπως τσάι (πράσινο και του βουνού), χαμομήλι κ.ά. που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αποφύγετε την συχνή κατανάλωση αναψυκτικών (τύπου Coca Cola κ.ά.) που μόνο «κενές» θερμίδες δίνουν. Σε περίπτωση που είστε σε έξοδο για φαγητό προτιμήστε να πιείτε 1-2 ποτηράκια κρασί.

Ασκηθείτε για να μην… σκουριάσετε! Είναι αποδεδειγμένο ότι με την φυσική άσκηση επιτυγχάνεται η απώλεια περιττού λίπους, αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός (καύσεις) και η μυϊκή μάζα, προσφέρει ευεξία και καταπολεμά την κατάθλιψη. Αν δεν είστε φίλος του γυμναστηρίου υπάρχουν πολλού τρόποι να ασκηθείτε μέσα στην ημέρα. Επιλέξετε τρόπους άσκησης που σας ευχαριστούν. Για παράδειγμα, περπάτημα με φίλους, χρησιμοποιείστε σκάλα αντί να πάρετε τον ανελκυστήρα, αφήστε λίγο πιο μακριά το αυτοκίνητό σας όταν πάτε για ψώνια για να περπατήσετε, χρησιμοποιείστε ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο (έτσι θα μειώσετε το κόστος της βενζίνης γεμίζοντας τον κουμπαρά σας για τα φρούτα- λαχανικά της εβδομάδας!), παίξτε με φίλους βόλεϊ κ.ά..

Πηγή:
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Σταφίδα η θρεπτική!

Σταφίδες ξανθές ή σταφίδες μαύρες; Η αλήθεια είναι πως όποιο είδος από τα δυο και αν επιλέξετε, το όφελος για τον οργανισμό είναι το ίδιο, επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Γιώτα Μίαρη.

Η διαφορά μεταξύ της ξανθής και της μαύρης σταφίδας είναι τόσο χρωματική όσο και γευστική. Η μεν μαύρη σταφίδα είναι μικρού μεγέθους και καλλιεργείται στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά, η δε ξανθή η οποία ονομάζεται και «σουλτανίνα» είναι μεγαλύτερου μεγέθους και καλλιεργείται στους νομούς Ηρακλείου και Κορίνθου. Η ποικιλία σουλτανίνα πήρε το όνομά της από την περιοχή προέλευσής της, το Σουλτανιέ του Ιράν, η οποία εισήχθη στην Ελλάδα από τους Μικρασιάτες.

Η σπουδαιότητα της σταφίδας ως εμπορικό προϊόν φαίνεται πως έχει ρίζες από την αρχαιότητα, όπου χρησιμοποιούνταν ως μέσο ανταλλαγής για την αγορά ενός σκλάβου, καθώς επίσης προσφερόταν ως επιβράβευση και ως θεραπεία σε διάφορες ασθένειες.

Η σταφίδα δεν είναι παρά η αποξηραμένη μορφή του σταφυλιού και αν και συχνά συγκαταλέγεται στους ξηρούς καρπούς, ωστόσο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Καλλιεργείται τους καλοκαιρινούς μήνες και οι καλύτερες είναι αυτές οι οποίες αποξηραίνονται φυσικά πάνω στο κλήμα. Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής τους είναι απλώνοντάς τες κάτω στο έδαφος και γυρίζοντάς τες κάθε 7 με 10 μέρες για περίπου 3 εβδομάδες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πιο σύγχρονες μέθοδοι για την παραγωγή τους, όπου η συγκομιδή τους γίνεται με μηχανήματα κάτω από υπόστεγα. Η αποξήρανσή τους μπορεί να γίνεται παραδοσιακά με τον ήλιο αλλά και με βύθισή τους στο καυτό νερό ή με αφυδάτωση.

Η θετική τους δράση στην υγεία μας έγκειται στο γεγονός ότι περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Αναλυτικότερα:

• Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν τα κύτταρα από τον εκφυλισμό που επιφέρουν οι φυσιολογικές διαδικασίες της οξείδωσης που οδηγούν στη γήρανση και τελικά στο θάνατο.
• Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν στις σταφίδες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του ορθού.
• Ο σίδηρος που περιέχουν σε φυτική μορφή, βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
• Το κάλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο ρυθμίζει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα των κατακρατήσεων καθώς επίσης συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
• Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως για τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης.
• Η βιταμίνη Α, είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή καθώς εξυπηρετώντας και άλλες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.
• Το σελήνιο, είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο ο οργανισμός μας το χρειάζεται σε μικρές ποσότητες. Αυτό όταν εισέλθει στον οργανισμό συνδέεται με τις πρωτεΐνες και σχηματίζει τις σεληνιοπρωτείνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις, ρυθμίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και συμβάλλουν και στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι σταφίδες έχουν και αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη τερηδόνας, ουλίτιδας και οδοντικής πλάκας.

Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες ώστε να εντάξετε τις σταφίδες στη διατροφή σας:

• Στο πρωινό σας γεύμα, σε 1 ποτήρι γάλα, προσθέστε δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη και μία κουταλιά της σούπας σταφίδες, συμπληρώνοντας με 1 φρούτο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με γιαούρτι αντί για γάλα, προσθέτοντας επιπλέον και 1 κουταλιά μέλι ή και ανάλατους τριμμένους ξηρούς καρπούς.
• Συνοδεύστε το ρύζι με σταφίδες και κουκουνάρι, θα σας δώσει ένα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα πολύ θρεπτικό γεύμα.
• Προσθέστε στη γέμιση των κρεάτων σας και στις σαλάτες σας σταφίδες και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
• Χρησιμοποιήστε τις επίσης στην παρασκευή γλυκών, όπως σε σταφιδόψωμα, σε κέικ, στο παγωτό, σε γλυκά του κουταλιού, στην καρυδόπιτα, στο ραβανί, στη χριστουγεννιάτικη πίτα και όπου αλλού σας αρέσει. Απλώς αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει, μόνο αυτό χρειάζεται.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι οι σταφίδες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό σνακ για όσους γυμνάζονται, παρέχοντάς τους μια πολύ καλή πηγή ενέργειας. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή τους, καθώς, αν και είναι μια ωφέλιμη για τον οργανισμό μας τροφή, εντούτοις η μεγάλη ποσότητα μπορεί να μας επιβαρύνει θερμιδικά. Συνεπώς, όπως σε όλες τις τροφές έτσι και εδώ, συνίσταται κατανάλωση με μέτρο.

Πηγή: diatrofi.gr
 
OP
OP
C

CIM

Μέλος
Εγγρ.
29 Δεκ 2005
Μηνύματα
8.492
Like
30
Πόντοι
66
Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το γιαούρτι!

Το γιαούρτι είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο τρόφιμο, το οποίο το βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε κουζίνα και έχει πολλές χρήσεις. Τρώγεται ως πρωινό, ως σνακ με λίγο μέλι, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Παρακάτω, δίνονται απαντήσεις σε κάποιες από τις απορίες που λίγο πολύ έχουμε όλοι σχετικά με αυτήν την τροφή:

1)Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Το γιαούρτι μάς δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β.

2)Είναι πράγματι τόσο καλό για την υγεία μας;

Αρχικά, μας δίνει ασβέστιο και φώσφορο, όπως και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, οπότε είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών μας. Επίσης, χάρη στους μικροοργανισμούς που περιέχει, δρα προστατευτικά για το έντερο, δεδομένου ότι είναι πλούσια πηγή προβιοτικών. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, φαίνεται να βοηθάει στην απώλεια βάρους, να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και να προφυλάσσει από κάποιες μορφές καρκίνου (π.χ. της ουροδόχου κύστης).

3)Είναι παχυντικό;

Όσον αφορά τα λιπαρά που περιέχει το γιαούρτι, αυτά αναγράφονται στη συσκευασία και μπορεί να είναι από 0% έως 10%. Οι θερμίδες που μας δίνει ένα λευκό γιαούρτι (όχι επιδόρπιο) κυμαίνονται από 80 έως 180 σε κάθε κεσεδάκι (240 γρ.).

4)Γιατί γίνεται καλύτερα ανεκτό από το γάλα;

Στο γιαούρτι οι υδατάνθρακες του γάλακτος (λακτόζη) ζυμώνονται (δίνουν το γαλακτικό οξύ, που ευθύνεται και για τη χαρακτηριστική υπόξινη γεύση του γιαουρτιού), και έτσι, ως προϊόν ζύμωσης, το γιαούρτι είναι πιο εύπεπτο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη (δεν ανέχονται το γάλα) τις περισσότερες φορές μπορούν να καταναλώσουν ευκολότερα το γιαούρτι και να μη στερηθούν έτσι το ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό.

5)Πώς το συντηρούμε;

Το γιαούρτι διατηρείται πάντα στο ψυγείο, κλεισμένο μέσα στο κεσεδάκι στο οποίο το αγοράζουμε. Πάνω στη συσκευασία του αναγράφεται πάντα η ημερομηνία λήξης του, την οποία και πρέπει να σεβόμαστε και να μην το καταναλώνουμε μετά το πέρας της. Ένας γενικός κανόνας είναι πάντως ότι το γιαούρτι συντηρείται στους 0-2° C για 15 ημέρες.

6)Έχουν τα γιαούρτια προβιοτικά;

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «προβιοτικά (probiotics) είναι τα ζωντανά μικρόβια που όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων». Γενικά, τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το γιαούρτι και το ξινόγαλα, περιέχουν τέτοια καλά ζωντανά μικρόβια. Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία δημιούργησε προβιοτικά προϊόντα στα οποία προσέθεσε (στους ήδη υπάρχοντες «καλούς» μικροοργανισμούς) μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών μικροβίων, ώστε να αυξάνεται η ωφελιμότητά τους. Έτσι, υπάρχει στην αγορά και η κατηγορία των γιαουρτιών που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτική καλλιέργεια. Περισσότερα γι’ αυτά διαβάστε στο σχετικό θέμα στη σελίδα 110.

7)Ποια είναι τα είδη του;

Το γιαούρτι διακρίνεται, ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο είναι φτιαγμένο, σε αγελαδινό (που είναι και το πιο συνηθισμένο πλέον), πρόβειο και κατσικίσιο. Επίσης, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του, χωρίζεται σε: παραδοσιακό, που μπορεί να είναι είτε αγελαδινό είτε πρόβειο, έχει πέτσα και είναι πλήρες (έχει δηλαδή μέχρι 4% λιπαρά όταν είναι αγελαδινό και μέχρι 7% λιπαρά όταν είναι πρόβειο), στραγγιστό, που είναι συνήθως αγελαδινό (λέγεται στραγγιστό γιατί στραγγίζεται το γιαούρτι και αποβάλλεται ο ορός του γάλακτος, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο πηκτό) -σε αυτή την κατηγορία τα γιαούρτια μπορεί να έχουν διάφορα λιπαρά (ακόμα και 10%, όταν έχει προστεθεί και ανθόγαλα)- και set (συνεκτικό) ή stirred (αναμεμειγμένο), που είναι κυρίως αγελαδινά, περιέχουν αρκετό νερό και είναι πιο ελαφριά, έχουν δηλαδή λιγότερα λιπαρά από τα πλήρη (από 0% έως 4%).

Τέλος, το γιαούρτι μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και βάσει των λιπαρών που περιέχει. Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και τα επιδόρπια γιαουρτιού (περιέχουν και διάφορα άλλα συστατικά, όπως ζελατίνη, σοκολάτα, μπισκότα κ.λπ.), τα βρεφικά και παιδικά γιαούρτια, τα εμπλουτισμένα γιαούρτια (π.χ. με βιταμίνες, σίδηρο) και το ξινόγαλα, που είναι ουσιαστικά ένα γιαούρτι υγρής μορφής.

Πηγή: vita.gr
 

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Μηνύματα
45.688
Κριτικές
61
Like
43.701
Πόντοι
22.785
Χρήσιμα φυσικά γιατροσόφια...

Για χτύπημα στο κεφάλι βάζουμε βούτυρο όχι πάγο.

· Βρεγμένη μπατονέτα με πιπέρι στο αυτί για τον πονόδοντο · Σε ένα λίτρο βραστό νερό βάζουμε 10 φακελάκια τσάι μέντα, το αφήνουμε στο ψυγείο και πίνουμε ένα σφηνάκι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 1 εβδομάδα (SOS: μαύρα ούρα το πρωί) κάνει αποτοξίνωση στον οργανισμό.

· Βρασμένη ρίγανη και κανέλα για τον πυρετό

· Βρασμένη ρίγανη για διάρροια και γαστρεντερολογικά
· Δυο τρία κρυσταλλάκια μαστίχα στο νερό για δυσπεψία, και ρίχνει την πίεση (130 ασθένειες)

· Γλυκάνισο βρασμένο σαν τσάι για τους πόνους της περιόδου.

· Στο κρύωμα βάζουμε δίπλα στο κρεβάτι μας μια φέτα κρεμμύδι με κανέλα για να τραβάει τα μικρόβιο (ιονιστής).

· Μισό κρεμμύδι σε μια λεκάνη ρίχνουμε βραστό νερό και κάνουμε εισπνοές - ξεβουλώνει την μύτη.

· Όταν μαγειρεύουμε μοσχάρι, φακές ή σπανάκι ρίχνουμε σταγόνες πορτοκάλι για να αφομοιώνεται o σίδηρος (όχι φέτα, όχι ξύδι).


· Το κατακάθι του καφέ κάνει καλό peeling στο πρόσωπο και διώχνει την κυτταρίτιδα από το σώμα.

· Σε ένα μπουκάλι βάζουμε χαμομήλι βρασμένο και μια κουταλιά σόδα για φαγούρες και εκζέματα και στην ευαίσθητη περιοχή.

· Μαύρο τσάι κάνουμε ποδόλουτρο κάθε βράδυ για 20-30 μέρες για τους μύκητες του δέρματος.

· Ποδόλουτρο με 1 κουταλιά σόδα 1 κουταλιά αλάτι χοντρό και 1 κουταλιά πράσινο σαπούνι για τους μύκητες των νυχιών.

· Σε ελληνικό καφέ στάζουμε 10 σταγόνες λεμόνι για τις ημικρανίες και τον πονοκέφαλο.

· Τσουκνίδα βρασμένη ρίχνει την πίεση.

· Χυμό από λεμόνι σκέτο ρίχνει την πίεση.

· Εχινάκια μέσα στο φαγητό σαν μπαχαρικό στο τέλος του βρασμού για να παίρνουμε βιταμίνη C (σαν 30 πορτοκάλια) και ενισχύει τον μεταβολισμό.

· Ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα δίνει διαύγεια.
Πράσινο αλάτι με Κάλιο (με πράσινα γράμματα): δεν προκαλεί φούσκωμα, δεν ανεβάζει την πίεση.

· Ρόφημα κανέλας ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

· Χυμό από βρασμένο λάχανο για εντριβή σε μέση και αυχένα διώχνει τον πόνο.

· Χυμό από τρία λεμόνια και 1 κουταλιά μέλι τα βάζουμε στο ψυγείο και πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας κάθε πρωί για απόφραξη των αρτηριών.

· Για τους άντρες μετά το σεξ να γίνεται η ούρηση καθιστοί για να αδειάζει η κύστη και να καθαρίζει.

· Όταν πέσει κάποιος κάτω,

- αν είναι με κλειστά μάτια είναι λιποθυμία και του σηκώνουμε τα πόδια σε ορθή γωνία για να πάει αίμα στο κεφάλι.

- Αν είναι με ανοιχτά μάτια είναι εγκεφαλικό χτυπάμε λίγο την μύτη για να βγει αίμα ή τρυπάμε με μια βελόνα ένα δάχτυλο του αριστερού χεριού εκτός από τον αντίχειρα (πάει κατευθείαν στην καρδιά).

· Αν έχει πόνους στο στήθος και χτυπάνε πίσω στην πλάτη και μουδιάζει το χέρι, είναι καρδιά βάζουμε μια ασπιρίνη κάτω από την γλώσσα.

· Σε έγκαυμα ρίχνουμε οινόπνευμα και μετά απλώνουμε επάνω ασπράδι αυγού δεν αφήνει κανένα σημάδι.

· Σε δηλητηρίαση από χλωρίνη ή χάπια δίνουμε να πιει ασπράδι αυγού εγκλωβίζει τις ουσίες.


· Αν βάλει το παιδί κάτι στην μύτη του βάζουμε να εισπνεύσει πιπέρι, φτερνίζεται και το βγάζει.

· Ο καφές με το γάλα κάνει μούχλα στο στομάχι.

· Ο νεσκαφέ είναι χημικό που γίνεται σαν κόλα στο στομάχι.
· Καψίματα

Ένας νεαρός ψεκάζοντας το γρασίδι του με φυτοφάρμακα θέλησε να ελέγξει την στάθμη του βαρελιού για να δει πόσο υπάρχει ακόμη. Άνοιξε το καπάκι και άναψε τον αναπτήρα του, αμέσως τον τυλίξανε οι φλόγες από τις αναθυμιάσεις του φυτοφάρμακου.

Πήδηξε από την καρότσα του φορτηγού του ουρλιάζοντας. Μια γειτόνισσά του ακούγοντας τις φωνές και βλέποντας το περιστατικό έτρεξε από το σπίτι της με μια ντουζίνα αυγά φωνάζοντας "φέρτε μου αυγά!". Τα έσπασε, διαχωρίζοντας το ασπράδι από τον κρόκο.

Κατόπιν τα άπλωσε στο πρόσωπο του άτυχου νέου. Όταν το ασθενοφόρο κατέφθασε και

οι νοσοκόμοι είδαν τον ασθενή ρώτησαν ποιός το έκανε αυτό. Όλοι δείξανε την γειτόνισσα που είχε αναλάβει πρωτοβουλία.

Την συγχαρήκανε και της είπανε "του σώσατε το πρόσωπο". Προς το τέλος του καλοκαιριού ο νεαρός επισκέφτηκε την γειτόνισσά του με ένα μπουκέτο λουλούδια. Το προσωπό του ήταν σαν μικρού παιδιού.

Θαυματουργή επίδραση στα καψίματα Θυμηθείτε αυτή την θεραπεία για καψίματα η οποία διδάσκεται στους νέους πυροσβέστες.

1. Πρώτα πρώτα ψεκάστε κρύο νερό στην καμένη περιοχή μέχρι η θερμότητα να μειωθεί και το κάψιμο ιστού να σταματήσει.

2. Κατόπιν, απλώστε ασπράδια στην καμένη περιοχή.

Μια γυναίκα έκαψε ένα μεγάλο μέρος του χεριού της με βραστό νερό. Παρόλο τον πόνο έβαλε το χέρι της κάτω από κρύο νερό, χώρισε δύο ασπράδια, τα ανακάτεψε ελαφρά και βούτηξε το χέρι της στο μίγμα. Τα ασπράδια στεγνώσανε στο χέρι της και σχηματίσανε μια προστατευτική κρούστα.

Αργότερα έμαθε ότι τα ασπράδια περιέχουν φυσικό κολλαγόνο και συνέχισε να εναποθέτει χτυπημένο ασπράδι στην περιοχή. Μέχρι το απόγευμα δεν ένοιωθε πόνο και την επόμενη μέρα με δυσκολία μπορούσες να δεις σημάδι καθώς το δέρμα αποκτούσε το κανονικό του χρώμα. Η καμένη περιοχή είχε τελείως αναγεννηθεί χάρη στο κολλαγόνο των ασπραδιών, ένα πλακούντα πλήρη σε βιταμίνες.

Αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στον καθένα μας!
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom