Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Μηνύματα
13.679
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεπ, CDS  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

Ξέρεις ποιο είναι το κακό με τα cds;
Ότι κάποιος πρέπει να τα πληρώσει όταν σκάσει το γεγονός που ασφαλίζουν...
Και αυτός ο κάποιος θα έχει χασούρα...
Επομένως αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν τα cds, δεν τους συμφέρει και τόσο πολύ η χρεωκοπία της ελλάδας...
Είπαμε, σε όλα τα ενδεχόμενα κάποιος χάνει, κάποιος κερδίζει.
 

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
14.482
Like
11
Πόντοι
166

rafman

Μέλος
Εγγρ.
20 Σεπ 2007
Μηνύματα
7.642
Like
4
Πόντοι
66
Θεωρείς ότι η οικονομία μας βασίζεται στον πρωτογενή (γεωργία ) και τριτογενή τομέα της οικονομίας. Δυστυχώς η οικονομία μας όμως δεν έχει πουθενά σταθερή βάση ανάπτυξης. Η Γεωργική παραγωγή της Ελλάδας είναι αμελητέα γιατί έχει υψηλό κόστος παραγωγής ( ο μέσος κλήρος στις ανταγωνιστικές γεωργικές οικονομίες είναι περίπου 1000 στρέμματα, όταν στην Ελλάδα είναι μόνο 40 και αυτά κατακερματισμένα , με υποτυπώδη άρδευση και με τον έλληνα αγρότη να μην εξαντλεί τις δυνατότητες των παραγωγικών του συντελεστών π.χ το τρακτέρ δουλεύει μόνο λίγες μέρες το χρόνο ενώ θα έπρεπε να δουλεύει ανελλιπώς.) Κατά συνέπεια παράγουμε πανάκριβα άρα δεν είμαστε ανταγωνιστικοί.  Ο τουρισμός δεν αποδίδει τα αναμενόμενα λόγω της περιρρέουσας κατάστασης , λόγω του κακού προηγούμενου bad services , λόγω Τουρκίας που πλέoν έχει πιο πολύ τουρισμό από εμάς, λόγω της χαμηλής ποιότητας τουρισμού. Τέλος , ναι μεν έχουμε τον 5ο πιο ισχυρό στόλο παγκόσμια , αλλά χρόνο με τον χρόνο τα πλοία με Ελληνική σημαία μειώνονται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου.  Eχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια οικονομία η οποία  θα έχει τραγικό ισοζύγιο.  

για το ισοζύγιο συμφωνώ
και σου λέω ότι δεν είναι τυχαίο που μεθοδεύεται ετσι.

θα είχε ενδιαφέρον πάντως αν θα μπορούσες εσύ να αναφέρεις
ποια αγροτικά προϊόντα π.χ που παράγονται στην Ελλάδα, είναι μη ανταγωνιστικά..   ;)

και ποιες είναι οι τιμές τους στην αγορά.
 

cretan335

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.488
Like
1
Πόντοι
66
Ξέρεις ποιο είναι το κακό με τα cds;
Ότι κάποιος πρέπει να τα πληρώσει όταν σκάσει το γεγονός που ασφαλίζουν...
Και αυτός ο κάποιος θα έχει χασούρα...
Επομένως αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν τα cds, δεν τους συμφέρει και τόσο πολύ η χρεωκοπία της ελλάδας...
Είπαμε, σε όλα τα ενδεχόμενα κάποιος χάνει, κάποιος κερδίζει.
Έτσι μπράβο, βλέπε AIG όταν έσκασε η Λημαν.
Η ερώτηση τώρα είναι, γνωρίζουμε ποιος/ποιοι έχει/έχουν αναλάβει την "ασφάλιση" της Ελλάδας??  :grin: :grin: :grin:
 

hounik

Ανώτερος
Εγγρ.
22 Δεκ 2005
Μηνύματα
614
Κριτικές
25
Like
91
Πόντοι
5.765
κατα τη γνωμη μου το ευρω ειναι μονοδρομος.τα υπολοιπα ειναι ψευτικα χρηματα.και η ουσια ειναι στο οτι πρεπει να ανεβουμε επιπεδο παντου,αλλιως επιστρεφουμε στη δραχμη και μας πηδανε για ενα χιλιαρικο οπως παλαιοτερα.
 

klarino1

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Μαΐ 2010
Μηνύματα
3.197
Κριτικές
3
Like
4.425
Πόντοι
736
για το ισοζύγιο συμφωνώ
και σου λέω ότι δεν είναι τυχαίο που μεθοδεύεται ετσι.

θα είχε ενδιαφέρον πάντως αν θα μπορούσες εσύ να αναφέρεις
ποια αγροτικά προϊόντα π.χ που παράγονται στην Ελλάδα, είναι μη ανταγωνιστικά..   ;)

και ποιες είναι οι τιμές τους στην αγορά.

Αυτό που εννοώ είναι ότι κανένα γεωργικό προϊόν  δεν είναι ανταγωνιστικό...  Ο Αμερικάνος , ο ολλανδός ο ισραηλινός έχει 1000 στρέμματα σε απόλυτα τετραγωνισμένη και επίπεδη γη- Ο έλληνας έχει πέντε εδώ δέκα  εκεί και με το ζόρι συμπληρώνει σαράντα στρέμματα από τα οποία μερικά είναι στον κάμπο και μερικά είναι σε κατσάβραχα. Ο "ξένος ανταγωνιστής" αντιμετωπίζει το τρακτέρ σαν παραγωγικό συντελεστή που  δουλεύει από 16 μέχρι 24 ώρες την ημέρα ( εξού και οι προβολείς των τρακτέρ) _ Ο έλληνας θα πάρει το τρακτέρ για να το χρησιμοποιήσει 10 μέρες στο χωράφι και θα πάει και μέχρι το φούρνο να πάρει και ψωμί με αυτό - Οι ανταγωνιστές δεν χάνουν σταγόνα νερού ( φράγματα , έγγειες βελτιώσεις ποτάμια , κανάλια ) - Στην Ελλάδα μόνο το 13% του νερού εκμεταλλευόμαστε το υπόλοιπο χύνεται στη θάλασσα. Οι ανταγωνιστές έχουν συνεταιρισμούς - εμείς τον συνεταιρισμό τον χρησιμοποιούσαμε για να κλέψουμε και να διορίσουμε την κόρη. Οι ανταγωνιστές έχουν γεωπόνους, τεχνολογία και η κεντρική διοίκηση ξέρει πώς να βοηθήσει - εδω  :think: :uglystupid: :jerking:
Μόνο στο ελαιόλαδο θα μπορούσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί αλλά οι εκμεταλλεύσεις μας είναι κάτι αιώνες πίσω από τους Ιταλούς και τους Ισπανούς με αποτέλεσμα και εκεί να είμαστε ακριβοί . Ο αγρότης στο εξωτερικό χρησιμοποιεί επιστήμονες σαν προσωπικό - εδώ αλβανούς γιατί θεώρει ότι αυτός πρέπει μόνο να επιτηρεί.
Κατά συνέπεια ότι και να παράγουμε θα είναι πανάκριβο,  συμφέρει να το  προμηθευόμαστε από το εξωτερικό στο 30% του εδώ κόστους παραγωγής. Τα ίδια περίπου και στον τουρισμό τα ίδια και στην ναυτιλία. Βγαίνοντας λοιπόν από την ζώνη του ευρώ ... θα χρειαζόμαστε συνάλλαγμα για να αγοράσουμε όλα τα καταναλωτικά αγαθά ( μι α που ούτε παραγωγή έχουμε ή αυτή είναι ασύμφορη)  ... αλλά εμείς δεν θα έχουμε ούτε εξαγωγές .. ούτε άδηλους πόρους ( τουρισμό , Ναυτιλία) για να έχουμε έσοδα.
 

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Μηνύματα
13.679
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Έτσι μπράβο, βλέπε AIG όταν έσκασε η Λημαν.
Η ερώτηση τώρα είναι, γνωρίζουμε ποιος/ποιοι έχει/έχουν αναλάβει την "ασφάλιση" της Ελλάδας??  :grin: :grin: :grin:

Ομολογώ ότι δεν το έχω ψάξει αλλά φαντάζεσαι να πτωχεύουμε, να πάνε οι cdsουχοι να εισπράξουν τα ασφάλιστρα και να αποδειχθεί ότι η ασφαλιστική ήταν μια διεθνής εκδοχή της Ασπις;

Τρελό γέλιο!
 

boobmaniac

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουλ 2008
Μηνύματα
579
Κριτικές
2
Like
0
Πόντοι
6
Καλά όλα αυτά.. για να γυρίσουμε όμως στο κυρίως θέμα..

γιατί πρέπει να έχουμε ένα σκληρό Νόμισμα την στιγμη που δεν είμαστε και δεν ήμασταν
αναπτυγμένη οικονομία αλλα μαγειρέψαμε για να μπούμε στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ;;

αφού για να αναπτυχθούμε χρεάζεται να είμαστε ανταγωνιστικοί ή ποιοτικοί σε βαθμό που οι άλλοι δεν είναι
για να προτιμηθούμε..


Με την είσοδο μας στο ευρώ πως ωφεληθήκαμε..;;

(και κακά τα ψέμματα αλλά αλλά ετσι όπως το αντιμετωπίσαμε.. νομίζουμε ότι το ΕΥΡΩ είναι τέως εκατοστάρικο..)

ωφεληθήκαμε λοιπόν ή χαντακωθήκαμε;;

και ποιο είναι τελικά το ζητούμενο.. το ΧΑΝΤΑΚΩΜΑ  :uglystupid:



Εδώ είναι το ΖΟΥΜΙ  ;)

Είπα να μην απαντήσω στο αρχικό ερώτημα γιατί βαριέμαι να ψάχνω στοιχεία. Τεσπα, όποιος θέλει στοιχεία ας τα ψάξει.

Πώς ωφεληθήκαμε από την ένταξη στο ευρώ: ωφεληθήκαμε επειδή δεν με την είσοδο στο ευρώ δεν είμασταν έρμαια του κάθε σπεκουλαδόρου (και μια χώρα με οικονομία όπως η δική μας είναι πολύ εύκολος στόχος) που μπορεί να εκτοξεύσει την ισοτιμία του νομίσματος άρα και το χρέος και το ΑΕΠ. Ουσιαστικά αποκτήσαμε μια σταθερή οικονομία, τουλάχιστον από νομισματική άποψη. Αν είχαμε μείνει στη δραχμή, τώρα η ισοτιμία με το ευρώ μπορεί να ήταν στις 2.000 δρχ. το δημόσιο χρέος θα ήταν αντίστοιχα 310 δις x 2.000 620 τρισ. δρχ. και το ΑΕΠ μας σε σημερινές τιμές θα ήταν περίπου στα 150 τρισ. δρχ. (ύψος δημόσιου χρέους καπου 400% του ΑΕΠ).

Τι πήγε στραβα: Το πράγμα ξεκίνησε από την αρχή στραβα. Αν θυμάστε, παλεύαμε να μπούμε με ισοτιμία 340,75 δρχ, ανά ευρώ (και ήταν πολιτική απόφαση μετά από διαπραγματεύσεις του Σημίτη και του Παπαντωνίου), όταν η αγορά αποτιμούσε το ευρώ περίπου στις 315-320 δρχ. Μάλιστα η ισοτιμία που κλείδωσε η ισοτιμία δραχμής/ευρώ θεωρήθηκε τεράστια επιτυχία τότε, επειδή έτσι λέει ισχυροποιούνταν ακόμα περισσότερο το εθνικό μας νόμισμα, ενώ στην πραγματικότητα είχε υποστεί μια υποτίμηση κατά 5% περίπου. Τι σημαίνει αυτό: ότι οι ανύπαρκτες εξαγωγές και ο τουρισμός μας θα ήταν 5% φθηνότερα για τους εξωτερικούς αγοραστές μας, αλλά παράλληλα το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξανόταν κατά 5% (αν ήταν δηλ. 50% του ΑΕΠ θα πήγαινε στο 52,5%, αφού το μεγαλύτερο μέρος του χρέους εκδιδόταν σε ΕCU ή ευρώ). Συνεπώς, και μπαίνοντας στο Ευρώ, πάλι είχαμε τραβήξει την υποτιμησούλα μας (και έτσι εξηγείται και καλύτερα ο πληθωρισμός που είχαμε αμέσως μετά την εισαγωγή του Ευρώ στις συναλλαγές). Πιθανότατα, αν είχαμε πάει από την άλλη μεριά (προς τις 300 δρχ/ευρώ), αφού τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας ήταν έτσι κι αλλιώς μη-ανταγωνιστικά από άποψη ποιότητας, να ήμασταν σήμερα ένα κλικ καλύτερα από άποψη δημ. χρέους.

Τι θα γίνει αν φύγουμε σήμερα από το ευρώ:

Μιλάμε για το σενάριο της απόλυτης καταστροφής. Τα σκηνικά της Αργεντινής θα μοιάζουν φαρσοκωμωδία μπροστά σε αυτά που θα γίνουν εδώ. Παίζουν 2 σενάρια:

1. Σενάριο ελεύθερη διαπραγμάτευση νομίσματος και όποιον πάρει ο χάρος: Σε οποιαδήποτε ισοτιμία και αν γυρίσουμε στη δραχμή (ή όπως αλλιώς ονομάσουμε το νόμισμά μας) με την ψυχολογία που υπάρχει στις αγορές το διχίλιαρο που είπα πιο πάνω, μπορεί να είναι και καλό σενάριο. Μιλάμε δηλαδή αμέσως-αμέσως αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 200-400% (αφού το κράτος μαζεύει τους φόρους σε δραχμές, αλλά χρωστάει ευρώ). Βλέποντας ότι δε βγαίνει κάνει στάση πληρωμών ή κηρύσσει χρεοκοπία. Σε ένα τέτοιο σενάριο η ισοτιμία μπορεί να πάει ακόμα και στο πεντοχίλιαρο (με όρους παλιάς δραχμής) ανά ευρώ. Με δεδομένο ότι εισάγουμε πολλές από τις πρώτες ύλες μας (με πρώτο και καλύτερο το πετρέλαιο) μιλάμε για επίπεδα πληθωρισμού Αφρικανικής χώρας (π.χ. αν ξεκλειδώσει η ισοτιμία με το ευρώ στο 500άρικο, αν το πετρέλαιο κοστίζει περίπου 50 ευρώ ή 25.000 ανά βαρέλι, θα βρεθεί ξαφνικά μέσα σε λίγους μήνες να κοστίζει 250.000 ανά βαρέλι). Σε τέτοιες συνθήκες, και να διπλασιαστεί ο μισθός κάποιου, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αν σήμερα για να πας να κάνεις τα ψώνια του μήνα θέλεις 300 ευρώ, θα βρεθείς την πρώτη μέρα να χρειάζεσαι 150.000 δρχ. (που με μισθό 800 ευρώ ή 400.000 δρχ. είναι ΟΚ) ενώ μετά από λίγους μήνες θα χρειάζεσαι ας πούμε 1.000.000 (που ο διπλασιασμένος μισθός των 800.000 δε θα φτάνει ούτε για πλάκα)

2. Σενάριο συνδεδεμένη ισοτιμία με άλλο νόμισμα: Δώρο άδωρο. Ακόμα και να μείνει η ισοτιμία συνδεδεμένη με το Ευρώ, τα πράγματα θε μείνουν ως έχουν, αλλά επιπλέον, κάθε φορά που θα θέλουμε να δανειστούμε ως κράτος θα πληρώνουμε τρελά επιτόκια (τα σημερινά θα παρακαλάμε να τα είχαμε), αντίστοιχα, οι τράπεζες θα δανείζουν με τρελά επιτόκια (32 και 36% που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 80) το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά από ένα σημείο και μετά ποιόν θα βρει το Ελληνικό Δημόσιο να του δανείσει; Από την άλλη, θα αρχίσουν οι πιέσεις για ελεύθερη ισοτιμία από τους άλλους της Ευρώπης (και μην κοιτάτε που η Κίνα πουλάει μαγκιά λόγω μεγέθους... εμείς σε ένα πιθανό εμπάργκο, το πολύ να αντέξουμε μια βδομάδα), οπότε θα καταλήξουμε στο σενάριο 1, απλά με μια μικρή καθυστέρηση.

Όπως καταλαβαίνει κανένας, το να αφήσουμε το Ευρώ ισοδυναμεί ατή τη στιγμή με αυτοκτονία και όσοι υποστηρίζουν με αυτές τις συνθήκες αυτή την απίστευτη μαλακία, κανονικά πρέπει να εκτελεστούν δημόσια για παραδειγματισμό.

Υ.Γ.: Έτσι και γίνει πάντως κάτι τέτοιο, εγώ την ίδια μέρα, έχω πάρει το πρώτο αεροπλάνο που θα βρω και θα σας αφήσω να φάτε ο ένας τον άλλο με την ησυχία σας.
 

cretan335

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.488
Like
1
Πόντοι
66
Ομολογώ ότι δεν το έχω ψάξει αλλά φαντάζεσαι να πτωχεύουμε, να πάνε οι cdsουχοι να εισπράξουν τα ασφάλιστρα και να αποδειχθεί ότι η ασφαλιστική ήταν μια διεθνής εκδοχή της Ασπις;

Τρελό γέλιο!
Παλιό αλλά καλοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοό
www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/714-2010-04-28-21-28-31]ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ [/url]
 

rafman

Μέλος
Εγγρ.
20 Σεπ 2007
Μηνύματα
7.642
Like
4
Πόντοι
66
Είπα να μην απαντήσω στο αρχικό ερώτημα γιατί βαριέμαι να ψάχνω στοιχεία. Τεσπα, όποιος θέλει στοιχεία ας τα ψάξει.

Πώς ωφεληθήκαμε από την ένταξη στο ευρώ: ωφεληθήκαμε επειδή δεν με την είσοδο στο ευρώ δεν είμασταν έρμαια του κάθε σπεκουλαδόρου (και μια χώρα με οικονομία όπως η δική μας είναι πολύ εύκολος στόχος) που μπορεί να εκτοξεύσει την ισοτιμία του νομίσματος άρα και το χρέος και το ΑΕΠ. Ουσιαστικά αποκτήσαμε μια σταθερή οικονομία, τουλάχιστον από νομισματική άποψη. Αν είχαμε μείνει στη δραχμή, τώρα η ισοτιμία με το ευρώ μπορεί να ήταν στις 2.000 δρχ. το δημόσιο χρέος θα ήταν αντίστοιχα 310 δις x 2.000 620 τρισ. δρχ. και το ΑΕΠ μας σε σημερινές τιμές θα ήταν περίπου στα 150 τρισ. δρχ. (ύψος δημόσιου χρέους καπου 400% του ΑΕΠ).

Τι πήγε στραβα: Το πράγμα ξεκίνησε από την αρχή στραβα. Αν θυμάστε, παλεύαμε να μπούμε με ισοτιμία 340,75 δρχ, ανά ευρώ (και ήταν πολιτική απόφαση μετά από διαπραγματεύσεις του Σημίτη και του Παπαντωνίου), όταν η αγορά αποτιμούσε το ευρώ περίπου στις 315-320 δρχ. Μάλιστα η ισοτιμία που κλείδωσε η ισοτιμία δραχμής/ευρώ θεωρήθηκε τεράστια επιτυχία τότε, επειδή έτσι λέει ισχυροποιούνταν ακόμα περισσότερο το εθνικό μας νόμισμα, ενώ στην πραγματικότητα είχε υποστεί μια υποτίμηση κατά 5% περίπου. Τι σημαίνει αυτό: ότι οι ανύπαρκτες εξαγωγές και ο τουρισμός μας θα ήταν 5% φθηνότερα για τους εξωτερικούς αγοραστές μας, αλλά παράλληλα το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξανόταν κατά 5% (αν ήταν δηλ. 50% του ΑΕΠ θα πήγαινε στο 52,5%, αφού το μεγαλύτερο μέρος του χρέους εκδιδόταν σε ΕCU ή ευρώ). Συνεπώς, και μπαίνοντας στο Ευρώ, πάλι είχαμε τραβήξει την υποτιμησούλα μας (και έτσι εξηγείται και καλύτερα ο πληθωρισμός που είχαμε αμέσως μετά την εισαγωγή του Ευρώ στις συναλλαγές). Πιθανότατα, αν είχαμε πάει από την άλλη μεριά (προς τις 300 δρχ/ευρώ), αφού τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας ήταν έτσι κι αλλιώς μη-ανταγωνιστικά από άποψη ποιότητας, να ήμασταν σήμερα ένα κλικ καλύτερα από άποψη δημ. χρέους.

Τι θα γίνει αν φύγουμε δήμερα από το ευρώ:

Μιλάμε για το σενάριο της απόλυτης καταστροφής. Τα σκηνικά της Αργεντινής θα μοιάζουν φαρσοκωμωδία μπροστά σε αυτά που θα γίνουν εδώ. Παίζουν 2 σενάρια:

1. Σενάριο ελεύθερη διαπραγμάτευση νομίσματος και όποιον πάρει ο χάρος: Σε οποιαδήποτε ισοτιμία και αν γυρίσουμε στη δραχμή (ή όπως αλλιώς ονομάσουμε το νόμισμά μας) με την ψυχολογία που υπάρχει στις αγορές το διχίλιαρο που είπα πιο πάνω, μπορεί να είναι και καλό σενάριο. Μιλάμε δηλαδή αμέσως-αμέσως αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 200-400% (αφού το κράτος μαζεύει τους φόρους σε δραχμές, αλλά χρωστάει ευρώ). Βλέποντας ότι δε βγαίνει κάνει στάση πληρωμών ή κηρύσσει χρεοκοπία. Σε ένα τέτοιο σενάριο η ισοτιμία μπορεί να πάει (ακόμα και στο πεντοχίλιαρο - με όρους παλιάς δραχμής - ανά ευρώ). Με δεδομένο ότι εισάγουμε πολλές από τις πρώτες ύλες μας (με πρώτο και καλύτερο το πετρέλαιο) μιλάμε για επίπεδα πληθωρισμού Αφρικανικής χώρας (π.χ. αν ξεκλειδώσει η ισοτιμία με το ευρώ στο 500άρικο, αν το πετρέλαιο κοστίζει περίπου 50 ευρώ ή 25.000 ανά βαρέλι, θα βρεθεί ξαφνικά μέσα σε λίγους μήνες να κοστίζει 250.000 ανά βαρέλι). Σε τέτοιες συνθήκες, και να διπλασιαστεί ο μισθός κάποιου, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αν σήμερα για να πας να κάνεις τα ψώνια του μήνα θέλεις 300 ευρώ, θα βρεθείς την πρώτη μέρα να χρειάζεσαι 150.000 δρχ. (που με μισθό 800 ευρώ ή 400.000 δρχ. είναι ΟΚ) ενώ μετά από λίγους μήνες θα χρειάζεσαι ας πούμε 1.000.000 (που ο διπλασιασμένος μισθός των 800.000 δε θα φτάνει ούτε για πλάκα)

2. Σενάριο συνδεδεμένη ισοτιμία με άλλο νόμισμα: Δώρο άδωρο. Ακόμα και να μείνει η ισοτιμία συνδεδεμένη με το Ευρώ, τα πράγματα θε μείνουν ως έχουν, αλλά επιπλέον, κάθε φορά που θα θέλουμε να δανειστούμε ως κράτος θα πληρώνουμε τρελά επιτόκια (τα σημερινά θα παρακαλάμε να τα είχαμε), αντίστοιχα, οι τράπεζες θα δανείζουν με τρελά επιτόκια (32 και 36% που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 80) το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά από ένα σημείο και μετά ποιόν θα βρει το Ελληνικό Δημόσιο να του δανείσει; Από την άλλη, θα αρχίσουν οι πιέσεις για ελεύθερη ισοτιμία από τους άλλους της Ευρώπης (και μην κοιτάτε που η Κίνα πουλάει μαγκιά λόγω μεγέθους... εμείς σε ένα πιθανό εμπάργκο, το πολύ να αντέξουμε μια βδομάδα), οπότε θα καταλήξουμε στο σενάριο 1, απλά με μια μικρή καθυστέρηση.

Όπως καταλαβαίνει κανένας, το να αφήσουμε το Ευρώ ισοδυναμεί ατή τη στιγμή με αυτοκτονία και όσοι υποστηρίζουν με αυτές τις συνθήκες αυτή την απίστευτη μαλακία, κανονικά πρέπει να εκτελεστούν δημόσια για παραδειγματισμό.

Υ.Γ.: Έτσι και γίνει πάντως κάτι τέτοιο, εγώ την ίδια μέρα, έχω πάρει το πρώτο αεροπλάνο που θα βρω και θα σας αφήσω να φάτε ο ένας τον άλλο με την ησυχία σας.

Ευτυχώς οι χώρες εκτός ευρωζώνης π.χ Ασία είναι χρεοκοπημένες  :cheesy:

Ενώ εμείς τώρα έχουμε καλό ισοζύγιο και φυσικά αξιοπρεπέστατους μισθούς..
και δεν έχουμε χρεοκοπήσει..και φταιει το ΕΥΡΩ για αυτό  :cheesy:

Τι να πω

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΡΕΙΑ

το αεροπλάνο μάλλον πρέπει να το πάρουμε όλοι ΤΩΡΑ μάλλον ΧΤΕΣ.

αλλά το βασανιστικό ερώτημα θα παραμείνει..

Γιατί να ξεβολευτούμε.. αφού οι άλλοι θα δίνουν;;

Η απάντηση σύντομα.. :uglystupid:

Εγώ πάντως  πιθανότατα θα σε ακούσω και θα μπω στο πρώτο αεροπλάνο..

εσύ αν θα μείνεις και σου μείνει κάτι να μου το δείξεις..ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

απο τα αρχίδια των άλλων.... δεν σου προσφέρεται ηδονή όταν αυτοι γαμάνε
πρέπει να μάθεις να γαμάς εσύ για να την απολαμβάνεις ;)

τα λέμε.. και στο μέλλον  ;)
 

boobmaniac

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουλ 2008
Μηνύματα
579
Κριτικές
2
Like
0
Πόντοι
6
Ευτυχώς οι χώρες εκτός ευρωζώνης π.χ Ασία είναι χρεοκοπημένες  :cheesy:

Ενώ εμείς τώρα έχουμε καλό ισοζύγιο και φυσικά αξιοπρεπέστατους μισθούς..
και δεν έχουμε χρεοκοπήσει..και φταιει το ΕΥΡΩ για αυτό  :cheesy:

Τι να πω

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΡΕΙΑ

το αεροπλάνο μάλλον πρέπει να το πάρουμε όλοι ΤΩΡΑ μάλλον ΧΤΕΣ.

αλλά το βασανιστικό ερώτημα θα παραμείνει..

Γιατί να ξεβολευτούμε.. αφού οι άλλοι θα δίνουν;;

Η απάντηση σύντομα.. :uglystupid:

Εγώ πάντως  πιθανότατα θα σε ακούσω και θα μπω στο πρώτο αεροπλάνο..

εσύ αν θα μείνεις και σου μείνει κάτι να μου το δείξεις..ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

απο τα αρχίδια των άλλων.... δεν σου προσφέρεται ηδονή όταν αυτοι γαμάνε
πρέπει να μάθεις να γαμάς εσύ για να την απολαμβάνεις ;)

τα λέμε.. και στο μέλλον  ;)

Κάπου σ' έχασα... Από το "Γιατί να ξεβολευτούμε" και μετά δε βγαίνει άκρη...
 

cretan335

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.488
Like
1
Πόντοι
66
Είπα να μην απαντήσω στο αρχικό ερώτημα γιατί βαριέμαι να ψάχνω στοιχεία. Τεσπα, όποιος θέλει στοιχεία ας τα ψάξει.

Πώς ωφεληθήκαμε από την ένταξη στο ευρώ: ωφεληθήκαμε επειδή δεν με την είσοδο στο ευρώ δεν είμασταν έρμαια του κάθε σπεκουλαδόρου (και μια χώρα με οικονομία όπως η δική μας είναι πολύ εύκολος στόχος) που μπορεί να εκτοξεύσει την ισοτιμία του νομίσματος άρα και το χρέος και το ΑΕΠ. Ουσιαστικά αποκτήσαμε μια σταθερή οικονομία, τουλάχιστον από νομισματική άποψη. Αν είχαμε μείνει στη δραχμή, τώρα η ισοτιμία με το ευρώ μπορεί να ήταν στις 2.000 δρχ. το δημόσιο χρέος θα ήταν αντίστοιχα 310 δις x 2.000 620 τρισ. δρχ. και το ΑΕΠ μας σε σημερινές τιμές θα ήταν περίπου στα 150 τρισ. δρχ. (ύψος δημόσιου χρέους καπου 400% του ΑΕΠ).

Τι πήγε στραβα: Το πράγμα ξεκίνησε από την αρχή στραβα. Αν θυμάστε, παλεύαμε να μπούμε με ισοτιμία 340,75 δρχ, ανά ευρώ (και ήταν πολιτική απόφαση μετά από διαπραγματεύσεις του Σημίτη και του Παπαντωνίου), όταν η αγορά αποτιμούσε το ευρώ περίπου στις 315-320 δρχ. Μάλιστα η ισοτιμία που κλείδωσε η ισοτιμία δραχμής/ευρώ θεωρήθηκε τεράστια επιτυχία τότε, επειδή έτσι λέει ισχυροποιούνταν ακόμα περισσότερο το εθνικό μας νόμισμα, ενώ στην πραγματικότητα είχε υποστεί μια υποτίμηση κατά 5% περίπου. Τι σημαίνει αυτό: ότι οι ανύπαρκτες εξαγωγές και ο τουρισμός μας θα ήταν 5% φθηνότερα για τους εξωτερικούς αγοραστές μας, αλλά παράλληλα το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξανόταν κατά 5% (αν ήταν δηλ. 50% του ΑΕΠ θα πήγαινε στο 52,5%, αφού το μεγαλύτερο μέρος του χρέους εκδιδόταν σε ΕCU ή ευρώ). Συνεπώς, και μπαίνοντας στο Ευρώ, πάλι είχαμε τραβήξει την υποτιμησούλα μας (και έτσι εξηγείται και καλύτερα ο πληθωρισμός που είχαμε αμέσως μετά την εισαγωγή του Ευρώ στις συναλλαγές). Πιθανότατα, αν είχαμε πάει από την άλλη μεριά (προς τις 300 δρχ/ευρώ), αφού τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας ήταν έτσι κι αλλιώς μη-ανταγωνιστικά από άποψη ποιότητας, να ήμασταν σήμερα ένα κλικ καλύτερα από άποψη δημ. χρέους.

Τι θα γίνει αν φύγουμε σήμερα από το ευρώ:

Μιλάμε για το σενάριο της απόλυτης καταστροφής. Τα σκηνικά της Αργεντινής θα μοιάζουν φαρσοκωμωδία μπροστά σε αυτά που θα γίνουν εδώ. Παίζουν 2 σενάρια:

1. Σενάριο ελεύθερη διαπραγμάτευση νομίσματος και όποιον πάρει ο χάρος: Σε οποιαδήποτε ισοτιμία και αν γυρίσουμε στη δραχμή (ή όπως αλλιώς ονομάσουμε το νόμισμά μας) με την ψυχολογία που υπάρχει στις αγορές το διχίλιαρο που είπα πιο πάνω, μπορεί να είναι και καλό σενάριο. Μιλάμε δηλαδή αμέσως-αμέσως αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 200-400% (αφού το κράτος μαζεύει τους φόρους σε δραχμές, αλλά χρωστάει ευρώ). Βλέποντας ότι δε βγαίνει κάνει στάση πληρωμών ή κηρύσσει χρεοκοπία. Σε ένα τέτοιο σενάριο η ισοτιμία μπορεί να πάει ακόμα και στο πεντοχίλιαρο (με όρους παλιάς δραχμής) ανά ευρώ. Με δεδομένο ότι εισάγουμε πολλές από τις πρώτες ύλες μας (με πρώτο και καλύτερο το πετρέλαιο) μιλάμε για επίπεδα πληθωρισμού Αφρικανικής χώρας (π.χ. αν ξεκλειδώσει η ισοτιμία με το ευρώ στο 500άρικο, αν το πετρέλαιο κοστίζει περίπου 50 ευρώ ή 25.000 ανά βαρέλι, θα βρεθεί ξαφνικά μέσα σε λίγους μήνες να κοστίζει 250.000 ανά βαρέλι). Σε τέτοιες συνθήκες, και να διπλασιαστεί ο μισθός κάποιου, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αν σήμερα για να πας να κάνεις τα ψώνια του μήνα θέλεις 300 ευρώ, θα βρεθείς την πρώτη μέρα να χρειάζεσαι 150.000 δρχ. (που με μισθό 800 ευρώ ή 400.000 δρχ. είναι ΟΚ) ενώ μετά από λίγους μήνες θα χρειάζεσαι ας πούμε 1.000.000 (που ο διπλασιασμένος μισθός των 800.000 δε θα φτάνει ούτε για πλάκα)

2. Σενάριο συνδεδεμένη ισοτιμία με άλλο νόμισμα: Δώρο άδωρο. Ακόμα και να μείνει η ισοτιμία συνδεδεμένη με το Ευρώ, τα πράγματα θε μείνουν ως έχουν, αλλά επιπλέον, κάθε φορά που θα θέλουμε να δανειστούμε ως κράτος θα πληρώνουμε τρελά επιτόκια (τα σημερινά θα παρακαλάμε να τα είχαμε), αντίστοιχα, οι τράπεζες θα δανείζουν με τρελά επιτόκια (32 και 36% που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 80) το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά από ένα σημείο και μετά ποιόν θα βρει το Ελληνικό Δημόσιο να του δανείσει; Από την άλλη, θα αρχίσουν οι πιέσεις για ελεύθερη ισοτιμία από τους άλλους της Ευρώπης (και μην κοιτάτε που η Κίνα πουλάει μαγκιά λόγω μεγέθους... εμείς σε ένα πιθανό εμπάργκο, το πολύ να αντέξουμε μια βδομάδα), οπότε θα καταλήξουμε στο σενάριο 1, απλά με μια μικρή καθυστέρηση.

Όπως καταλαβαίνει κανένας, το να αφήσουμε το Ευρώ ισοδυναμεί ατή τη στιγμή με αυτοκτονία και όσοι υποστηρίζουν με αυτές τις συνθήκες αυτή την απίστευτη μαλακία, κανονικά πρέπει να εκτελεστούν δημόσια για παραδειγματισμό.

Υ.Γ.: Έτσι και γίνει πάντως κάτι τέτοιο, εγώ την ίδια μέρα, έχω πάρει το πρώτο αεροπλάνο που θα βρω και θα σας αφήσω να φάτε ο ένας τον άλλο με την ησυχία σας.
Δικές σου σκέψεις ή απο κάπου αλλού?
 

boobmaniac

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουλ 2008
Μηνύματα
579
Κριτικές
2
Like
0
Πόντοι
6
το να ζεις με ΔΑΝΕΙΚΑ δηλαδη και μόνο  ;)
Για πόσο ακόμα; Ήδη και ως κράτος και ως πολίτες ψάχνουμε να βρούμε δανεικά και δανεικά δε βρίσκουμε (προσωπικά ευτυχώς δεν έχω φτάσει ακόμα να ζω με δανεικά αν και ζορίζομαι αρκετά τελευταία... εγώ τις μαλακίες μου τις έκανα νωρίς, τις πλήρωσα ακριβά και από τότε απλώνω τα πόδια μου ως εκεί που φτάνει το πάπλωμα)
 

rafman

Μέλος
Εγγρ.
20 Σεπ 2007
Μηνύματα
7.642
Like
4
Πόντοι
66
Για πόσο ακόμα; Ήδη και ως κράτος και ως πολίτες ψάχνουμε να βρούμε δανεικά και δανεικά δε βρίσκουμε (προσωπικά ευτυχώς δεν έχω φτάσει ακόμα να ζω με δανεικά αν και ζορίζομαι αρκετά τελευταία... εγώ τις μαλακίες μου τις έκανα νωρίς, τις πλήρωσα ακριβά και από τότε απλώνω τα πόδια μου ως εκεί που φτάνει το πάπλωμα)

και γιατί τότε δεν καταλαβαίνεις ότι το ευρώ σε χαντακώνει..
αντί να σε βοηθάει..

Πες μου πόσο βελτιώθηκε η ζωή και ή καθημερινότητα σου σου από το 2002 και μετά  :cheesy:

πες μου πως η ΕΛΛΑΔΑ θα σωθεί ακόμη και με το ευρώ  :cheesy:

για να καταλάβω δηλαδή  :cheesy:

γιατί είμαι βλακάκος  :cheesy:
 

boobmaniac

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουλ 2008
Μηνύματα
579
Κριτικές
2
Like
0
Πόντοι
6
και γιατί τότε δεν καταλαβαίνεις ότι το ευρώ σε χαντακώνει..
αντί να σε βοηθάει..

Πες μου πόσο βελτιώθηκε η ζωή και ή καθημερινότητα σου σου από το 2002 και μετά  :cheesy:

πες μου πως η ΕΛΛΑΔΑ θα σωθεί ακόμη και με το ευρώ  :cheesy:

για να καταλάβω δηλαδή  :cheesy:

γιατί είμαι βλακάκος  :cheesy:
Δε φταίει το ευρώ αν αυτοί που ορίσαμε να μας κυβερνάνε είναι μαλάκες (και κατ' επέκταση άλλο τόσο μαλάκες είμαστε και εμείς που τους ψηφίζουμε). Μόλις πιο πάνω, εξήγησα αναλυτικά ότι αν είχαμε μείνει στη δραχμή θα είμασταν να μας κλαίνε οι ρέγγες. Αν έχεις οικονομία με αρχίδια (όπως η Αγγλία) σε παίρνει να μείνεις εκτός. Αν έχεις αρχίδια οικονομία (όπως εμείς) κοιτάς να μπεις εντός για να μη σε πηδήξουν όρθιο οι σπεκουλαδόροι.
 

cretan335

Μέλος
Εγγρ.
30 Ιαν 2007
Μηνύματα
5.488
Like
1
Πόντοι
66
Εντελώς δικές μου. Αντιρρήσεις δεκτές.
Ωραία, σκέψου λοιπόν.
Με δικό μας νόμισμα,
α)Ναι θα δυσκολευτούν οι εισαγωγές. Αλλά ποιές εισαγωγές? Αφού τα πάντα εισάγουμε, απο βρακιά μέχρι αεροπλάνα.
Κάπου δεν θα πρέπει να περιοριστούν, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, λοιπόν αυτές οι εισαγωγές?
Όταν περιοριστούν δεν πιστεύεις οτι θα ξαναεμφανιστούν εδω οι βιομηχανίες/βιοτεχνίες που τώρα έχουν εξαφανιστεί?
Απλά θυμίζω τις βιοτεχνιές εσωρούχων πως μετανάστευσαν μαζικά μόλις μπήκαμε στο ευρώ.
β)Απο την άλλη, οι λίγες, εξαγωγές δεν θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές απο την μια μέρα στην άλλη? Βλέπε και το αποπάνω
γ)Συνέπεια του β, ο τουρισμός δεν θα είναι πιο ανταγωνιστικός στα πακέτα που θέλουμε να πουλήσουμε?
Γιατί άλλο είναι να έρχεται ο 20αρης να μπεκρουλιάζει και άλλο να έρθει ξ οικογένεια των τεσσάρων.
Η δεύτερη μάλιστα ενδιαφέρεται και για μια καλύτερη τιμή απο τον 20αρη.

Τα τρία παραπάνω είναι μερικές γρήγορες σκέψεις. Όποιος πιστεύει οτι θα είναι εύκολο, η επιστροφή στην δραχμή, είναι απλά για τον μπούταο. Είναι όμως το σοκ που χρειάζεται η χώρα, οχι μόνο η οικονομία, για να ξυπνήσει.

Όσον αφορά την διαμόρφωση της νέας ισοτιμίας, εεεεεεεεεεεεεεε αυτό μένει να το δούμε στην πράξη.
Πιστεύεις οτι θα παραμείνουν κι άλλες χώρες άμα την κάνουμε εμείς? Ή θα μπούν οι υπόλοιπες που περιμένουν στην σειρά?
Άντε λοιπόν να φύγουμε τα αδύνατα μέλη, τα ισχυρά, όσα απομείνουν, που νομίζεις οτι θα κάνουν εξαγωγές?
Δεν είναι και τόσο ισχυρό νόμισμα όσο νομίζεις  :grin: :grin: :grin:
 

rafman

Μέλος
Εγγρ.
20 Σεπ 2007
Μηνύματα
7.642
Like
4
Πόντοι
66
Δε φταίει το ευρώ αν αυτοί που ορίσαμε να μας κυβερνάνε είναι μαλάκες (και κατ' επέκταση άλλο τόσο μαλάκες είμαστε και εμείς που τους ψηφίζουμε). Μόλις πιο πάνω, εξήγησα αναλυτικά ότι αν είχαμε μείνει στη δραχμή θα είμασταν να μας κλαίνε οι ρέγγες. Αν έχεις οικονομία με αρχίδια (όπως η Αγγλία) σε παίρνει να μείνεις εκτός. Αν έχεις αρχίδια οικονομία (όπως εμείς) κοιτάς να μπεις εντός για να μη σε πηδήξουν όρθιο οι σπεκουλαδόροι.

ρε αρχηγέ μην το ρίχνεις μόνο στους μαλάκες... αυτοί είναι οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ

το συμφέρον σου βάση της οικονομίας σου το καταλαβαίνεις ή όχι;;

Τι κοινό έχει η οικονομία της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ με την ΕΛΛΑΔΑ και πρέπει να έχει κοινό νόμισμα..
έχει κοινά συμφέροντα μήπως;;

Εσύ κάνεις παρέα με το ΛΑΤΣΗ.. γιατι με αυτή την παρέα σου αισθάνεσαι ΣΙΓΟΥΡΙΑ σε κακοτοπιές  :uglystupid:

η μήπως νομίζεις ότι αν σε δανείσει ο ΛΑΤΣΗΣ και εσύ τα φας στα μπουζούκια  :uglystupid: δεν θα σου πάρει μετά το ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ
αν δεν του τα δώσεις.. ;)

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΛΕΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ


Όπως και εσύ την πλήρωσες με τα δανεικά σου ΑΣΧΗΜΑ και το αποφεύγεις πλέον  :uglystupid:
αυτό θα πρέπει να κάνεις και ως ΧΩΡΑ και για να γίνεις ανταγωνιστική χώρα δεν θα πρέπει να εχεις
το πιο σκληρό νόμισμα του πλανήτη

ΓΙΑΤΙ το ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΥΤΟ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ.- ;)
 

boobmaniac

Μέλος
Εγγρ.
7 Ιουλ 2008
Μηνύματα
579
Κριτικές
2
Like
0
Πόντοι
6
Ωραία, σκέψου λοιπόν.
Με δικό μας νόμισμα,
α)Ναι θα δυσκολευτούν οι εισαγωγές. Αλλά ποιές εισαγωγές? Αφού τα πάντα εισάγουμε, απο βρακιά μέχρι αεροπλάνα.
Κάπου δεν θα πρέπει να περιοριστούν, είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, λοιπόν αυτές οι εισαγωγές?
Όταν περιοριστούν δεν πιστεύεις οτι θα ξαναεμφανιστούν εδω οι βιομηχανίες/βιοτεχνίες που τώρα έχουν εξαφανιστεί?
Απλά θυμίζω τις βιοτεχνιές εσωρούχων πως μετανάστευσαν μαζικά μόλις μπήκαμε στο ευρώ.
β)Απο την άλλη, οι λίγες, εξαγωγές δεν θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές απο την μια μέρα στην άλλη? Βλέπε και το αποπάνω
γ)Συνέπεια του β, ο τουρισμός δεν θα είναι πιο ανταγωνιστικός στα πακέτα που θέλουμε να πουλήσουμε?
Γιατί άλλο είναι να έρχεται ο 20αρης να μπεκρουλιάζει και άλλο να έρθει ξ οικογένεια των τεσσάρων.
Η δεύτερη μάλιστα ενδιαφέρεται και για μια καλύτερη τιμή απο τον 20αρη.

Τα τρία παραπάνω είναι μερικές γρήγορες σκέψεις. Όποιος πιστεύει οτι θα είναι εύκολο, η επιστροφή στην δραχμή, είναι απλά για τον μπούταο. Είναι όμως το σοκ που χρειάζεται η χώρα, οχι μόνο η οικονομία, για να ξυπνήσει.

Όσον αφορά την διαμόρφωση της νέας ισοτιμίας, εεεεεεεεεεεεεεε αυτό μένει να το δούμε στην πράξη.
Πιστεύεις οτι θα παραμείνουν κι άλλες χώρες άμα την κάνουμε εμείς? Ή θα μπούν οι υπόλοιπες που περιμένουν στην σειρά?
Άντε λοιπόν να φύγουμε τα αδύνατα μέλη, τα ισχυρά, όσα απομείνουν, που νομίζεις οτι θα κάνουν εξαγωγές?
Δεν είναι και τόσο ισχυρό νόμισμα όσο νομίζεις  :grin: :grin: :grin:
Απλοϊκές σκέψεις... απομονώνεις αυτά που λες από το συνολικότερο πριβάλλον τους (δέχεσαι ότι θα βελτιωθούν αυτά τα επιμέρους που αναφέρεις, με το περιβάλλον να παραμένει στην ίδια κατάσταση, ενώ είναι προφανές ότι το περιβάλλον θα δυσκολέψει απίστευτα πολύ).

Να τα δούμε ένα-ένα...

α) Θα περιοριστούν οι εισαγωγές λες άρα θα αναγκαστούμε να παράγουμε οι ίδιοι αυτά που τώρα εισάγουμε (υποθέτοντας ότι είχαμε παλιότερα παραγωγή που διακόπηκε): Κατ' αρχήν με τι μηχανήματα θα κάνεις παραγωγή; Πρέπει να τα εισάγεις με τις τιμές που είπαμε. Με τι πρώτες ύλες; Πολλές από αυτές επίσης πρέπει να τις εισάγεις. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η πρότασή σου να γίνουμε η Βουλγαρία στη θέση της Βουλγαρίας (γιατί οι Βούλγαροι κοιτάνε πώς να πάνε μπροστά όχι πώς να πάνε πίσω)

β) Οι εξαγωγές μας δεν ήταν ποτέ ανταγωνιστικές όχι επειδή ήταν ακριβές, αλλά επειδή τα προϊόντα μας είναι γτπ και ακόμα χειρότερα. Και ναι, όταν ο προϊόν σου είναι ΤΟΣΟ σκατά, ο μόνος τρόπος που μπορείς να το πουλήσεις, είναι να το πουλήσεις όσο γίνεται πιο φτηνά. Μόνο που φθηνότεροι από εμάς υπάρχουν: λέγονται Κινέζοι. Θυμίζω ότι τα προϊόντα που εξάγαμε και τώρα δεν εξάγουμε δεν αντικαταστάσθηκαν από παραγωγούς της Ευρωζώνης, αλλά από τους Κινέζους. Άρα, μόνο το Ευρώ δε μας φταίει για ο χάλι μας.

γ) Για τον τουρισμό ισχύουν αυτά που είπα στο β (έχω και άλλο post από το συγχωνευμένο thread, όπου αναφέρομαι αναλυτικά)

Τώρα για τη διαφορά της ισοτιμίας και το πώς αυτή διαμορφώνεται, δεν ξέρω την ηλικία σου, αλλά οι μεγαλύτεροι τα έχουμε ζήσει και ξέρουμε πώς είναι. Όταν ο father του Τζέφρυ αποφάσιζε τις υποτιμήσεις νύχτα, δε θυμάμαι να χαιρόταν κανένας.

Α, και ξέρεις και κάτι; Παρακαλάνε να φύγουμε για να γλιτώσουν από μας... αν αυτό σου λέει κάτι...
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom