You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an alternative browser.
You should upgrade or use an alternative browser.
Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ
- Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
- Ημερομηνία ανοίγματος
- Απαντήσεις 98K
- Εμφανίσεις 2M
- Tagged users Καμία
- Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 22 άτομα (0 μέλη και 22 επισκέπτες)
balkanexpress77
Μέλος
- Εγγρ.
- 25 Απρ 2013
- Like
- 7
- Πόντοι
- 16
1.οι ηλιθιοι ειναι ανικητοι,,συνηθωςTramountana, δεν συζητώ μαζί σου.
Είναι ματαιοπονία.
2.@@@ τραμουντανας,απο που προκυπτει οτι οι συνταξεις ασφαλεια ταμεια ανεργιες πρεπει να ειναι ανταποδοτικα?
στις προηγμενες χωρες-σκανδιναυια ελεβετια καναδα αυστραλια κλπ,ακομα κι αγγλια-τα επιδοτει το κρατος σε σημαντικο βαθμο
δηλ ποιος ειναι ο σκοπος της ζωης?να δουλευει ο ανθρωπος για να ζει μεχρι τα 75?
μιλαμε οταν εχει το κρατος να δωσει ,να δινει,πχ νορβηγια
τωρα αν το προτυπο σου ειναι η ναμιμπια,πηγαινε μεινε εκει να το παιξεις γιαπις...
tramountana
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2010
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2.725
- Πόντοι
- 1.306
1.οι ηλιθιοι ειναι ανικητοι,,συνηθως
2.@@@ τραμουντανας,απο που προκυπτει οτι οι συνταξεις ασφαλεια ταμεια ανεργιες πρεπει να ειναι ανταποδοτικα?
στις προηγμενες χωρες-σκανδιναυια ελεβετια καναδα αυστραλια κλπ,ακομα κι αγγλια-τα επιδοτει το κρατος σε σημαντικο βαθμο
δηλ ποιος ειναι ο σκοπος της ζωης?να δουλευει ο ανθρωπος για να ζει μεχρι τα 75?
μιλαμε οταν εχει το κρατος να δωσει ,να δινει,πχ νορβηγια
τωρα αν το προτυπο σου ειναι η ναμιμπια,πηγαινε μεινε εκει να το παιξεις γιαπις...![]()
![]()
![]()
και οι μαλακες βαλκάνιοι...
στις προηγμένες χώρες οι παροχές είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ανταποδοτικές και όχι αναδιανεμητικές... με τις κρατικές συντάξεις στις χώρες που ανέφερες (αυτές που επιδοτούνται από το κράτος) δεν ζεί ανθρωπος (είναι ανάλογες των 360 ευρώ που δίνονται εδώ στους ανασφάλιστους)...
στις προηγμένες χώρες προωθείται η ιδέα της ανταποδοτικής ασφάλισης και μάλιστα σε χώρες που τις ανάφέρεις ότι έχουν και δίνουν (Νορβηγία) το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης καταβάλεται από τα 67 έως τα 82 χρόνια...
παψε να λές μαλακίες αμα δεν ξέρεις ηλίθιε...
mariath
Μέλος
- Εγγρ.
- 29 Απρ 2009
- Κριτικές
- 6
- Like
- 146
- Πόντοι
- 16
καταβάλεται από τα 67 έως τα 82 χρόνια...
Και μετά τα 82 τι τους κάνουν, έξυπνε?
Ευθανασία?
tramountana
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2010
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2.725
- Πόντοι
- 1.306
Και μετά τα 82 τι τους κάνουν, έξυπνε?
Ευθανασία?
παίρνουν μόνο την κρατική (678,35 ευρώ αυτήν την στιγμή στην Νορβηγία)...
ααααα ναι... να μην ξεχάσω.. νέα και ακριβά φάρμακα δεν συνταγογραφούνται σε ηλικίες ανω των 85 ετών...
PeterAndrews
Μέλος
- Εγγρ.
- 8 Απρ 2012
- Κριτικές
- 2
- Like
- 13
- Πόντοι
- 16
Αυτό είναι το μόνο βέβαιο
Μη μας πιέζετε. Δεν αντέχουμε! Ολα κρέμονται από μια κλωστή
Το μήνυμα που θα μεταδώσει ο Πρωθυπουργός σε Μπαρόζο, Σουλτς και Ρομπάι στις Βρυξέλλες
mariath
Μέλος
- Εγγρ.
- 29 Απρ 2009
- Κριτικές
- 6
- Like
- 146
- Πόντοι
- 16
τα επιδοτει το κρατος
Και τι πα να πει "τα επιδοτει το κρατος" εσύ πάλι, εξυπνάκια?
"Επιδοτει το κρατος" δεν σημαίνει λεφτά απ' τους φόρους?
Τι διαφορά κάνει λοιπόν αν τα λεφτά των συντάξεων προέρχονται από φόρους ή από εισφορές εργαζομένων (και εργοδοτών)?
Το active κοινωνικό σύνολο δεν είναι που τις πληρώνει τις συντάξεις και στις δυο περιπτώσεις?
Αυτό που είπα προφανώς δεν το κατάλαβες.
Αν υποθέσουμε ότι:
-Δεν υπήρχε υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
-Το κράτος δεν ανακατευόταν καθόλου στο τι θα κάνει ο καθένας όταν γεράσει.
-Ο καθένας έκανε το κουμάντο του: Είτε μάζευε λεφτά (πλούτο) για να έχει να ζήσει όταν γεράσει, είτε το αναθέτει αυτό σε ιδιωτική ασφάλιση (αν της έχει εμπιστοσύνη), είτε οργανώνει μαζί με άλλους (συναδέλφους εργαζόμενους) τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο όμως το ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ, χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, νόμων, "υποχρεωτικών" ενεργειών κλπ.
Σε αυτή την περίπτωση (και οποιαδήποτε επιλογή απ' τις 3 κι αν έκανε ο εργαζόμενος) θα ήταν κερδισμένος, συγκριτικά με το τι έχει γίνει τώρα. Γιατί τώρα και τον έβαλαν να πληρώνει (υποχρεωτικά) εισφορές σε ταμεία για 2, 3, 4 δεκαετίες, ΚΑΙ όταν ήρθε η ώρα να χρειάζεται σύνταξη και φάρμακα του λένε "Τζιζ... δεν υπάρχει μια!".
(Γιατί τα έχουν φάει).
Συμπέρασμα, καλύτερα να μην εμπιστεύεται ΚΑΝΕΝΑΝ ο εργαζόμενος (ούτε το κράτος) και να κάνει το κουμάντο του μόνος του.
Όπως πήγαν χαμένα ΟΛΑ τα λεφτά (τα περισσότερα) που μαζεύτηκαν τις δεκαετίες του 50, 60, 70, 80, 90, 00, έτσι θα πάνε χαμένα και αυτά που (υποτίθεται) ότι μαζεύονται τώρα από τις εισφορές. Γιατί απλώς ΔΕΝ μαζεύονται.
Και οι παπαριές περί εισφοροδιαφυγής, ανασφάλιστων εργαζόμενων, κλπ είναι στα ίδια πλαίσια αλήθειας που είναι και η φιλολογία περί φοροδιαφυγής.
Στην απεγνωσμένη προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού να συγκεντρώνει λεφτά (για να συντηρείται το ίδιο και να μην ψοφήσει) έχει επιστρατευτεί ΚΑΘΕ απίστευτη δικαιολογία και επιχείρημα.
Σε λίγο θα βαφτίσουν αυτούς που δεν κόβουν απόδειξη "τρομοκράτες".
tramountana
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2010
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2.725
- Πόντοι
- 1.306
Σε λίγο θα βαφτίσουν αυτούς που δεν κόβουν απόδειξη "τρομοκράτες".
τρομοκράτες μπορεί να μην είναι αλλά κλέφτες είναι...
mariath
Μέλος
- Εγγρ.
- 29 Απρ 2009
- Κριτικές
- 6
- Like
- 146
- Πόντοι
- 16
τρομοκράτες μπορεί να μην είναι αλλά κλέφτες είναι...
Ναι?
Και ποιον κλέβουν?
Kurtinaitis
Μέλος
- Εγγρ.
- 12 Μαΐ 2010
- Like
- 0
- Πόντοι
- 16
Ναι?
Και ποιον κλέβουν?
το ελληνικό κράτος.
αυτό το τόσο σωστό και καθαρό κράτος της ευρώπης.
tramountana
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2010
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2.725
- Πόντοι
- 1.306
Ναι?
Και ποιον κλέβουν?
εσένα και μένα ρε παπάρα που τους δίνουμε κάποιο ποσό για να το αποδώσουν στο κράτος και αυτοί το βάζουν στην τσέπη ...
tramountana
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2010
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2.725
- Πόντοι
- 1.306
το ελληνικό κράτος.
αυτό το τόσο σωστό και καθαρό κράτος της ευρώπης.
εσένα και μένα ρε παπάρα που τους δίνουμε κάποιο ποσό για να το αποδώσουν στο κράτος και αυτοί το βάζουν στην τσέπη ...
Και από δυο μεριές μάλιστα. Αφενός με τη μη απόδοση ΦΠΑ και αφετέρου με την μειωμένη εικόνα κερδών της επιχείρησης, τα οποία επίσης θα φορολογούνταν.
tramountana
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2010
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2.725
- Πόντοι
- 1.306
Και από δυο μεριές μάλιστα. Αφενός με τη μη απόδοση ΦΠΑ και αφετέρου με την μειωμένη εικόνα κερδών της επιχείρησης, τα οποία επίσης θα φορολογούνταν.
σε τελική αναλυση στα πελέ μου τι κανει με τα κέρδη της επιχείρησης του.. εγώ ξέρω ότι όταν του δίνω ένα κατοστάρικο του δίνω εντολή τα 20 ευρώ από αυτά να τα δώσει ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ μου στο κράτος επειδή έτσι γουστάρω να τα δώσω... και αυτός τα βάζει στην τσέπη του για να τα φάει το βράδυ στις πουτάνες...
και το χειρότερο είναι ότι λέει το κράτος σε μένα μετά .. "ρε σύ δεν μου έδωσες το εικοσάρικο.. για φέρτο εδώ" και αναγκα΄ζομαι να το ξαναπληρώσω...
πούτσα και ξύλο, πείνα και φυλακή στα λαμόγια... δήμευση το σπίτι και η οικογένεια τους στους δρόμους...
Kurtinaitis
Μέλος
- Εγγρ.
- 12 Μαΐ 2010
- Like
- 0
- Πόντοι
- 16
και πού ειναι το κράτος να τους ελέγξει ΟΕΟ?Και από δυο μεριές μάλιστα. Αφενός με τη μη απόδοση ΦΠΑ και αφετέρου με την μειωμένη εικόνα κερδών της επιχείρησης, τα οποία επίσης θα φορολογούνταν.
εδώ......
Τι θα γίνει με τις αποδείξεις του 2014!
Από το «αγαπάς την Ελλάδα απόδειξη» φτάσαμε στο «δεν ζητάς απόδειξη; Πρόστιμο». Και τώρα θα μάθουμε και τη λαχειοφόρο αγορά των αποδείξεων. Το …μπάχαλο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατάργηση μιας διάταξης αλλά και την υπόσχεση ότι αυτή θα επανέλθει από Σεπτέμβριο, χρίζει εξηγήσεων καθώς μπορεί η υπόθεση να μοιάζει με ανέκδοτο, ωστόσο ο κίνδυνος προστίμου είναι ορατός.
ρε δε γαμιόμαστε λέω γω....
tramountana
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2010
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2.725
- Πόντοι
- 1.306
και πού ειναι το κράτος να τους ελέγξει ΟΕΟ?
εδώ......
Τι θα γίνει με τις αποδείξεις του 2014!
Από το «αγαπάς την Ελλάδα απόδειξη» φτάσαμε στο «δεν ζητάς απόδειξη; Πρόστιμο». Και τώρα θα μάθουμε και τη λαχειοφόρο αγορά των αποδείξεων. Το …μπάχαλο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατάργηση μιας διάταξης αλλά και την υπόσχεση ότι αυτή θα επανέλθει από Σεπτέμβριο, χρίζει εξηγήσεων καθώς μπορεί η υπόθεση να μοιάζει με ανέκδοτο, ωστόσο ο κίνδυνος προστίμου είναι ορατός.
ρε δε γαμιόμαστε λέω γω....
δεν μου λες ρε παπαράκο ... εσύ αν δείς να ανοίγουν κλεφτρόνια το σπίτι του γείτονα δεν θα φωνάξεις ?? δεν θα πάρεις τηλεφωνο την αστυνομία ???
mariath
Μέλος
- Εγγρ.
- 29 Απρ 2009
- Κριτικές
- 6
- Like
- 146
- Πόντοι
- 16
του δίνω ένα κατοστάρικο του δίνω εντολή τα 20 ευρώ από αυτά να τα δώσει ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ μου στο κράτος επειδή έτσι γουστάρω να τα δώσω
Γι αυτό σου λέω, ματαιοπονία η κουβέντα μαζί σου.
Αφού ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ, παπάρα, μην του τα δίνεις, και πήγαινε την άλλη μέρα στη ΔΟΥ σου και δώσε το κοσάρικο εκεί.
Γιατί δεν το κάνεις έτσι?
Γιατί δεν το νομοθετούν έτσι?
Εσύ, θα πήγαινες, αφού... γουστάρεις!
tramountana
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 2 Φεβ 2010
- Κριτικές
- 2
- Like
- 2.725
- Πόντοι
- 1.306
Γι αυτό σου λέω, ματαιοπονία η κουβέντα μαζί σου.
Αφού ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ, παπάρα, μην του τα δίνεις, και πήγαινε την άλλη μέρα στη ΔΟΥ σου και δώσε το κοσάρικο εκεί.
Γιατί δεν το κάνεις έτσι?
Γιατί δεν το νομοθετούν έτσι?
Εσύ, θα πήγαινες, αφού... γουστάρεις!
ξέρεις κάτι.. είσαι απλά μαλάκας...
και επειδή λες να πάω εγώ ας μου κάνει έκπτωση στο κατοστάρικο το εικοσάρικο και στο ογδοντάρι που περισσεύει ένα δεκάρικο και πάω εγώ στην εφορία για την πάρτη του...
αλλιώς δεν μου κοστίζει σε χρόνο και σε χρήμα να του την φορέσω και να το γαμίσουν το κλεφτρόνι...
mariath
Μέλος
- Εγγρ.
- 29 Απρ 2009
- Κριτικές
- 6
- Like
- 146
- Πόντοι
- 16
ξέρεις κάτι.. είσαι απλά μαλάκας...
Ναι, το ξέρω.
Και ξέρω επίσης ότι τα επιχειρήματα σου με αποστόμωσαν.
Τι να πω εγώ τώρα πια....
mariath
Μέλος
- Εγγρ.
- 29 Απρ 2009
- Κριτικές
- 6
- Like
- 146
- Πόντοι
- 16
[size=18pt]Πέτυχα κι εγώ πρωτογενές πλεόνασμα.[/size]
Πάντα μου άρεσαν οι μεγάλες εθνικές ιδέες. Η ανακατάληψη της Αγιάς Σοφιάς και η κόκκινη Μηλιά παλιότερα, το «κούρεμα» του χρέους πρόσφατα, μέχρι να απαγορεύσει το Βερολίνο στην κυβέρνηση να το εμφανίζει ως εθνικό στόχο. Τώρα έχουμε καινούργιο, το πρωτογενές πλεόνασμα. Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη φράση «πρωτογενές πλεόνασμα» 22 φορές. Μόνο τη λέξη «θα» επανέλαβε περισσότερο, 120 φορές ακριβώς.
Αποφάσισα έτσι να πετύχω πρωτογενές πλεόνασμα (ΠιΠι, για συντομία, από δω και κάτω) και σε οικογενειακό επίπεδο. Εμπνέομαι από το μότο των πρώην Αριστερών και νυν κρυφοσαμαρικών, που είναι τώρα με την Τρόικα: πριν αναρωτηθείς τι κάνει η κυβέρνηση για σένα, σκέψου εσύ τι κάνεις για την κυβέρνηση.
ΠιΠι σημαίνει να έχεις περισσότερα έσοδα απ' ό,τι έξοδα, βγάζοντας έξω την αποπληρωμή των δανείων και τους τόκους. Δεν υπολόγισα, λοιπόν, καθόλου το στεγαστικό δάνειο, παρότι η Τρόικα θέλει να ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς και να μου πάρει το σπίτι. Δεν το παίρνω προσωπικά: απλώς θέλουν να πέσουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να περάσει και ο Γερμανός συνταξιούχος ευχάριστα γεράματα.
Το οικογενειακό εισόδημα είναι 1.000 ευρώ τον μήνα. Τα έξοδα είναι: 500 ευρώ που πάνε στο φαγητό, 200 στους λογαριασμούς, 400 στα φροντιστήρια-σχολεία των παιδιών κ.λπ., 250 σε προσωπικά έξοδα, 300 σε φίλους από δανεικά που πρέπει να ξεπληρώνω κάθε μήνα, γιατί και σε αυτούς παρουσιάστηκαν ανάλογα προβλήματα, και 50 ευρώ στις εξετάσεις και στα φάρμακα της γιαγιάς. Το σύνολο εξόδων είναι 1.700 ευρώ, άρα το πρωτογενές έλλειμμα 700 ευρώ. Έπρεπε να κόψω 750 ευρώ, ώστε να εμφανίσω ΠιΠι 50 ευρώ.
Αποφάσισα να ακολουθήσω τη μέθοδο με την οποία κάνει φέτος ΠιΠι ο κ. Στουρνάρας, του οποίου εκτιμώ αφάνταστα τις ικανότητες. Είχε, παραδείγματος χάριν, προβλέψει το 2010, τότε που άρχισαν τα μνημόνια, ότι το 2013 θα είχαμε μπει σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης. Όπως εξήγησε και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ήταν 3,8% και όχι 4,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τρόικας, που σημαίνει ότι ο Στουρνάρας σταδιακά δικαιώνεται.
Οι πρώτες περικοπές ήταν παιχνιδάκι. Έκοψα αμέσως τα 300 ευρώ που χρωστάω στους φίλους. Πήγαν να διαμαρτυρηθούν, αλλά τους αποστόμωσα λέγοντας ότι το ίδιο ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση, που παρακρατεί τις επιστροφές φόρων και τις εγγράφει στο ΠιΠι της. Ύστερα, σταμάτησα να πληρώνω τους λογαριασμούς, όπως κάνει το υπουργείο Οικονομικών, που έχει μηδενίσει τις δημόσιες επενδύσεις, γράφοντας την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας στο δικό του ΠιΠι.
Τα πράγματα ζορίσανε κάπως όταν περιόρισα τις δαπάνες για το φαγητό και τα υπόλοιπα μέλη διαμαρτυρήθηκαν, ρωτώντας τι θα τρώνε. Τους εξήγησα την αναγκαιότητα συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια και ότι από δω και στο εξής θα τρώμε μια φορά τη μέρα, ενώ το βράδυ θα κοιτάμε ειδήσεις και θα τρώμε ΠιΠι. Περιόρισα δραστικά τα έξοδα για σχολεία-φροντιστήρια και όταν τα παιδιά πήγαν να διαμαρτυρηθούν, τους έριξα μια επιστράτευση που τη θυμούνται ακόμη. Με βαριά καρδιά έκοψα και τα 50 ευρώ για τις εξετάσεις και τα φάρμακα της γιαγιάς. Έτσι, το ΠιΠι μου έγινε όχι 50 ευρώ, όπως είχα υπολογίσει, αλλά 75 και πάνω. Περιττό να μιλήσω για τον ενθουσιασμό που αρχικά επικράτησε στην οικογένεια. Παρά τις κακουχίες, έβλεπαν το δικό μου ΠιΠι, και κατ' επέκταση του Στουρνάρα, σαν να ήταν δικό τους.
Είναι αλήθεια ότι μετά από δυο-τρεις μήνες παρουσιάστηκαν κάποια προβληματάκια. Με τους φίλους που θέλουν τα δανεικά πίσω γίναμε μαλλιά-κουβάρια, επειδή δεν πληρώναμε τους λογαριασμούς μάς έκοψαν το νερό, το φως και τη θέρμανση, τα παιδιά έμειναν μετεξεταστέα στο σχολείο και η γιαγιά τα κακάρωσε, ένα θλιβερό γεγονός που όμως ελάφρυνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό και στον τομέα των εξόδων για φαγητό.
Στο τέλος ήρθαν και από την τράπεζα στην οποία χρωστάγαμε το στεγαστικό δάνειο, την αποπληρωμή του οποίου δεν είχα συμπεριλάβει, όπως θα θυμάστε, στους υπολογισμούς για το ΠιΠι, και μου είπαν ότι, εν τω μεταξύ, το χρέος είχε αυξηθεί. Δεν έφερα αντίρρηση - άλλωστε και ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε το Σάββατο ότι και το χρέος της χώρας έχει αυξηθεί, αλλά όχι και τόσο πολύ ώστε να το κάνουμε θέμα. Επειδή η κυβέρνηση, μετά από πιέσεις της Τρόικας, ξεπάγωσε τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ήρθαν να μας πάρουν και το σπίτι. Πεινασμένη, διχασμένη και εξουθενωμένη, η οικογένεια δεν μπορούσε να αντισταθεί ούτε για τα μάτια των παπαράτσι. Έτσι κάπως μείναμε με το ΠιΠι στο χέρι.
Κούλογλου.
Πάντα μου άρεσαν οι μεγάλες εθνικές ιδέες. Η ανακατάληψη της Αγιάς Σοφιάς και η κόκκινη Μηλιά παλιότερα, το «κούρεμα» του χρέους πρόσφατα, μέχρι να απαγορεύσει το Βερολίνο στην κυβέρνηση να το εμφανίζει ως εθνικό στόχο. Τώρα έχουμε καινούργιο, το πρωτογενές πλεόνασμα. Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη φράση «πρωτογενές πλεόνασμα» 22 φορές. Μόνο τη λέξη «θα» επανέλαβε περισσότερο, 120 φορές ακριβώς.
Αποφάσισα έτσι να πετύχω πρωτογενές πλεόνασμα (ΠιΠι, για συντομία, από δω και κάτω) και σε οικογενειακό επίπεδο. Εμπνέομαι από το μότο των πρώην Αριστερών και νυν κρυφοσαμαρικών, που είναι τώρα με την Τρόικα: πριν αναρωτηθείς τι κάνει η κυβέρνηση για σένα, σκέψου εσύ τι κάνεις για την κυβέρνηση.
ΠιΠι σημαίνει να έχεις περισσότερα έσοδα απ' ό,τι έξοδα, βγάζοντας έξω την αποπληρωμή των δανείων και τους τόκους. Δεν υπολόγισα, λοιπόν, καθόλου το στεγαστικό δάνειο, παρότι η Τρόικα θέλει να ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς και να μου πάρει το σπίτι. Δεν το παίρνω προσωπικά: απλώς θέλουν να πέσουν οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να περάσει και ο Γερμανός συνταξιούχος ευχάριστα γεράματα.
Το οικογενειακό εισόδημα είναι 1.000 ευρώ τον μήνα. Τα έξοδα είναι: 500 ευρώ που πάνε στο φαγητό, 200 στους λογαριασμούς, 400 στα φροντιστήρια-σχολεία των παιδιών κ.λπ., 250 σε προσωπικά έξοδα, 300 σε φίλους από δανεικά που πρέπει να ξεπληρώνω κάθε μήνα, γιατί και σε αυτούς παρουσιάστηκαν ανάλογα προβλήματα, και 50 ευρώ στις εξετάσεις και στα φάρμακα της γιαγιάς. Το σύνολο εξόδων είναι 1.700 ευρώ, άρα το πρωτογενές έλλειμμα 700 ευρώ. Έπρεπε να κόψω 750 ευρώ, ώστε να εμφανίσω ΠιΠι 50 ευρώ.
Αποφάσισα να ακολουθήσω τη μέθοδο με την οποία κάνει φέτος ΠιΠι ο κ. Στουρνάρας, του οποίου εκτιμώ αφάνταστα τις ικανότητες. Είχε, παραδείγματος χάριν, προβλέψει το 2010, τότε που άρχισαν τα μνημόνια, ότι το 2013 θα είχαμε μπει σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης. Όπως εξήγησε και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ήταν 3,8% και όχι 4,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τρόικας, που σημαίνει ότι ο Στουρνάρας σταδιακά δικαιώνεται.
Οι πρώτες περικοπές ήταν παιχνιδάκι. Έκοψα αμέσως τα 300 ευρώ που χρωστάω στους φίλους. Πήγαν να διαμαρτυρηθούν, αλλά τους αποστόμωσα λέγοντας ότι το ίδιο ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση, που παρακρατεί τις επιστροφές φόρων και τις εγγράφει στο ΠιΠι της. Ύστερα, σταμάτησα να πληρώνω τους λογαριασμούς, όπως κάνει το υπουργείο Οικονομικών, που έχει μηδενίσει τις δημόσιες επενδύσεις, γράφοντας την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας στο δικό του ΠιΠι.
Τα πράγματα ζορίσανε κάπως όταν περιόρισα τις δαπάνες για το φαγητό και τα υπόλοιπα μέλη διαμαρτυρήθηκαν, ρωτώντας τι θα τρώνε. Τους εξήγησα την αναγκαιότητα συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια και ότι από δω και στο εξής θα τρώμε μια φορά τη μέρα, ενώ το βράδυ θα κοιτάμε ειδήσεις και θα τρώμε ΠιΠι. Περιόρισα δραστικά τα έξοδα για σχολεία-φροντιστήρια και όταν τα παιδιά πήγαν να διαμαρτυρηθούν, τους έριξα μια επιστράτευση που τη θυμούνται ακόμη. Με βαριά καρδιά έκοψα και τα 50 ευρώ για τις εξετάσεις και τα φάρμακα της γιαγιάς. Έτσι, το ΠιΠι μου έγινε όχι 50 ευρώ, όπως είχα υπολογίσει, αλλά 75 και πάνω. Περιττό να μιλήσω για τον ενθουσιασμό που αρχικά επικράτησε στην οικογένεια. Παρά τις κακουχίες, έβλεπαν το δικό μου ΠιΠι, και κατ' επέκταση του Στουρνάρα, σαν να ήταν δικό τους.
Είναι αλήθεια ότι μετά από δυο-τρεις μήνες παρουσιάστηκαν κάποια προβληματάκια. Με τους φίλους που θέλουν τα δανεικά πίσω γίναμε μαλλιά-κουβάρια, επειδή δεν πληρώναμε τους λογαριασμούς μάς έκοψαν το νερό, το φως και τη θέρμανση, τα παιδιά έμειναν μετεξεταστέα στο σχολείο και η γιαγιά τα κακάρωσε, ένα θλιβερό γεγονός που όμως ελάφρυνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό και στον τομέα των εξόδων για φαγητό.
Στο τέλος ήρθαν και από την τράπεζα στην οποία χρωστάγαμε το στεγαστικό δάνειο, την αποπληρωμή του οποίου δεν είχα συμπεριλάβει, όπως θα θυμάστε, στους υπολογισμούς για το ΠιΠι, και μου είπαν ότι, εν τω μεταξύ, το χρέος είχε αυξηθεί. Δεν έφερα αντίρρηση - άλλωστε και ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε το Σάββατο ότι και το χρέος της χώρας έχει αυξηθεί, αλλά όχι και τόσο πολύ ώστε να το κάνουμε θέμα. Επειδή η κυβέρνηση, μετά από πιέσεις της Τρόικας, ξεπάγωσε τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ήρθαν να μας πάρουν και το σπίτι. Πεινασμένη, διχασμένη και εξουθενωμένη, η οικογένεια δεν μπορούσε να αντισταθεί ούτε για τα μάτια των παπαράτσι. Έτσι κάπως μείναμε με το ΠιΠι στο χέρι.
Κούλογλου.
Άλλα thread (τυχαίες επιλογές)
- Απαντήσεις
- 19
- Εμφανίσεις
- 7K
- Απαντήσεις
- 27
- Εμφανίσεις
- 2K
- Απαντήσεις
- 20