Έχουν πληρώσει τις συντάξεις τους κάτι οικοδόμοι και ξενοδοχουπάλληλοι με 4500 ένσημα; Οι αγρότες; Οι στρατιωτικοί με 25 χρόνια δουλειάς; Οι άγαμες θυγατέρες; Οι "μαιμού" ανάπηροι; Οι τιμητικές(sic) συντάξεις του ΥΠΠΟ;
Το αναδιανεμητικό σύστημα είναι όντως ευάλωτο σε πιέσεις συντεχνιακών συμφερόντων και κρατική κλεψιά και αυθαιρεσία.
Αλλα σκέψου και το άλλο. Ακόμα και να ταν όπως τα λες, και πάλι καθαρά για λόγους πληθωρισμού θα πρεπε τα λεφτά κάπως να αξιοποιούνται. Τι θα 'πρεπε να κάνουν οι εκάστοτε διαχειριστές με τα αποθεματικά; Να τα κάνουν ομόλογα που μπορεί να βγουν και τοξικά; Να τα βάλουν σε προθεσμιακή; Να αγοράσουν ομόλογο Γερμανίας; Τι και ποιος θα παίρνει την ευθύνη;
Δεν θα με πείραζε (το έχω ξαναγράψει) ο Πύρρος Δήμας, η Βερούλη, και όλοι αυτοί που κάτι έκαναν για τη χώρα να παίρνουν ΣΥΝΤΑΞΗ από τη χώρα (δηλαδή απ' τους φόρους μου).
Το ξεφτιλκίκι του να διορίζουν τον Πύρρο αξιωματικό του στρατού ή τη Βερούλη μπάτσο δεν το ανέχομαι, αλλά βλέπεις πρέπει να αναδειχθεί με κάθε τρόπο ο "διορισμός στο δημόσιο" σαν η υπέρτατη τιμή.
Άς το όμως αυτό, είναι μια άλλη κουβέντα.
Καμία σχέση δεν έχει ο πληθωρισμός με την αξιοποίηση των αποθεματικών. Γιατί τα μπερδεύεις? Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν το ΚΟΜΠΟΔΕΜΑ του ασφαλισμένου (γιατί ακριβώς αυτό ήταν: η αποταμίευσή του για τα γεράματα), και σαν τέτοιο να διαχειρίζεται.
Την ευθύνη θα την έπαιρναν (έπρεπε να την έπαιρναν) τα Δ.Σ. των ταμείων. Και ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ για διάφορες περιόδους επιτυχώς μέσα στα τελευταία 50 χρόνια. Π.χ. ήξερες ότι το ΝΑΤ την "καλή" του περίοδο αγόραζε χρυσές λίρες?
Όμως, οι κυβερνήσεις (πάντα με το ίδιο πνεύμα όπως και σήμερα) μόλις κατάλαβαν ότι υπάρχει χρήμα μαζεμένο φρόντισαν να του βάλουν χέρι.
"Υπέρ της ανάπτυξης" ήταν η επίσημη δικαιολογία, αλλά στην ουσία ήταν για να αυξήσουν τα κονδύλια που διαχειριζόντουσαν, να δώσουν παροχές προς την πελατεία τους, να φάνε και οι ίδιοι. Πάντα, είναι καλύτερο να διαχειρίζεσαι μεγάλους τζίρους αντί για μικρούς.
Παράδειγμα 1:
Επί δεκαετίες τα αποθεματικά των ταμείων ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ (βάσει νόμου) κατατεθειμένα ΑΤΟΚΑ στην ΤτΕ. Ο πληθωρισμός έτρεχε με 20 και 30% το χρόνο, και τα λεφτά του ΙΚΑ π.χ. έμεναν ένα σταθερό νούμερο χωρίς να αποδίδει τίποτα.
Παράδειγμα 2:
Τα λεφτά του ταμείου του προσωπικού ΔΕΗ τα πήρε η ΔΕΗ για να κάνει επενδύσεις. "Δώστε μας τα λεφτά να μεγαλώσουμε την επιχείρηση, και αναλαμβάνουμε εμείς να σας πληρώνουμε τις συντάξεις" ήταν το ντηλ.
Με ρωτάς το τι θα έκαναν οι διαχειριστές με τα κεφάλαια. Μα, αυτή ήταν η δουλειά τους. Να φροντίσουν να τα διατηρήσουν αρτιμελή, και να τα αυξήσουν κι όλας. Ε, δεν το έκαναν.
Με ανταλλάγματα (ή με εκβιασμούς) οι διοικήσεις ΔΕΝ έκαναν καλά τη δουλειά τους, και το αποτέλεσμα στην οικονομική θέση των ταμείων το βλέπουμε τώρα.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι απ' αυτούς δεν ζουν πια, οπότε δεν τίθεται θέμα ποινής.
Αλλά να μην τρώμε και τα παραμύθια των σημερινών, που τα ρίχνουν στο... δημογραφικό, ή εφευρίσκουν νέους όρους για να καλύψουν τα χάλια τους!