Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

Hirayama

Μέλος
Εγγρ.
30 Απρ 2011
Μηνύματα
3.258
Like
3
Πόντοι
16
Απο Βατσελορ σε Φυσικες επιστημες, μεταπτυχιακο σε Ηλεκτρολογος Μηχανικος (!) και μετα στα καπακια Διδακτορικο στα Οικονομικα! Οκ, ο ανθρωπος ειναι ιδιοφυια..


Όπως λέει κι ο μέγιστος Καζάκης, τα οικονομικα αντιμετωπίζονται πολλές φορές σαν καθαρα μαθηματική επιστήμη, με αποτελεσμα οι φοιτητες να διδασκονται μονο μαθηματικά, φόρμουλες, τύπους και στεγνές θεωρείες, αλλά ουσιαστικά να παραμένουν αμόρφωτοι όσον αφορα την οικονομικη ιστορία των κρατων, το διεθνές δίκαιο, τη φιλοσοφία κοκ.
Τα οικονομικά δλδ δεν ειναι μια στεγνη, μαθηματικη επιστημη, αλλα χρειάζονται και πολλες γνωσεις από την ιστορια, τις ανθρωπιστικές επιστήμες κτλ
 

georgebest

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Οκτ 2007
Μηνύματα
9.382
Κριτικές
7
Like
378
Πόντοι
366
Τα νούμερα για ναυτιλία και τουρισμο τα ακουσα στο ραδιο. Από τα παρακάτω λινκ βγαίνουν τα ίδια πανω κατω νούμερα :


«Η διασύνδεση της ναυτιλίας με την ελληνική οικονομία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη με την εγκατάσταση πολλών ναυτιλιακών επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Ενδεικτικό μάλιστα της συμβολής της ελληνικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία είναι ότι στην περίοδο 2003-2008 σημειώθηκε κατακόρυφη άνοδος των εισπράξεων από την ποντοπόρο ναυτιλία στο εξωτερικό ισοζύγιο υπηρεσιών (μέση ετήσια αύξηση 14,9%), με αποτέλεσμα να φθάσουν το 2008 τα 19,2 δις ευρώ (7,9% του ΑΕΠ).

 



Από τα εσπεριδοειδη έχεις το χρόνο 1,6 δις ευρω
  και με τιμή πετρελαιου 111 δολ/βαρελι μπρεντ,
 για 100.000.000 βαρελια/χρονο που θελει η Ελλάδα, χρειαζονται  11,1 δις δολλαρια  το χρονο για πετρελαιο.

Το να σου δίνουν μονο τα εσπεριδοειδή σήμερα περίπου το 19,3% του πετρελαίου σου δεν είναι λίγο ! Χωρίς διακρατικες συμφωνίες, χωρις προγραμματισμό, χωρις τιποτα. Σκέψου ποσα στρεμματα άχρηστο-επιδοτουμενο βαμβακι καλλιεργούμε, σκεψου ποσα καπνα εχουμε σταματησει.
φίλε μου, λάθος τα καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις (άστο δεν το έχεις, θα μου έλεγες εσύ). δεν είναι όλα τα φρούτα εσπεριδοειδή. εσπεριδοειδή είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα ακτινίδια, τα γκρέιπ φρουτ, τα μανταρίνια...
το λινκ που έβαλες λέει ότι εξήχθησαν 2,1 εκ. τόνοι φρούτων, λαχανικών, κ.λπ. Προς το τέλος, αν δεις, λέει για τα εσπεριδοειδή: πορτοκάλια 400.000 τόνοι κ.λπ.

Παρε κι ενα ελληνικο λινκ για γρηγορη μελετη :


με μια πρόχειρη ματιά που του έριξα (του έχω ρίξει και στο παρελθόν καναδυό πρόχειρες ματιές) είδα ότι λέει και σωστά πράγματα, αλλά και κάποια που δεν μου άρεσαν. π.χ. διαμαρτύρεται για τη χαμηλή φορολογία των ΑΕ.  νομίζω ότι η υψηλή φορολογία είναι αντικίνητρο για να μείνει μια επιχείρηση εντός της χώρας (ειδικά οι ΑΕ μπορούν πιο εύκολα να μεταφερθούν εκτός). επίσης, συγκρίνοντας Ισημερινό με Ελλάδα λέει ότι ο ισημερινός μπορεί να έχει πετρέλαια, αλλά αυτό δεν είναι και κάτι τόσο σπουδαίο, αφού έχει έσοδα μόνο 25% των συνολικών δημόσιων εσόδων. όμως για να κάνει εξαγωγές, σημαίνει ότι καλύπτει πρώτα τις εγχώριες ανάγκες. άστοχη σύγκριση με την ελλάδα λοιπόν (όπως ακριβώς και η σύγκριση με την αργεντινή). τέλος, εκεί που παραλίγο να βάλω τα γέλια, ήταν όταν διάβασα αυτό:
"Επομένως είμαστε ήδη μάρτυρες δυσμενών γεωπολιτικών μεταβολών, οι οποίες μάλιστα θα επιταχυνθούν. Παρ' όλα αυτά, πράγματι μπορεί να υπάρξουν απειλές και εκβιασμοί. Πιστεύουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να τις αποκρούσει, [size=17pt]ζητώντας την αλληλεγγύη των γειτονικών λαών[/size]."




Κάνεις πολλα θεμελιώδη σφαλματα- μεταξυ αλλων :

η μεταβαση σε αλλο νομισμα που ειναι μαλακοτερο, δεν εξαγγελεται, ουτε προγραμματιζεται για 2-3 χρονια μετα γιατι οδηγει σε διαλυση της οικονομιας ! Η γνωση της μεταβασης σε πχ 2 χρονια θα οδηγησει ολους να τραβηξουν και κρυψουν τα ευρα τους απο την κυκλοφορια, θα αναστειλουν τις αγορες/κατασκευες τους (για να εκμεταλλευτουν τη μελλοντικη υποτιμηση) και θα τιναξουν το συστημα στον αερα. Η οικονομια θα πεθανει απο ελλειψη ρευστοτητας, καθως ο,τι της ριχνεις θα κρυβεται ταχιστα και μαλιστα σε ξενες τραπεζες (καθώς δε θα μπορεις να αποτρεψεις την εξοδο κεφαλαιων λογω ΕΕ )  !

πες μου και τα άλλα θεμελιώδη σφάλματα που κάνω, αλλά να σου πω κι εγώ ότι π.χ. στην αργεντινή που έγινε η απότομη υποτίμηση, κοίτα ποιες ήταν οι αντιδράσεις:
"Ο νέος πρόεδρος ανακοινώθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2002, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του την επόμενη ημέρα. Με υπόδειξη των ειδικών του οικονομικού επιτελείου του, αποφάσισε αμέσως (α)  την υποτίμηση του «Πέζος», ενώ (β)  απαγόρευσε το άνοιγμα των τραπεζών σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων για να αποφύγει τις αγορές δολαρίων εκ μέρους των πολιτών, κάτω από συνθήκες πανικού.

Η υποτίμηση ορίσθηκε στο 28% - δηλαδή, «αφαιρέθηκε» το 28% της αξίας των χρημάτων των πολιτών, των επιχειρήσεων και γενικά ολόκληρης της χώρας. Η ισοτιμία του νομίσματος όμως, μέσα σε ελάχιστες μόνο ημέρες, κάτω από την «πίεση» πανικοβλημένων αγορών δολαρίων, ξεπέρασε το 1:2 (1 $ ανά δύο Πέζος και όχι 1$ ανά 1,28 Πέζος, όπως είχε ορισθεί). Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να αποσύρει την επίσημη ισοτιμία (1:1,28) – [size=16pt]αυξήθηκαν επομένως οι αγορές δολαρίων σε συνθήκες πανικού, οπότε υποτιμήθηκε ακόμη περισσότερο το νόμισμα της Αργεντινής[/size] (η ισοτιμία, από 1:1 στις 04.12.01, πλησίασε το 1:4 τον Απρίλιο του 2002, ενώ σταθεροποιήθηκε στη συνέχεια στο 1:3, κατέβηκε στο 1:2,80 μέσω αγορών της κεντρικής τράπεζας, καταλήγοντας στο τέλος σταθερά στο 1:4 – αφαιρέθηκε δηλαδή τελικά το 75% της αξίας των χρημάτων).      

Λόγω των καταστροφικών συνεπειών από την τεράστια υποχώρηση της τιμής του «Πέζος» για τις τράπεζες, η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων, τα οποία ονομάστηκαν «Corralon»"


κι αν δεν γίνουν έτσι τα πράγματα, εγώ ο αφελής ρωτάω: πώς θα αιφνιδιάσει η κυβέρνηση τον κόσμο με τη δραχμή; θα πάει σε τίποτα σκοτεινά σκοτεινά υπόγεια και θα τυπώνει ώστε να μην το πάρει χαμπάρι κανείς; (πρόπερσι είχε βγει φήμη ότι ήδη γίνεται αυτό!)

Τέλος, αντι να με ρωτας πόσο θα μας κοστισει η δραχμή και ποσο θα χρειαστει η ανακαμψη, κατσε και λογαριασε τώρα τι σου κοστιζει το ευρω και το δημοσιο χρεος :

ύφεση > 7%
1.000.000  ανεργοι ήδη
συμπιεση μισθων ηδη κατα 1/3
διαλυση του κοινωνικου κρατους : σχολεια, πανεπιστημια, νοσοκομεια κα
εξυπηρετηση χρεους 16 δις ευρώ (τη χρονια που γυριστηκε το Debtocracy κι υποτιθεται δεν ειχαμε βουλιαξει στην υφεση ακομη).



Τώρα, με τοση υφεση και διαλυση της παραγωγης κι ανεργια, απο που θα μαζεψει το κρατος εσοδα για τα 16 δις του χρεους ; Τα οποια με τις νεες ...βοηθειες δε θα ειναι πια 16 δις ετησίως αλλα περισσοτερα !

Θα πουλησεις ολη την κρατικη περιουσια και γη, αλλα και παλι , το μη βιωσιμο χρεος των 390 + δις, θα πολλαπλασιαζεται πολυ ταχυτερα απο τις δικες σου δυνατοτητες αποπληρωμης. Κι οταν σε 2-3 χρονια θα εισαι χωρις καθολου κρατος, περιουσια και κυριαρχια, οπως πχ η Γουατεμαλα, θα σου πουν τοτε - τωρα φιλε κανε οτι θες ! Απο μας κομμενα ολα, γιατι εισαι τεμπελης, αντιπαραγωγικος μπλα μπλα μπλα.

Κι αντε τοτε να χρεωκοπησεις χωρις καμια κρατικη περιουσια ή ιδιωτικη επιχειρηματικη βαση για να σε στηρίξει ! Ηδη σκεφτονται να μας περασουν σε κατοχικου τυπου δραχμη και να βγουμε εκτος του σκληρου πυρηνα της ΕΕ. Για πια λοιπον μελλοντικη αναπτυξη κι ΕΕ μιλαμε ; Προοριζομαστε για ...Γουατεμαλα της Γερμανιας....

το ευρώ μας κοστίζει αυτά που λες, όχι μόνο και μόνο γιατί είναι ευρώ, αλλά γιατί είναι λάθος η ασκούμενη πολιτική.
η δραχμή για αρχή θα μας κοστίσει
ύφεση > 30%
2.000.000  ανεργοι
συμπιεση μισθων κατα ... ανυπολόγιστο
διαλυση του κοινωνικου κρατους : σχολεια, πανεπιστημια, νοσοκομεια κα

το χρέος είναι το τεράστιο αγκάθι, συμφωνώ απόλυτα. η μονομερής διαγραφή του φοβάμαι ότι θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα
 

georgebest

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Οκτ 2007
Μηνύματα
9.382
Κριτικές
7
Like
378
Πόντοι
366
Καραγκιοζάκο Γκαιμπελίσκο.

1,6 δισ. είναι οι εξαγωγές όλων των νωπών φρούτων και οπωροκηπευτικών. Και όχι μόνον των εσπεριδοειδών.

Ή μήπως δεν ξέρεις να διαβάζεις;

ρεεεε ένα τέταρτο έγραφα, γιατί πετάγεσαι;
κάτσε να το τροποποιήσω κιόλας γιατί τα κανα σκατά στην παράθεση
 

Επισκέπτης

Hirayama

Μέλος
Εγγρ.
30 Απρ 2011
Μηνύματα
3.258
Like
3
Πόντοι
16
Καραγκιοζάκο Γκαιμπελίσκο.

1,6 δισ. είναι οι εξαγωγές όλων των νωπών φρούτων και οπωροκηπευτικών. Και όχι μόνον των εσπεριδοειδών.

Ή μήπως δεν ξέρεις να διαβάζεις;


Μάλλον έχεις δίκιο, με παρεσυρε η σύνταξη του κειμένου και θεωρησα οτι το 1,6 δις αναφερεται στα εσπεριδοειδη μόνο :

" Χρονιά με ρεκόρ εξαγωγών όλων των εποχών για τα ελληνικά εσπεριδοειδή και αρκετά ικανοποιητική για πολλές κατηγορίες νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών (αγγούρια, καρπούζια, κεράσια, ροδάκινα, κ.λπ.), εκτιμάται ότι θα είναι το 2011.
Η βαριά βιομηχανία των εξαγωγών μας και παρά το φρένο που προκάλεσε η κρίση με το βακτήριο Ε. coli, αναμένεται να κλείσει τον χρόνο με αύξηση όγκου 14%-15% σε σχέση με πέρυσι, στα 2,1 εκατ. τόνους από 1,85 εκατ. τόνους το 2010. Σε αξία η ποσότητα αυτή σημαίνει 1,6 δισ. ευρώ, από 1,48 δισ. ευρώ πέρυσι. Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, οι εξαγωγές μας σε ελαιόλαδο και άλλα λίπη δεν φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ."

Ωραια λοιπόν, η βαρεια σου βιομηχανια, φρουτα-λαχανικά σου δίνει το 19,3 % του πετρελαίου σου.
Το θεωρείς εσύ λίγο αυτό ;
Γιατι ο συντροφος georgebest πριν το θεωρούσε πορδες για βαψιμο αυγών.

Όσο για το Γκαιμπελς, ο χαρακτηρισμος σου ειναι άστοχος, γιατι εγω δεν κανω προπαγανδα με ψευδή στοιχεία. Παρεθεσα το λινκ και φανηκε ενα λαθος αναγνωσης που εκανα, χωρις ομως να απομακρυνόμαστε πολυ απο την ουσια του θέματος.

Το γιατι εισαι κολλημενος μαζι μου και μου επιτιθεσαι προσωπικα, μπορεις να το εξηγησεις ;
Όπως και τους υπαινιγμους για αλλο νικ ;

Ή θα συνεχισεις να συμπεριφερεσαι οπως ο γνωστος Σάβρας : ο μικρονοϊκος, χολωμένος και σκατόψυχος πασοκος του σιτε ;
 

georgebest

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Οκτ 2007
Μηνύματα
9.382
Κριτικές
7
Like
378
Πόντοι
366
Ωραια λοιπόν, η βαρεια σου βιομηχανια, φρουτα-λαχανικά σου δίνει το 19,3 % του πετρελαίου σου.
Το θεωρείς εσύ λίγο αυτό ;
Γιατι ο συντροφος georgebest πριν το θεωρούσε πορδες για βαψιμο αυγών.

μεγάλε μου, είναι όντως πορδές, αφού κάνεις συγκρίσεις με την αργεντινή που το έχει δικό της και τον ισημερινό που το εξάγει! αυτοί δηλαδή, μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν τον δευτερογενή τους τομέα. ο δικός μας θα καταρρεύσει.
 

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Μηνύματα
8.757
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
Λόγω των καταστροφικών συνεπειών από την τεράστια υποχώρηση της τιμής του «Πέζος» για τις τράπεζες, η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων, τα οποία ονομάστηκαν «Corralon»"

Το σωστό είναι Corralito: και όχι Corralon.

---

Πέραν τούτου, είναι νομίζω προφανές ότι το ερώτημα είναι ρητορικό. Η ελληνική πολιτική σκηνή έχει εκφραστεί σχεδόν ομόθυμα υπέρ του ευρώ, ακόμα και η αριστερά, όταν το ΚΚ διαμήνυσε ότι θα ήταν λάθος να βγούμε τώρα από την ΟΝΕ. Φυσικά ο κίνδυνος πάντα υπάρχει, αλλά είναι εξωτερικός και όχι εσωτερικός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχει μια τάση για υπερβολές εκατέρωθεν, και δηλαδή από τους φιλοευρωικούς και από τους άλλους, σε σημείο που να φτάνουμε σε παραμυθάκια για μικρά παιδάκια. Φυσικά και το σοκ θα είναι τεράστιο αν αναγκαστούμε σε ασύντακτη υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, αλλά από την άλλη, παρατηρώ ότι οι συγκρίσεις που γίνονται φέρνουν κάτι μεταξύ δεκαετίας του 1950 και 2004. Φυσικά και κάτι τέτοιο είναι λάθος, το βιοτικό επίπεδο μπορεί να πέσει σε επίπεδα αρχών δεκαετίας 1990, αλλά ήδη έχει αρχίσει να πέφτει και εντός του ευρώ από το πικ του 2004; 2006; - όποτε θέλουμε να το ορίσουμε.

Η άποψη μου είναι ότι το εθνικό νόμισμα έχει μεγάλες ανταμοιβές αλλά και μεγάλα ρίσκα. Και επειδή στην παρούσα, δεν υπάρχει προθυμία για ρίσκα αλλά και δεν υπάρχουν άτομα να τα διαχειριστούν, καλύτερα να κάτσουμε όπως είμαστε.
 

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Μηνύματα
8.757
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
Στο μεταξύ, μπήκε και ένας στην μπουζού:

Προσωρινά κρατούμενος ο Δημ. Καπράνος για την υπόθεση των ομολόγων
Στις φυλακές οδηγείται ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρης Καπράνος, ο οποίος κατηγορείται για βαρύτατα κακουργήματα στο μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων.


ΥΓ. Του αλαφουζέικου τύπου ο τύπος...
 

georgebest

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Οκτ 2007
Μηνύματα
9.382
Κριτικές
7
Like
378
Πόντοι
366
αλλά και δεν υπάρχουν άτομα να τα διαχειριστούν, καλύτερα να κάτσουμε όπως είμαστε.

μεγάλε μου, πράγματι σοβαρότατο πρόβλημα αυτό. οι θιασώτες της αλλαγής θεωρούν ότι όλα θα γίνονται υποδειγματικά. για να κάνεις εκ βάθρων τομές χρειάζεσαι άτομα που να έχουν 20 κιλά αρχίδια κι εμείς ως τώρα βλέπουμε μόνο μαλάκες με 5 εκατοστά ψωλή
 

Hirayama

Μέλος
Εγγρ.
30 Απρ 2011
Μηνύματα
3.258
Like
3
Πόντοι
16
φίλε μου, λάθος τα καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις (άστο δεν το έχεις, θα μου έλεγες εσύ). δεν είναι όλα τα φρούτα εσπεριδοειδή. εσπεριδοειδή είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα ακτινίδια, τα γκρέιπ φρουτ, τα μανταρίνια...
το λινκ που έβαλες λέει ότι εξήχθησαν 2,1 εκ. τόνοι φρούτων, λαχανικών, κ.λπ. Προς το τέλος, αν δεις, λέει για τα εσπεριδοειδή: πορτοκάλια 400.000 τόνοι κ.λπ.


μάλλον εχω κανει λαθος οπως εγραψα και στο σαβρα.
αλλα το γεγονος οτι φρουτα και λαχανικα σου δινουν σχεδον το 1/5 του πετρελαιου σου δεν ειναι αμελητεο.
Οπότε μαλλον ο υπερβολικος ησουν εσυ με τις πορδες και τα αυγα !


με μια πρόχειρη ματιά που του έριξα (του έχω ρίξει και στο παρελθόν καναδυό πρόχειρες ματιές) είδα ότι λέει και σωστά πράγματα, αλλά και κάποια που δεν μου άρεσαν. π.χ. διαμαρτύρεται για τη χαμηλή φορολογία των ΑΕ.  νομίζω ότι η υψηλή φορολογία είναι αντικίνητρο για να μείνει μια επιχείρηση εντός της χώρας (ειδικά οι ΑΕ μπορούν πιο εύκολα να μεταφερθούν εκτός). επίσης, συγκρίνοντας Ισημερινό με Ελλάδα λέει ότι ο ισημερινός μπορεί να έχει πετρέλαια, αλλά αυτό δεν είναι και κάτι τόσο σπουδαίο, αφού έχει έσοδα μόνο 25% των συνολικών δημόσιων εσόδων. όμως για να κάνει εξαγωγές, σημαίνει ότι καλύπτει πρώτα τις εγχώριες ανάγκες. άστοχη σύγκριση με την ελλάδα λοιπόν (όπως ακριβώς και η σύγκριση με την αργεντινή). τέλος, εκεί που παραλίγο να βάλω τα γέλια, ήταν όταν διάβασα αυτό:
"Επομένως είμαστε ήδη μάρτυρες δυσμενών γεωπολιτικών μεταβολών, οι οποίες μάλιστα θα επιταχυνθούν. Παρ' όλα αυτά, πράγματι μπορεί να υπάρξουν απειλές και εκβιασμοί. Πιστεύουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να τις αποκρούσει, [size=17pt]ζητώντας την αλληλεγγύη των γειτονικών λαών[/size]."


κοιταξε, τιποτα δεν ειναι θεσφατο ! με άλλα συμφωνεις με αλλα οχι !
διαβαζεις το λινκ μαθαινεις και καταθετεις τις ενστασεις σου.
οσο περισσοτερη ενημερωση τοσο το καλυτερο.


πες μου και τα άλλα θεμελιώδη σφάλματα που κάνω, αλλά να σου πω κι εγώ ότι π.χ. στην αργεντινή που έγινε η απότομη υποτίμηση, κοίτα ποιες ήταν οι αντιδράσεις:
"Ο νέος πρόεδρος ανακοινώθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2002, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του την επόμενη ημέρα. Με υπόδειξη των ειδικών του οικονομικού επιτελείου του, αποφάσισε αμέσως (α)  την υποτίμηση του «Πέζος», ενώ (β)  απαγόρευσε το άνοιγμα των τραπεζών σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων για να αποφύγει τις αγορές δολαρίων εκ μέρους των πολιτών, κάτω από συνθήκες πανικού.

Η υποτίμηση ορίσθηκε στο 28% - δηλαδή, «αφαιρέθηκε» το 28% της αξίας των χρημάτων των πολιτών, των επιχειρήσεων και γενικά ολόκληρης της χώρας. Η ισοτιμία του νομίσματος όμως, μέσα σε ελάχιστες μόνο ημέρες, κάτω από την «πίεση» πανικοβλημένων αγορών δολαρίων, ξεπέρασε το 1:2 (1 $ ανά δύο Πέζος και όχι 1$ ανά 1,28 Πέζος, όπως είχε ορισθεί). Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να αποσύρει την επίσημη ισοτιμία (1:1,28) – [size=16pt]αυξήθηκαν επομένως οι αγορές δολαρίων σε συνθήκες πανικού, οπότε υποτιμήθηκε ακόμη περισσότερο το νόμισμα της Αργεντινής[/size] (η ισοτιμία, από 1:1 στις 04.12.01, πλησίασε το 1:4 τον Απρίλιο του 2002, ενώ σταθεροποιήθηκε στη συνέχεια στο 1:3, κατέβηκε στο 1:2,80 μέσω αγορών της κεντρικής τράπεζας, καταλήγοντας στο τέλος σταθερά στο 1:4 – αφαιρέθηκε δηλαδή τελικά το 75% της αξίας των χρημάτων).      

Λόγω των καταστροφικών συνεπειών από την τεράστια υποχώρηση της τιμής του «Πέζος» για τις τράπεζες, η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων, τα οποία ονομάστηκαν «Corralon»"


κι αν δεν γίνουν έτσι τα πράγματα, εγώ ο αφελής ρωτάω: πώς θα αιφνιδιάσει η κυβέρνηση τον κόσμο με τη δραχμή; θα πάει σε τίποτα σκοτεινά σκοτεινά υπόγεια και θα τυπώνει ώστε να μην το πάρει χαμπάρι κανείς; (πρόπερσι είχε βγει φήμη ότι ήδη γίνεται αυτό!)


Το αλλο θεμελιώδες σφαλμα που κανεις είναι ότι αγνοεις αυτο που λεω εγω : η μεταβαση στη δραχμη, ειναι μερος των μετρων που θα παρεις κι οχι το μοναδικο ! Δλδ ΚΑΙ θα διαγραψεις μονομερως το χρεος ΚΑΙ θα περασεις αιφνιδιαστικά στη δραχμή και και και !
Δεν θα αφησεις το χρεος, δε θα εξαγγειλεις μεταβαση στη δραχμή δεν δεν δεν

Η μεταβαση στη δραχμη θα γινει οντως ετσι : σε καποιες αργιες, με κλειστες τραπεζες, θα ανακοινωθει η μεταβαση. Μετα οι τραπεζες θα παραμεινουν κλειστες για καμια 10ρια μερες και θα ξανανοιξουν με τη φρεσκοτυπωμενη δραχμουλα, το γιουρολινο, το εκιου, τα στουκας ή ό,τι αλλο αποφασιστει.
Γι αυτο λεμε οτι ειναι θεμα πολιτικης και δεσμης μετρων.

το ευρώ μας κοστίζει αυτά που λες, όχι μόνο και μόνο γιατί είναι ευρώ, αλλά γιατί είναι λάθος η ασκούμενη πολιτική.
η δραχμή για αρχή θα μας κοστίσει
ύφεση > 30%
2.000.000  ανεργοι
συμπιεση μισθων κατα ... ανυπολόγιστο
διαλυση του κοινωνικου κρατους : σχολεια, πανεπιστημια, νοσοκομεια κα

το χρέος είναι το τεράστιο αγκάθι, συμφωνώ απόλυτα. η μονομερής διαγραφή του φοβάμαι ότι θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα

Αφου το εχεις δεσει κομπο, διαβασε τι εγινε με τη χρεωκοπια της Ελλαδας το 1932.
Γραφει μεταξυ αλλων ο Κωστας Κωστης στο βιβλιο των Νεων για τη δικτατορια του Μεταξα :

" Η πτωχευση του ...1932.....επεφερε την απελευθερωση πορων οι οποιοι μεχρι τοτε εξυπηρετουσαν το δημοσιο χρεος και μαζι με την αναγκαστικη στροφη της ελλ.οικονομιας προς την αυταρκεια διευκολυναν σημαντικα την ανακαμψη της οικονομιας απο τη βαθεια κριση που ειχε προηγηθει.
Προς την ιδια κατευθυνση εδρασε κι η εγκαταλειψη της περιοριστικης νομισματικής πολιτικης που ειχε ακολουθηθει κατα την κριση κι ειχε οδηγησει σε ασφυξια την ελληνικη οικονομια "

Το ιστορικο λοιπον προηγουμενο της Ελληνικης πτωχευσης του 1932, της Αργεντινης, του Ισημερινου κτλ δειχνουν ότι η ασύντακτη χρεωκοπία ειναι ευλογία για τα έθνη και κολαφος για τους κερδοσκοπους.

Γι αυτο εδω εχουν λυσσαξει να μας πανε σε συντεταγμενη χρεοκοπια !
 

pz89

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2010
Μηνύματα
33.207
Κριτικές
14
Like
22
Πόντοι
376
Κ. Στεφανόπουλος: Την Ελλάδα την κυβερνούν άθλιοι

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι
ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε φτάσει σε αυτό το χάλι και σε αυτόν τον διασυρμό.
Ακόμα πρόσθεσε ότι τα πρόσωπα που την κυβερνούν μέχρι στιγμής είναι άθλια καθώς με τις πολιτικές τους επιλογές οδήγησαν τη χώρα λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή.
Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στον νέο πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, λέγοντας ότι είναι μία πολύ καλή επιλογή καθώς έχει συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν και τον γνωρίζει προσωπικά.

 

georgebest

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Οκτ 2007
Μηνύματα
9.382
Κριτικές
7
Like
378
Πόντοι
366
Το αλλο θεμελιώδες σφαλμα που κανεις είναι ότι αγνοεις αυτο που λεω εγω : η μεταβαση στη δραχμη, ειναι μερος των μετρων που θα παρεις κι οχι το μοναδικο ! Δλδ ΚΑΙ θα διαγραψεις μονομερως το χρεος ΚΑΙ θα περασεις αιφνιδιαστικά στη δραχμή και και και !
Δεν θα αφησεις το χρεος, δε θα εξαγγειλεις μεταβαση στη δραχμή δεν δεν δεν

Η μεταβαση στη δραχμη θα γινει οντως ετσι : σε καποιες αργιες, με κλειστες τραπεζες, θα ανακοινωθει η μεταβαση. Μετα οι τραπεζες θα παραμεινουν κλειστες για καμια 10ρια μερες και θα ξανανοιξουν με τη φρεσκοτυπωμενη δραχμουλα, το γιουρολινο, το εκιου, τα στουκας ή ό,τι αλλο αποφασιστει.
Γι αυτο λεμε οτι ειναι θεμα πολιτικης και δεσμης μετρων.
μεγάλε μου, το λαμβάνω υπόψη αυτό που λες για δέσμη μέτρων, αλλά την απορία δεν μου την έλυσες. είναι δυνατόν να ετοιμάζεσαι να περάσεις σε μια χώρα νέο νόμισμα και να μην το μάθει κανένας από πριν;

Αφου το εχεις δεσει κομπο, διαβασε τι εγινε με τη χρεωκοπια της Ελλαδας το 1932.
Γραφει μεταξυ αλλων ο Κωστας Κωστης στο βιβλιο των Νεων για τη δικτατορια του Μεταξα :

" Η πτωχευση του ...1932.....επεφερε την απελευθερωση πορων οι οποιοι μεχρι τοτε εξυπηρετουσαν το δημοσιο χρεος και μαζι με την αναγκαστικη στροφη της ελλ.οικονομιας προς την αυταρκεια διευκολυναν σημαντικα την ανακαμψη της οικονομιας απο τη βαθεια κριση που ειχε προηγηθει.
Προς την ιδια κατευθυνση εδρασε κι η εγκαταλειψη της περιοριστικης νομισματικής πολιτικης που ειχε ακολουθηθει κατα την κριση κι ειχε οδηγησει σε ασφυξια την ελληνικη οικονομια "

Το ιστορικο λοιπον προηγουμενο της Ελληνικης πτωχευσης του 1932, της Αργεντινης, του Ισημερινου κτλ δειχνουν ότι η ασύντακτη χρεωκοπία ειναι ευλογία για τα έθνη και κολαφος για τους κερδοσκοπους.

Γι αυτο εδω εχουν λυσσαξει να μας πανε σε συντεταγμενη χρεοκοπια !
χιλιοποστρισμένα λινκς που όσοι τα ποστάρετε δεν καταλαβαίνετε ότι είναι σαν να συγκρίνετε μύδια με γίδια. το 1932 η μεγαλύτερη πλειοψηφία του οικονομικά ενεργού πληθυσμού απασχολούνταν στον πρωτογενή τομέα. σήμερα μόλις το 15% με το ποσοστό του ΑΕΠ στο 7%. μου κάνει εντύπωση που δεν καταλαβαίνεις το ρόλο που παίζει αυτή διαφορά
 

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Μηνύματα
3.848
Like
0
Πόντοι
16

Former ECB Vice President Lucas Papademos has been confirmed at Greece’s next prime minister overseeing a coalition government, the Greek President’s office announced on Thursday.

Greek political leaders had resumed their search on Thursday for a deal on a new prime minister after one agreement collapsed, with a former top European Central Bank official re-emerging as favourite for the post.

Former ECB vice-president Lucas Papademos arrived at the presidential palace for talks involving outgoing Prime Minister George Papandreou, opposition leader Antonis Samaras and the leader of a smaller party.

Greek shares rose on the possibility that Papademos, a respected figure in European capitals, might take the helm of the interim government which will rule until early elections.

The stock market general index, was up 3.17 percent, with the country's troubled banks, gaining 10.2 percent.

"He's a clear policy thinker. He was never involved in politics. He knows what needs to be done," said Thanos Papasavvas, head of currency management at Investec Asset Management in London.

But in a sign of the daunting problems any new prime minister will face, the statistics service ELSTAT reported unemployment jumped to a record high of 18.4 percent in August — at the height of the tourism season when the rate traditionally falls — from 16.5 percent in July.

Papandreou and the other leaders turned up smiling for a fourth day of talks on the coalition that must secure financial aid before Greece runs out of money in a just over a month.

"This is the third time that I've come here over the same issue. I hope it will be the last," conservative leader Antonis Samaras told reporters on his way to the meeting.

Bring Back Papademos

The collapse late on Wednesday of a deal to install the parliamentary speaker as prime minister has revived the chances of Papademos being named for the job.

The stakes are high. As well as winning parliamentary approval for the bailout, the coalition has to pass the 2012 budget and secure the latest 8 billion euro instalment of Greece's original rescue that was pulled together last year, to avoid bankruptcy when big debt repayments come due in December.

Ordinary Greeks are worried that a failure to resolve the political mess will ultimately push the country to a bleaker future outside the euro zone.

Papandreou said on Wednesday he was handing over to a coalition that turned out not to exist due to the deal's collapse, and then failed to install speaker Filippos Petsalnikos, an old-style politician and personal ally, as prime minister.

On a day that was bizarre and chaotic even by Greek political standards, Papandreou wished his successor well and headed off to meet the president — only for it to emerge that there was no successor due to feuding in the political parties.

"Really Angry"

Greeks and the nation's international lenders have watched in growing horror since Monday as party leaders fight over a shrinking list of credible candidates to lead the national unity coalition after Papandreou's government imploded.

"The politicians have succeeded in making us really angry," conservative daily Kathimerini wrote in an editorial. "The country is sinking and they are concerned with their party interests, their personal aspirations and their usual intrigues."

Greece will run out of money next month unless the new government agrees emergency funding with the European Union and International Monetary Fund, Greece's last remaining lenders.

"The country cannot afford to be in a limbo. This pending issue has to be wrapped up today," centre-left Ta Nea said. "Politics cannot be a theatrical stage. Especially during a time of national crisis."

Papademos, who oversaw the country's efforts to enter the euro zone, has insisted that both the socialist and conservative parties sign written undertakings to support Greece's 130 billion euro bailout, as demanded by the European Union, a government source said.

Emotional Address

Papandreou gave an emotional television address on Wednesday, supposed to be his last to the nation as prime minister, saying the apparent deal on the speaker had saved the country's membership of the euro zone.

"I am proud that, despite the difficulties, we avoided bankruptcy and ensured the country stayed on its feet," he said. "I want to wish the new prime minister success, I will support the new effort with all my strength.

Papandreou and Samaras then began talks with President Karolos Papoulias on the new coalition.

However, before leaders of smaller parties could join them to seal the coalition, the meeting was abruptly halted, with large sections of Papandreou's PASOK party and the conservative New Democracy refusing to back Petsalnikos.

For its part, the European Union needs to put out the fire in Greece to prove to international financial markets that it can tackle another blaze in Italy, a far bigger economy also in economic and political crisis.
Copyright 2011 Thomson Reuters.
 

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Μηνύματα
3.848
Like
0
Πόντοι
16

Analysis of Mark Lowen Mark Lowen BBC News, Athens

Lucas Papademos is to take on one of the most unenviable jobs in Europe at the moment.

The bespectacled 64-year-old seemed the strongest choice in the current climate of turmoil.

He is seen as a non-partisan option, above the party politics that is so paralysing here. He is talked of by colleagues as a quiet, respected man - somebody who can steady the ship as it is buffeted by the waves of the financial crisis.

He helped Greece make the transition from the drachma to the euro - something he will now hope is a one-way process, and that there will be no disastrous exit from the eurozone as Greece's financial woes worsen.

Mr Papademos will clearly have strong European support given his past experience - but there will be some Greeks who see Europe's hand a little too clearly behind his appointment.
 

mixalis mixoy

Μέγας
Εγγρ.
31 Δεκ 2007
Μηνύματα
2.578
Κριτικές
16
Like
949
Πόντοι
3.925
Κ. Στεφανόπουλος: Την Ελλάδα την κυβερνούν άθλιοι

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι
ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε φτάσει σε αυτό το χάλι και σε αυτόν τον διασυρμό.
Ακόμα πρόσθεσε ότι τα πρόσωπα που την κυβερνούν μέχρι στιγμής είναι άθλια καθώς με τις πολιτικές τους επιλογές οδήγησαν τη χώρα λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή.
Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στον νέο πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, λέγοντας ότι είναι μία πολύ καλή επιλογή καθώς έχει συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν και τον γνωρίζει προσωπικά.

      Δέκα χρόνια Πρόεδρος και δεν έμαθε ποια ήταν τα άθλια πρόσωπα να τα καταγγείλει εγκαίρως? ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ευθύνες
 

aoratos2010

Μέλος
Εγγρ.
31 Ιαν 2010
Μηνύματα
3.188
Like
2
Πόντοι
16
Κ. Στεφανόπουλος: Την Ελλάδα την κυβερνούν άθλιοι

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι
ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε φτάσει σε αυτό το χάλι και σε αυτόν τον διασυρμό.
Ακόμα πρόσθεσε ότι τα πρόσωπα που την κυβερνούν μέχρι στιγμής είναι άθλια καθώς με τις πολιτικές τους επιλογές οδήγησαν τη χώρα λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή.
Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στον νέο πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, λέγοντας ότι είναι μία πολύ καλή επιλογή καθώς έχει συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν και τον γνωρίζει προσωπικά.


Τώρα το θυμήθηκε .....  :jerking:

Όταν τον είχαν βάλει για 10 χρόνια πρόεδρο καλά ήταν, για αυτό δε μιλάγε τόσο καιρό. Τώρα είναι λίγο αργά.

 

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Μηνύματα
20.997
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
Δεν μπορουν τυποι σαν τον Παπαδημο να αντιμετωπισουν το πραγματικο προβλημα.Η πραγματικη κατασταση απαιτει τεραστιες δομικες αλλαγες που αφορουν προσωπα και τετοιοι παλιοι που ειναι απορροια του συστηματος αδυνατουν να πραγματοποιησουν.Το μοντελο δεν περπαταει πως το λενε?
Κατι αλλο σημαντικο.Οι δομικες αλλαγες ειναι μη αντιστρεπτες στα πλαισια του υπαρχοντος συσχετισμου.
Τα ημιμετρα στην παρουσα φαση ειναι για τον πουτσο.Χρειαζονται radical μετρα.Γενια του πολυτεχνειου παλαιοτεροι απλως αδυνατουν να δωσουν λυση αφου εχουν πληρη αγνοια της καταστασης και χρησιμοποιουν ξεπερασμενα εργαλεια.
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
Απο Βατσελορ σε Φυσικες επιστημες, μεταπτυχιακο σε Ηλεκτρολογος Μηχανικος (!) και μετα στα καπακια Διδακτορικο στα Οικονομικα! Οκ, ο ανθρωπος ειναι ιδιοφυια..

όσοι δε γνωρίζετε πώς σπουδάζουν στην αμερική και αναγάγετε τις σπουδές στις ΗΠΑ σε ελληνικό μοντέλο πλανάσθε πλάνην οικτράν.....
για παράδειγμα....
αυτός που θέλει να γίνει γιατρός πρέπει κάπου στη μέση του πρι-μεντ σταντι να δώσει εξετάσεις για να πάει μεντ. περίπου το 20% επιτυγχάνουν.... οι άλλοι αναγνωρίζουν τα πρι μεντ χρόνια ακόμα και σε σχολή ... ηλεκτρολόγου.
τέλος είναι πάρα πολύ φυσικό στην αμερική να έχεις σπουδάσει μπατσελορ σε θετικές επιστήμες και να κάνεις ΜΒΑ σε οικονομικά.....

αλλά αρκετά είπαμε.
άλλωστε στην ελλάδα με 10 μύρια κωλοτρυπίδες οι γνώμες είναι πάρα πολλές.
 

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Μηνύματα
20.997
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
Με φτιασιδια δε γινεται δουλεια.Σιγουρα ο Παπαδημος ειναι καλυτερος απο τους ταχυδακτυλουργους καιτους πιθηκους που ειχαμε αλλα αυτο δεν αρκει.Χωρις feedback ολοι ειναι βεβαιοι οτι θα αποτυχουν.Για να παρουν το feedback πρεπει να εχουν τα εχεγγυα.Τωρα απλως οι Γερμανοι θα περνανε ευκολοτερα τα μετρα και οι πολιτικοι θα ξεροβραζουν στο ζουμι τους.Ας κανουν εντιπολιτευση στον Παπαδημο.Θα γελαει και το παρδαλο κατσικι.Εχουν φαει τα ψωμια τους.
 

bobas

Μέλος
Εγγρ.
25 Σεπ 2005
Μηνύματα
1.701
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
16
Οχι Βολταιρε, δεν ξερω με λεπτομεριες το βιογραφικο του και την πτυχιακη του, ας την βρουμε λοιπον αυτη και βλεπουμε. Το οτι παντως κανουν πολλα γενικης παιδειας μαθηματα στο Μπατσελορ με τις κατηγοριες Major-minor να παιζουν με διπολα του στυλ Μουσικη-Αρχαιολογια ειναι γνωστο! Απο εκει και περα, να δεχθω οτι η μεταβαση σε τομεις που εχουν μια συναφεια ειναι κατανοητη, το γεγονος ομως πως παρακαμπτει ουσιαστικα επιπεδα εκπαιδευσης και να πηγαινει σε Μαστερ και Διδακτορικα απευθειας, ΧΩΡΙΣ να εχει διδαχθει τα "βασικα" σε πτυχιακο επιπεδο μου προκαλει απορια! Εκτος αν στο πτυχιακο επιπεδο στην Αμερικη τα κανουν ολα ;-)  Με το φτωχο μου το μυαλο, οι τελευταιες συγχρονες "συναφειες" απτονται τιτλων MBA και διατμηματικων τιτλων που λειτουργουν σαν ομπρελα, τωρα πως τα καταφερε ο ΠΑΠΑδημος πριν τοσα χρονια... Προσωπικα ΕΥΧΟΜΑΙ ο τυπος να ναι μεγαλοφυια, γιατι αλλιως ειναι πολυ πιθανο να ναι ενας ακομα διαπλεκομενος,  μακρια απο τον πραγματικο ηγετη και πατριωτη που χρειαζομαστε

Και ας μαθουμε τελικα αν ο συγκεκριμενος ειναι υπερ του μεγαλου κουρεματος ή οχι. Γιατι κατι αλλο ελεγε πριν λιγο καιρο
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom