Η ανταλλαγή είναι δικαιότατη !
Οι βόρειες χωρες "πασχουν" απο εσπεριδοειδή κι άλλα γεωργικα προιοντα που ευδοκιμουν στη μεσογειο.
Για την αξία αυτων των προιοντων θα παρεις την αντιστοιχη αξια σε πετρελαιο - πρώτες ύλες.
Για τον τουρισμό ομοίως. Ο φτηνος ελληνικος τουρισμός κι η δραχμη θα στρεψουν μαζικα τους βορειοευρωπαιους - σλαβους προς την ελλαδα. (Δες το τελευταιο κυριακατικο Βημα μια αναλυση σχετικη)
ούτε που το περίμενα ποτέ ότι θα διάβαζα ότι με τα πορτοκάλια μπορείς να αγοράσεις πετρέλαιο! για τον τουρισμό, θα δούμε πιο κάτω. σε ποια τιμή να πούμε ότι θα πουλάς τα πορτοκάλια στους ρώσους; 0,3 ευρώ το κιλό; κοίτα εδώ τι έγινε πέρσι το χειμώνα:
Σε αδιέξοδο έχουν φθάσει οι εσπεριδοκαλλιεργητές εξαιτίας της εξευτελιστικές τιμής πώλησης των πορτοκαλιών. Οι τιμές στα πορτοκάλια που δίδονται προς εξαγωγή κυμαίνονται από 6 λεπτά έως 11 λεπτά το κιλό
εγώ λέω άντε να τα πουλάς 30 λεπτά λοιπόν. άρα ένας τόνος = 1.000 Χ 0,3 = 300 ευρώ. ακόμη κι αν καταφέρεις και φυτέψεις πορτοκαλιές και στον Παρνασσό, ώστε να φτάσεις π.χ. την παραγωγή της Ιταλίας, δηλ. γύρω στα 2εκ. τόνους και καταφέρεις να τα εξάγεις όλα, θα πάρεις 300 ευρώ Χ 2εκ. τόνους = 600 εκ. ευρώ. οι ανάγκες για πετρέλαιο είναι κάπου στα 120 εκ. βαρέλια. αν υπολογίσουμε να μειωθούν μιας και δεν θα έχουμε πλέον καγιέν να κυκλοφορούν, και να φτάσουν έστω στα 80 εκ. βαρέλια, με 100 $ το βαρέλι, δηλ. γύρω στα 73 ευρώ το βαρέλι, έχουμε: 80 Χ 73 = 5.840 εκ. ευρώ.
στα παραπάνω να υπενθυμίσω ότι ποσότητες και τιμές του εξαγόμενου προϊόντος είναι υπερβολικά τραβηγμένες και να σημειώσω ότι στο εισαγόμενο δεν έχουν υπολογιστεί οι φόροι.
Συμπέρασμα: με πορδές δεν βάφονται αργά.
Εγραψα δυο νούμερα : ~12 δις από τουρισμό και ~18-20 δις από ναυτιλία. Σύνολο 30-32 δις.
Πάλι στο ένθετο αναπτυξη του τελευταιου Βηματος θα δεις ότι οι ελληνικες εισαγωγες για το 1ο 8μηνο του 2011 ήταν γυρω στα 17 δις !
Αρα εχεις ακόμη "αερα" ~10 δις !
Όσον αφορά τη σταση των ευρωπαιων μετα τη χρεωκοπια, σου λεω ότι ειναι θεμα τιμων ! Αν ειναι φτηνοτερη η Ροδος κι Μυκονος από την Ιμπιζα, θα ερθουν εδω κι ας εχεις φεσωσει ολες τις τραπεζες τους !
Όταν παίρνεις συναλλαγμα απο έξω, δε χρειαζεται να υποτομηθούν τα πχ εμβολια. Αυξανεις το συναλλαγμα και λυνεις το προβλημα.
για τη ναυτιλία, δώσε μου λινκ να δω από πού βγήκε το νούμερο που λες.
για τον τουρισμό, μέχρι και τον αύγουστο είχαμε 7,7 δις, (αύξηση 10% από πέρσι) και άντε με τα έσοδα του σεπτέμβρη να πήγαμε στα 10 δις. αν ρίξουμε τις τιμές στο μισό για να προσελκύσουμε τους τουρίστες, για να φτάσουμε πάλι τα 10 δις θα πρέπει να διπλασιαστούν οι τουρίστες! αν διαγράψεις το χρέος δεν θα φεσώσεις μόνο τράπεζες. το χρέος που δημιούργησες με το μνημόνιο θα το διαγράψεις κι αυτό; προφανώς ναι. δηλ. γερμανία, γαλλία, ιταλία κ.λπ. θα πουν "στα αρχίδια μας";
Το πόσα χρονια για την ανακαμψη θα σου χρειαστουν ειναι άγνωστο - εκτιμαται απο τα προηγουμενα παραδειγματα χωρών περιπου 2-3 χρόνια.
Όμως η απορία σου ειναι σε λαθος βαση : με ρωτας σε πόσο χρονο θα αναρρωσεις τη στιγμη που η αλλη σου εναλλακτικη ειναι ο θάνατος !
Το ευρω σε οδηγει ταχιστα προς το θανατο, το βλεπεις ηδη γυρω σου.
Αρα οσος χρονος αναρρωσης με τη δραχμη κι αν χρειαστει, δεν εχει μεγαλη σημασία.
Αν ομως μου πεις ότι εγω δε θελω να ζοριστω καθολου και προτιμω να ξεπουληθει η χωρα στους ξενους , μηπως και διατηρηθεί ενα βιοτικο επίπεδο πλησιον του 2009 και θα περιμενω ακομη 2-3 χρονια να δω που θα με βγαλει η συνταγη της ΕΕ-ΔΝΤ-ΓΑΠ, θα το καταλαβω.
Αλλά θα σου ζητησω αμεσα εκλογες για να δουμε τι θελει η πλειοψηφία !
Αν η πλειοψηφια προτιμαει ευρω, τοτε ας γινει αυτό !
Αλλά να το εχει επιλεξει δημοκρατικα ο λαός με εκλογες !
το ότι το ευρώ είναι ο θάνατος το λες εσύ (οκ, όχι μόνο εσύ). αν γίνουν επιτέλους λίγα σωστά πράγματα (κι από εμάς κι από τους ευρωπαίους), μπορεί να αποφευχθεί ο θάνατος και να γλιτώσουμε αυτά τα 2-3 χρόνια που λες εσύ (20 λέω εγώ) ζορίσματος. και το ζόρισμα αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο άγριο από ό,τι φαντάζεσαι. αλλιώς, λέω ναι στη δραχμή, αλλά όχι έτσι απότομα. με μια περίοδο προετοιμασίας 2 ή 3 χρόνια ή δεν ξέρω πόσο θα πάρει, ώστε να αποφευχθεί το σοκ της διάλυσης της οικονομίας.
πώς θα αποδειχτεί μέσω εκλογών αν η πλειοψηφία προτιμάει το ευρώ; αν π.χ. πασοκ και νδ πάρουν συνολικά 40%, αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θέλει το ευρώ;