Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

Gitsol

Μέλος
Εγγρ.
4 Απρ 2010
Μηνύματα
14
Like
0
Πόντοι
0
αν ανατρεξεις οχι πολυ παλια θα δεις οτι ισχυε το ακριβως αντιθετο, εξου και ''το 3 και 60'' που λεμε, τοσος ηταν ο μισθος του δ.υ στα τελη του 60 αρχες του '70, στον ιδιωτικο τομεα τα πραγματα ηταν καλυτερα απο μισθολογικη αποψη, δες ποτε ανατραπηκαν οι ισορροπιες και απο ποιον και θα καταλαβεις πολλα...

Γνωρίζω πότε έγινε και τι έγινε. Απλά δεν ήθελα να δώσω πολιτική χροιά στο θέμα. (κομματοποιημένη θα έλεγα) 
 

george234

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2008
Μηνύματα
3.102
Like
1
Πόντοι
16
περνουν περισσοτερα στο δημοσιο γιατι ενω ο βασικος μισθος ειναι ιδιος παιρνουν επιδοματα τα οποια θα κοπουνε. Στον ιδιωτικο τομεα δεν σε απολυει κανενας αν κανεις την δουλεια σου σωστα. Οι επαναστασεις εγιναν εναντια σε καταπιεση ή σε πεινα. Ο "εργατης" γιατι να επαναστατησει σημερα? Επειδη δεν του βγαινουν οι δοσεις για το νεο golf? Το τραινο της επαναστασης το χασαμε, επρεπε να γινει πριν φτασουμε εδω εναντια σε αυτους που μας κοροιδευανε τοσο καιρο για να τρωνε ανενοχλητοι. Τωρα απλα ηρθαν αλλοι να μας κανουν κουμαντο γιατι αποδεδειγμενα δεν μπορουμε μονοι μας, ε δηλαδη αυτοι φταινε? Τοσο καιρο εμεις βλεπαμε και οχι μονο δεν καναμε τιποτα αλλα μαλωναμε για το ποιος ειναι ο λιγοτερο χειροτερος! Επανασταση my ass...Eδω οι τουρκοι μας την επεσαν και παλληκαρια δυο μετρα κλαιγανε και παιρναν την μαμα τους, ποιος θα επαναστατησει? Εδω δυο χαστουκια ριχνουν οι μπατσοι και οι "αντιεξουσιαστες" φωναζουν τα καναλια. Ασε που οποιος πηγαινει(τον πηγαινουνε)στην ΓΑΔΑ γινεται απο την διαδρομη κιολας κυρια και ειναι με το σεις και με το σας.

Κατα αλλα δεν βλεπω τοσο χαλια το μελλον, η γενια μου εχει περασει λιτοτητες και τουνελ ξερουμε πανω κατω πως ειναι και δεν ειναι και του θανατα..Δουλεια θελει και υπομονη. Η κατασταση που περιγραφουν καναλια και παπαγαλακια μου θυμιζει το ανεκδοτο με τον κολιγο που του εβαλε σπιτι του ο αφεντης ενα γαιδαρο, και περιγραφει με απλα λογια και σε βαθος τα πολιτικα παιχνιδια. Αν δεν το ξερει καποιος το παραθετω αργοτερα
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
31
Like
393
Πόντοι
3.115
συγγνώμη....
το κράτος αποφασίζει τι αυξήσεις θα δώσει ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκκαλης, ή ο Νιάρχος;
Δεν ξέρω για τους συγκεκριμένους αλλά ενας νέος που βγαίνει στην αγορά του λέει μεγαλε 650 βασικό μισθο δεν πας να εχεις 500 πτυχεία τοσα λεει ο νόμος τόσα σου δίνω εαν θέλεις.
 

george234

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2008
Μηνύματα
3.102
Like
1
Πόντοι
16
λαθος κανεις παιρνει επιδομα πτυχιου 100 ή 200 ευρω πλεον του βασικου δεν θυμαμαι ποσα ακριβως
 

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Μηνύματα
17.705
Κριτικές
31
Like
393
Πόντοι
3.115
λαθος κανεις παιρνει επιδομα πτυχιου 100 ή 200 ευρω πλεον του βασικου δεν θυμαμαι ποσα ακριβως
75 ευρω ΤΕΙ 120 περιπου ΑΕΙ. Αυτο ειπα ποιο πανω δεν πα να εχεις 500 πτυχεια οτι λεει ο νομος θα παρεις Δλδ 4 χρονια πανεπιστημιο για να παρεις τι? 800 ευρω και εαν βρεις ποτε δουλεία???Όταν στην ευρώπη ο βασικός του ανιδικευτου εργάτη ειναι 1200 περιπου.Λοιπον τι συζητάμε τωρα. Με απλη λογικη οταν ενας περνει βασικο 1200 ευρώ χ 14 μισθους = 16800 οποτε ξεπερνας το αφορολογητο των 12.000 ευρω και ετσι το κράτος περα απο φπα αγορες κτλπ εισπράτη και φόρο. Αλλα να ειναι καλα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και ολοι αυτοι οι πουλημένοι που υπογράφουν για 1-2% αυξήσεις κτλπ.Τωρα θα μου πεις τι με κοβει εμενα με κοβει και με καιει γιατι δεν θα ειχαμε φτασει σε αυτο το σημειο τουλαχιστον οχι τοσο χάλια ισως λιγο λιγοτερο
 

Jean Valjean

Μέλος
Εγγρ.
24 Απρ 2010
Μηνύματα
193
Like
0
Πόντοι
1
φίλε, είπες την παρακάτω βλακεία:

στην Παρισινή Κομμούνα....
δεν υπηρχε μεταβατικο σταδιο.... δηλαδη ο σοσιαλισμος

ξανασκέψου την διότι δεν πας καλά...
ή το Κόμμα σε αποβλακώνει ή δε διαβάζεις αρκετά...


στη συνέχεια βέβαια πήγες να το μαζέψεις ....
<<Κ. Μαρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη>>

<<Κ. Μαρξ, Εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία>>

δεν την καταδικασε την παρισινη κουμμουνα, αλλα ασκησε κριτικη που σκοπο ειχε να κανει δυνατοτερο το εργατικο κινημα

όμως,
καλή είναι η παράθεση των μαρξικών γραφτών, καλύτερη είναι η ανάγνωσή τους...

Η Κομμούνα ήταν λοιπόν
"μια κυβέρνηση της εργατικής τάξης, το αποτέλεσμα της πάλης της παραγωγικής τάξης έναντια στην τάξη των σφετεριστών, η ανοιχτή τελικά πολιτική μορφή με την οποία μπορούσε να συντελεστεί η οικονομική απελευθέρωση της εργασίας" (Καρλ Μαρξ, Εμφύλιος στη Γαλλία, εκδ. Στοχαστής. σ.314)
"ήταν η πρώτη επανάσταση, με την οποία η εργατική τάξη αναγνωρίστηκε ανοιχτά, σαν η μόνη τάξη που ήταν ακόμα ικανή για κοινωνική πρωτοβουλία" (Εμφ. σ.317)

τις παραπάνω θέσεις του Μαρξ υιοθέτησε ο Λένιν στο "Κράτος κι Επανάσταση", ενδεικτικά σ.126 (εκδ. Θεμέλιο) "Η Κομμούνα είναι η ανακαλυφθείσα επιτέλους, από την προλεταριακή επανάσταση μορφή με την οποία μπορεί να συντελεσθεί η οικονομική απελευθέρωση της εργασίας .... είναι η πρώτη απόπειρα της προλεταριακής επανάστασης να συντρίψει την αστική κρατική μηχανή και η ανακαλυφθείσα επιτέλους πολιτική μορφή, με την οποία μπορεί και πρέπει ν' αντικατασταθεί αυτό που συντρίφτηκε"....
 
εκ των υστέρων τα σταλινικά καθεστωτικά κόμματα πήραν αποστάσεις και από την επανάσταση και από το Μαρξ, ακόμα κι από τον ίδιο τον Λένιν...

το πνεύμα της επανάστασης ταριχεύθηκε μαζί με τη σωρό του Β.Ι. Λένιν...

καλημέρα!
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
το κρατος αποφασιζει μονο για την αυξηση στον βασικο μισθο φιλε μου για τους αλλους αποφασιζει ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκκαλης,ο Νιάρχος

έτσι.
και εμμέσως τον βασικό τον καθορίζουν οι επιχειρηματίες που έχουν πελάτες τους τους βουλευτές και τα συνδικαλόσκυλα.
 

hotyan

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Αυγ 2007
Μηνύματα
6.784
Κριτικές
14
Like
24
Πόντοι
2.057
«Σκληρή δουλειά για αρκετά χρόνια»
Ο «πατέρας του ευρώ» Ρόμπερτ Μαντέλ μιλάει στην «Κ» για τα αίτια της κρίσης και πώς μπορεί η χώρα μας να την ξεπεράσει
Συνέντευξη στον Αθανασιο Eλλις

Οι Ελληνες θα χρειασθεί να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για αρκετά χρόνια, αλλά μπορούν να ξεπεράσουν τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζουν, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διάσημος οικονομολόγος, βραβευμένος με Νομπέλ Οικονομίας το 1999, Ρόμπερτ Μαντέλ, ο οποίος καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να αποτινάξει τα γραφειοκρατικά βαρίδια, τις υπερβολικές επιδοτήσεις και συντάξεις, και να αυξήσει τους φόρους». Επιρρίπτει διαχρονικές ευθύνες στους κυβερνώντες γιατί δεν επένδυσαν τα κονδύλια που έπαιρναν από την Ε.Ε. στις υποδομές και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ σημειώνει ότι ευθύνες έχει και ο ίδιος ο λαός, ο οποίος ψήφιζε αυτούς που υπόσχονταν τα περισσότερα, ακόμη και αν δεν τα άντεχε ο προϋπολογισμός.

Ο διάσημος Καναδός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης αφήνει αιχμές για τον τρόπο που λειτούργησε τους τελευταίους μήνες η Ε.Ε. μιλώντας για «θολό» πακέτο στο οποίο συμφώνησαν οι χώρες της Ευρωζώνης, ενώ χαρακτηρίζει «χρήσιμο» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, επισημαίνοντας με νόημα ότι σε αυτό δεν συμμετέχουν μόνο οι ΗΠΑ ή οι ασιατικές χώρες, αλλά έχουν ισχυρότατη παρουσία και οι χώρες της Ευρωζώνης.

Ο Ρόμπερτ Μαντέλ, που θεωρείται ο «πατέρας του ευρώ», καθώς η δική του θεωρία περί «βέλτιστων νομισματικών περιοχών» (optimum currency areas) λειτούργησε ως προπομπός για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζει καταστροφική εξέλιξη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα επιτόκια θα εκτινάσσονταν στο 15%-20%, ενώ η χώρα θα εξακολουθούσε να έχει τεράστια χρέη.

Πακέτο στήριξης

– Η Ελλάδα κινητοποιεί τον μηχανισμό στήριξης.

– Οι Ευρωπαίοι έχουν καταλήξει σ’ ένα πακέτο. Μπορεί να είναι λίγο θoλό, αλλά θα είναι εκεί. Κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον γι’ αυτό.

– Είναι ορθή κίνηση η προσφυγή στο ΔΝΤ ή μήπως θα έπρεπε να επιμείνει η Ελλάδα σε μια καθαρά «ευρωπαϊκή λύση»;

– Νομίζω ότι το ΔΝΤ είναι χρήσιμο λόγω της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που διαθέτει, και υπό αυτήν την έννοια το επιχείρημα υπέρ της προσφυγής σε αυτό είναι ισχυρό. Και να σας πω κάτι; Γιατί να μην αξιοποιήσει η Ελλάδα τη δυνατότητα άντλησης επιπλέον κεφαλαίων, και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο, την οποία προσφέρει το ΔΝΤ; Ετσι θα περιορισθούν οι πιέσεις που δέχεται από τις αγορές. Και μην ξεχνάτε ότι στο ΔΝΤ δεν συμμετέχουν μόνο Αμερικανοί και Ασιάτες. Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης είναι και μέλη του ΔΝΤ και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις του Ταμείου, άρα μπορούν να συμβάλουν και με αυτόν τον τρόπο.

– Θα ήταν, δηλαδή, καλύτερα να δοθεί ολόκληρο το δάνειο από το ΔΝΤ;

– Οχι. Αυτό που λέω είναι πως η συμμετοχή του Ταμείου είναι υποβοηθητική.

– Η Γερμανία εμφανίζεται πολύ διστακτκή, αν όχι αρνητική, στη στήριξη της Ελλάδας, κάτι που έχει απογοητεύσει πολλούς Ελληνες οι οποίοι προσέβλεπαν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

– Κοιτάξτε. Η Γερμανία έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μηνύουν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι αντικατέστησε το μάρκο με το ευρώ. Υπάρχει επίσης μια σοβαρή πολιτική διάσταση. Αισθάνονται ότι εάν φανούν πολύ ήπιοι έναντι της Ελλάδος αυτό θα δημιουργήσει προηγούμενο για άλλες χώρες που είναι σε παρόμοια κατάσταση, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος να μην αντέξει το σύστημα.

– Ποιο ήταν το πρόβλημα της Ελλάδας και πώς έφθασε σε αυτήν την κατάσταση;

– Υπάρχει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία, των οποίων το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν το ένα τρίτο του αντίστοιχου των μεγάλων χωρών όπως η Γερμανία ή η Βρετανία. «Πλούτισαν» πολύ γρήγορα και στην πορεία οι κυβερνήσεις τους άρχισαν να παρέχουν τεράστια κοινωνικά ωφέλη τα οποία, όμως, στην πραγματικότητα δεν μπορούσε να αντέξει ο προϋπολογισμός. Ετσι, άρχισαν να δανείζονται από χώρες όπως η Γερμανία για να πληρώσουν για το κοινωνικό κράτος που ήθελαν να έχουν, και για το οποίο δεν μπορούσαν οι ίδιες να πληρώσουν. Τώρα οι Γερμανοί δεν θέλουν να πληρώνουν άλλο.

Πορεία ανάπτυξης

– Θα μπορέσει η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση;

– Νομίζω ότι θα μπορέσει. Αλλά θα χρειασθεί πολλή και σκληρή δουλειά για αρκετά χρόνια. Διότι, με απλά λόγια, δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος να ξεφύγει μια χώρα από ένα τόσο τεράστιο χρέος. Πρέπει να γίνει σταδιακά, και φυσικά πρέπει να μπει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης. Να αυξηθεί η απασχόληση και η παραγωγικότητα. Πρέπει να αποτινάξουν όλα τα γραφειοκρατικά βαρίδια, τις υπερβολικές επιδοτήσεις στην ανεργία, να αλλάξει όλη η δομή λειτουργίας του κράτους. Πρέπει να μειώσουν τις υπερβολικές συντάξεις. Πρέπει να αυξήσουν τους φόρους. Οι Ελληνες δεν μπορούν να έχουν τα ωφέλη κοινωνικής πρόνοιας που έχει μια χώρα όπως η Γερμανία, διότι δεν έχουν ανάλογη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα. Για να έχουν παρόμοια oφέλη οι Ελληνες εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν σαν τους Γερμανούς συναδέλφους τους.

– Πιστεύετε ότι θα γίνουν όλα αυτά;

– Χρειάζεται πειθαρχία, και το ερώτημα είναι ποιος θα την επιβάλει. Κανονικά θα έπρεπε να το είχε κάνει ο ίδιος ο ελληνικός λαός μέσω των κυβερνήσεών του, αλλά αυτό που συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι εκλέγονταν οι υποψήφιοι που υπόσχονταν τα περισσότερα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μια συνεχής αύξηση των επιδομάτων και των κοινωνικών ωφελημάτων και να έχουν φθάσει σήμερα σε υπερβολικά επίπεδα σε σχέση με την παραγωγικότητα της χώρας.

Καταστροφικό να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ

– Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο θα προσέφερε τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος;

– Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Τα επιτόκια θα εκτινάσσονταν στο 15% - 20%. Αλλά ακόμη και εάν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ θα εξακολουθούσε να έχει όλα τα χρέη που είχε σε ευρώ. Θα ήταν μια κολοσσιαία τραγωδία διότι εάν βγεις από το ευρώ, με το σκεπτικό να υποτιμήσεις το νόμισμά σου, κανείς δεν θα θέλει να ακουμπήσει τη δραχμή. Δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος για την Ελλάδα από τον περιορισμό των συνολικών δαπανών, είτε αυτές είναι σε ευρώ είτε σε δραχμές. Πρέπει να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος που έχει συσωρρεύσει. Με ανάλογο σκεπτικό θεωρώ, επίσης, ως δεύτερο χειρότερο σενάριο να προχωρήσει η χώρα σε μερική πτώχευση.

– Κάποιοι Ευρωπαίοι μιλούν για τη δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας από το ευρώ.

– Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να πιστέψουν οι Ελληνες ότι υφίσταται σοβαρή πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, έτσι ώστε να αναγκαστούν οι ηγέτες της να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Να ενηλικιωθούν πολιτικά. Να ενεργήσουν ως μεγάλοι και όχι ως παιδά.

– Ηταν σωστή η απόφαση ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ;

– Οταν η Ελλάδα εισήλθε στο ευρώ ήταν έκπληξη για πολλούς. Αλλά όλοι νομίζαμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα έπαιρναν τις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ουσιαστικά τις πλούσιες χώρες - κυρίως τη Γερμανία, αλλά και τη Γαλλία και τη Βρετανία- και θα τις χρησιμοποιούσαν για να αναπτύξουν τις υποδομές τους και να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Αυτό όμως που έκαναν ήταν να χρησιμοποιήσουν μέρος των χρημάτων για έργα ανάπτυξης, όπως το αεροδρόμιο, κάποιες γέφυρες και δρόμοι, και ένα μεγάλο κομμάτι να πάει σε κρατικές παροχές. Οι κυβερνήσεις δεν επέδειξαν ποτέ δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση. Και οι άλλες χώρες δεν μπορούσαν να επιβάλουν σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση να κάνει ό,τι θέλουν αυτές. Ηταν μια Κοινότητα και τώρα μια Ενωση, αλλά δεν μιλάμε για ένα κράτος. Ακόμη και τώρα που υπάρχει πρόεδρος της Ευρώπης, αυτός είναι σχετικά αδύναμος.

 

hotyan

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Αυγ 2007
Μηνύματα
6.784
Κριτικές
14
Like
24
Πόντοι
2.057
Οι επιπτώσεις σε άλλες χώρες
Της Ρουμπινας Σπαθη

Μολονότι η προσφυγή της Ελλάδας είναι η πρώτη επαφή του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη, η εμπειρία του από χώρες της Ε.Ε. είναι επαρκής για την άντληση συμπερασμάτων. Την ίδια ώρα που στο G20 οι υπουργοί Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επεκταθούν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η πρόσφατη εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου η παρέμβαση του ΔΝΤ δεν ήταν μονομερής αλλά σε συνδυασμό με την Ε.Ε., είναι διαφωτιστική.

Ουγγαρία. Μόλις προ ολίγων ημερών έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό η εμπειρία της Ουγγαρίας από την παρέμβαση του ΔΝΤ, όταν στις πρόσφατες εκλογές αναδείχθηκε η Ακρα Δεξιά τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Είχε προηγηθεί η πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε κατ’ εντολήν του Ταμείου η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, όταν η χώρα βρέθηκε στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας. Συμφώνησε μαζί του πακέτο διάσωσης ύψους 20 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή της Ε.Ε. και της Παγκόσμιας Τράπεζας και προχώρησε στην περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων για μισθωτούς και συνταξιούχους, στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 5% και στην άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης κατά τρία χρόνια. Ακολούθησε ύφεση με συρρίκνωση του ουγγρικού ΑΕΠ κατά 7% σε σύγκριση με τα προ ΔΝΤ επίπεδα, αλλά με τα κριτήρια του Ταμείου η παρέμβαση κρίθηκε επιτυχής: το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος στο 3,8% και το 2011 στο 3%, ενώ η μείωση του ουγγρικού ΑΕΠ θα περιορισθεί στο 0,2%.

Λεττονία. Υπό παρεμφερείς συνθήκες η Λεττονία προσέφυγε σε πακέτο στήριξης στο οποίο συμμετείχε το ΔΝΤ, η Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έλαβε δάνειο 7,5 δισ. ευρώ. Κατ’ εντολήν του ΔΝΤ, η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα σε περικοπές του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 40% κλείνοντας τεράστιο αριθμό νοσοκομείων. Εκλεισαν εκατοντάδες σχολεία, οι μισθοί των εκπαιδευτικών μειώθηκαν κατά 60% και των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20%. Ακολούθησε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 17,5% το 2009 και συνολικά για την τελευταία διετία κατά 24%. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 22,8% από το ποσοστό μόλις 5,6% του 2007.

Ρουμανία. Σε συνεργασία με την Ε.Ε. ήταν και η παρέμβαση του ΔΝΤ στη Ρουμανία, που έλαβε 20 δισ. ευρώ από πακέτο στήριξης, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε 100.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 1/3 της συνολικής απασχόλησης. Μόλις την περασμένη Πέμπτη προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί, που απειλούν με απεργία διαρκείας αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε 15.000 απολύσεις στον κλάδο. Μετά την εφαρμογή των μέτρων, το ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 8%. Το ίδιο το ΔΝΤ, που καταφθάνει στο Βουκουρέστι την Τρίτη για να επανεξετάσει το πακέτο διάσωσης, έχει αναθεωρήσει την αρχική πρόβλεψή του πως η οικονομία της Ρουμανίας θα σημειώσει φέτος ανάπτυξη 1,3% και περιορίζεται σε ένα 0,8%.

Αργεντινή. Στην ελληνική κοινή γνώμη, πάντως, το ΔΝΤ είναι ευρύτερα γνωστό από την ολέθρια παρέμβασή του στην Αργεντινή. Αφού της χορήγησε περισσότερα από 13 δισ. δολ. τη δεκαετία του ’90 και επέβαλε την ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας της, το ΔΝΤ παρενέβη ξανά το 2000 όταν η χώρα βρέθηκε σε δεινή θέση μετά την εκτίναξη του δολαρίου με το οποίο διατηρούσε συνδεδεμένο το νόμισμά της. Της χορήγησε εκ νέου 40 δισ. δολ. επιβάλλοντας, όμως, την κατάργηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και μείωση των μισθών κατά 20%, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η χώρα στη φτώχεια και να γεμίσει η πρωτεύουσα με αστέγους. Ακολούθησαν κοινωνικές εκρήξεις και αναστολή πληρωμών τον Νοέμβριο του 2001. Στη συνέχεια, όμως, η χώρα προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους της με το 76% των πιστωτών της να έχει ουσιαστικά χαρίσει στην Αργεντινή τα 2/3 του χρέους της.

 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
έχω βαρεθεί να διαβάζω μαλακίες από καθηγητές και αναλυτές του κώλου...

η ελλάς είναι εκεί που είναι για αποκλειστικά 4 λόγους.
α.
γιατί ξοδεύει υπέρογκα ποσά του προυπολογισμού κάθε χρόνο για ηλίθιους εξοπλισμούς (εννοώ ηλίθιους με το σκεπτικό ότι έτσι γιουβέτσι ο Τούρκος θα μας γαμήσει με μαθηματική ακρίβεια)
β.
γιατί η εκκλησία είναι κράτος εν κράτει.
γ.
γιατί ο έλληνας έχει αναγάγει τη διασκέδαση και τον καταναλωτισμό σε ανάγκη ίση με την βρώση
και
γ.
γιατί εχει τεμπέληδες πολίτες.

όλα τα άλλα είναι παπαριές από τυπάκια που αναλύουν νούμερα χωρίς να έχουν ζήσει ούτε μιά μέρα την ελληνική πραγματικότητα.

 

hotyan

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Αυγ 2007
Μηνύματα
6.784
Κριτικές
14
Like
24
Πόντοι
2.057
έχω βαρεθεί να διαβάζω μαλακίες από καθηγητές και αναλυτές του κώλου...

η ελλάς είναι εκεί που είναι για αποκλειστικά 4 λόγους.
α.
γιατί ξοδεύει υπέρογκα ποσά του προυπολογισμού κάθε χρόνο για ηλίθιους εξοπλισμούς (εννοώ ηλίθιους με το σκεπτικό ότι έτσι γιουβέτσι ο Τούρκος θα μας γαμήσει με μαθηματική ακρίβεια)
β.
γιατί η εκκλησία είναι κράτος εν κράτει.
γ.
γιατί ο έλληνας έχει αναγάγει τη διασκέδαση και τον καταναλωτισμό σε ανάγκη ίση με την βρώση
και
γ.
γιατί εχει τεμπέληδες πολίτες.

όλα τα άλλα είναι παπαριές από τυπάκια που αναλύουν νούμερα χωρίς να έχουν ζήσει ούτε μιά μέρα την ελληνική πραγματικότητα.
  :2funny:

:think:Αρα δεν θα στρώσουμε ποτε!
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
  :2funny:

:think:Αρα δεν θα στρώσουμε ποτε!

χαλάς τρελλά ποσά σε αμυντικές δαπάνες που ουτε μπορείς να τις ακολουθήσεις ούτε συμβαδίζουν με το ότι γειτνιάζεις με κράτη συμνμάχους του Νατο ούτε προσφέρουν τίποτα στην οικονομία σου.

όταν αποφασίσεις να τελειώσεις με αυτή τη μέγιστη παπαριά μίζας και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος έχεις ελπίδα να γλιτώσεις.

Σημείωση: καμμιά από τις χώρες που αναφέρθηκαν δεν σκόρπαγε τέτοιο πακτωλό δις σε μίζες και αμυντικές δαπάνες.

Οταν ο νεοέλληνας ξυπνήσει από την απάτη των εθνόκαβλων θα είναι ήδη σκλάβος.
χωρίς οικονομική υγεία τα όπλα είναι περιττά. αλλά σε ποιόν μπετόβλακα να το εξηγήσεις αυτό που νομίζει ότι ο μέγιστος κίνδυνος είναι ο Τούρκος;
 

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
χαλάς τρελλά ποσά σε αμυντικές δαπάνες που ουτε μπορείς να τις ακολουθήσεις ούτε συμβαδίζουν με το ότι γειτνιάζεις με κράτη συμνμάχους του Νατο ούτε προσφέρουν τίποτα στην οικονομία σου.

όταν αποφασίσεις να τελειώσεις με αυτή τη μέγιστη παπαριά μίζας και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος έχεις ελπίδα να γλιτώσεις.

Σημείωση: καμμιά από τις χώρες που αναφέρθηκαν δεν σκόρπαγε τέτοιο πακτωλό δις σε μίζες και αμυντικές δαπάνες.

Οταν ο νεοέλληνας ξυπνήσει από την απάτη των εθνόκαβλων θα είναι ήδη σκλάβος.
χωρίς οικονομική υγεία τα όπλα είναι περιττά. αλλά σε ποιόν μπετόβλακα να το εξηγήσεις αυτό που νομίζει ότι ο μέγιστος κίνδυνος είναι ο Τούρκος;
  τελικα ο μεγιστος κινδυνος για την ελλαδα, ηταν ο δημοσιος υπαλληλας που εξυνε τα αρχιδια του, και μου κοκορευοτενε, μαλακα ξερεις ποσα παιρνω εγω? και δε κανω τιποτα :headbang:  το πουλο μαλακα :birdman: εσυ ησουνα η εθνικη καταστροφη μου :birdman: :birdman: :birdman:
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
  τελικα ο μεγιστος κινδυνος για την ελλαδα, ηταν ο δημοσιος υπαλληλας που εξυνε τα αρχιδια του, και μου κοκορευοτενε, μαλακα ξερεις ποσα παιρνω εγω? και δε κανω τιποτα :headbang:  το πουλο μαλακα :birdman: εσυ ησουνα η εθνικη καταστροφη μου :birdman: :birdman: :birdman:
μια χαρά γύρισαν την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.
αλλος ένας εμφύλιος να έρθει πάλι ο ελληνισμός στο γνωστό του διαχρονικό μεγαλείο.....

μη σταματάτε λέμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε ζήτω το ελληνικό μεγαλείο.....


Πρώτοι στις αμυντικές δαπάνες, τελευταίοι σε έρευνα και τεχνολογία
[size=14pt]Τα 551 ευρώ έφτασε το 2008 το κόστος για τις αμυντικές δαπάνες για κάθε Έλληνα,[/size] σύμφωνα με ειδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Άμυνας (ΕDΑ), ποσό που έφερε την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα δαπάνησε για τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2.55% του ΑΕΠ της, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη βρέθηκε στην 3η υψηλότερη θέση της Ε.Ε.

Αν μάλιστα στο κόστος των αμυντικών δαπανών προσμετρηθεί στα έξοδα της γενικής κυβέρνησης, τότε οι ελληνικές δαπάνες για την άμυνα σκαρφαλώνουν στο 5.67%, ποσοστό που φέρνει τη χώρα στη 2η θέση εντός της Ε.Ε.
[size=14pt]
Το ποσό για τις αμυντικές δαπάνες του 2008 ξεπέρασε τα 6.100.000.000
[/size]ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 11% από το 2007.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 35% των δαπανών της Ελλάδας κατευθύνεται προς την αγορά και την ανάπτυξη εξοπλισμού, ενώ το 43% δαπανάται για τη μισθοδοσία του προσωπικού, ποσοστό το οποίο είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Σε επίπεδο στρατιωτικού προσωπικού, η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς δηλώνει 133.775 στρατιωτικούς, και τοποθετείται λίγο πίσω από την πέμπτη Ισπανία (137.800) και αρκετά πιο κάτω από την τέταρτη στην κατάταξη Ιταλία (186.956).

Αυτό όμως που διαφοροποιεί την Ελλάδα από την ελίτ των πλέον εξοπλισμένων και τεχνολογικά προηγμένων χωρών, [size=14pt]είναι οι δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία οι οποίες μετά βίας φτάνουν τα 170.000 ευρώ.[/size] [size=18pt]Η επίδοση αυτή φέρνει την Ελλάδα στους ουραγούς της σχετικής λίστας, πιο χαμηλά και από την Ουγγαρία.
[/size]
Πηγή: Έθνος
 

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
μια χαρά γύρισαν την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.
αλλος ένας εμφύλιος να έρθει πάλι ο ελληνισμός στο γνωστό του διαχρονικό μεγαλείο.....

μη σταματάτε λέμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε ζήτω το ελληνικό μεγαλείο.....


Πρώτοι στις αμυντικές δαπάνες, τελευταίοι σε έρευνα και τεχνολογία
[size=14pt]Τα 551 ευρώ έφτασε το 2008 το κόστος για τις αμυντικές δαπάνες για κάθε Έλληνα,[/size] σύμφωνα με ειδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Άμυνας (ΕDΑ), ποσό που έφερε την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα δαπάνησε για τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2.55% του ΑΕΠ της, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη βρέθηκε στην 3η υψηλότερη θέση της Ε.Ε.

Αν μάλιστα στο κόστος των αμυντικών δαπανών προσμετρηθεί στα έξοδα της γενικής κυβέρνησης, τότε οι ελληνικές δαπάνες για την άμυνα σκαρφαλώνουν στο 5.67%, ποσοστό που φέρνει τη χώρα στη 2η θέση εντός της Ε.Ε.
[size=14pt]
Το ποσό για τις αμυντικές δαπάνες του 2008 ξεπέρασε τα 6.100.000.000
[/size]ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 11% από το 2007.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 35% των δαπανών της Ελλάδας κατευθύνεται προς την αγορά και την ανάπτυξη εξοπλισμού, ενώ το 43% δαπανάται για τη μισθοδοσία του προσωπικού, ποσοστό το οποίο είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Σε επίπεδο στρατιωτικού προσωπικού, η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς δηλώνει 133.775 στρατιωτικούς, και τοποθετείται λίγο πίσω από την πέμπτη Ισπανία (137.800) και αρκετά πιο κάτω από την τέταρτη στην κατάταξη Ιταλία (186.956).

Αυτό όμως που διαφοροποιεί την Ελλάδα από την ελίτ των πλέον εξοπλισμένων και τεχνολογικά προηγμένων χωρών, [size=14pt]είναι οι δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία οι οποίες μετά βίας φτάνουν τα 170.000 ευρώ.[/size] [size=18pt]Η επίδοση αυτή φέρνει την Ελλάδα στους ουραγούς της σχετικής λίστας, πιο χαμηλά και από την Ουγγαρία.
[/size]
Πηγή: Έθνος
εδω κανεις λαθος!  ο δημοσιος υπαλληλος (κατ ουσιαν) της ευδαπ που μου λεει οτι παιρνει 2.800 το μηνα και παει 2-3 φορες τη βδομαδα για δουλεια :headbang:  δεν ειναι κοινωνικη ταξη,  ειναι ο ιδιος το  σαπιο συστημα που πρεπει να ανατραπει    εμεις τον πληρωνουμε σα  :jerking:  να χε κερδισει τουλαχιστον τη θεση του αξιοκρατικα, οχι πως θατανε λιγοτερο ενοχος για τη τεμπελια του,  θα ταν κατι ομως
 

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
εδω κανεις λαθος!  ο δημοσιος υπαλληλος (κατ ουσιαν) της ευδαπ που μου λεει οτι παιρνει 2.800 το μηνα και παει 2-3 φορες τη βδομαδα για δουλεια :headbang:  δεν ειναι κοινωνικη ταξη,  ειναι ο ιδιος το  σαπιο συστημα που πρεπει να ανατραπει    εμεις τον πληρωνουμε σα  :jerking:  να χε κερδισει τουλαχιστον τη θεση του αξιοκρατικα, οχι πως θατανε λιγοτερο ενοχος για τη τεμπελια του,  θα ταν κατι ομως
έξυπνο παιδί είσαι σταμάτα την ομφαλοσκόπηση.
επίσης είναι ηλίθιο να μιλάμε για δις ευρώ σε επίπεδο προυπολογισμού και συ να μου μιλάς για τον ΔΥ της χι υπηρεσίας που πέρνει 2800 ευρώ......
και ο στρατιωτικός δημόσιος υπάλληλος είναι παίρνει σύνταξη απ τα 50 και δεν παράγει τίποτα. ο ΕΥΔΑΠατζής φτιάχνει και κανένα σωλήνα..

κανείς δε λέει να μην έχεις στρατό. ΝΑ έχεις μικρό ευέλικτο και αποτελεσματικό και να συμμαζέψεις τις αμυντικές σου δαπάνες... Ολα αυτά τα λαμόγια στις στρατιωτικές υπηρεσίες να κόψουν τη ρέγκλα και τις διαταγές και να πάνε να στελεχώσουν ενεργές και παραγωγικές υπηρεσίες.

κάνε τις αναγωγές σου από το παρακάτω....
ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΘΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΣΑΜΕ.......

Του ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ
ΕΛΛΕΙΜΜΑ κάτω από το 10% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ θα είχε η Ελλάδα εάν οι αμυντικές της δαπάνες (ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κινούνταν στα ίδια επίπεδα με αυτά της Πορτογαλίας ή -ακόμη καλύτερα- του Βελγίου. Το μεν έλλειμμα θα ήταν κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα απ'; ό,τι είναι σήμερα. Οσο για το δημόσιο χρέος, αν αυτό το σενάριο ίσχυε επί μια δεκαετία, θα ήταν σήμερα 25 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα βαθμό δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για το «μαγείρεμα» των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αφού και σπατάλες έχουν γίνει στο Δημόσιο και κακοδιαχείριση. Θα έπρεπε όμως να ληφθεί υπόψη και εκείνο το «μαγείρεμα» των κρίσεων που κατά καιρούς περνά η Ελλάδα με τους γείτονές της και το οποίο της κοστίζει ακριβά σε ό,τι αφορά τα έξοδα για την άμυνα.

Ακόμα κι αν η «αυτόματη» μείωση των εξοπλισμών μοιάζει ουτοπική, θα ήταν λογικό, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι υπολογισμοί του ελλείμματος και του χρέους για το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνονται χωρίς να υπολογίζεται το σύνολο των αμυντικών δαπανών.
Σύμφωνα με την επίσημη λίστα της CIA, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 4,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της. Στην ίδια λίστα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο εμφανίζονται με δαπάνες που αντιστοιχούν στο 2,3% και 1,3% αντίστοιχα.
Εάν, λοιπόν, η Ελλάδα έριχνε τις δαπάνες της σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της Πορτογαλίας, περιορίζοντας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τα σχετικά έξοδα, θα γλίτωνε περί τα 4 δισ. ευρώ ετησίως. Μέσα σε δέκα χρόνια, δηλαδή, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 40 δισ. ευρώ και με τα σημερινά δεδομένα το δημόσιο χρέος της θα έπεφτε από τα 326 δισ. ευρώ στα 280 δισ. ευρώ. Ετσι το χρέος από 133% ως προς ποσοστό του ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί το 2010, θα περιοριζόταν στο 116% του ΑΕΠ.
Τα ελλείμματα.
Αντίστοιχα, στο έλλειμμα του προϋπολογισμού (πρόβλεψη 29 δισ. ευρώ για το 2009), η εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ θα έριχνε και το σχετικό ποσοστό κατά 2 περίπου ποσοστιαίες μονάδες, από το 12,2% στο 10%.
Στην περίπτωση που η Ελλάδα γινόταν ...; Βέλγιο στις αμυντικές δαπάνες, τότε αυτόματα η εξοικονόμηση στη δεκαετία θα ανήρχετο στα 60 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος θα διαμορφωνόταν στο 108% του ΑΕΠ. Το δε έλλειμμα θα βρισκόταν κάτω από το 10% ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σαφώς και οι αυξημένες δαπάνες που κάνει η Ελλάδα για την άμυνα και την εθνική της κυριαρχία δεν δικαιολογούν την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Από την άλλη, όμως, τι να πει κανείς για την Ιταλία όταν το χρέος της για το 2010 προβλέπεται ότι θα είναι στο 126% και οι αμυντικές της δαπάνες βρίσκονται μόλις στο 1,8% του ΑΕΠ;
Με άλλα λόγια, ποτέ άλλοτε μία χώρα δεν είχε δαπανήσει τόσα πολλά χρήματα για την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας, με αποτέλεσμα να χάνει μέρος της πολιτικής, τουλάχιστον, ανεξαρτησίας της για τον ίδιο ακριβώς λόγο: η Ελλάδα δαπανά περί τα 8 δισ. ευρώ το χρόνο για να πληρώσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα, τις αμοιβές των στρατιωτικών και τα άλλα λειτουργικά έξοδα του στρατεύματος, προκειμένου να διαφυλάξει την εθνική της κυριαρχία και τώρα ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός να μιλάει για παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους επιθεωρητές της.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν προ ημερών και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. που ηχούν σαν καρπαζιά ειρωνείας στο κεφάλι κάθε Ελληνα. Χαρακτηριστικότερη όλων, αυτή του Αμαντέο Αλταφάζ, εκπροσώπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, που σε ερώτηση για το πώς συμβιβάζεται η στήριξη της Ελλάδας με τις δαπάνες της για την αγορά των φρεγατών, απάντησε ότι «η Κομισιόν δεν εισέρχεται σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας-μέλους» ...;
Μέρισμα ειρήνης.
Η χρυσή λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η με τη βοήθεια της Ε.Ε. και των ΗΠΑ διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών (συν Κυπριακό) και η συνακόλουθη δραστική μείωση των αμυντικών τους προϋπολογισμών που είναι κορυφαίοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Υπολογίζεται πως ενώ για τις μικρές χώρες της Ε.Ε. ο μέσος αμυντικός προϋπολογισμός είναι 1-1,5% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα είναι 4,3% και στην Τουρκία 5,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα (3,8% της Κύπρου).
Εάν οι ΗΠΑ αναλάμβαναν τις διαπραγματεύσεις και την επίβλεψη μιας αμοιβαίας διαδικασίας μείωσης των εξοπλισμών και η Ε.Ε. προχωρούσε στην χρηματοδότηση κάποιων αποζημιώσεων προς τις τρεις χώρες, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να μεώσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό σε 1% του ΑΕΠ μέσα σε λίγα χρόνια και η Τουρκία σε 3% αντίστοιχα. Αυτό θα σήμαινε πως θα καλύπτονταν το 1/3 της μείωσης του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος που έχει τεθεί σαν στόχος μέσα στην τριετία, ενώ σε διάρκεια 10 ετών θα είχαμε εξοικονόμηση 35 μονάδων του ΑΕΠ από την αθροιστική κάμψη των αμυντικών δαπανών.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom