Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

• Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 21 άτομα (0 μέλη και 21 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

• Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

Ψήφοι: 24 12,1%

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

redandwhite

Μέλος
Εγγρ.
9 Ιουλ 2008
Κριτικές
9
Like
0
Πόντοι
1
Μάλλον δεν έγινα αντιληπτός.

Η Ελλάδα αποτελεί από τις λίγες χώρες παγκοσμίως, από τις ελάχιστες εντός ΕΕ όπου μπορείς να προσλάβεις προσωπικό υψηλών τυπικών προσόντων με τόσο χαμηλές αποδοχές (χαμηλές αποδοχές = απόλυτα αλγεβρικά νούμερα).

Δυστυχώς όμως, τα τυπικά προσόντα δεν είναι τελικά το απόλυτο κριτήριο για την απόδοση και παραγωγικότητα.

Επί των ουσιαστικών προσόντων, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα και σε αυτό εάν θες πάλι την γνώμη μου, κατά κύριο λόγο ευθύνονται οι Ελληνικές επιχειρήσεις και όχι το προσωπικό το ίδιο. (π.χ. ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες κολοσοί που δεν εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, εξέλιξη καμία, επιτρέπουν νοοτροπίες ΔΥ κλπ κλπ).
Ε φυσικα τι να λεμε τωρα. Εχω προσφατη προσωπικη πειρα απο μεγαλη εταιρεια πληροφορικης οπου δουλευε προσφιλες μου ατομο. Για καθε προγραμματιστη, 2 προισταμενοι και 4 πωλητες να πουλησουν τα προιοντα που δεν μπορουσαν να κατασκευασουν, με τους πωλητες να αμειβονται το τριπλασιο των προγραμματιστων.
Ασε τις κουμπαριες, τα γκομενιλικια και την γενικη αλαζονεια.

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
Σοβαρά τώρα.

Γιατί πιστεύετε ότι το τύπωμα χρήματος θα σώσει την κατάσταση;

Μπορεί κανένας να προβλέψει τα αποτελέσματα που θα έχει στον πληθωρισμό, στην ανάπτυξη ή στο Ευρώ;;;

Και η Ευρώπη δεν είναι ακριβώς Αμερική, ούτε το Ευρώ έχει την θέση ως παγκόσμιο νόμισμα που έχει το δολλάριο.

Τυπωμα χρηματος παντα ειναι μια προσωρινη λυση με ενδεχομενες επιπτωσεις! Η αλλη ειναι η διαλυση του ευρω.

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
Σοβαρά τώρα.
Γιατί πιστεύετε ότι το τύπωμα χρήματος θα σώσει την κατάσταση;
Μπορεί κανένας να προβλέψει τα αποτελέσματα που θα έχει στον πληθωρισμό, στην ανάπτυξη ή στο Ευρώ;;;
Και η Ευρώπη δεν είναι ακριβώς Αμερική, ούτε το Ευρώ έχει την θέση ως παγκόσμιο νόμισμα που έχει το δολλάριο.

Καταρχήν το τύπωμα είναι δεδομένο. Όταν η ΕΚΤ θα έχει αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους θα κάνει το κουρεματάκι και θα τυπώσει. Δεν γίνεται αλλιώς.
Μικρή υποτίμηση του ευρώ κανέναν δεν θα χαλάσει, ούτε και μικρή (προσωρινή) αύξηση πληθωρισμού.

tomcat00

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2008
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
16
Δυστυχώς έχεις δίκιο σε πολλά. Πολλές από τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στην ουσία λειτουργούν σαν προέκταση του δημοσίου. "πάρε τη δουλειά, αλλά να βολέψουμε και 2 παιδιά δικά μου έτσι?" <- - ξέρεις πόσες φορές το έχω ακούσει?

Όμως η παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα είναι κάτι που φτιάχνεται.
Και ίσως η κρίση να είναι ευκαιρία να διαχωριστούν οι υγιείς από τις υπόλοιπες.

Βέβαια από την άλλη είναι κρίμα για τις υγιέστατες που τους χρωστάει το κράτος επί μήνες εκατοντάδες χιλιάδες για τιμολόγια που έχουν κόψει (και έχουν αποδώσει ΦΠΑ) να αναγκάζονται να δανειστούν για να πληρώσουν μισθούς.

δυστηχως, οταν 'βομβαρδιζεις' απο τα 35Κ ποδια, 8α χεις collateral damage

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Κριτικές
22
Like
56
Πόντοι
4.095
Πως δεν φταιει!!! Το εδειξε με την παντελη ελλειψη στηριξης και ανταγωνιστικοτητος!! Οι ποιο πολλες τεχνικες/κατασκευαστικες εταιριες στην Ελλαδα πανε να κλεισουν γιατι δεν ειναι μονο στην Ελλαδα που δεν μπορουν να επιβιωσουν. Ακομα και στην Μεση Ανατολη που πριν δεκαετιες ηταν ανταγωνιστικες!! Οχι πλεον!
Συγγνώμη ρε Luc, αλλά τι στον πούτσο φταίει η κυβέρνηση που ο μπαρμπα-γιάννης τρέχει ακόμη την εταιρία με την λογική του 1950 (τότε που αγόρασε την πρώτη τσάπα, μου αρέσει αυτή η έκφραση).

Το γεγονός μάλιστα ότι δεν αντέχουν και σε άλλες αγορές, αποδεικνύει ακριβώς αυτό...ότι δεν φταίει το εδώ κράτος!

Και ειδικά σε αυτό που αναφέρεις για στήριξη...είναι επίσης τελείως άδικο. Το μαγείρεμα των μεγάλων έργων προς όφελος Ελληνικών εταιριών, δεν έχει προηγούμενο!!!!!

Μην μπούμε σε λεπτομέρειες επί αυτού, αρκεί να αναφερθεί ότι ούτε μία, όχι δύο, ούτε μία ξένη εταιρία δεν κέρδισε ένα Ολυμπιακό έργο!

Όπως επίσης, με εξαίρεση τον Κωλοτράβα (και με τακτικές πέραν κάθε λογικής, απευθείας αναθέσεις για απίθανα ποσά), καμία ξένη εταιρία συμβούλων μηχανικών δεν μελέτησε η διαχειρίστηκε Ολυμπιακό έργο!

Τώρα, εάν επιχειρηματολογήσεις ότι το pampering που περιέγραψα, δημιούργησε γίγαντες με μυαλό μπέμπηδων....τότε θα συμφωνήσω.

Επιπλέον και αναφορικά στο θέμα της "αραπιάς" και το πόσο ανταγωνιστικές ήταν οι ελληνικές εταιρίες κάποτε, αυτό άλλαξε για πολλούς λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις επηρέασαν και θέματα ανωτέρας βίας, αλλά και τότε, κάποιοι γκρεμίστηκαν σαν χάρτινοι πύργοι για τον ίδιο λόγο: Αυτά τα "μαγαζιά" δεν μπορείς να τα τρέχεις με νοοτροπία τοπικού ήρωα εργολαβάκου που σηκώνει πολυκατοικίες στην γειτονιά.

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
Συγγνώμη ρε Luc, αλλά τι στον πούτσο φταίει η κυβέρνηση που ο μπαρμπα-γιάννης τρέχει ακόμη την εταιρία με την λογική του 1950 (τότε που αγόρασε την πρώτη τσάπα, μου αρέσει αυτή η έκφραση).

Το γεγονός μάλιστα ότι δεν αντέχουν και σε άλλες αγορές, αποδεικνύει ακριβώς αυτό...ότι δεν φταίει το εδώ κράτος!

Και ειδικά σε αυτό που αναφέρεις για στήριξη...είναι επίσης τελείως άδικο. Το μαγείρεμα των μεγάλων έργων προς όφελος Ελληνικών εταιριών, δεν έχει προηγούμενο!!!!!

Μην μπούμε σε λεπτομέρειες επί αυτού, αρκεί να αναφερθεί ότι ούτε μία, όχι δύο, ούτε μία ξένη εταιρία δεν κέρδισε ένα Ολυμπιακό έργο!

Όπως επίσης, με εξαίρεση τον Κωλοτράβα (και με τακτικές πέραν κάθε λογικής, απευθείας αναθέσεις για απίθανα ποσά), καμία ξένη εταιρία συμβούλων μηχανικών δεν μελέτησε η διαχειρίστηκε Ολυμπιακό έργο!

Τώρα, εάν επιχειρηματολογήσεις ότι το pampering που περιέγραψα, δημιούργησε γίγαντες με μυαλό μπέμπηδων....τότε θα συμφωνήσω.

Επιπλέον και αναφορικά στο θέμα της "αραπιάς" και το πόσο ανταγωνιστικές ήταν οι ελληνικές εταιρίες κάποτε, αυτό άλλαξε για πολλούς λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις επηρέασαν και θέματα ανωτέρας βίας, αλλά και τότε, κάποιοι γκρεμίστηκαν σαν χάρτινοι πύργοι για τον ίδιο λόγο: Αυτά τα "μαγαζιά" δεν μπορείς να τα τρέχεις με νοοτροπία τοπικού ήρωα εργολαβάκου που σηκώνει πολυκατοικίες στην γειτονιά.

Γιου αρ μακινγκ μι ποιντ!!! :grin: :grin:

tomcat00

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2008
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
16

8α συμφωνησω με τον Λουκ!

Το κρατος, μεσω τ προστατευτισμου (ελεω κομματικοποιησης - ακα 'τα δικα μας παιδια) δεν επεβαλε market equilibrium - δεν αφησε δλδ το 'παιχνιδι' εν προκειμενω στον κατασκευαστικο τομεα να εξελιχ8ει με ορους πραγματικης οικονομιας (βλεπε...Darwin) αλλα ως deux ex machina φροντισε να στρεβλωσει το κανονιστικο/ρυ8μιστικο πλαισιο (Tipos this is for u  :grin:) με αποτελεσμα συνοικιακοι μπετατζηδες να αποκτησουν critical mass, να εγκα8ιδρυσουν cartel (ακομα γελαω με τις...φορμουλες Σουφλια, βασικος μετοχος et al) και να 'δουν' τ κρατος ως ενα...cash cow

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Κριτικές
22
Like
56
Πόντοι
4.095
Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις:
www.eurointelligence.com/article.581+M57dc5d072d8.0.html]GREEK COMPETITIVENESS IS NOT THE ISSUE, FISCAL DISCIPLINE IS[/url]
Δεν έχει άδικο, αλλά μου θυμίζει λίγο το ρητό περί της μαγείας των αριθμών και το πως προκύπτουν αλλά και ερμηνεύονται.

Θέλω αλλά δεν θέλω, χρειάζομαι αλλά δεν χρειάζομαι...μην μου κολλάτε πολύ γιατί όλοι μαζί θα πάμε στον πάτο και τέτοια.

Έχει ενδιαφέρον να διαβάσεις γερμανικό τύπο σχετικά.

Η Ισπανια εφαρμοζει, as we speak, δημιουργικη λογιστικη (με την ανοχη της τρελλοπαρεας στην ΕΚΤ) 'μεταφεροντας' liabilities της Κεντρικης Κυβερνησης στις caja (οσες μεινανε..καμια 20αρια νομιζω) - βλεπε ENRON και SPE  ;)
Δεν χρειζεται να ειμαστε τοσο απαιδιοδοξοι...νομιζω!  :grin:
Ένα θέμα που επίσης προσπερνάμε οι περισσότεροι, είναι ότι οι πολιτικές αντοχές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο δεν είναι endless.

Εάν κάναμε σε αυτό τον τομέα δοκιμές, θα βλέπαμε ότι πλησιάζουμε στα όρια.

Δεν αντιδρούν όλοι οι λαοί με τον ίδιο τρόπο στις κρίσεις, δεν έχουν όλοι οι λαοί την ίδια διορατικότητα, δεν έχουν όλοι οι λαοί τις ίδιες ιδέες, αρχές και κυρίως στόχους.

Και δεν έχουν όλοι την ίδια και μόνιμη όρεξη να ασχολούνται με άλλη μία περίπτωση χρεωκοπίας που δεν είναι όμως χρεωκοπία, που έχει δήθεν ένα γεμάτο πιστόλι απέναντί τους κλπ κλπ.

Σοβαρά τώρα. Γιατί πιστεύετε ότι το τύπωμα χρήματος θα σώσει την κατάσταση;
Η Γερμανία, με την σημερινή κυβέρνηση, θα πολεμήσει πολύ για να μην γίνει κάτι τέτοιο.

Όποιος γνωρίζει πράγματα για Γερμανία, γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για τους Γερμανούς.

Εάν αναγκαστεί να το δεχτεί, θα είναι προσωρινά και με κρυφή ατζέντα για να αποδράσει, εκτός και εάν αναλάβουν οι Σοσιαλιστές ξανά κυβερνητικό ρόλο.

PS: Το κλασσικό αστείο που ακούγεται στην Γερμανία πριν από εκλογές και όταν διαφαίνεται νίκη σοσιαλιστών, είναι ότι "πάλι θα χρεωθούμε μέχρι τον λαιμό και πάλι θα τυπώνουμε τιμοκαταλόγους ανά εξάμηνο".

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Κριτικές
22
Like
56
Πόντοι
4.095
8α συμφωνησω με τον Λουκ!

Το κρατος, μεσω τ προστατευτισμου (ελεω κομματικοποιησης - ακα 'τα δικα μας παιδια) δεν επεβαλε market equilibrium - δεν αφησε δλδ το 'παιχνιδι' εν προκειμενω στον κατασκευαστικο τομεα να εξελιχ8ει με ορους πραγματικης οικονομιας (βλεπε...Darwin) αλλα ως deux ex machina φροντισε να στρεβλωσει το κανονιστικο/ρυ8μιστικο πλαισιο (Tipos this is for u  :grin:) με αποτελεσμα συνοικιακοι μπετατζηδες να αποκτησουν critical mass, να εγκα8ιδρυσουν cartel (ακομα γελαω με τις...φορμουλες Σουφλια, βασικος μετοχος et al) και να 'δουν' τ κρατος ως ενα...cash cow

Το κανονιστικό/ρυθμιστικό στα μεγάλα έργα δεν ήταν ούτε είναι πρόβλημα.

Η τακτική όμως του "προστατευτισμού" σίγουρα επηρέασε, αλλά και εδώ έχω ένσταση και μάλιστα σημαντική.

ΟΚ, το κράτος έκανε την μαλακία του, οι δήθεν σούπερ ντούπερ μάντατζερ τι έκαναν? Κοίταγαν και έτρωγαν?

Κανένας δεν σκέφτηκε αυτό που έγραψες παραπάνω? Κανένας τους δεν είδε το τέλος στο βάθος του δρόμου?

Κανένας δεν κατάλαβε ότι εκτός Ελλάντα θα πάρουν τα αρχίδια τους εάν δεν αλλάξουν τακτική? Τόσο γαμάτοι managers, CEO, CFO, CTO, COO, UFO ήταν τελικά?

Υπάρχει παράδειγμα εταιρίας που κινήθηκε μέσα σε αυτό πλαίσιο που περιγράφεις. Γάμησε, έδειρε και τώρα παίρνει το καπελάκι της και την κάνει σαν κύριος.

Και παίζει μπάλα εκτός Ελλάδος, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Δεν είναι ελληνική όμως και παρόλο που την διοικούν οι μπαρμπα-μήτσοι, έχει άλλη νοοτροπία γιαυτό και κατά την γνώμη μου, δεν θα έχει πρόβλημα τελικά.

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
φακ!  :grin:

για να δουμε....δεν ειμαι σιγουρος για τον Αχελ και την παρεα στην Βαιμαρη Φρανκφουρτη!

Αντε θα κερασω εγω!! :grin: Το θεμα ειναι ποιες εναλλακτικες λυσεις εχει η ΕΚΤ. Η Ανγκελα αρχιζει να προετιμαζει το εδαφος??  :think:

apoc

Σπουδαίος
Εγγρ.
28 Δεκ 2005
Κριτικές
31
Like
393
Πόντοι
3.115
Σιγουρα οι μισθοι που παίρνουν στον ΙΔ δεν είναι ισοι με την παραγωγικότητα τους σε κάποιους τομείς.ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΟΥ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ. Αλλα σίγουρα δεν φτάνουν να ζήσεις σήμερα με τα σημερινά δεδομένα.Και όταν λεω να ζήσεις να ζήσεις ανθρώπινα

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046

Η τακτική όμως του "προστατευτισμού" σίγουρα επηρέασε, αλλά και εδώ έχω ένσταση και μάλιστα σημαντική.

ΟΚ, το κράτος έκανε την μαλακία του, οι δήθεν σούπερ ντούπερ μάντατζερ τι έκαναν? Κοίταγαν και έτρωγαν?

Κανένας δεν σκέφτηκε αυτό που έγραψες παραπάνω? Κανένας τους δεν είδε το τέλος στο βάθος του δρόμου?

Κανένας δεν κατάλαβε ότι εκτός Ελλάντα θα πάρουν τα αρχίδια τους εάν δεν αλλάξουν τακτική? Τόσο γαμάτοι managers, CEO, CFO, CTO, COO, UFO ήταν τελικά?

Υπάρχει παράδειγμα εταιρίας που κινήθηκε μέσα σε αυτό πλαίσιο που περιγράφεις. Γάμησε, έδειρε και τώρα παίρνει το καπελάκι της και την κάνει σαν κύριος.

Δεν είναι ελληνική όμως και παρόλο που την διοικούν οι μπαρμπα-μήτσοι, έχει άλλη νοοτροπία γιαυτό και κατά την γνώμη μου, δεν θα έχει πρόβλημα τελικά.

Οταν τρως χωρις συναγωνισμο .............γινεσαι αδρανης!! Σιρβαβαλ οβ δε ανταπταμπλ!! καπως ετσι δεν το ελεγε ο γατος??  :grin:

Δεν ειναι ευκολο για τις Ελληνικες κατασκευαστικες εταιριες πλεον γιατι ο εξοπλισμος ειναι καπιταλ ιντενσιβ, και δεν κατεχουν τα δεδομενα προσες ανταγωνιστικοτητος. Καποια στιγμη με χρονο, στηριξη και πιστωσεις μπορει να αλλαξουν τα δεδομενα!

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Κριτικές
22
Like
56
Πόντοι
4.095
Η Γερμανία, με την σημερινή κυβέρνηση, θα πολεμήσει πολύ για να μην γίνει κάτι τέτοιο.
Όποιος γνωρίζει πράγματα για Γερμανία, γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για τους Γερμανούς.
Εάν αναγκαστεί να το δεχτεί, θα είναι προσωρινά και με κρυφή ατζέντα για να αποδράσει, εκτός και εάν αναλάβουν οι Σοσιαλιστές ξανά κυβερνητικό ρόλο.
PS: Το κλασσικό αστείο που ακούγεται στην Γερμανία πριν από εκλογές και όταν διαφαίνεται νίκη σοσιαλιστών, είναι ότι "πάλι θα χρεωθούμε μέχρι τον λαιμό και πάλι θα τυπώνουμε τιμοκαταλόγους ανά εξάμηνο".
edit: Θα το δεχτούν ενδεχομένως και με κάποια ανταλλάγματα. Στην Γερμανία, επικρατεί η άποψη ότι όλο αυτό το τσίρκο έχει προκληθεί λόγω της καθυστέρησης της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ. Εκεί θα επικεντρωθούν οι Γερμανοί μελλοντικά, είτε τυπωθεί χρήμα είτε όχι και με την προϋπόθεση ότι δεν θα κατεβούν από το τραίνο της ΕΕ.

tomcat00

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2008
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
16

να 'κοιταξουμε' πτυχια 6ης Ταξης πχ;  :grin: :grin: (αν παμε πιο κατω, 8α συναντησουμε τον...Εξορκιστη)

Μα αυτο που πιστευω ειναι το path dependency - οταν εχεις 'ανδρω8ει' σαν εταιρεια εκτος mrk equilibrium, αποκτας οχι μονο την αντιστοιχη corporate culture αλλα πιο σημαντικα τo αντιστοιχο tacit knowledge - ποιος ο λογος να 'φερεις' αλλο mentalite; αλλα ακομη κ το..απευκταιο να γινει....(εχω ιδια πειρα) ή 8α τον/την 'απορροφησει' το....corporate culture ή 8α φυγει με τις...κλωτσιες

Μπορουμε, πχ, να συζητησουμε για τις Ελληνικες κατασκευαστικες ('πολυε8νικες') στο Βουκουρεστι πχ...για την ποιοτητα του προσωπικου et al - για γελια κ για κλαμματα μαζι  ;)

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.910
Πόντοι
366
Θέλω αλλά δεν θέλω, χρειάζομαι αλλά δεν χρειάζομαι...μην μου κολλάτε πολύ γιατί όλοι μαζί θα πάμε στον πάτο και τέτοια.
Δεν νομζω ότι οι δηλώσεις μία βδομάδα πριν έπαιξαν κανένα ρόλο.
Αλλά ήδη και οι Πορτογάλλοι και οι Ισπανοί βγήκαν και κάναν δηλώσεις: Εμείς δεν είμαστε Ιρλανδία.
Παρ' όλα αυτά η επέλαση δεν συνέβη.

Έχει ενδιαφέρον να διαβάσεις γερμανικό τύπο σχετικά.
Ακόμη και εκεί υπάρχουν απόψεις και απόψεις:

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom