Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 19 άτομα (0 μέλη και 19 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ...
  :2funny:  το  100αρικο  θα  χει  το  γιωργακη :2funny:  το  πεντακοσαρικο  το  χοντρο  κωστακη  και  το  χιλιαρικο  το  σημιτακο :2funny:  για  πεντοχιλιαρικο  η  δεκαχιλιαρο  ουτε  λογος  να  γινετε!  μα  πως  θα  κοψουμε  λεφτα,  δραχμες :think:  αφου  εμεις  και  οι  υπολοιποι  μαλακες  της  ευρωζωνης    στειλανε  ολα  τα  αποθεματα  χρυσου  τους  στη  γερμανια :uglystupid:  αραγε  ειναι  τυχαιο  που  ο  η  εδρα  και  ο  χρυσος  της  ευρωπαικης  κεντρικης  τραπεζας  ειναι  στη  φρανκφουρτη  σε  γερμανικο  εδαφος  δηλαδη,  και  οχι  σε  βρυξελλες, λουξεμβουργο, στρασβουργο?  θα  μας  τον  δωσει  πισω  το  χρυσο  η  γερμανια?  @@ρια  μαντολες    χωρις  να  ξεχρεωσουμε  χρυσο  δεν  εχει  πισω  α  και  κατι  συνναλαγματικα  αποθεματα  γυρω  στα  20  δις  δολλαρια  το  1996,  που  ειχαμε  (αναλογικα  απ  τα  καλυτερα  στο  κοσμο)  τι  εγιναν  αυτα :think:    πολιτικοι-δημοσιογραφοι-και  διαπλεκομενοι  επιχειρηματιες  θελουν  κρεμασμα  στην  ελλαδα    πορειες  και  μολοτωφ  σε  κολωνακι  φιλοθεη  ψυχικο  εκαλη    πρεπει  να  γινονται  απο  δω  και  περα  οι  ιδιοι  οι  αστυνομικοι  και  οι  σεκιουριταδες  που  τους  φυλανε  πρεπει  να  κανουν  την  αρχη  και  να  τους  αφησουν  "βορα"  στο  μενος  του  κοσμου 
 

kostas_thai

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2010
Μηνύματα
8.360
Like
4
Πόντοι
66
μια ερώτηση ρε magkes.me αυτήν την γαμημένη ελεγχομενη χρεοκοπία την επιμήκυνση πέους και τα λοιπά πως τα λένε δεν ξέρω και εγώ.έτσι και πάμε εκεί φύγαμε από το ευρώ?μιας και οι γερμανοί θέλουν να μας σουτάρουν.
 

kostas_thai

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2010
Μηνύματα
8.360
Like
4
Πόντοι
66
γιατί έτσι και βγούμε από το ευρώ και γυρίσουμε δραχμή πάει γίναμε βραζιλιάνικη φαβέλα.και η δραχμή δεν θα είναι όπως πριν.θα αξίζει λιγότερα από το αλβανικό lek.άντε να δούμε με τους πράσινους xmer τι θα δούμε...
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟ
Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010 14:30

Ο οικονομικός πόλεμος εντείνεται, το ρήγμα διευρύνεται




Γίναμε πλέον πολλοί στην από εδώ πλευρά, αυτήν της Ελλάδας: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, ίσως και Ιταλία. Η κρίση στην ευρωζώνη οξύνεται και επεκτείνεται. Όμως, η οικονομική πολιτική που την παράγει δεν αλλάζει. Και μετά την αποτυχία της σύσκεψης των G20, τα ρήγματα στις διεθνείς σχέσεις είναι βαθιά. Ο οικονομικός πόλεμος είναι παρών, διακρίνονται σκοτεινές προοπτικές.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Παύλος Κλαυδιανός

Παρακολουθούμε τα διαδραματιζόμενα αυτές τις μέρες στην Ιρλανδία. Εκεί η κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιστέκεται, διαπραγματεύεται.


Αποκαλύπτεται ότι, όπως και στην Ελλάδα, ο μηχανισμός παρέμβασης που πάει να εφαρμοστεί και στην Ιρλανδία θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της «βοηθούμενης» χώρας. Ακόμη και το πιο απλό πράγμα, η επιβολή φόρων χρειάζεται να τους επιβάλλει κάποιος που διαθέτει την εθνική κυριαρχία, όχι ένας ξένος. Στην Ιρλανδία, λοιπόν, ο δεξιός Πρωθυπουργός προβάλλει: «εμείς χύσαμε ποταμούς αίματος για να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας, δεν μπορούμε να την εκχωρήσουμε σε ξένους». Διότι το πρόγραμμα που τους προτείνουν περιλαμβάνει άγρια φορολόγηση των εισοδημάτων, των συναλλαγών (Φ.Π.Α.), δηλαδή την αναδόμηση του ίδιου του κρατικού Προϋπολογισμού. Αλλά αυτό εντάσσεται στις δικαιοδοσίες της λαϊκής, εθνικής και κρατικής κυριαρχίας.


Η πηγή του προβλήματος στην Ιρλανδία, διαφέρει από της Ελλάδος.

Διαφέρει, αλλά από την πλευρά που συζητάμε δεν έχει σημασία. Από την άλλη πλευρά, της βαρύτητάς του, είναι το ίδιο και χειρότερο. Με την έννοια ότι είναι απείρως πιο υπερδανεισμένος ο ιδιωτικός τομέας αυτής της χώρας απ’ ό, τι ο Δημόσιος. Φθάνει 1.200% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα ασύγκριτα λιγότερο, ιδίως ο τομέας των νοικοκυριών. Όμως όλα αυτά, από μια άποψη, είναι λεπτομέρεια εφόσον ιδιωτικός και δημόσιος τομέας μαζί έχουν εξωτερικό χρέος 1.250% του ΑΕΠ. Με το ίδιο κριτήριο η Ελλάδα, επειδή το 50% των κρατικών ομολόγων διοχετεύεται σε Έλληνες κατοίκους, εχει χρέος εξωτερικού 160%. Η διαφορά είναι ιλιγγιώδης. Αυτό έχει οδηγήσει την Ιρλανδία σε τερατώδες δημοσιονομικό έλλειμμα, προκειμένου να διασώσει τις ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες έχουν δανειστεί στο εξωτερικό. Το κράτος τους προσφέρει πολύ μεγάλα ποσά και έτσι έφθασε σε ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα 32% του ΑΕΠ! Το ελληνικό είναι περίπου 15%. Η κυβέρνηση τώρα, ο δεξιός Ιρλανδός Πρωθυπουργός ζητάει η βοήθεια να πάει απ’ ευθείας στον ιδιωτικό τομέα. Δεν λένε όχι στη βοήθεια, αλλά θέλει να συζητηθούν οι όροι της. Διότι αν περάσει απ’ το κράτος αυτή η βοήθεια θα ζητηθούν ανταλλάγματα στο επίπεδο της κυριαρχίας.


Θα γίνει αυτό αποδεκτό;

Δεν το γνωρίζουμε. Όμως εκεί έχει επικεντρωθεί το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία. Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών, που είναι μειοψηφίας και έχει τη στήριξη της δεξιάς, θέλει να βάλει την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης. Έχει μάλιστα τώρα και τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ τον κ. Βίκτωρ Κωνστάντσιο, επίσης σοσιαλιστή, ο οποίος όπως επίσης και ο σοσιαλιστής Ντομινίκ Στρος – Καν: τους λένε «το σχέδιο είναι έτοιμο, αρκεί να μας το ζητήσετε». Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σόκρατες, λέει είμαστε έτοιμοι, η δεξιά, που τον στηρίζει, βάζει φρένο. Απειλεί ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση!
Όπως στο μεσοπόλεμο



Ο κόσμος ανάποδα, δηλαδή.


Έτσι όπως το νομίζαμε. Τώρα τι θα πρέπει να διορθώσουμε το τι νομίζαμε ή τον κόσμο; Τι είναι το λάθος; Οι σοσιαλιστές σήμερα, αλλά και οι αριστεροί πέραν των σοσιαλιστών ως την άκρα αριστερά, εξακολουθούν να πιστεύουν, π.χ., στην αξία των σταθερών ισοτιμιών, που καταφανώς συμφέρει τις πολυεθνικές, το χρηματιστικό κεφάλαιο κ.τ.λ. Έχουν πάρει στα σοβαρά την παγκοσμιοποίηση και την δυνατότητα συνεννόησης όλων. Μήπως και στο μεσοπόλεμο δεν έσφαλε η αριστερά δίδοντας προτεραιότητα στην πάλη κατά του πληθωρισμού, για την προστασία του εργατικού εισοδήματος, αδιαφορώντας έτσι για την ανεργία; Όμως, όλες οι παρεκτροπές του πολιτεύματος προήλθαν στη συνέχεια από τη διαχείριση του προβλήματος της ανεργίας, του οποίου την σημασία η αριστερά είχε υποβαθμίσει.


Διευρύνεται η συζήτηση, τώρα, συμπεριλαμβάνει Πορτογαλία, Ισπανία, κάποιες φορές και την Ιταλία. Πού πάμε;


Το ζήτημα ξεκινάει από την αποτυχία της συνόδου των G20 στη Σεούλ. Όλοι διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε συμφωνία. Περιορίστηκαν σε γενικολογίες. Ότι η έλλειψη συμφωνίας ανοίγει το δρόμο ώστε κάθε χώρα να επιδιώξει να επιβιώσει μόνη της, ο καθένας μόνος του να βρει λύση για τον εαυτόν του εξάγοντας την κρίση στους άλλους. Αυτή η εκτίμηση είναι λανθασμένη. Οι χώρες είχαν ήδη αποφασίσει από πριν εθνικές ατομικές λύσεις και γι’ αυτό δεν υπήρξε συμφωνία. Δεν είναι δηλαδή η αποτυχία που ανοίγει το δρόμο τώρα της επιδείνωσης της κρίσης και σ’ άλλες χώρες, αλλά το αντίστροφο. Η αποτυχία της Σεούλ συγκρίνεται με τη διεθνή διάσκεψη του Λονδίνου το 1933 η οποία είχε επίσης αποτύχει. Είχαν όλοι, τότε, ελπίσει ότι η σύσκεψη θα έδινε παγκόσμια λύση στην κρίση. Από τότε, το 1933, άρχισε να αναπτύσσει την πρωτοβουλία του ο Ρούσβελτ για την Αμερική.


Έγινε δηλαδή στο έδαφος της αποτυχίας.

Ναι, από την έλλειψη συνεννόησης. Όλοι στην Ευρώπη ήταν γαντζωμένοι στο χρυσό, στη σταθερή σχέση των νομισμάτων μαζί του. Η Αγγλία, μάλιστα, ήθελε να επαναφέρει τη λίρα στην παλαιά της ισοτιμία έναντι του χρυσού. Πράγμα που ήταν καθαρά ανεδαφικό και συνεπώς αντιδραστικό, όμως το ήθελαν οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια. Ο Ρούσβελτ, απεναντίας, το 1933 απελευθέρωσε το δολάριο και υποσχέθηκε στην καμπάνια του να επαναφέρει τον πληθωρισμό, για να ανεβαίνουν οι τιμές ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις. Διότι οι επενδυτές ήταν απελπισμένοι με την πτώση των τιμών, τον αποπληθωρισμό.


Ποια είναι τα «στρατόπεδα» που διαμορφώθηκαν στη Σεούλ;

Βασικά είναι δύο. Είναι οι λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες με επικεφαλής την Κίνα. Αλλά μαζί τους είναι και η Ευρώπη μέσω Γερμανίας. Δηλαδή τα δέκα χρόνια που προηγήθηκαν αυτές οι χώρες σώρευαν πλεονάσματα από το εξωτερικό τους εμπόριο. Από την άλλη πλευρά είναι οι χώρες με ελλείμματα με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Η Αμερική έχει σήμερα τα πιο τερατώδη ελλείμματα στον κόσμο. Όμως, το ζήτημα είναι πολύ απλό: εφόσον οι ελλειμματικές χώρες είναι υποχρεωμένες να μειώσουν τις δαπάνες τους, οι πλεονασματικές οφείλουν να τις αυξήσουν, προκειμένου να αποφευχθεί η παγκόσμια βουτιά στην ύφεση, στον αποπληθωρισμό και στην ανεργία. Εάν όλες μαζί περικόπτουν τις δαπάνες τους, τότε μοιραία θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στην παγκόσμια ζήτηση, στην παγκόσμια παραγωγή και στην παγκόσμια απασχόληση. Το επισήμανε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα. Η μόνη λύση για να διασωθεί η διεθνής οικονομία είναι να ανεβάσουν τη ζήτησή τους οι χώρες με τα πλεονάσματα, ώστε να διατηρηθεί και να μην πέσει το επίπεδο της διεθνούς ζήτησης. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος τους. Το ελάχιστο που έχουν να κάνουν είναι να αναπτύξουν την εσωτερική τους αγορά, αντί να την συρρικνώνουν, όπως σήμερα κάνει τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία. Το πιο τραγικό χαρακτηριστικό δείγμα αντιδραστικής θέσης είναι η στάση της Κίνας, που αποθησαυρίζει τα συναλλαγματικά πλεονάσματα της. Διαθέτει τα μεγαλύτερα δολαριακά αποθεματικά στον κόσμο, τα οποία αφαιρεί από την παγκόσμια ρευστότητα και τα στειροποιεί.

Αυτό είναι ανορθολογικό. Γιατί το κάνει, πώς το δικαιολογεί;

Το κάνει επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Δεν αισθάνεται ασφαλής και αγοράζει δολάρια που τα θεωρεί το πιο ισχυρό νόμισμα. Τα αποθεματικά της έχουν ανέλθει στα 2800 δισ. δολάρια, και τα παγκόσμια αποθεματικά όλων των πλεονασματικών χωρών σε 8.700 δολάρια.


Η Γερμανία, όμως, γιατί αντιδρά έτσι; Δεν έχει ανασφάλεια.

Έχει, για τον εξής λόγο: αν γίνει ανάκαμψη της ευρωζώνης, αυτό θα σημαίνει μοιραία νομισματική επέκταση και συνεπώς διολίσθηση του νομίσματος, όπως συμβαίνει τώρα με το δολάριο. Αν ανακάμψει η Αμερική το δολάριο θα πέσει. Για να μην πέσει το δολάριο, η Κίνα αντιτίθεται στην πολιτική του Ομπάμα: να μην ανακάμψει η αμερικανική οικονομία, για να κρατηθεί το δολάριο εκεί που είναι, εφόσον το δολάριο είναι το νόμισμα της κινέζικης αποταμίευσης. Το ίδιο συμβαίνει με τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ευρώπης: για να μην πέσει το ευρώ θυσιάζει την ανάκαμψη. Το προτιμά για να διατηρήσει την πραγματική αξία των αποθεματικών και των πλεονασμάτων της, καθώς και την πραγματική αξία των πιστώσεών της – διότι έχει χορηγήσει πολλές πιστώσεις και μάλιστα σε ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, αν εφαρμοσθεί πρόγραμμα αποπληθωρισμού στην Ευρώπη, και πέσουν οι τιμές, τότε η πραγματική αξία των δανείων της αυξάνεται. Εάν αντίθετα έχουμε ανάκαμψη και αυξηθούν οι τιμές τότε η πραγματική αξία των δανείων μειώνεται. Πρόκειται για καθαρά χρηματοπιστωτική αντίληψη. Καλό είναι να θυμηθούμε εδώ αυτό που είχε πει ο Ροδόλφος Χίλφερντιγκ για την εποχή του χρηματιστικού κεφαλαίου, και είχε αναλύσει ο Λένιν στο βιβλίο του για τον ιμπεριαλισμό. Ο καπιταλισμός, υπό την ηγεσία του χρηματιστικού κεφαλαίου, φθάνει στο στάδιο της σηψης και του παρασιτισμού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα.


Πώς αντιδρά η Αμερική;

Ο Ομπάμα υποστηρίζει ότι το κύριο είναι, και αυτό μας ενδιαφέρει, η ανάκαμψη, όχι το δολάριο. Τυπώνει δολάρια για να τονώσει την οικονομία, και ας πέσει η αξία του δολαρίου.


Είναι δυνατό να το πετύχει αυτό μόνη της;

Ναι, μπορεί διότι καταρχάς έχει μια πολύ μεγάλη εσωτερική αγορά. Μετά μπορεί να υποχρεωθεί να βάλει και δασμούς. Αν και, όπως γνωρίζουμε, αν πέσει το δολάριο αυτό είναι δασμός από μόνο του.


Βρισκόμαστε, δηλαδή, ήδη σε έναν οικονομικό πόλεμο.

Βέβαια. Ο οικονομικός πόλεμος επιδεινώνεται, οι προοπτικές είναι σκοτεινές. Γνωρίζουμε απ΄ το παρελθόν αυτή την ιστορία, μπορεί να καταλήξουμε και στον πραγματικό πόλεμο. Και η Ευρώπη εντάσσεται σ’ αυτό. Λόγω της στάσης της Κίνας και της Γερμανίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εκλείψει κάθε ελπίδα. Η πίεση των πραγμάτων, ταυτόχρονα, είναι πολύ μεγάλη.
Έχουν ήδη προκληθεί ρήγματα στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό σύστημα.
Ναι, κάθε χώρα, αλλά και κάθε γεωγραφική περιοχή, προσπαθούν από μόνες τους. Δεν υπάρχει περίπτωση συντονισμού.


Τίθεται, μ’ άλλα λόγια, ένα γεωπολιτικό ζήτημα.

Αυτό ακριβώς προαναγγέλλω στο βιβλίο μου, «Το μεγάλο ρήγμα». Η παγκοσμιοποίηση αποδείχθηκε πρώτον ότι δεν υπήρχε και δεύτερον ότι δεν μπορούσε να υπάρξει. Διότι αν υποτεθεί ότι υπάρχει θα ήταν από μόνη της καταστροφική. Βασικά η παγκοσμιοποίηση ήταν μια τάση προς την οποία ωθούσαν οι πολυεθνικές εταιρίες και το χρηματιστικό κεφάλαιο και η οποία από το 2008 έχει βυθιστεί σε κρίση. Τώρα στις ΗΠΑ σοβαροί οικονομολόγοι λένε ότι μπήκαμε στη φάση ξεχρέωσης των χρεών. Για να αποπληρωθούν τα χρέη περνάμε από ύφεση, είναι υποχρεωτικό. Όμως, θα έπρεπε η λεγόμενη ξεχρέωση (deleverage) να γίνεται με ρυθμούς που δεν σκοτώνουν την οικονομία, την παραγωγή και κυρίως την απασχόληση και η ευθύνη των πλεονασματικών χωρών είναι σήμερα η μέγιστη.


Μιλώντας στο «Κόκκινο» υποστήριξες ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Το κρίσιμο ζήτημα για την κοινωνία, επομένως και για την αριστερά είναι η ανεργία. Αυτή εξάλλου, η Αριστερά, είναι η πιο ενδεδειγμένη να το διαχειριστεί. Το ζήτημα της απασχόλησης. Στις ΗΠΑ βλέπουμε αυτό να το έχει αναλάβει ο Ομπάμα. Αυτό έγινε το ’35 και στην Αμερική αλλά και αλλού. Η προσέγγιση του προβλήματος, δηλαδή, πρέπει να γίνεται από την πλευρά της απασχόλησης. Άρα υπάρχει ανάγκη ανάκαμψης, άρα αύξηση της εθνικής δαπάνης στην οικονομία. Η καταπολέμηση των ελλειμμάτων είναι σε δεύτερη μοίρα και όχι σε πρώτη, όπως τονίζει τόσο ο Γκαλμπρέιθ όσο και οι Κρούγκμαν και Στίγκλιτς. Η ανάκαμψη είναι η προτεραιότητα. Η κυρίαρχη πολιτική αντιθέτως δίδει προτεραιότητα στην εξισορρόπηση των δημοσιονομικών ισοζυγίων.


Σ’ αυτή τη θέση μας έχουν φέρει και η πολιτική, η νεοφιλελεύθερη, και οι θεσμοί της ΕΕ. Για την πολιτική είπες. Στο θεσμικό τομέα τι πρέπει να γίνει;

Πρέπει ν΄ αλλάξουν. Π.χ. το όριο του 3% των ελλειμμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας είναι απαράδεκτο. Κανένα όριο δεν χρειάζεται όταν διακυβεύεται η απασχόληση.


Αρκεί αυτό; Αν το κράτος, όταν δανείζεται, δεν κόψει τον ομφάλιο λώρο από τις αγορές, το πρόβλημα θα επανέρχεται.

Μα να τον κόψει. Αυτή θα ήταν και η αξία της Ευρώπης, να μην υποχρεώνεται να προσφύγει στις αγορές. Απαγορεύεται το κράτος να τυπώνει χρήμα, απαγορεύεται να δανείζεται μόνο του. Υπάρχει ζήτημα, λοιπόν, τροποποίησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, που έχουν εγκριθεί με υστεροβουλία από την πλευρά του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, αλλά και αβάσταχτη επιπολαιότητα από την πλευρά της λεγόμενης αριστεράς και όχι μόνο των σοσιαλιστών, αλλά και των άλλων αριστερότερων δυνάμεων αυτού του χώρου.


Σαν πολλές χώρες δεν μαζεύονται στην από εδώ πλευρά, στην πλευρά της Ελλάδας; Βλέπουμε, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία ίσως.

Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα και για τη Γερμανία, πλέον. Για πρώτη φορά στις συσκέψεις των 27 συναντά προβλήματα. Είναι σε μειοψηφία μαζί με την Ολλανδία ή έστω και την Αυστρία ή τη Φιλανδία. Έχει λυθεί η γλώσσα των μικρών χωρών. Η Ελλάδα, αντίθετα, σύρεται ουσιαστικά, δεν παίζει κανένα ρόλο στις διαμάχες αυτές. Μια φορά που μίλησε ήταν λάθος, όταν απέκρουσε ένα σημείο των προτάσεων Μέρκελ, το μόνο άλλωστε που ήταν σωστό. Αυτό που είπε για τους κερδοσκόπους: να αναλαμβάνουν δηλαδή κι αυτοί μέρος των ζημιών, αν μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει.
Πρώτος ο Τρισέ το είπε αυτό. Όμως έχει κάποια βάση, διότι όντως μέσω της αύξησης επιτοκίων που θα προκληθεί επιτείνει το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης.
Γι’ αυτό και πρέπει να φύγουμε, δηλαδή να αποσυνδεθεί το δημόσιο χρέος, από τις αγορές.

Αυτό ναι, είναι απάντηση της Αριστεράς. Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος.

Ακριβώς. Το δημόσιο να παίρνει χρήμα από την τράπεζά μας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τελευταία να αγοράζει ομόλογα των κρατών απευθείας και όχι μέσω των ιδιωτικών τραπεζών. Ίσως τότε το θέμα τεθεί σε περισσότερο ρεαλιστικές βάσεις. Για την αριστερά, η δημοκρατία αποτελεί πραγματική αξία, εφόσον περιλαμβάνει όχι μόνον την ελευθερία γνώμης και ψήφου, αλλά και το δικαίωμα στη ζωή, δηλαδή στην απασχόληση και στο εισόδημα. Σήμερα, ο καπιταλισμός υποβαθμίζει αυτά τα δικαιώματα, στο μέτρο που τα αντιμετωπίζει αποκλειστικά και μόνο από τη σκοπιά του χρήματος και του κέρδους. Η σύνδεση της αριστεράς με την κοινωνία προϋποθέτει συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις, έστω και αν ορισμένοι σπεύδουν να τις διαβάλουν ως «διαχειριστικές». Η εποχή των «μεγάλων αλλαγών» δεν έρχεται ποτέ, εάν δεν εξαντληθεί προηγουμένως εκείνη των «διαχειριστικών» αλλαγών...

 

tomcat00

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2008
Μηνύματα
2.976
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
16
Στο δεύτερο δεν θα συμφωνήσω ποτέ μαζί σας, δεν μπορεί να θέλουμε να μιλάμε για απελευθέρωση αγορών, ιδιωτικό τομέα μεγαλύτερου του κρατικού και να δικαιολογούμε τις μαλακίες του ιδιωτικού τομέα επειδή το κράτος τους χάριζε έργα. Το μικρό μυαλό μου δεν το χωράει αυτό με τίποτα.

Συμφωνουμε στο γεγονος οτι υπηρξε κρατικος προστατευτισμος ο οποιος ειχε ως αποτελεσμα την πληρη στρεβλωση του επιχειρηματικου πεδιου (cause)

Διαφωνουμε, αν καταλαβαινω καλα, στo...effect που ειχε στον Ελληνα....επιχειρηματια

Εκει, επικαλουμαι, για μια ακομη φορα, το path dependence () και πιο συγκεκριμενα:

One is the "critical juncture" framework, most notably utilized by Ruth and David Collier in political science. In the critical juncture, antecedent conditions allow contingent choices that set a specific trajectory of institutional development and consolidation that is difficult to reverse. As in economics, the generic drivers are: lock-in, positive feedback, increasing returns (the more a choice is made the bigger its benefits), and self-reinforcement (which creates forces sustaining the decision).

Προσοχη! Δεν επιχειρηματολογω υπερ ενος επιχιερηματικου ντετερμινισμου, απλως υποστηριζω οτι σε ενα αυτιστικο περιβαλλον, στρεβλο, διεφ8αρμενο και ετεροβαρες, η προσαρμογη και αρα και η οποια επιτυχια προυπο8ετει την αναπτυξη ενος αντιστοιχου corporate culture/skillset

Σε αυτο το περιβαλλον δεν υπαρχει χωρος ουτε για transparency (το οποιο αποτελει τροχοπεδη για την συναλλαγη με το Κρατος  ;)) ουτε για την οποια επενδυση σε HR, critical assets etc, εφοσον 1) η καρτελοποιηση με τους κατα τ'αλλα ανταγωνιστες εχει εξασφαλισει...επενδυτικη 'ειρηνη' στο εσωτερικο και 2) Το kρατος μεσω της ανεπαρκειας του πολιτικου προσωπικου, της ενδημικης διαφ8ορας και της, εσκεμμενης, πολυπλοκοτητας/ερμηνειας της...'Δελφικης' γραφειοκρατιας αποτελει barrier to entry για την εισοδο παικτων απο το εξωτερικο

Κατα συνεπεια, σε μια απλη εφαρμογη Οικονομικης 8εωριας 1ου εξαμηνου, η καμπυλη κερδους παραμενει.....ευ8εια σε συναρτηση με τον χρονο με τα οποια liabilities να περιοριζονται στο εταιρικο Azimut ή/και στο Eurocopter  :grin: :grin:
 

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
14.679
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
papakonkamasutra.png
:2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

Χωρις λυπαντικο????  :think:
 

ektor lopez

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Αυγ 2008
Μηνύματα
36.184
Like
53
Πόντοι
366
τη τελευταια της μερα, η ισοτιμια της δραχμης εναντι του δολλαριου ηταν στις διακοσιες κατι δραχμες. σε μια νυχτα το ευρωπουλακι βαφτιστηκε στις 340,75 δραχμουλες.
δε χρειαζεται ναχεις γνωσεις τομκατ για να καταλαβεις τη ψωλια που ερχεται που καναμε και λιβανια για την εισοδο στην ΕΕ στο πουστη το κινεζο τοτε που ηταν στο πηδαλιο
 

21 Grams

Μέλος
Εγγρ.
12 Απρ 2008
Μηνύματα
2.140
Like
0
Πόντοι
16
Ακόμη και εάν έχεις δίκιο σε αυτό που γράφεις (εγώ δεν συμφωνώ μαζί σου πάντως), αυτό δεν αλλάζει το γεγονός για το πως ψηφίζει και αποφασίζει ο Ούνος, ο οποίος ευτυχώς ή δυστυχώς σήμερα αποφασίζει για το μέλλον σου.

Και το δικαίωμα του το έδωσες εσύ και οι δημοκρατικοί εκλεγμένοι αντιπρόσωποί σου.

Βάλτα με τον Ούνο λοιπόν και παρέβλεψε την μαλακία των Ελλήνων.

Δάσος, δέντρο που λέγαμε και πριν.

Yorgos,

θυμάσαι πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν είχε αρχίσει να αποκαλύπτεται η "ελληνική μαύρη τρύπα", τι έκαναν οι Γερμανοί;

Πώς αντέδρασαν τα γερμανικά ΜΜΕ και οι γερμανοί πολιτικοί στην πλειονότητά τους;

Ελεεινά κατώτεροι των περιστάσεων. Πιο λαϊκιστές και από τους Έλληνες πολιτικούς.

Αν η ΕΕ είχε παρέμβει γρηγορότερα, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, για όλους.

Τώρα είναι αναγκασμένοι να μαζεύουν συντρίμμια, όπως είπε η χοντρή. Όχι όμως μόνο τα Ελληνικά. Στο τέλος μπορεί να μαζέψουν και τα δικά τους...

 

ektor lopez

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Αυγ 2008
Μηνύματα
36.184
Like
53
Πόντοι
366
αρχικα φανηκε να εχουν δικιο οι γερμανοι. στη πορεια ομως αποδεικνυεται οτι ολα ηταν γνωστα και προσχεδιασμενα απο την αρχη. δεν εχουν σταση βοηθειας αλλα σαμποταζ. 
θελουν να μας πνιξουν τα μουνια.
 

helios747

Μέλος
Εγγρ.
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.009
Like
0
Πόντοι
16
ο πληρωμενος  καραγκιοζης  που  πληρωνετε  καθε  δηλωση  του   στα  MME  ξεχωριστα,  ξαναχτυπα  (ακομα  και  αν  τα  συγκεκριμενα  ειναι  αληθεια!  εχει  κανει  τοσες  "κατευθηνομενες"  δηλωσεις    οπως   αυτη  οτι  η  γαλλια  ειναι  σε  χειροτερη  θεση  οικονομικα  και  απο  την  αμερικη :headbang:)  Roubini: Αναδιάρθρωση ή νέα δραχμή οι επιλογές της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της είτε να εγκαταλείψει το ευρώ, δήλωσε ο Nouriel Roubini σε συνέντευξή του στο Boerse-Online, σύμφωνα με το Bloomberg.

To χρέος της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλo που δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφύγει την αναδιάρθρωση, φέρεται να είπε ο Dr. Doom.

Ο μόνος άλλος ρεαλιστικός τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση να «εγκαταλείψει το ευρώ και να εισάγει μια νέα δραχμή», ανέφερε.


 

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.265
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
Επιμένει η Μέρκελ στη συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε, την Τετάρτη, τους Ευρωπαίους εταίρους της να έχουν «το θάρρος» να επιβάλουν «όρια στις αγορές», συμπεριλαμβάνοντας σε ένα μηχανισμό επίλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τους ιδιώτες πιστωτές, «οι οποίοι κερδίζουν χρήματα με τα πολύ υψηλά επιτόκια».

«Αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια, από τα κρατικά ομόλογα, πρέπει να υπομένουν επίσης τους κινδύνους», τόνισε, σε ομιλία της στην Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Πρέπει η πολιτική να έχει το θάρρος να μοιράζεται τον κίνδυνο. Εδώ πρόκειται για πολιτική προτεραιότητα, για την επιβολή ορίων στις αγορές», πρόσθεσε.

Η Γερμανία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων (κυρίως, δηλαδή, των τραπεζών) στο κόστος διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών που θα προσφεύγουν στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.

«Οι αγορές ανησυχούν όταν το λέμε αυτό», παραδέχθηκε η καγκελάριος, η οποία είχε δηλώσει την Τρίτη ότι δεν θα «ενδώσει» στο σημείο αυτό, που είναι ουσιώδες για την γερμανική κυβέρνηση.

Η  κ. Μέρκελ τόνισε ότι για μετά το 2013 απαιτείται ένας μόνιμος μηχανισμός με «ρυθμίσεις που δεν θα επιτρέπουν τα λάθη του παρελθόντος»

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση μακρο-οικονομικής πολιτικής οικονομικής σύγκλισης, και σε αυτόν τον μηχανισμό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ιδιώτες επενδυτές σε κρατικά ομόλογα. Κατά την κ. Μέρκελ, η απόφαση αυτή είναι «κομβικής σημασίας για την κοινωνική οικονομία της αγοράς στον 21ο αιώνα» και «αποκαθιστά την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έναντι των αγορών».


(Όλο το άρθρο εδώ)


:thumbsup:

ΈΕΕτσι!
Μπράβο Αγκέλα μου!

πσ. Η μεγάλη πλάκα είναι τέτοιες θέσεις θα τις περίμενε κάποιος από το SPD. Όχι από CDU/FDP  :think: Βρε, κοίτα πως αλλάζει ο κόσμος...  :grin:
 

Συνημμένα

  • am1.jpg
    am1.jpg
    17,4 KB · Εμφανίσεις: 26

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
14.679
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
Επιμένει η Μέρκελ στη συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε, την Τετάρτη, τους Ευρωπαίους εταίρους της να έχουν «το θάρρος» να επιβάλουν «όρια στις αγορές», συμπεριλαμβάνοντας σε ένα μηχανισμό επίλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τους ιδιώτες πιστωτές, «οι οποίοι κερδίζουν χρήματα με τα πολύ υψηλά επιτόκια».

«Αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια, από τα κρατικά ομόλογα, πρέπει να υπομένουν επίσης τους κινδύνους», τόνισε, σε ομιλία της στην Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Πρέπει η πολιτική να έχει το θάρρος να μοιράζεται τον κίνδυνο. Εδώ πρόκειται για πολιτική προτεραιότητα, για την επιβολή ορίων στις αγορές», πρόσθεσε.

Η Γερμανία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων (κυρίως, δηλαδή, των τραπεζών) στο κόστος διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών που θα προσφεύγουν στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.

«Οι αγορές ανησυχούν όταν το λέμε αυτό», παραδέχθηκε η καγκελάριος, η οποία είχε δηλώσει την Τρίτη ότι δεν θα «ενδώσει» στο σημείο αυτό, που είναι ουσιώδες για την γερμανική κυβέρνηση.

Η  κ. Μέρκελ τόνισε ότι για μετά το 2013 απαιτείται ένας μόνιμος μηχανισμός με «ρυθμίσεις που δεν θα επιτρέπουν τα λάθη του παρελθόντος»

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση μακρο-οικονομικής πολιτικής οικονομικής σύγκλισης, και σε αυτόν τον μηχανισμό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ιδιώτες επενδυτές σε κρατικά ομόλογα. Κατά την κ. Μέρκελ, η απόφαση αυτή είναι «κομβικής σημασίας για την κοινωνική οικονομία της αγοράς στον 21ο αιώνα» και «αποκαθιστά την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έναντι των αγορών».


(Όλο το άρθρο εδώ)


:thumbsup:

ΈΕΕτσι!
Μπράβο Αγκέλα μου!

πσ. Η μεγάλη πλάκα είναι τέτοιες θέσεις θα τις περίμενε κάποιος από το SPD. Όχι από CDU/FDP  :think: Βρε, κοίτα πως αλλάζει ο κόσμος...  :grin:


Χαχαχαχαχα Η Ανγελα θελει να προστατευσει τους Γερμανους φορολογουμενους!!

Για μαντεψε τι επιτοκια θα θελουν οι αγορες για να δανεισουν την Ελλαδα το 2013, αν δεν εχουμε περασει απο τον μπαρμπερη???  :think:
 

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.265
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
Χαχαχαχαχα Η Ανγελα θελει να προστατευσει τους Γερμανους φορολογουμενους!!

Για μαντεψε τι επιτοκια θα θελουν οι αγορες για να δανεισουν την Ελλαδα το 2013, αν δεν εχουμε περασει απο τον μπαρμπερη???  :think:


Ο Γερμανός έτσι ή αλλιώς καβαλάρης είναι.

Οι τράπεζες του που είχαν εκτεθεί σε ελλ. ομόλογα κοντεύουν να ολοκληρώσουν το μπέιλ άουτ.
Αν καταφέρουμε να αποπληρώσουμε τα του μνημονιου οι γερμανοί φορολογούμενοι θα έχουν κέρδος 5%!
Αν δεν τα καταφέρουμε, θα βάλει την ΕΚΤ να φάει τη χασούρα και θα τυπώσει καινούργια γιούρια.

Μαγικό? όπως και να το δεις ο Γερμανός είναι από πάνω.  :grin:

πσ. Μπαρμπέρης? με τη ψιλή!!!  :2funny:
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
αρχικα φανηκε να εχουν δικιο οι γερμανοι. στη πορεια ομως αποδεικνυεται οτι ολα ηταν γνωστα και προσχεδιασμενα απο την αρχη. δεν εχουν σταση βοηθειας αλλα σαμποταζ. 
θελουν να μας πνιξουν τα μουνια.

τα παλιόμουνα!!!  :2funny:
 

21 Grams

Μέλος
Εγγρ.
12 Απρ 2008
Μηνύματα
2.140
Like
0
Πόντοι
16
Ο Γερμανός έτσι ή αλλιώς καβαλάρης είναι.

Οι τράπεζες του που είχαν εκτεθεί σε ελλ. ομόλογα κοντεύουν να ολοκληρώσουν το μπέιλ άουτ.
Αν καταφέρουμε να αποπληρώσουμε τα του μνημονιου οι γερμανοί φορολογούμενοι θα έχουν κέρδος 5%!
Αν δεν τα καταφέρουμε, θα βάλει την ΕΚΤ να φάει τη χασούρα και θα τυπώσει καινούργια γιούρια.

Μαγικό? όπως και να το δεις ο Γερμανός είναι από πάνω.  :grin:

πσ. Μπαρμπέρης? με τη ψιλή!!!  :2funny:

Πάντως, εγώ www.capital.gr/News.asp?id=1089279]διαβάζω[/url] ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν αγοράσει και αρκετό από το ιρλανδικό χρέος. Και εκεί bailout;

Και με τα πορτογαλικά ομόλογα τι θα γίνει; Πάλι bailout;

Μπορεί η ΕΚΤ να "αφομοιώσει" όλο αυτό το τοξικό φορτίο;

Και με την Ισπανία τι θα γίνει;
 

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.265
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
Πάντως, εγώ www.capital.gr/News.asp?id=1089279]διαβάζω[/url] ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν αγοράσει και αρκετό από το ιρλανδικό χρέος. Και εκεί bailout;
Και με τα πορτογαλικά ομόλογα τι θα γίνει; Πάλι bailout;
Μπορεί η ΕΚΤ να "αφομοιώσει" όλο αυτό το τοξικό φορτίο;
Και με την Ισπανία τι θα γίνει;

Θεωρητικά μπορεί να "αφομοιώσει" όσο θέλει ... και (Luc will loooove this):

....νομίζω ότι τελικά το ευρωπαϊκό QE1 θα φτασει το 1 τρις φίλε.  :grin:

(το σάζινγκ έχει γίνει και το νούμερο που λέω δεν είναι τυχαίο, αυτό είναι που θα προταθεί, θα εγκριθεί, θα κοπεί και το γιούρο θα κάνει ρησταρτ ... φυσικά με όρους πολύ πιο αυστηρούς και κάτω από  :s&m_2: :s&m_2: )
 

george234

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2008
Μηνύματα
3.102
Like
1
Πόντοι
16
Και για αυτό δεν έχουν ευθύνη οι ίδιες αλλά αποκλειστικά το κράτος που τους χάιδευε?

Να χέσω τους managers τους τότε, sorry κιόλας.
Εγω σε οσες (πολλες) εταιριες δουλεψα σαν ΙΤ οσους εξυπνους managers ειδα ηταν μετρημενοι στα δαχτυλα. Ολο τουπε και μαλακια, μια σωστη κουβεντα δεν ακουσα απο κανεναν.
 

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Μηνύματα
3.848
Like
0
Πόντοι
16
Εγω σε οσες (πολλες) εταιριες δουλεψα σαν ΙΤ οσους εξυπνους managers ειδα ηταν μετρημενοι στα δαχτυλα. Ολο τουπε και μαλακια, μια σωστη κουβεντα δεν ακουσα απο κανεναν.

o manager πρέπει να διακιολογεί τον τίτλο του είτε ανερχόμενος πάνω απο ανθρώπους και περιστάσεις είτε υποβιβάζοντας τους και τα πέριξ ....

σημασία δεν έχει η γνώμη σου αλλά αυτη του ΔΣ ....
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom