Σε ολα τα κρατη που θελουν να λεγονται στοιχειωδως σοβαρα τα πανεπιστημια ειναι συνδεδεμενα με την οικονομια. Περιοριζουν η' την εισαγωγη, η' την αποφοιτηση. Αν κριθει αναγκαιο σχολες κλεινουν την εισαγωγη για μερικα χρονια.
Εδω απλα εφτιαχναν σχολες σε καθε χωριο για να βολευτουν οι βουλευτες και οι ψηφοφοροι τους, και ειχαν σαν επιχειρημα σε καθε εκλογες ποιος αυξησε περισσοτερο τους εισακτεους στα ΑΕΙ.
Για να συνεχισω, επειδη μερικα πραγματα εχουν μπερδευτει, και επειδη λογω επαγγελματος εχω γυρισει πανεπιστημια σχεδον σε ολα τα κρατη που προαναφερθηκαν και γνωριζω αρκετα πως λειτουργει το συστημα πανεπιστημια-αγορα εργασιας αλλα δυστυχως δεν εχω χρονο να γραφω σεντονια, επιγραμματικα (δεν μιλαω για τις θεωρητικες επιστημες) :
Το οτι ενα κρατος ειναι σοβαρο δεν σημαινει οτι τα ολα τα πανεπιστημια του ειναι σοβαρα. Σε πολλες περιπτωσεις μαλιστα επειδη ακριβως ειναι σοβαρα (Μ.Βρετανια, Η.Π.Α), εχουν αναδειξει τη τριτοβαθμια εκπαιδευση σε μεγαλη πηγη πολυτιμου συναλαγματος, απο τριτοκοσμικους συνηθως, προπτυχιακους φοιτητες, με οτι αυτο συνεπαγεται.
Το οτι ειναι ιδιωτικα αξιωματικα τους εξασφαλιζει τη συνδεση τους με τη παραγωγη. Ο ιδιωτης δεν ειναι κουτος να επενδησει σε τμημα ειδικοτητας που δεν εχει ζητηση στην αγορα εργασιας.
Ο γηγενης οταν τελειωσει θα βρει δουλεια στο αντικειμενο του και αναλογα με τη ποιοτητα του παν/μιου που εχει τελειωσει. Οσο για τον αλλοδαπο αν δεν τον χρειαζονται τον εχουν στειλει απο εκει που ηρθε, αφου υπαρχουν οι επαγγελματικοι συλλογοι που με συνοπτικες διαδικασιες εξετασεων βγαζουν τη λατζα.
Καλο ειναι να γνωριζετε π.χ. οτι στις Η.Π.Α στη ιατρικη εχουμε πολλους ελληνες καθηγητες αλλα ελαχιστους με αδεια ασκησης ελευθερου επαγγελματος. Εννοειται οτι το δευτερο ειναι δυσκολοτερο απο το πρωτο ακομα και για πανεπιστημια με βαρια ονοματα.
Οσο για τις χωρες που στηριζονται σε δημοσιο χαρακτηρα τριτοβαθμιας το εγραψα προηγουμενως: Στις σκανδιναβικες και κεντροευρωπαικες χωρες το ποσοι μπαινουν και που, ελεγχεται απο τη πρυτανια και την εκαστοτε επαγγελματικη εταιρια. Οπως επισης για το αν ενα τμημα αναστειλει πρακτικα την εισοδο νεων φοιτητων. Παραλλαγη ειναι το : μπαινουν οσοι θελουν, αλλα βγαινουν οσοι θελουμε εμεις, βαζοντας εξετασεις/κοσκινο αναμεσα στο 1ο-2ο ετος συνηθως.
Το κρατος σε καμια περιπτωση δεν εχει δουλεια να ανακατευτει ουτε καν οταν ισχυει ο κρατικος χαρακτηρας της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης.