Νέα

Αυτό είναι το Ελλάντα. Μια εικόνα Χίλιες Λέξεις

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Mindreader
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 7K
  • Εμφανίσεις 541K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

John.Greek

Σπουδαίος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Κριτικές
38
Like
2.448
Πόντοι
2.606
Βούλα: Χαμός για ένα ζευγάρι παπούτσια!
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018, 10:31
[move]Βούλα: Χαμός για ένα ζευγάρι παπούτσια![/move]
H εικόνα που βλέπετε έχει αναρτηθεί στην ομάδα «Το Forum των 3Β» και είναι από την λεωφόρο Βασ. Παύλου στη Βούλα.

Προφανώς κάποιος ιδιοκτήτης καταστήματος με παπούτσια ξεφορτώθηκε πολλά ζευγάρια που του είχαν μείνει και δεν τα αγόραζε κανείς.

Θα μπορούσε βέβαια να τα αφήσει στους κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων που υπάρχουν στην πόλη, αλλά προτίμησε τον κάδο ανακύκλωσης δίπλα από το μαγαζί του.

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία οι κυρίες που έσπευσαν στον κάδο δεν έφυγαν με άδεια χέρια.

Δείτε τι γράφει για το περιστατικό ο διαχειριστής του Forum των 3Β, Δημήτρης Μαλτέζος.

Συμβαίνει τώρα:
Κάποιος πέταξε στους κάδους γυναικεία παπούτσια (!!)
Αν ήταν ξεστοκάρισμα γιατί δεν τα έβαζε στους κόκκινους κάδους για να τα πάρουν τα ιδρύματα αλλά προτίμησε να τα πετάξει στους κάδους ανακύκλωσης?????
(με ενημέρωσε ένα φίλος της ομάδας και έστειλε και φωτό!!)
Σημ: δεν αναφέρομαι υποτιμητικά στις κυρίες που τα παίρνουν. Πολύ καλά κάνουν, από το να κατέληγαν στην ανακύκλωση…

Πηγή:notia.gr

Συνημμένα

• xamosimage.jpg
    xamosimage.jpg
    75,4 KB · Εμφανίσεις: 22

Andrew256

Σεβαστός
Εγγρ.
15 Νοε 2017
Κριτικές
33
Like
3.438
Πόντοι
1.446
Από τη μία θα μαζεύουν παπούτσια από τους κάδους από την άλλη θα ζητούν τον ουρανό με τ'αστρα από τους άντρες τους σαν να είναι οι μαρκησίες ντε ΝτενΥπαρκειΑλλη.

John.Greek

Σπουδαίος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Κριτικές
38
Like
2.448
Πόντοι
2.606
Πολυμελής σπείρα εκμεταλλευόταν σεξουαλικά αλλοδαπές.
Στα χέρια της ΕΛ. ΑΣ. Έπεσε πολυμελής σπείρα που εκμεταλλευόταν σεξουαλικά αλλοδαπές, μέσω κέντρων διασκέδασης και κρυφών οίκων ανοχής, ενώ νομιμοποιούσε την παραμονή τους στην Ελλάδα με σύναψη εικονικών συμφώνων συμβίωσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία,  μετά από επιχείρηση σε Αθήνα, Μεσσηνία και Μύκονο, συνελήφθησαν 13 άτομα, εκ των οποίων 5 Έλληνες και 8 αλλοδαπές γυναίκες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, σωματεμπορίας, διευκόλυνσης ακολασίας, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης παραβάσεων της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται άλλα 12 άτομα, εκ των οποίων οι 10 είναι άνδρες και οι 2 γυναίκες, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν και προσαγωγές 7 επιπλέον γυναικών για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα εκδιδόμενα πρόσωπα και τους αλλοδαπούς.

Πώς δρούσε η οργάνωση
Η σπείρα λειτουργούσε τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια. Τα μέλη της εντόπιζαν γυναίκες κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και με διάφορες υποσχέσεις για νόμιμη εργασία στην Ελλάδα, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους, προκειμένου να έλθουν στη χώρα μας.

Μετά την άφιξή τους, αρχικά τις μετέφεραν σε οικία σε περιοχή της Αττικής, παρακρατώντας τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και ελέγχοντας πλήρως τις κινήσεις τους, ενώ στη συνέχεια με τη χρήση βίας και απειλών τις εξανάγκαζαν να απασχολούνται σε κέντρο διασκέδασης ιδιοκτησίας τους και να επιδίδονται σε ασελγείς πράξεις με πελάτες, έναντι αμοιβής.

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης παρέδιδαν τις αλλοδαπές, έναντι χρηματικής αμοιβής, σε ιδιοκτήτες παρόμοιων καταστημάτων και κρυφών οίκων ανοχής, στην Αττική ή σε πόλεις της επαρχίας.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εργάζονταν οργανωμένα και μεθοδικά κάτι που φαίνεται από τη σύναψη εικονικών συμφωνιών συμβίωσης μεταξύ των γυναικών και ατόμων που εντόπιζαν οι ίδιοι έναντι αμοιβής. Στη συνέχεια, κατέθεταν τα σύμφωνα σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και σε αρμόδιες Υπηρεσίες για την έκδοση σχετικών αδειών παραμονής.

Οι δράστες, ακόμη, προέβαιναν στην υποβολή ψευδών μηνύσεων σε βάρος γυναικών, που κατάφερναν να διαφύγουν από τον έλεγχο τους, επιβάλλοντας σε άλλες αλλοδαπές να καταθέτουν ως μάρτυρες. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούσαν να καταστήσουν αναξιόπιστες τις ενδεχόμενες καταγγελίες σε βάρος τους.

Οι έρευνες έδειξαν ότι τους τελευταίους έξι μήνες τα μέλη της οργάνωσης είχαν εκμεταλλευθεί σεξουαλικά τουλάχιστον 25 γυναίκες, μέσω κέντρων διασκέδασης και κρυφών οίκων ανοχής. Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά, δύο αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, πλήθος εγγράφων σχετικών με τη σύναψη εικονικών γάμων, βεβαιώσεις κατάθεσης αιτήσεων για την έκδοση αδειών διαμονής και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες και οι συλληφθείσες, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες.

Συνημμένα

• PRprostitue-flickr-708_0_0.jpg
    PRprostitue-flickr-708_0_0.jpg
    24,9 KB · Εμφανίσεις: 20
  • polperipoliko-astunomia-630_0.jpg
    polperipoliko-astunomia-630_0.jpg
    51,6 KB · Εμφανίσεις: 19

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Κριτικές
3
Like
12.991
Πόντοι
3.506
https://[URL unfurl="true"]www.bourdela.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=238970.0;attach=1044182;image[/img[/URL]]
Από τη μία θα μαζεύουν παπούτσια από τους κάδους από την άλλη θα ζητούν τον ουρανό με τ'αστρα από τους άντρες τους σαν να είναι οι μαρκησίες ντε ΝτενΥπαρκειΑλλη.
[/quote]
Με το μυαλο που κουβαλανε ειναι σιγουρο οτι οι περισσοτερες θα παρουν η δυο αριστερα η δυο δεξια...Λιγες θα παρουν ζευγαρι..!
:S

sersegas

Σπουδαίος
Εγγρ.
25 Μαΐ 2006
Κριτικές
10
Like
248
Πόντοι
2.277
Εντάξει !!  :grin:

Ούτως η άλλως στο ατελείωτο ταξίδι του γυρισμού θα γράψω το "ρεπορτάζ" !! :grin:

Ευχομαι να γυρισεις με μπαταριες στο φουλ για να αντεξεις λιγο ακομα τους καφρους που μας κυβερνουν και τους καφρους που κυβερνονται.Καλες εξερευνησεις

tavroulis

Μέλος
Εγγρ.
28 Σεπ 2012
Κριτικές
1
Like
100
Πόντοι
6
Δεν πρεπουν πολλά λόγια βλέποντας τη σελίδα 1-2-3 είναι όλο το παν εύγε φίλε ας ξεστραβοθουμε!!!!

OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.342
Πόντοι
28.786
Ευχομαι να γυρισεις με μπαταριες στο φουλ για να αντεξεις λιγο ακομα τους καφρους που μας κυβερνουν και τους καφρους που κυβερνονται.Καλες εξερευνησεις

Ευχαριστώ φίλε !! :hi:

Καλό καλοκαίρι !! :hi:

amjik

Τιμημένος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2008
Κριτικές
61
Like
44.038
Πόντοι
22.785
:headbang: :headbang: :headbang: :headbang:

Συνημμένα

• Screenshot_7.png
    Screenshot_7.png
    650,8 KB · Εμφανίσεις: 37

John.Greek

Σπουδαίος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Κριτικές
38
Like
2.448
Πόντοι
2.606
Τα µπάνια των από κάτω
[move]Τα µπάνια των από κάτω[/move]
Οι εγκλωβισµένοι της πόλης κάνουν την ανάγκη φιλοτιµία και οι θαλάσσιες περιοχές από το Πέραµα ώς το Λαύριο γνωρίζουν κάτι από τις παλιές τους δόξες. Ας όψεται η οικονοµική κρίση.

Ηταν τέλη της δεκαετίας του 70, όταν µε την παρέα µου κολυµπούσαµε στην τοποθεσία Κακή Βίγλα της Σαλαµίνας. Σε κάποια φάση χάθηκε στη θάλασσα η χρυσή καδένα µίας φίλης. Προσφερθήκαµε, τα αγόρια, να βουτήξουµε για να τη βρούµε. Ήµουν αυτός που την είδε πρώτος να λαµπυρίζει στο βυθό της θάλασσας. Η βουτιά που επιχείρησα µου έχει µείνει αξέχαστη. Κατευθύνθηκα µε ορµή προς το σηµείο του βυθού που βρισκόταν η καδένα, περίπου τρία µέτρα βάθος, και τότε µε έκπληξη παρατήρησα το θαλάσσιο οικοσύστηµα µέσα στο οποίο κολυµπούσαµε τόση ώρα. Σπασµένα µπουκάλια, σιδερένια αντικείµενα παντού «διακοσµούσαν» το βυθό. Μα το χειρότερο ήλθε όταν, αφού άρπαξα την καδένα, πάτησα γερά στο βυθό για να τιναχτώ ψηλά. Μια γκρίζα λάσπη ρούφηξε το πόδι µου και µία αίσθηση αηδίας µε κατέκλυσε. Κατάφερα να ανέβω στην επιφάνεια. Υποσχέθηκα στον εαυτό µου ότι σε αυτές τις θάλασσες δεν θα  κολυµπήσω ξανά.

Και ήταν κρίµα, γιατί εµείς οι Πειραιώτες είχαµε, σαν παιδιά, θαυµάσιες επιλογές για µπάνιο. Πειραϊκή, Βοτσαλάκια, Φάληρο, ακόµα και ο «εξωτικός» Σκαραµαγκάς της παιδικής µου ηλικίας, µέσα της δεκαετίας του ‘60, ήταν εξαιρετικοί προορισµοί.
Ο Σκαραµαγκάς! Βρίσκεται στο τελείωµα του Θριάσιου Πεδίου, µετά τον Ασπρόπυργο, και στο έµπα της Ιεράς Οδού προς την Αθήνα.
Το Θριάσιο Πεδίο ήταν ο σιτοβολώνας της αρχαίας Αθήνας, τόπος ιερός και γόνιµος. Η χούντα των δήθεν αρχαιολατρών συνταγµαταρχών ήταν που επέτρεψε τη µετατροπή της περιοχής σε ένα απέραντο διυλιστήριο. Πρόκειται, ίσως, για µία από τις µεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας µας.
Η µόλυνση της θάλασσας ήταν ανεπανόρθωτη, αφού ούτε ο βιολογικός καθαρισµός που έγινε µερικές δεκαετίες αργότερα έσωσε την κατάσταση. Φανταστείτε, λοιπόν, την απορία µου όταν έβλεπα για χρόνια αρκετές δεκάδες άτοµα να κολυµπούν στα νερά του.

Το πετρέλαιο κάνει καλό

Επισκέφθηκα και εγώ την «παραλία» του, πριν από λίγα χρόνια. Ήθελα να συναντήσω έναν από τους κολυµβητές για να µου πει το λόγο που εξακολουθεί να κάνει µπάνιο σε αυτά τα νερά. Ο κύριος Αντώνης ήταν προθυµότατος συνοµιλητής. Παλιός µεταφορέας στη λαχαναγορά και κάτοικος της περιοχής. «Αυτά που λένε για τη θάλασσα εδώ είναι όλα ψέµατα», µου είπε «Μια χαρά είναι τα νερά, και ειδικά µετά τον βιολογικό καθαρισµό η λάσπη  που είχε η θάλασσα εξαφανίστηκε». «Μα», του λέω, «σε κοντινή απόσταση είναι αρκετά εµπορικά πλοία και να εκεί, πιο βαθιά, βλέπω µια πετρελαιοκηλίδα!»
«Άκου να σου πω», είπε µε πάθος, «το πετρέλαιο σε λογική ποσότητα δεν βλάπτει! Τις παλιές εποχές πετρελαιώνανε διάφορα αντικείµενα».
Έµεινα άναυδος. Είχε τα επιχειρήµατά του. Άβυσσος η ψυχή του αστικού κολυµβητή.

Αυτή ήταν η αντιµετώπιση που συνάντησα και σε άλλα αντίστοιχα µέρη γύρω από την Αθήνα. Στο παράλιο µέτωπο των Μεγάρων, σε µια περιοχή άκρως υποβαθµισµένη από τις αλλεπάλληλες εγκαταστάσεις διαφόρων µονάδων επεξεργασίας, στο αρχαίο λιµάνι της Σαλαµίνας µε τη λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, στο Λαύριο, την Ελευσίνα και αλλού.
Όλοι τόποι µε σηµαντική ιστορία, που σήµερα σαπίζουν χτυπηµένοι από τη λογική της ασύδοτης «ανάπτυξης» των τελευταίων εξήντα ετών. Κρατική αδιαφορία, έλλειψη σχεδιασµού και οραµάτων και, κυρίως, λογική βολέµατος των επιτήδειων αετονύχηδων «επενδυτών» σε βάρος της υγείας των ντόπιων πληθυσµών.

Η γηραιά κυρία Μαρία, στην παραλία που βρίσκεται απέναντι από τη νησίδα Ρεβυθούσα στα Μέγαρα ήταν αποστοµωτική: «Παιδί µου, εµείς εδώ κολυµπάµε από µικροί. Αυτά τα µέρη ξέρουµε και δεν τα αλλάζουµε».
Τα τελευταία χρόνια και µε το βάθεµα της οικονοµικής κρίσης, το θαλάσσιο µέτωπο των Αθηνών έδωσε µια κάποια λύση στα «µπάνια του λαού». Πριν από µερικά χρόνια, τα νερά αυτά τα καταδεχόντουσαν κυρίως οικονοµικοί µετανάστες. Τώρα, οι εγκλωβισµένοι των πόλεων κάνουν την ανάγκη φιλοτιµία και οι θαλάσσιες περιοχές από το Πέραµα µέχρι το Λαύριο γνωρίζουν κάτι από τις παλιές τους δόξες. Και όπως τα µαγαζιά µε τους πιτόγυρους έχουν εξαπλωθεί παντού, προσφέροντας φθηνή, άλλα, σε πολλές περιπτώσεις, αµφίβολης θρεπτικής αξίας τροφή, έτσι και οι παραλίες καθαρίστηκαν από τα σκουπίδια, σουλουπώθηκαν και υποδέχονται τους χιλιάδες επισκέπτες τους, για να βουτήξουν σε νερά αµφίβολης καθαρότητας.

Μια ζωή κοινωνική

Όµως, και µόνο η παρουσία του κόσµου στην παραλία έχει ευεργετικές ιδιότητες. Τονώνει την ψυχολογία, «καθαρίζει» το µυαλό και το σώµα, διώχνει µακριά τις αρνητικές σκέψεις από τα συσσωρευµένα προβλήµατα. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Διαισθάνοµαι ότι αυτή την κοινωνική επαφή είναι που, κυρίως, έχουµε ανάγκη να ξαναχτίσουµε. Και, φυσικά, να καλύψουµε την πάγια ανάγκη του ανθρώπου για επαφή µε τη φύση.
Πέρυσι το καλοκαίρι, επιβιβάστηκα στη µυθική λεωφορειακή γραµµή 140, που συνδέει το Πολύγωνο, κάπου στα βόρεια της Αθήνας, µε την παραλία της Γλυφάδας. Μπήκα στη στάση της οδού Κατεχάκη µε κατεύθυνση τη Γλυφάδα. Μέσα ήταν ήδη µια µεγάλη παρέα εικοσάχρονων, ετοιµοπόλεµων να βουτήξουν στο νερό, που έδιναν στο λεωφορείο µια ατµόσφαιρα Χαβάης. Μετά από µια ατελείωτη διαδροµή στις αλλεπάλληλες συνοικίες της νοτιοανατολικής Αθήνας, καταφέραµε να φτάσουµε στη Γλυφάδα.
Η ωραία της παρέας, την ώρα που αποβιβαζόµασταν, δεν άντεξε και το πέταξε: «Τι να µας πει και το µπάνιο στη θάλασσα; Σαν τα τρία µπάνια που κάναµε ήδη στο λεωφορείο δεν έχει!».
Άβυσσος η ψυχή του αστικού κολυµβητή.

Συνημμένα

• KK339_bania_3.jpg
    KK339_bania_3.jpg
    166 KB · Εμφανίσεις: 18
  • KK239_bania_4.jpg
    KK239_bania_4.jpg
    103,2 KB · Εμφανίσεις: 19
  • KK139_bania_7.jpg
    KK139_bania_7.jpg
    182,9 KB · Εμφανίσεις: 21

kronos

Μέγας
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Κριτικές
3
Like
12.991
Πόντοι
3.506
Δεν ειναι τα "μπανια του λαου"...
Ειναι ο κοσμος που τρεχει στη θαλασσα να σωθει απ τις φωτιες.
(Αμοιρη Ελλαδα..)

Συνημμένα

• DSC00859.JPG
    DSC00859.JPG
    674,6 KB · Εμφανίσεις: 38

John.Greek

Σπουδαίος
Εγγρ.
30 Ιουν 2018
Κριτικές
38
Like
2.448
Πόντοι
2.606
Είπες· «Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα.
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
κ’ είν’ η καρδιά μου — σαν νεκρός — θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει.
... Όπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα.»

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ’ ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού — μη ελπίζεις—
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες.

Κ.Π.Καβάφης- η πόλις

Συνημμένα

• 1f37856930_497270020717862_8923948039626817536_n.jpg
    1f37856930_497270020717862_8923948039626817536_n.jpg
    158,8 KB · Εμφανίσεις: 21
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.342
Πόντοι
28.786
Μας λυπούνται οι Ασιάτες που μας βλέπουν στα διεθνή κανάλια !!

Εκεί φτάσαμε !!

Συνημμένα

• FB_IMG_1532704357923.jpg
    FB_IMG_1532704357923.jpg
    81 KB · Εμφανίσεις: 22
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.342
Πόντοι
28.786
Απλά πράγματα !! :grin:

Συνημμένα

• FB_IMG_1532607694419.jpg
    FB_IMG_1532607694419.jpg
    69,8 KB · Εμφανίσεις: 19
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.342
Πόντοι
28.786
Ελα ντε ??

Συνημμένα

• FB_IMG_1532496492117.jpg
    FB_IMG_1532496492117.jpg
    27,1 KB · Εμφανίσεις: 20

xenitemenipsixi

Μέλος
Εγγρ.
30 Μαρ 2014
Like
58
Πόντοι
6
Τα µπάνια των από κάτω
[move]Τα µπάνια των από κάτω[/move]
Οι εγκλωβισµένοι της πόλης κάνουν την ανάγκη φιλοτιµία και οι θαλάσσιες περιοχές από το Πέραµα ώς το Λαύριο γνωρίζουν κάτι από τις παλιές τους δόξες. Ας όψεται η οικονοµική κρίση.

Ηταν τέλη της δεκαετίας του 70, όταν µε την παρέα µου κολυµπούσαµε στην τοποθεσία Κακή Βίγλα της Σαλαµίνας. Σε κάποια φάση χάθηκε στη θάλασσα η χρυσή καδένα µίας φίλης. Προσφερθήκαµε, τα αγόρια, να βουτήξουµε για να τη βρούµε. Ήµουν αυτός που την είδε πρώτος να λαµπυρίζει στο βυθό της θάλασσας. Η βουτιά που επιχείρησα µου έχει µείνει αξέχαστη. Κατευθύνθηκα µε ορµή προς το σηµείο του βυθού που βρισκόταν η καδένα, περίπου τρία µέτρα βάθος, και τότε µε έκπληξη παρατήρησα το θαλάσσιο οικοσύστηµα µέσα στο οποίο κολυµπούσαµε τόση ώρα. Σπασµένα µπουκάλια, σιδερένια αντικείµενα παντού «διακοσµούσαν» το βυθό. Μα το χειρότερο ήλθε όταν, αφού άρπαξα την καδένα, πάτησα γερά στο βυθό για να τιναχτώ ψηλά. Μια γκρίζα λάσπη ρούφηξε το πόδι µου και µία αίσθηση αηδίας µε κατέκλυσε. Κατάφερα να ανέβω στην επιφάνεια. Υποσχέθηκα στον εαυτό µου ότι σε αυτές τις θάλασσες δεν θα  κολυµπήσω ξανά.

Και ήταν κρίµα, γιατί εµείς οι Πειραιώτες είχαµε, σαν παιδιά, θαυµάσιες επιλογές για µπάνιο. Πειραϊκή, Βοτσαλάκια, Φάληρο, ακόµα και ο «εξωτικός» Σκαραµαγκάς της παιδικής µου ηλικίας, µέσα της δεκαετίας του ‘60, ήταν εξαιρετικοί προορισµοί.
Ο Σκαραµαγκάς! Βρίσκεται στο τελείωµα του Θριάσιου Πεδίου, µετά τον Ασπρόπυργο, και στο έµπα της Ιεράς Οδού προς την Αθήνα.
Το Θριάσιο Πεδίο ήταν ο σιτοβολώνας της αρχαίας Αθήνας, τόπος ιερός και γόνιµος. Η χούντα των δήθεν αρχαιολατρών συνταγµαταρχών ήταν που επέτρεψε τη µετατροπή της περιοχής σε ένα απέραντο διυλιστήριο. Πρόκειται, ίσως, για µία από τις µεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας µας.
Η µόλυνση της θάλασσας ήταν ανεπανόρθωτη, αφού ούτε ο βιολογικός καθαρισµός που έγινε µερικές δεκαετίες αργότερα έσωσε την κατάσταση. Φανταστείτε, λοιπόν, την απορία µου όταν έβλεπα για χρόνια αρκετές δεκάδες άτοµα να κολυµπούν στα νερά του.

Το πετρέλαιο κάνει καλό

Επισκέφθηκα και εγώ την «παραλία» του, πριν από λίγα χρόνια. Ήθελα να συναντήσω έναν από τους κολυµβητές για να µου πει το λόγο που εξακολουθεί να κάνει µπάνιο σε αυτά τα νερά. Ο κύριος Αντώνης ήταν προθυµότατος συνοµιλητής. Παλιός µεταφορέας στη λαχαναγορά και κάτοικος της περιοχής. «Αυτά που λένε για τη θάλασσα εδώ είναι όλα ψέµατα», µου είπε «Μια χαρά είναι τα νερά, και ειδικά µετά τον βιολογικό καθαρισµό η λάσπη  που είχε η θάλασσα εξαφανίστηκε». «Μα», του λέω, «σε κοντινή απόσταση είναι αρκετά εµπορικά πλοία και να εκεί, πιο βαθιά, βλέπω µια πετρελαιοκηλίδα!»
«Άκου να σου πω», είπε µε πάθος, «το πετρέλαιο σε λογική ποσότητα δεν βλάπτει! Τις παλιές εποχές πετρελαιώνανε διάφορα αντικείµενα».
Έµεινα άναυδος. Είχε τα επιχειρήµατά του. Άβυσσος η ψυχή του αστικού κολυµβητή.

Αυτή ήταν η αντιµετώπιση που συνάντησα και σε άλλα αντίστοιχα µέρη γύρω από την Αθήνα. Στο παράλιο µέτωπο των Μεγάρων, σε µια περιοχή άκρως υποβαθµισµένη από τις αλλεπάλληλες εγκαταστάσεις διαφόρων µονάδων επεξεργασίας, στο αρχαίο λιµάνι της Σαλαµίνας µε τη λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, στο Λαύριο, την Ελευσίνα και αλλού.
Όλοι τόποι µε σηµαντική ιστορία, που σήµερα σαπίζουν χτυπηµένοι από τη λογική της ασύδοτης «ανάπτυξης» των τελευταίων εξήντα ετών. Κρατική αδιαφορία, έλλειψη σχεδιασµού και οραµάτων και, κυρίως, λογική βολέµατος των επιτήδειων αετονύχηδων «επενδυτών» σε βάρος της υγείας των ντόπιων πληθυσµών.

Η γηραιά κυρία Μαρία, στην παραλία που βρίσκεται απέναντι από τη νησίδα Ρεβυθούσα στα Μέγαρα ήταν αποστοµωτική: «Παιδί µου, εµείς εδώ κολυµπάµε από µικροί. Αυτά τα µέρη ξέρουµε και δεν τα αλλάζουµε».
Τα τελευταία χρόνια και µε το βάθεµα της οικονοµικής κρίσης, το θαλάσσιο µέτωπο των Αθηνών έδωσε µια κάποια λύση στα «µπάνια του λαού». Πριν από µερικά χρόνια, τα νερά αυτά τα καταδεχόντουσαν κυρίως οικονοµικοί µετανάστες. Τώρα, οι εγκλωβισµένοι των πόλεων κάνουν την ανάγκη φιλοτιµία και οι θαλάσσιες περιοχές από το Πέραµα µέχρι το Λαύριο γνωρίζουν κάτι από τις παλιές τους δόξες. Και όπως τα µαγαζιά µε τους πιτόγυρους έχουν εξαπλωθεί παντού, προσφέροντας φθηνή, άλλα, σε πολλές περιπτώσεις, αµφίβολης θρεπτικής αξίας τροφή, έτσι και οι παραλίες καθαρίστηκαν από τα σκουπίδια, σουλουπώθηκαν και υποδέχονται τους χιλιάδες επισκέπτες τους, για να βουτήξουν σε νερά αµφίβολης καθαρότητας.

Μια ζωή κοινωνική

Όµως, και µόνο η παρουσία του κόσµου στην παραλία έχει ευεργετικές ιδιότητες. Τονώνει την ψυχολογία, «καθαρίζει» το µυαλό και το σώµα, διώχνει µακριά τις αρνητικές σκέψεις από τα συσσωρευµένα προβλήµατα. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Διαισθάνοµαι ότι αυτή την κοινωνική επαφή είναι που, κυρίως, έχουµε ανάγκη να ξαναχτίσουµε. Και, φυσικά, να καλύψουµε την πάγια ανάγκη του ανθρώπου για επαφή µε τη φύση.
Πέρυσι το καλοκαίρι, επιβιβάστηκα στη µυθική λεωφορειακή γραµµή 140, που συνδέει το Πολύγωνο, κάπου στα βόρεια της Αθήνας, µε την παραλία της Γλυφάδας. Μπήκα στη στάση της οδού Κατεχάκη µε κατεύθυνση τη Γλυφάδα. Μέσα ήταν ήδη µια µεγάλη παρέα εικοσάχρονων, ετοιµοπόλεµων να βουτήξουν στο νερό, που έδιναν στο λεωφορείο µια ατµόσφαιρα Χαβάης. Μετά από µια ατελείωτη διαδροµή στις αλλεπάλληλες συνοικίες της νοτιοανατολικής Αθήνας, καταφέραµε να φτάσουµε στη Γλυφάδα.
Η ωραία της παρέας, την ώρα που αποβιβαζόµασταν, δεν άντεξε και το πέταξε: «Τι να µας πει και το µπάνιο στη θάλασσα; Σαν τα τρία µπάνια που κάναµε ήδη στο λεωφορείο δεν έχει!».
Άβυσσος η ψυχή του αστικού κολυµβητή.

ειναι απο αθηνα αυτες οι φοτοσ?

OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.342
Πόντοι
28.786
Χωρίς λόγια !!

Συνημμένα

• FB_IMG_1532401399787.jpg
    FB_IMG_1532401399787.jpg
    71,9 KB · Εμφανίσεις: 20
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.342
Πόντοι
28.786
Που να σας πάρει ολους τους πολιτικάντηδες ο διάολος !! Ανίκανοι ηλίθιοι !!

Συνημμένα

• FB_IMG_1532400495699.jpg
    FB_IMG_1532400495699.jpg
    65,9 KB · Εμφανίσεις: 18

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom