Το αποτέλεσμα στο τελευταίο διαπραγματευτικό αγώνα της κυβέρνησης είναι απλό !!
Θρίαμβος - Πανωλεθρία ??? Σημειώσατε 2. Προφανώς πανωλεθρία. Και ακόμα προφανέστερη η επικοινωνιακή επιστράτευση της κυβέρνησης να μετατρέψει την πανωλεθρία σε θρίαμβο.
Τουτέστιν. Καταφέραμε να έρθουν οι θεσμοί στην Ελλάδα για να κλείσει η αξιολόγηση, κυρίως γιατί οι ξένοι έχουν άλλα σοβαρότερα από εμάς πράγματα για να ασχοληθούν. Οπερ μεθερμηνευόμενο. Το Grexit προς στιγμήν αναβάλλεται και οι κυβερνητικοί θα διατηρήσουν τη νομή της εξουσίας για κάμποσο ακόμα διάστημα.
Απομένει να μας γνωστοποιηθεί κατά τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου ( με δική μου προσωπική εκτίμηση ) ο ‘’λογαριασμός’’. Και ο λογαριασμός είναι βαρύς !! Συνοψίζεται παρακάτω:
1. Η προσωπική διαφορά στις συντάξεις θα γίνει καπνός. Το εφεύρημα του συντρόφου Κατρούγκαλου ώστε ΄΄να μην πεθάνει η ελπίδα’’, απλά θα καταργηθεί. Στην Ελλάδα του 2017 η ελπίδα ναι μεν πεθαίνει τελευταία, αλλά δεν ζει και πολύ.
2. Το αφορολόγητο μειώνεται προς τα κάτω. Άρα περισσότεροι φόροι για όλους. Ιδίως για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν μπορούν να κρυφτούν ένα μείον από 40 μέχρι 150 ευρώ στα καθαρά τους για την πλειοψηφία των περιπτώσεων θεωρείται δεδομένη
3. Η ποσοτική χαλάρωση στις καλένδες. Όταν έξω βρέχει λεφτά εμείς κρατάμε ομπρέλες.
4. Η μείωση του χρέους ούτε καν στις καλένδες. Ποιο συγκεκριμένα παραπομπή στην ακριβή ημερομηνία ‘’Του Αγίου πούτσου ανήμερα’’. Μια και ο Χερ Σόιμπλε έπεισε ακόμη και την κυρία Λαγκάρντ ότι το ύψος του χρέους δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα. Πρόβλημα είναι μόνο η στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις. Αφού πείστηκε και το ΔΝΤ να συναινέσει σε αυτό, τότε ‘’Χαίρεται και τα δέοντα στη γιαγιά σας’’.
5. Αποδοχή πλεονασμάτων στο επίπεδο του 3,5 % για απροσδιόριστο ( προς στιγμήν ) χρόνο. Το ότι αυτό δεν έχει επιτευχθεί πουθενά μέχρι στιγμής στο κόσμο αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια. Θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ούτως η άλλως το παγκόσμιο οικονομικό πειραματόζωο έχουμε γίνει.
Αυτά φαίνονται προς στιγμήν και βλέπουμε για τα υπόλοιπα ( γιατί σίγουρα θα υπάρξουν υπόλοιπα ) όταν έρθει η τρόικα εδώ για την ‘’εξειδίκευση’’.
Και βέβαια όπως πάντα η ήττα φέρνει γκρίνια. Ήδη οι σχέσεις ανάμεσα σε Χουλιαράκη Τσακαλώτο και λοιπούς αστέρες του οικονομικού επιτελείου έχουν σοβαρά διαταραχθεί. Είναι απλό, η Νίκη έχει χίλιους πατέρες, η ήττα είναι ορφανή !!
Η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει τη πανωλεθρία σε θρίαμβο και να πείσει την κοινωνία ότι ΄’τα λεφτά που θα πάρει με τα καινούργια μέτρα θα τα επιστρέψει μέσω αντίμετρων’’ είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη απλά κωμική. Θυμίζει λίγο τη προσωπική διαφορά που υποσχόταν ο Κατρούγκαλος όταν μείωνε τις συντάξεις η οποία με ακριβώς τα σημερινά μέτρα όπως ήδη έγραψα γίνεται καπνός. Βγήκε ο Παπάς και έλεγε κάτι τραγικές μαλακίες για καθρέφτες που μόνο θυμηδία προκάλεσαν σε όσους στοιχειωδώς δουλεύουν το κεφάλι τους.
Και για να το κάνω λιανό. Η κατσαπλιάδικη κουτοπονηριά της κυβέρνησης εστιάζει στον εξής στόχο. Πως θα επιβαρυνθούν λιγότερο οι Συριζαίοι ψηφοφόροι ??!!
Ποιοι είναι οι περισσότεροι ‘’δικοί μας’’ ( Συριζαίοι ) ψηφοφόροι ?? Μα αυτοί που έχουν χαμηλά εισοδήματα και χαμηλή περιουσία. Ωραία θα μειώσουμε σε αυτούς τον ΕΝΦΙΑ και θα τον αυξήσουμε σε όσους έχουν μέση η υψηλή περιουσία και εισοδήματα. Ούτως η άλλως από αυτούς τους τελευταίους ελάχιστοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο ένα βήμα οικονομικής εξουθένωσης της μεσαίας τάξης δηλαδή στη προσπάθεια του Συριζα να κρατήσει τους ψηφοφόρους του. Και αυτό γιατί ότι έχει απομείνει από τους μεσαίους και τους μικρομεσαίους θα επιβαρυνθεί και από την αντίστοιχη αύξηση του ΕΝΦΙΑ και από τα υπόλοιπα γενικότερα μέτρα.
Όμως η προσπάθεια είναι κατά τη ταπεινή μου γνώμη μάταια. Ο πολιτικός χρόνος που κέρδισε η κυβέρνηση μόνο περεταίρω νομή της εξουσίας εξασφαλίζει. Τίποτα άλλο. Και η περεταίρω κοινωνική σταδιακή εξαθλίωση θα οδηγήσει σύντομα τα ποσοστά του Συριζα σε μονοψήφια επίπεδα.
Και για να πάμε και στην ‘’Αντίπερα Όχθη’’. Η ψυχρότητα στην αντιμετώπιση του εν δυνάμει μέλλοντος πρωθυπουργού Κυριάκου στις συναντήσεις του με την Φράου Μέρκελ στη Γερμανία ήταν κάτι περισσότερο από αισθητή.
Η όλη αντιμετώπιση απέπνεε κάτι από το παρακάτω σύντομο διάλογο αφήγημα δικής μου εμπνεύσεως που ειπώθηκε βέβαια με την ‘ξύλινη’’ Politically Correct’’ γλώσσα και όχι επι το λαϊκότερο όπως εγώ το αποδίδω. ‘’Σας ξέρουμε και εσάς και το κόμμα σας μια και σας έχουμε ήδη δοκιμάσει, μην ανησυχείτε. Αφήστε προς στιγμήν το αριστερό επικοινωνιακό αγόρι που πείθει ότι το άσπρο είναι μαύρο, να κάνει ένα μεγάλο μέρος από τη βρώμικη δουλειά κρατώντας μαντρωμένους και τους μπαχαλάκηδες και βλέπουμε για εσάς αργότερα. Επειδή παραδοσιακά με την Γερμανία είχες πάντα καλές σχέσεις θα σου αφιερώσω λίγο χρόνο να στα πω στα γρήγορα και να βγάλουμε και καμμιά φωτογραφία να δείξεις στους ψηφοφόρους σου στην Ελλάδα. Εσένα λοιπόν Κυριακούλη θα σε βάλω να καθαρίσεις τη κόπρο του Αυγεία που λέγεται Ελληνικό δημόσιο. Άλλωστε έχεις προηγούμενη εμπειρία σε αυτό το θέμα και το ξέρεις, και σου αρέσει όπως έχεις παλιά δηλώσει. Εμείς στην Ντόιτσλαντ ξέρεις τις παλιές δηλώσεις δεν τις ξεχνάμε όπως εσείς στο Γκρίχελαντ. Εξ ορθολογισμό λοιπόν θα το πεις, δεν θα το πεις απολύσεις. Θα ξεκινήσεις από τους παιδεραστές, τους κλέφτες με καταδίκες, και αυτούς με τα πλαστά πτυχία που διατηρείτε στη μισθοδοσία του δημοσίου για να μην έχουμε ‘’κατακραυγές’’ και αργότερα βλέπουμε. Αλλά μην παίρνει και ο κώλος σου πολύ αέρα επειδή ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό - ιδεολογικό χώρο, Έλληνας πολιτικός είσαι και μάλιστα με βαθιά οικογενειακή παράδοση και έχεις την αντίστοιχη πολιτική αξιοπιστία !! Μην σου περάσει η σκέψη ότι δεν σε εκτιμώ αλλά θα πρέπει να σου πω ότι στο Ντόιτσλαντ ξέρεις οι καγκελάριοι δεν βγαίνουν αποκλειστικά ως γόνοι πρώην καγκελαρίων, όπως οι πρωθυπουργοί στην Ελλάδα. Εμένα για παράδειγμα ο μπαμπάς μου παπάς ήταν στην τότε Ανατολική Γερμανία. Άντε αουφ βίντερζεν τώρα γιατί έχω και εκλογές και δεν μπορώ να ασχολούμαι συνέχεια με τους παλιάτσους της Ευρωπαϊκής πολιτικής ’’
Ο μαρτυρικός δρόμος προς το GREXIT συνεχίζεται με την τελική ημερομηνία απλά να μετατίθεται για άλλη μια φορά.