Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο χιτώνας μπορεί να σχιστεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής (συνήθως συμβαίνει σε συγκεκριμένη ερωτική στάση, όπου η σύντροφός με το βάρος της πιέζει και συνθλίβει το πέος) και να προκληθεί το καλούμενο κάταγμα πέους.
Πρόκειται για μία οδυνηρή εμπειρία, αφού συνοδεύεται από εντονότατο πόνο και μεγάλο αιμάτωμα του πέους. Το κάταγμα του πέους είναι επείγουσα χειρουργική πάθηση, αφού η καθυστερημένη αντιμετώπιση (πέραν των 6-8 ωρών) μπορεί να συνοδευτεί με μόνιμη στυτική δυσλειτουργία.
Η νόσος του Peyronie χαρακτηρίζεται από την παρουσία σκληρών πλακών σε κάποιο σημείο στο σώμα του πέους. Ο σχηματισμός αυτών των πλακών προκαλεί κάμψη και γωνίωση του πέους κατά τη στύση. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κάμψη αυτή μπορεί να είναι τόσο έντονη, ώστε να μην μπορεί να γίνει διείσδυση του πέους και τελικά η σεξουαλική επαφή να είναι ανέφικτη.
Στοιχεία για την ύπαρξη της ασθένειας υπάρχουν από τον 6ο αιώνα π.Χ., αλλά οφείλει το όνομά της στον F. G. de la Peyronie που, το 1743, περιέγραψε τις χαρακτηριστικές ινωτικές και, μερικές φορές, επασβεστωμένες πλάκες κάτω από το δέρμα του πέους.
Η νόσος του Peyronie μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε άντρα, με συχνότερη ηλικία εμφάνισης τα 50 χρόνια, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί και σε άντρες ακόμη και νέας ηλικίας.
Η νόσος δεν είναι τόσο σπάνια όσο πιστεύουν κάποιοι. Μία αδρή εκτίμηση υπολογίζει τον αριθμό των αντρών που πάσχουν στην Ελλάδα από τη νόσο σε 20.000 άτομα. Ο αριθμός πιθανώς είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πολλοί άντρες, όπως προαναφέρθηκε, αρνούνται να επισκεφτούν τον γιατρό τους, όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα πόνου ή γωνίωσης στο πέος, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να πάσχουν από κάτι πολύ χειρότερο.