Νέα

απλες σκεψεις που ευκολα καταριπτουν τις περισσοτερες θρησκειες

• Μέλος που άνοιξε το νήμα bourdeliotis
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 46K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)
OP
OP
bourdeliotis

bourdeliotis

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαΐ 2014
Κριτικές
23
Like
5
Πόντοι
26
που ακριβως τα απαξιωσα??

kosnik26

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Σεπ 2009
Like
20
Πόντοι
366
το οτι ολοι οι αθεοι μαθηματικοι και ειναι χιλιαδες μετα απο αυτην την "αποδειξη" δεν εγιναν πιστοι δεν σε βαζει σε υποψιες? 2 οι τρελοι μαθηματικοι ή χιλιαδες οι τρελοι μαθηματικοι πιο το πιθανοτερο σεναριο????

εγώ διαβάζοντας αυτό το άρθρο μονάα αυτούς τους 2 γνωρίζω που ασχολήθηκαν για να αποδείξουν με μαθηματικό τρόπο την οντολογική απόδειξη του γκέντελ, αν εσύ ξέρεις κάποιους από τους χιλιάδες που αναφέρεις ότι ασχολήθηκαν και αυτοί πες ονόματα και βάλε πηγές να το ελέγξουμε

Εγγρ.
26 Μαρ 2012
Like
14.780
Πόντοι
3.656
τι έγινε αρχίσαμε τις κωλοτούμπες?

Ζήτησα βιβλίο φυσικού και εσύ μου έδωσες μια δουλειά μαθηματικού ο οποίος πέθανε θεληματικά από την πείνα. Ο Μαθηματικός αυτός ήταν για το φρενοκομείο. Γιατί τον αναφέρεις? ποιός κάνει κωλοτούμπα? εγώ που ζητάω κάτι σαφές και κανείς δεν μου το δίνει ή εσύ που μου μοστράρεις την εργασία ενός ημιπαράφρονα μαθηματικού?

OP
OP
bourdeliotis

bourdeliotis

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαΐ 2014
Κριτικές
23
Like
5
Πόντοι
26
εχουμε και λεμε 3 οι μαθηματικοι απο το γυμνασιο που διδασκω, 4 απο το λυκειο, ο καθηγητης μαθηματικων που ειχαμε στο πανεπιστημιο και ο απεναντι καθηγητης πανεπιστημιου απο το γραφειο του αδερφου μου που ειδαν αυτο που μας πασαρες ως μαθηματικη αποδειξη οτι υπαρχει θεος και γελαν ακομη, τα ονοματα τους μην περιμενεις να τα γραψω σε αυτο το σαητ. απλα ρωτα σε φορουμ με μαθηματικους να δεις τι κραξιμο θα φας και εκει κοσνικ που καταλαβαινεις οπως σε βολευουν τα αρθρα εκλαικευμενης επιστημης

kosnik26

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Σεπ 2009
Like
20
Πόντοι
366
που ακριβως τα απαξιωσα??

απαξίωσες τα πορίσματα, αυτό λες ότι αφού δεν βλέπουμε τον θεό άρα δεν έχει αξία η έρευνα που έγινε

παρεμπιπτόντως, οι "κωλοτούμπες" πήγαιναν στον μπρόκολο, τώρα γιατί απάντησες εσύ στην θέση του μονάχα εσύ το ξέρεις

ποιες κολοτουμπες ρε, ο μαθηματικος που λες εκανε ενα αξιωμα τον θεο και υστερα ειπε αφου δεχομαστε τα αλλα αξιωματα παροτι δεν τα αποδεικνυουμε πρεπει να δεχτουμε και το αξιωμα υπαρχει θεος, ελα μου ντε που το υπαρχει θεος ΔΕΝ ειναι μαθηματικο αξιωμα οπως το 1+1=2, γιατι δεν το βλεπουμε να ισχυει, ουτε καν βλεπουμε ενδειξεις του, αντιθετα με το 1+1=2 που μεχρι τωρα το βλεπουμε να ισχυει καθε μερα παμπολλες φορες

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
22.273
Πόντοι
5.006
ρε μαλακες τι μαλωνετε χωρις λογο ειναι δυνατον να εχει αποδειχτει και τεκμηριωθει επιστημονικα η υπαρξη ή η ανυπαρξια του θεου??????????????? :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang:

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
(1) εξακολουθείς να παραμένεις ένας ηλίθιος ημιμαθής
έχει τεράστια πλάκα όταν ένας υποτίθεται χριστιανός κατηγορεί ένα άθεο ή αγνωστικιστή για άγνοια της θρησκείας. Όλοι έχουν internet και μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτά που θα πω. Ο Stephen Prothero, professor and chair of the religion department at Boston University έγραψε το βιβλίο  religious illiteracy στο οποίο επισημαίνει ότι το υποτιθέμενα πιο θρησκευόμενο έθνος του Δυτικού κόσμου, οι Η.Π.Α. είναι ουσιαστικά ΑΓΡΑΜΑΤΟ για τη θρησκεία που υποτίθεται ότι πιστεύει. π.χ. οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η γυναίκα του Νώε ήταν η Ζαν ντ’ Αρκ,  νομίζουν ότι τα Σόδομα και τα Γόμορρα ήταν ανδρόγυνο, και η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν μπορεί να πει ΕΝΑ Ευαγγέλιο. Μόνο ένας στους τρεις ξέρει ότι την επί του όρους ομιλία την κήρυξε ο ίδιος ο Χριστός και νομίζουν ότι στη Βίβλο υπάρχει το γνωμικό ότι ο Θεός βοηθάει αυτούς που βοηθάνε τον εαυτό τους. Το πρόβλημα της άγνοιας των Χριστιανών είναι τόσο προφανές που ο πάπας Βενέδικτος XVI είπε ότι η άγνοια της πίστης θέτει τους Χριστιανούς στον κίνδυνο να ακολουθήσουν μια θρησκεία δικής τους κατασκευής (για να μην κουράζεστε να το ψάχνετε VATICAN CITY (CNS) -- Ignorance of the faith puts Christians at risk of following a "do-it-yourself" religion, Pope Benedict XVI said.)  Αλλά τι να κάνεις ρε φουκαρά, σε καταλαβαίνω, πρέπει να πεις ότι εγώ έχω άγνοια, όταν οτιδήποτε κι αν έχω ισχυριστεί μπορώ να το υποστηρίξω με ένα εδάφιο από την Αγία Γραφή.   
(2) στα παπάρια μου αν είναι ελεήμων και φιλάνθρωπος η χριστιανική θρησκέια... ο καθένας έχει κρίση και με αυτή παίρνει αποφάσεις. Δεν απαντάς και πάλι, θεωρείς τη Χριστιανική Θρησκεία ελεήμονα και φιλάνθρωπο, όπως ισχυρίζονται οι πιστοί της? Συμφωνώ ότι όποιος διαβάζει αυτά που λέμε, έχει κρίση και καταλαβαίνει.
(3) επαναλαμβάνω εξακολουθείς να είσαι ηλίθιος ημιμαθής και επιπλέον πρέπει να προστεθεί και οι όροι κακεντρεχής αλλά και γκαιμπελίσκος στα χαρακτηριστικά σου διότι είναι άλλο να λέω ότι στην χριστιανική θρησκεία τα βιβλία αυτά ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ θεόπνευστα και άλλο το αν είναι θεόπνευστα...
Ο Γκαίμπελς έλεγε συνεχώς ψέματα. Ξεκαθάρισέ μου ότι θεωρείς ότι η Αγία Γραφή δεν είναι θεόπνευστη, όπως έχω την απόλυτη πεποίθηση εγώ, και τότε δεν θα διαφωνούμε. Γιατί όμως είμαι κακεντρεχής? (χαιρέκακος, που επιδιώκει το κακό των άλλων και χαίρεται όταν τους συμβεί κάτι δυσάρεστο). Δικαιολόγησέ το από τα γραφόμενά μου, ίσως με βοηθήσεις να δω καθαρά τον εαυτό μου
(4) το αν θεός των χριστιανών είναι πανάγαθος και το ανέπρεπε ή όχι να αφήσει αυτά τα δεινά στην γή να αφήσεις τους χριστιανούς να το κρίνουν και να το αποφασίσουν...
Με λίγα λόγια ισχυρίζεσαι ότι οι ισχυρισμοί των Χριστιανών, είναι κάτι που θα το κρίνουν μόνο οι ίδιοι. Οποιαδήποτε θρησκεία, πολιτική θεωρία κλπ, απευθύνεται στον κόσμο εκτίθεται στην κριτική. Και πάλι δείχνεις την άγνοιάς σου στη Χριστιανική θρησκεία. 14 υμεις εστε το φως του κοσμου ου δυναται πολις κρυβηναι επανω ορους κειμενη. Στην Επί του όρους ομιλία αναφέρει ο υποτιθέμενος Χριστός ότι θα οι μαθητές του θα λάμπουν σα φως, όπως δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί πόλη που βρίσκεται πάνω σε βουνό. Από συμπεραίνεις ότι οι άλλοι δεν δικαιούνται να κριτικάρουν τους Χριστιανούς?
(5) μπορείς να μου εξηγήσεις εσύ γιατί υπάρχουν τα μικρόβια και γιατί ο υδρολογικός κύκλος της γης είναι αυτός που είναι
μην επανέλθεις... δεν χρειάζεται... δεν πρόκειται ξανά να απαντήσω σε ηλίθιους σαν και σένα...
Και βέβαια μπορώ να σου εξηγήσω, η σκαπάνη της Αρχαιολογίας τα έχει βρει όλα. Η ζωή εμφανίστηκε τυχαία στη Γη και επειδή υπάρχει συνεχής αλλαγή αλλάζουν και οι μορφές της. Μονοκύτταροι οργανισμοί εξελίχτηκαν σε πολυκύτταρους, όλο και πιο πολύπλοκους. Τα μικρόβια είναι η αρχική μορφή ζωής. Δεν τα έφτιαξε κάποιος θεός για να μας βασανίζουν. Εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια η Γη αλλάζει συνεχώς μορφή. Αλλάζει η πολικότητα του Βόρειου και του Νότιου Πόλου, αλλάζει το κλίμα, οι Ήπειροι Αλλάζουν μορφή γιατί η Αιολική Ενέργεια τις ομαλοποιεί από πάνω, ενώ η ηφαιστειακή δραστηριότητα τις σπρώχνει προς τα πάνω. Το νερό είχε φύγει από την Αφρική, για αυτό τα δάση της αραίωσαν, οι πίθηκοί της έχασαν την ουρά τους, κάποιοι αναγκάστηκαν να κατέβουν από τα δέντρα και τσουπ. Να ‘μαστε, ο Γυμνός κυνηγός πίθηκος, αφού πέρασε πρώτα ένα βάπτισμα στο νερό και απόκτησε κάποια υδρόβια χαρακτηριστικά. Όταν βλέπουμε την άμμο της Σαχάρας, πρέπει να καταλάβουμε ότι βλέπουμε τον πάτο μιας τεράστιας εσωτερικής θάλασσας, που ξεράθηκε. Από τα πεθαμένα ζώα της προέρχεται το πετρέλαιο. Κάποτε η Σαχάρα είχε τεράστιες ποσότητες νερού, έχουν βρεθεί βραχογραφίες με ανθρώπους που κολυμπάνε. Ο υδρολογικός κύκλος άλλαξε, αλλάζει συνέχεια και θα συνεχίσει να αλλάζει. Η Λιθοσφαιρική πλάκα που σφηνώνεται κάτω από την Ασία και δημιούργησε την οροσειρά Του Έβερεστ, δημιούργησε την έρημο Γκόμπι, αφού τα σύννεφα δεν μπορούν να την περάσουν. Η Ευρώπη ήταν κάποτε στην Τροπική Ζώνη, τα τεράστια κοιτάσματα του κάρβουνου έγιναν από τα τροπικά δάση που καταπλακώθηκαν. Η ηλιόλουστη Ισπανία πριν από 10.000 χρόνια είχε παγετώνες, γι αυτό υπάρχουν οι τοιχογραφίες των Μαμούθ στα σπήλαια της Αλταμίρας. Και η αλλαγή θα συνεχίζει, τίποτα δεν μένει σταθερό. Γι αυτό και τα απολιθώματα των ζώων που βρίσκουμε δεν έχουν καμία σχέση με τα τωρινά ζώα. Όσα προσαρμόστηκαν στην αλλαγή του περιβάλλοντος επέζησαν. Τα άλλα, εξαφανίστηκαν.
Τελικά, η πρακτική των Χριστιανών είναι απελπιστικά όμοια και προβλέψιμη. Στην αρχή θυμώνουν, στη συνέχεια βρίζουν, κατόπιν απειλούν και στο τέλος το βάζουν στα πόδια.

κοίταξευπάρχει και ζωή έξω από το ιντερνετ και το μπουρδέλα και το κυριώτερο υπάρχει και εργασία η οποία αποφέρει τα προς το ζείν

και πάμε παρακάτω

(1) πουθενά ηλίθιε δεν είπα ότι η λεγόμενη "αγία γραφή " είναι κείμενο θεοπεμπτο και θεόπνευστο ???.. τουναντίον υποστήριξα οτι είναι ένα παραμυθάκι το οποίο

(α) καταγράφει ιστορία της εποχής (όπως αυτή έφτασε στα αυτιά κάποιων ανθρώπων μετά από πολλές γενιές)
(β) καταγράφει και κωδικοποιεί τα ήθη και τα έθιμα της εποχής
(γ) περιέχει χρηστικές συμβουλές που έπρεπε οι άνθρωποι να ακολουθούν ώστε να μπορούν να ζήσουν σε μια κοινωνία της εποχής
(δ) ορίζει με σαφή τρόπο τι δεν πρέπει να κάνουν
(ε) φροντίζει για την ενδυνάμωση του φρονήματος του λαού αυτού απέναντι στις εξωτερικές επιβουλές
(στ) φροντίζει για την υγεία του λαού ορίζοντας θέματα σχετικά με την διατροφή, την καθαριότητα κλπ...

(2) στα παπάρια μου οι αμερικάνοι χριστιανοί που δεν ξέρουν να βγάλουν τα στραβά τους.. το ίδιο συμβαίνει και με αμερικάνους άθεους αλλά και με πολλούς άθεους και αγνωστικιστές αμερικάνους και μη. όπως και με πολλούς χριστιανούς άλλων χωρών

(3) η χριστιανική θρησκεία και οι κανόνες της όπως αυτοί ορίζονται από την καινή διαθήκη δείχνει ότι είναι ένα κοινωνικό σύστημα που λειτουργεί με ελεημοσύνη και φιλανθρωπία και αλληλοκατανόηση..αλλά και όπως κάθε νόμος αυτό δεν σημαίνει ότι τηρείται από όλους... μπλέκεις ως καλός μαλάκας τις πράξεις των ανθρώπων με την νομοθεσία και τις κοινωνικές αξίες τους

(4) σε βαρέθηκα και θα απαντήσω σε όλες αυτές τις αιτιάσεις περί εξελίξεως των ειδών, αλλαγών στον πλανήτη γή κλπ κλπ κλπ κλπ ... πριν τους μονοκύτταρους οργανισμούς τι υπήρχε ?????

(5) και κάτι ακόμη... φιλοσοφικά και κοινωνιολογικά κείμενα όπως αυτό δεν ερμηνεύονται αυτολεξεί αλλά απαιτούν νοηματική απόδοση... όταν λοιπόν γράφει στην επί του όρους ομιλία ο Χριστός ότι θα οι μαθητές του θα λάμπουν σα φως, όπως δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί πόλη που βρίσκεται πάνω σε βουνό δεν εννοεί ότι θα βγάλουν κωλοφωτιές αλλά ότι οι διδάσκοντες και κυβερνώντες θα πρέπει να είναι άμεμπτοι και σύμφωνοι με τους νόμους διότι οι πράξεις τους δεν μπορούν να κρυφτούν αλλά και για να δίνουν το παράδειγμα (φώς)...

αειντε να παίξεις παραπέρα το πουλάκι σου κακεντρεχή ηλίθιε...

kosnik26

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Σεπ 2009
Like
20
Πόντοι
366
Ζήτησα βιβλίο φυσικού και εσύ μου έδωσες μια δουλειά μαθηματικού ο οποίος πέθανε θεληματικά από την πείνα. Ο Μαθηματικός αυτός ήταν για το φρενοκομείο. Γιατί τον αναφέρεις? ποιός κάνει κωλοτούμπα? εγώ που ζητάω κάτι σαφές και κανείς δεν μου το δίνει ή εσύ που μου μοστράρεις την εργασία ενός ημιπαράφρονα μαθηματικού?

οι άλλοι 2 ήταν παράφρονες? τα μαθηματικά με την φυσική δεν συνδέονται?

kosnik26

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Σεπ 2009
Like
20
Πόντοι
366
Η χρήση υπολογιστή για ποιο ακριβώς πράγμα χρειάστηκε;  :think: :think: :think:

μάλλον έβαλαν τα μαθηματικά δεδομένα και ο υπολογιστής έκανε τους υπολογισμούς δεν ξέρω το άρθρο το έγραφε :think:

monosgiapanta

Μέλος
Εγγρ.
1 Νοε 2012
Like
0
Πόντοι
6
Γαμώτο !!

'οταν σε ζώνουνε τα φίδια για το κάθε τι στη ζωή σου ... υγεία... εργασία ... κίνδυνοι ... παιδιά και οικογένεια ... φόβοι και προκαταλήψεις .... που απευθύνεσαι ?  

οτι και να πεις οσο άθεος και νάσαι .... οταν .... εκεί απευθύνεσαι ... στο θείο ... στο μεταφυσικό στο υπεράνω ....

όλα τάλλα είναι .... έπεα πτερέοντα....

OP
OP
bourdeliotis

bourdeliotis

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαΐ 2014
Κριτικές
23
Like
5
Πόντοι
26
ρε κοσνικ τα βιντεο που αναρτηθηκαν 2 σελιδες πισω δεν μπηκες σε κοπο να τα δεις??? η επιστημη δεν μπορει να αποδειξει ανυπαρξια υπερτατου οντος οπως δεν μπορει να αποδειξει και οτι σε μεγαλα βαθη υπαρχουν γοργονες παρολα αυτα εσυ λες οτι επειδη τις γοργονες τις σκεφτονται παρα πολλοι και τις αναφερουν και ιερα κειμενα ειναι υπαρκτες!!!!

OP
OP
bourdeliotis

bourdeliotis

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαΐ 2014
Κριτικές
23
Like
5
Πόντοι
26
Γαμώτο !!

'οταν σε ζώνουνε τα φίδια για το κάθε τι στη ζωή σου ... υγεία... εργασία ... κίνδυνοι ... παιδιά και οικογένεια ... φόβοι και προκαταλήψεις .... που απευθύνεσαι ?  

οτι και να πεις οσο άθεος και νάσαι .... οταν .... εκεί απευθύνεσαι ... στο θείο ... στο μεταφυσικό στο υπεράνω ....

όλα τάλλα είναι .... έπεα πτερέοντα....
τα ξαναπαμε παρα πολλοι πριν ξεψυχησουν δεν παρακαλανε κανενα θεο οπως δεν πιστευουν και σε καμια αστρολογικη προβλεψη

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
22.273
Πόντοι
5.006
ρε κοσνικ τα βιντεο που αναρτηθηκαν 2 σελιδες πισω δεν μπηκες σε κοπο να τα δεις??? η επιστημη δεν μπορει να αποδειξει ανυπαρξια υπερτατου οντος οπως δεν μπορει να αποδειξει και οτι σε μεγαλα βαθη υπαρχουν γοργονες παρολα αυτα εσυ λες οτι επειδη τις γοργονες τις σκεφτονατι παρα πολλοι και τις αναφερουν και ιερα κειμενα ειναι υπαρκτες!!!!
εδω εχει δικιο ο μπυρδελιωτης...το βαρος αποδειξης πεφτει σ αυτους που ισχυριζονται οτι υπαρχει κατι....
και μεχρι τωρα οι πιστοι δεν εχουν αποδειξει τιποτα...

kosnik26

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Σεπ 2009
Like
20
Πόντοι
366
εδω εχει δικιο ο μπυρδελιωτης...το βαρος αποδειξης πεφτει σ αυτους που ισχυριζονται οτι υπαρχει κατι....
και μεχρι τωρα οι πιστοι δεν εχουν αποδειξει τιποτα...

το άρθρο που ανέβασα πιο πίσω έκανες τον κόπο να το διαβάσεις?

εγώ να συμφωνήσω ότι δεν είναι αυτή η μελέτη που θα αποδείξει την ύπαρξη του θεού, δεν καταλαβαίνω γιατί την προσπερνάτε όλοι σαν να πρόκειται για εργασία παιδιού πρώτης δημοτικού

Εγγρ.
26 Μαρ 2012
Like
14.780
Πόντοι
3.656
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέρα από το καθαρά μαθηματικό μέρος, η βάση της απόδειξης του Γκέντελ περί της υπάρξεως του Θεού δεν ήταν εντελώς καινούργια αφού έμοιαζε με το επιχείρημα του άγγλου θεολόγου και φιλοσόφου του 11ου αιώνα Ανσέλμου του Καντέρμπουρι, το οποίο, με τη σειρά του, βασίζεται στη μέθοδο της «εις άτοπον απαγωγής» των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων και μαθηματικών. Ο συλλογισμός του Ανσέλμου ήταν ο εξής:

1. Ο Θεός είναι η υπέρτατη ύπαρξη.

2. Η ιδέα του Θεού υπάρχει στη σκέψη μας.

3. Μια ύπαρξη που υπάρχει τόσο στη σκέψη όσο και στην πραγματικότητα είναι ανώτερη από μια ύπαρξη που υπάρχει μόνο στη σκέψη.

4. Αν ο Θεός υπήρχε μόνο στη σκέψη μας, τότε θα μπορούσαμε να συλλάβουμε την ιδέα μιας ανώτερης ύπαρξης η οποία υπάρχει και στην  πραγματικότητα.

5.  Αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε μια ύπαρξη ανώτερη από τον Θεό.

6. Αρα ο Θεός υπάρχει στην πραγματικότητα.

[/quote]

Το πρώτο και ένα από τα παλιότερα “κλασσικά” επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξη Θεού (με ηλικία σχεδόν μία χιλιετία) είναι το οντολογικό επιχείρημα. Το επιχείρημα αυτό προσπαθεί να αποδείξει την ύπαρξη του Θεού με τη λογική και μόνο, χωρίς αναφορά στον εξωτερικό κόσμο, βασιζόμενο μονάχα στον τυπικό ορισμό του ποιος και τι είναι ο Θεός. Παρόμοια επιχειρήματα με του Ανσέλμου έχουν καταθέσει φιλόσοφοι όπως ο Καρτέσιος, ο Λάιμπνιτς, ο Γκέντελ και ο Alvin Plantinga. Στην κλασσική του μορφή, όπως παρουσιάζεται από τον Ανσέλμο, το επιχείρημα έχει ως εξής:
Ο Θεός είναι εξ ορισμού το ανώτερο ον που μπορεί να συλληφθεί με το νου.
Αλλά αν ο Θεός δεν υπήρχε στην πραγματικότητα, τότε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα ον που θα είχε όλες τις ιδιότητες του Θεού και θα υπήρχε στην πραγματικότητα, οπότε αυτό το ον θα ήταν ανώτερο από το Θεό.
Αφού ο Θεός είναι ανώτερο ον που μπορεί να συλληφθεί με το νου, αυτό είναι αδύνατον.
Άρα ο Θεός πρέπει να υπάρχει στην πραγματικότητα.
Αν και ένας απρόσεκτος αναγνώστης μπορεί να διαισθανθεί γιατί αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό, είναι πιο εύκολο να πει ότι το επιχείρημα μοιάζει λάθος, παρά να βρει τι ακριβώς είναι λάθος. Αυτή η ιδιότητα του οντολογικού επιχειρήματος προκαλούσε ενδιαφέρον στους φιλοσόφους για αιώνες. Μια πιο προσεκτική ανάλυση όμως, αποκαλύπτει το σφάλμα που περιέχει. Στην ουσία, το οντολογικό επιχείρημα είναι ύπουλα κυκλικό• εισάγει λαθρα μια προ-υπόθεση σε ένα καίριο σημείο. Αυτό μπορεί να μην είναι προφανές σ'αυτή τη μορφή, αλλά μπορούμε να το ξαναγράψουμε για την κάνουμε πιο εμφανή. Αναλογιστείτε την ακόλουθη τροποποιημένη μορφή του οντολογικού επιχειρήματος που καθιστά προφανή την κρυμμένη εικασία.

Εξ ορισμού ο Θεός είναι ένα ον παντοδύναμο, που γνωρίζει τα πάντα, είναι πανάγαθο το οποίο υπάρχει.
Άρα ο Θεός υπάρχει.
Το σφάλμα είναι προφανές: δεν μπορείς απλά να ορίσεις ότι κάτι υπάρχει. Κάποιος μπορεί να κολλήσει φράσεις όπως το “και το οποίο υπάρχει” σε οποιονδήποτε ορισμό που επιθυμεί, αλλά αυτό δεν πρόκειται να προκαλέσει την ύπαρξή του στην πραγματικότητα. Αν αυτό ήταν δυνατό, η φιλοσοφία θα ήταν ένα πολύ επικερδές επάγγελμα. Σκεφτείτε ορισμούς όπως “η τσάντα γεμάτη χρήματα δίπλα μου η οποία υπάρχει”. Προφανώς αυτό δεν είναι έγκυρη λογική. Ένας ορισμός, αν είναι ακριβής, αντικατοπτρίζει ορθά την πραγματικότητα• δεν πλάθει την πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να κάνει αυτό το επιχείρημα, αν και με έναν πολύ πιο πλάγιο τρόπο.

Το κεντρικό σημείο είναι αυτό: Αν είναι αληθές ότι έναν ον που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι ανώτερο από ένα που υπάρχει στη φαντασία, τότε το να ορίσουμε το Θεό ως το ανώτερο δυνατόν ον εμπεριέχει τον ισχυρισμό ότι ο Θεός υπάρχει. Αλλά αυτό προσπαθεί να αποδείξει το επιχείρημα! Το οντολογικό επιχείρημα χρησιμοποιεί το αποδεικτέο ως αρχική υπόθεση, διαπράττοντας το στοιχειώδες σφάλμα του κυκλικού επιχειρήματος. Συνεπώς είναι λογικά ασυνεπές και δεν αποδεικνύει τίποτα.

Οι άθεοι δεν δέχονται την οντολογική δέσμευση που προσπαθεί να εισάγει λάθρα αυτό το επιχείρημα με τους ορισμούς του. Είναι σίγουρα πιθανό να συλλάβει κανείς ένα ον ονόματι “Θεός” που υπάρχει μόνο στη σκέψη και είναι εξίσου πιθανό να συλλάβει κανείς ένα ον ονόματι “Θεός” που υπάρχει και στη σκέψη και στην πραγματικότητα. Ένας θα μπορούσε ακόμα και να συμφωνήσει ότι αν η δεύτερη περίπτωση υπήρχε στην πραγματικότητα θα ήταν ανώτερη από την πρώτη. Αλλά δεν μπορεί να θεωρήσει πως ένα τέτοιο ον πρέπει να υπάρχει και στην πραγματικότητα. Ξαναλέω πως είναι μια προσπάθεια να ενσωματωθεί η ύπαρξη στον ορισμό και να εξαχθεί το συμπέρασμα πως το οριζόμενο κατά συνέπεια υπάρχει και αυτό είναι εσφαλμένο. Είναι ένα ανεπίτρεπτο άλμα από το ένα επίπεδο στο άλλο. Το να ορίζει κανείς το Θεό ως ένα ον που πρέπει να υπάρχει είναι ακριβές μόνο αν ο Θεός όντως υπάρχει και το αληθές του ορισμού μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο εξετάζοντας την εξωτερική πραγματικότητα.

monosgiapanta

Μέλος
Εγγρ.
1 Νοε 2012
Like
0
Πόντοι
6
τα ξαναπαμε παρα πολλοι πριν ξεψυχησουν δεν παρακαλανε κανενα θεο οπως δεν πιστευουν και σε καμια αστρολογικη προβλεψη

το παρα πολλοί τι σημαίνει ?

πιστευω οτι 99 στις 100 περιπτώσεις που ξεψυχανε σε καθε γωνια τησ γης  ακριβώς το αντιθετο συμβαινει.

τι σε κάνει να αναφέρεσαι στην απόλυτη μειονότητα ? που μπορεί και ναναι και καποιος  με ανίατη μορφη  επικοινωνίας με τον εαυτό του ?

Επισκέπτης
Επίσης, το ερώτημα περί ευφυούς Όντος, μπορεί να είναι πολυεπίπεδο

Πχ, μπορεί το δικό μας "Σύμπαν" (ουσιαστικά τον χώρο με τους Γαλαξίες στον οποίο ζούμε) μπορεί να το έφτιαξε ένα άλλο ευφυές Ον, ενός άλλου κόσμου, για το οποίο πάλι τίθεται το ερώτημα αν έχει δικό του Δημιουργό. Και ούτω καθεξής.

Μπορεί επίσης, να υπάρχουν Δημιουργοί ανεξάρτητοι, δηλαδή κάποιο Ον να δημιούργησε τον δικό μας χώρο, τον χώρο του Όντος αυτού (στον οποίο υπάρχουν κι άλλα Όντα που φτιάχνουν δικά τους Σύμπαντα σαν το δικό μας) να τον έφτιαξε κάποιο άλλο Ον,

αλλά σε κάποιο άλλο Σύμπαν, να υπάρχει άλλος Δημιουργός με την ίδια αλληλουχία, και μεταξύ των δημιουργών και των Συμπάντων να μην υπάρχει καμία απολύτως επαφή

Δηλαδή μπορεί να υπάρχει ένας ωκεανός Συμπάντων και Δημιουργών, τα μεν τα αυγά οι δε οι κότες, όπου γεννιόνται διαρκώς κότες και αυγά,

αλλά να μην υπάρχει κοινή καταγωγή και σύνδεσμος μεταξύ των κοτών και των αυγών...:think: :think: :think:  :grin:

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
22.273
Πόντοι
5.006
το άρθρο που ανέβασα πιο πίσω έκανες τον κόπο να το διαβάσεις?

εγώ να συμφωνήσω ότι δεν είναι αυτή η μελέτη που θα αποδείξει την ύπαρξη του θεού, δεν καταλαβαίνω γιατί την προσπερνάτε όλοι σαν να πρόκειται για εργασία παιδιού πρώτης δημοτικού
οχι δεν τη διαβασα και ουτε προκειται...ειναι απλα μια μελετη,οπωσ χιλιαδες αλλες...
αν ειχε αποδειχτει κατι και ειχε γινει θεσφατον, φανταζομαι θα το ξεραμε ολοι και δεν θα περιμεναμε το βουρδελα.κομ για να το μαθουμε...

raopau

Ανώτερος
Εγγρ.
14 Δεκ 2012
Like
22.273
Πόντοι
5.006
το παρα πολλοί τι σημαίνει ?

πιστευω οτι 99 στις 100 περιπτώσεις που ξεψυχανε σε καθε γωνια τησ γης  ακριβώς το αντιθετο συμβαινει.

τι σε κάνει να αναφέρεσαι στην απόλυτη μειονότητα ? που μπορεί και ναναι και καποιος  με ανίατη μορφη  επικοινωνίας με τον εαυτό του ?
νταξει αυτο δεν σημαινει και τιποτα...αν βρισκεσαι ενα βημα πριν το θανατο, λες και κανεις τα παντα για αν τη σκαπουλαρεις...
οπως αλλοι μεσα στην απελπισια τους παιρνουν ματζουνια για να καταπολεμησουν τον καρκινο πχ.......
το οτι κανεις επικληση στο θεο εκεινη την ωρα,δεν σημαινει οτι υπαρχει κιολας...

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom