Δε θα βάφτιζα τον τίτλο του θέματος Απάτη με τα ΦΒ γιατί είναι εντελώς αποκαρδιωτικό κάτι τέτοιο. Θέλει πολύ προσοχή και καλοζυγισμένη επένδυση ίδιων κεφαλαίων όσο γίνεται περισσότερο. Η τράπεζα έχει μπει για να βγάλει και η ΔΕΗ για να μπορεί να ντηλάρει τους αυξημένους ρύπους λόγω λιγνίτη (να βγάζει κι αυτή).
θυμάμαι την τελευταία 3ετία όλες τις εκθέσεις με τα Φ/Β κι ανανεώσιμες, τουλάχιστον στην Αττική.
Είχε πραγματικά πάρα πολύ πλάκα η επίσκεψη μου σε αυτές.
Πήγα ως δυνητικός αγοραστής, αλλά και λόγω παρεμφερούς ενασχόλησης.
Τι πρόσεξα;
Υπάρχουν μερικές εταιρίες που έχουν πίσω τη μαμά Γερμανίδα/ Ιαπωνέζα/ Αμερικάνα κλπ, 2-3 αμιγώς ελληνικές με τίμια πρόταση για γερά πορτοφόλια, άλλο level,
οι περισσότεροι όμως ήταν στο στυλ πουλάω κυλότες, καπότες,,,έχω και ΦΒ και ένα μετατροπέα κινεζιά που θα χρειαστείς φίλε 4 τον πρώτο χρόνο κι άμα ζήσουν. Θα δουλέψουν; Σίίίίίγουρα.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, τα λαμόγια και οι άσχετοι που λόγω του πολύ μεγάλου περιθωρίου κέρδους (100% και βάάάλε) στο αντικείμενο της πώλησης μυρίστηκαν το λουφέ και ακονίζουν τα γιαταγάνια παρέα με τις τράπεζες υπό τις ευλογίες του κράτους δικαίου που έχουμε ''εκλέξει'' διαχειριστή.
80% απόδοση κάτω στην 20ετία, δηλαδή 1% κάθε χρόνο λιγότερη παραγωγή με αντίκτυπο στο ποσό που θα αγοράσει ο μοναδικός πελάτης και συνέπεια στην ετήσια δόση προς το δανειστή κι ακόμη επιμήκυνση της περιόδου που το σύστημα ΔΕΝ θα είναι κερδοφόρο για μένα τον ιδιώτη (δάνειο τράπεζας για 15 έτη, που μπορεί από καμμιά στραβή της εγκατάστασης να μου βγουν 17-18-19...και μετά να εισπράξω).
Έξοδα συντήρησης...μετατροπέας με 5-7-10 χρόνια ζωής (;!) λέω να χρειαστεί αλλαγή στη δεκαετία, επομένως x3 οι μετατροπείς, δεν είναι φτηνοί, ένα καλό 8-10% ίσως και παραπάνω της επένδυσης. Καλώδια/ μόνωση/ υγρασία/ ...πρέπει ο εγκαταστάτης να ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Εγώ αμφιβάλλω για τους περισσότερους από αυτούς.
Ασφάλιση των εγκαταστάσεων με τους όρους της τράπεζας ότι κι αν συνεπάγεται ως έξοδο;
προσωπικά το μεγαλύτερο ρίσκο μου είναι να κάνω ένα συμβόλαιο με τη ΔΕΗ, μια εταιρία στην Ελλάδα που αμφιβάλλω ότι θα είναι ίδια μετα από -όχι 25 που λένε τα κωλόχαρτα- αλλά 10 χρόνια βάζω/ λέω. Εδώ καταρρέει το σύμπαν γύρω γύρω, οι μαλάκες πλασάρουν εικόνες χαριτωμένες από τον άλλο πλανήτη που ζούνε, δηλαδή τα κλασσικά ψέμματα και ο κόσμος είναι έτοιμος πάλι για ακόμη μια φορά να αγοράσει ελπίδα με δανεικά.
Θέλει προσοχή κι όχι βεβιασμένες κινήσεις.
4000000 στέγες στην Ελλάδα, x 45,000 euros/ στέγη = 180 BN αν ντύσουν όλοι στέγες και ταράτσες
συν συντήρηση, ασφάλειες, φάκελοι/ μελέτες, έξτραζ που θα βγούνε στη φόρα
μεγάλη η μπουκιά.
Καλό το πλάνο της κατανεμημένης παραγωγής, αλλά ακόμη καλύτερη η αυτονόμηση κάθε οικίας, εκεί έχει νόημα το παιχνίδι, να μην κρέμεσαι από καμμιάς ΔΕΗ τα αρχίδια και να έχεις τη δική σου ενέργεια. Έχεις φράγκα; Προχώρα,,,δεν έχεις; Κάτσε εκεί που κάθεσαι, το έχεις ξαναδεί το έργο.