Επομένως δεν υπάρχει καμία σύμβαση που να έχει τηρηθεί απ το κράτος.
Μετά τα ομόλογα, ήρθε και η πάταξη των όρων στις συμβάσεις με τα φωτοβολταικά:
Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη λεωφόρο Μεσογείων, με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που διαμαρτύρονται για τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο και δυνάμεις της Αστυνομίας. Όπως λένε οι άνθρωποι που δανείστηκαν από τις τράπεζες και επένδυσαν σε επαγγελματικά φωτοβολταϊκά πάρκα, οι νέες μειώσεις στις τιμές της παραγόμενης Kwh είναι «ταφόπλακα» για τους ίδιους, αφού μειώνεται το εισόδημά τους, αλλά εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλές δόσεις δανείων στις τράπεζες.
Ο κορμός των ρυθμίσεων έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΕΚΑ, με το νομοσχέδιο που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, επιστροφή μέρους των εσόδων του 2013 από τους παραγωγούς ενέργειας, άρση της αναστολής αδειοδότησης για νέα φωτοβολταϊκά, κ.α. Ο Σύνδεσμος των Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση, ότι «με το παρόν νομοθέτημα θίγονται υπέρμετρα, ως συνήθως, οι "αστικές" μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παραμένουν συγκριτικά στο απυρόβλητο οι γνωστοί θύλακες λαϊκισμού, που αφορούν τα αφορολόγητα οικιακά φωτοβολταϊκά, αλλά και τα αγροτικά και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση».
Προσθέτει δε, ότι «μας προκαλεί επίσης εντύπωση η παντελής απουσία αναφοράς προς τις δανείστριες τράπεζες και ως προς την απτή συμμετοχή τους στο "κούρεμα". Ως προς την ρευστότητα και τις πληρωμές των παραγωγών δεν υπάρχει καμία αναφορά και εξασφάλιση, ενώ ολόκληρη η αγορά αναμένει την εκπλήρωση της δέσμευσης του υφυπουργού ΠΕΚΑ από 12-2-2014 για ανυπερθέτως αποπληρωμή της παραγωγής Ιουλίου-Αυγούστου ’13 μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα (τέλος Μαρτίου)». Εξάλλου, η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για το δέκατο νομοσχέδιο σε σχέση με τις ΑΠΕ τα τελευταία 2 χρόνια.
Υποστηρίζει δε, ότι η κυβέρνηση θεωρεί αποκλειστική της προτεραιότητα τους υδρογονάνθρακες και θέτει το ερώτημα, γιατί «ενώ οι τιμές της μεγάλης μάζας των παραγωγών ΑΠΕ περικόπτονται αναδρομικά ακόμα περισσότερο σε σχέση με το κείμενο που είχε τεθεί στη διαβούλευση, αυξάνεται η τιμή των μεγάλων φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων που συνδέθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μειώνεται περίπου στο μισό η έκπτωση που παρέχεται από τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ)». Η κυβέρνηση, ισχυρίζεται η ΕΛΕΤΑΕΝ, επιλέγει να στηρίξει το ακριβό, εισαγόμενο, ρυπογόνο αέριο, αντί να στηρίξει τον φθηνό, εγχώριο, ανεξάντλητο και καθαρό αέρα.