ρε φίλε σαν κάτοικος της περιοχής γνωρίζω ότι μόνο σε δύο από αυτές (για τις οποίες ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μείνουν) υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες.. όλα το υπόλοιπα ήδη έχουν αγορασθεί από το δημόσιο προ πολλού..
και οι λίγοι ιδιοκτήτες που απομένουν στις δύο αυτές αρνούνται να τα πουλήσουν και επιπλεόν αρνούνται να καταβάλλουν οποιαδήποτε δαπάνη επισκευής τους. Εχεις δεί πως καταντούν οι εργατικές κατοικίες μετά από μερικά χρόνια? Πήγες καθόλου προς το Ολυμπικαό Χωρίο τώρα τελευταία?
1) Ναι, έχω πάει στο Ολυμπιακό Χωριό. Και πρόσφατα. Μια χαρά το βρίσκω. Τι σε χαλάει σ' αυτό?
2) Εφ' όσον το Δημόσιο είναι ο ιδιοκτήτης, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει επάνω τους. Αν με ρώταγαν εμένα (σαν πολίτη), η γνώμη μου είναι ίδια με τη δική σου, δηλαδή να γκρεμιστούν και να γίνει πάρκο. Δεν είναι αυτή η γνώμη της πλειοψηφίας? Επομένως που κολλάει και δεν το κάνει έτσι το δημόσιο? Η κατεδάφιση δεν κοστίζει.
3) Αυτό στο οποίο είμαι ΚΑΘΕΤΑ αντίθετος, είναι να αποφασιστεί "αξιοποίηση" του χώρου. Να γίνει "σύγχρονες κατοικίες", "χώροι πολλαπλών χρήσεων", κάποιο νέο δημόσιο κτίριο, τέτοια. Αυτά είναι που έχουν σακατάψει την πόλη (μάλλον ΚΑΙ αυτά, όχι μόνο αυτά), και αυτά πρέπει να σταματήσουν.
4) Το ίδιο πιστεύω και για το απέναντι, το οικόπεδο που απομένει μετά την κατεδάφιση του γηπέδου ΠΑΟ.
Α-ΚΤΙ-ΣΤΟ πρέπει να μείνει, ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
Και για να κάνω πιο κατανοητό το τι εννοώ, αφού μάλιστα είσαι της περιοχής, να σου θυμίσω τις (δημόσιας ιδιοκτησίας) Φυλακές Αβέρωφ. Επίσης πάνω στην Αλεξάνδρας, αν είσαι γεννημένος το 1956, πρέπει να τις θυμάσαι.
Δε θυμάμαι πότε, αλλά γκρεμίστηκαν (πρέπει να ήταν το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970). Τι έγινε στη θέση τους? Το δικαστικό μέγαρο. Αυτή η αλλαγή ΒΟΗΘΗΣΕ την πόλη? Όχι βεβαίως. Σωστή η (τότε) άποψη ότι στο κέντρο της πόλης δε πρέπει να υπάρχουν φυλακές. Αλλά επρόκειτο για ένα πανέμορφο πέτρινο κτίριο, με μεγάλους ελεύθερους χώρους γύρω-γύρω, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί (από το Δημόσιο) για κάτι ανάλογο με το μεγεθός του, χωρίς να αντικατασταθεί από ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ όγκο μπετόν, που επί πλέον στεγάζει (σαν χώρος εργασίας) 2.000 άτομα (με ό,τι αυτό σημαίνει για την κυκλοφορία, παρκάρισμα, ρύπους, κλπ), αντί για 50-100 άτομα που θα στέγαζε το original πέτρινο κτίριο των φυλακών, αν γινόταν π.χ. μια εφορία, ή ένα αστυνομικό τμήμα, εννοώ κάτι που θα κούμπωνε σα μέγεθος.
Τότε λοιπόν, κάποιοι "φωστήρες" σκέφτηκαν να γκρεμίσουν τη φυλακή, και να την κάνουν αυτό που είναι σήμερα.
Κανείς δεν είπε τότε "Όχι, σταματήστε!". Κι αν το είπε, δεν ακούστηκε.
Οι Γάλλοι φαίνεται ότι είναι ηλίθιοι που διατηρούν στο κέντρο του Παρισιού τη Βαστίλλη (πρώην φυλακή είναι κι αυτή), και δε την γκρεμίζουν για να τη δώσουν στον Vovos(France) να... αξιοποιήσει το οικόπεδο.
Εμείς είμαστε οι έξυπνοι, που γκρεμίσαμε την πετρινη φυλακή, και την κάνουμε 50 φορές μεγαλύτερο κτίριο, από μπετόν. Πανέξυπνοι!
Έψαξα να βρω στο www καμιά φωτογραφία του τότε κτιρίου (για να καταλάβουν και οι νεώτεροι για τι μιλάω) και δε βρήκα καμιά! Στο search "φυλακές Αβέρωφ" μου βγάζει φωτογραφίες των... πολιτικών που έχουν ταλαιπωρηθεί εκεί!
Είμαι και εγώ αρκετά μεγάλος, και έχω (πια) καταλάβει ΓΙΑΤΙ γίνονται αυτά:
Ο πρώτος λόγος είναι το χαμηλό μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο των πολιτών. Το ότι δηλαδή δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τι σημαίνει (μακροπρόθεσμα) κάθε τέτοια αλλαγή. Τι σημαίνει π.χ. το ότι τα προσφυγικά καταλύμματα που χτίστηκαν (λαμαρίνες και πλίνθοι) στις όχθες του Ιλισσού ποταμού τη δεκαετία του 1920 (και καλώς χτίστηκαν, γιατί οι άνθρωποι αυτοί χρειαζόντουσαν νερό) ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ στη συνέχεια να γίνουν πολυκατοικίες πάνω σε οικοπεδάκια.
Όταν έγινε αυτό, και βέβαια δεν υπήρχε δρόμος να εξυπηρετήσει τα (νέα) κτίσματα της περιοχής, αποφασίστηκε να σκεπαστεί το ποτάμι, και να γίνει δρόμος (η σημερινή Μιχαλακοπούλου). Για τους πιο νέους: Γιατί νομίζετε ότι η Μιχαλακοπούλου είναι σα φίδι? Γιατί τρέχει ακριβώς πάνω απ' το ποτάμι, που βέβαια ήταν σα φίδι από φυσικού του!
Το ίδιο γίνεται και με τον Κηφισό (σκεπάζεται για να γίνει η Εθνική οδός πάνω του - το λεγόμενο "Ποτάμι"), και με ένα σωρό άλλα μέρη που δε μου έρχονται τώρα.
Έτσι γαμιέται το περιβάλλον, και έτσι θα συνεχίσει να γαμιέται, γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να καταλάβει (και να κρίνει, και να αποφασίσει ή να εναντιωθεί ή να συμφωνήσει) τι ακριβώς γίνεται γύρω του. Και να "ψηφίσει" ανάλογα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο εγκληματικός χαρακτήρας των δημόσιων λειτουργών. Και δε μιλάω για τους πολιτικούς, μιλάω για τους υπαλλήλους. Η ανέγερση του δικαστικού μεγάρου στην Αλεξάνδρας ήταν ένα τεράστιο έργο, με πολλές δυσκολίες, το οποίο σημαίνει ΤΖΙΡΟΣ για τους εργολάβους που το έφτιαξαν. Τζίρος για τους εργολάβους, σημαίνει τζίρος και για τις υπηρεσίες του Δημοσίου που χειρίζονται τα χρήματα της χρηματοδότησης του έργου. Και "χειρίζομαι τη χρηματοδότηση" σημαίνει ότι από το χέρι του περνάει (δια της υπογραφής του) η έγκριση των πληρωμών. Ε, για να βάζει κι αυτός ο καημένος "πιο καλά" την υπογραφή του, κάτι τσιμπολογάει κι αυτός... Ούτως ή άλλως, οι μισθοί τους είναι τόσο χαμηλοί... Πως να τα βγάλουν πέρα!
Έτσι λοιπόν όταν μπει στο τραπέζι μια ιδέα (π.χ. το οικόπεδο Κύπρου και Πατησίων να το κάνουμε Parking?), το κριτήριο με το οποίο θα ληφθεί η απόφαση δεν είναι το αν είναι καλό (για τον τόπο) να γίνει parking, αλλά το αν αυτή η απόφαση θα φέρει... Τζίρο!
Γι' αυτό δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να δουλέψει τίποτε σωστά σ' αυτόν τον τόπο, και ΚΑΝΕΝΑΣ (μόνος του) δε θα μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση που σας περιγράφω, είτε λέγεται Κωστάκης Καραμανλής, είτε Γιωργάκης Παπανδρέου, είτε Αλέξης Τσίπρας, είτε Αλέκα Παπαρήγα, είτε Βασίλης Λεβέντης, είτε Γιώργος Χέρι-χέρι, είτε Μέγας Αλέξανδρος.
Πάρτε το απόφαση.