Να σου απαντήσω, γιατί εγώ απαντάω όταν με ρωτάνε πράματα:
πώς, με βάση τον πίνακα που παρεθεσες, το χρέος διπλασιάστηκε στα 15 χρόνια του ευρώ;
Διπλασιάστηκε γιατί συνεχίζουμε να δανειζόμαστε. Τι σου φαίνεται περίεργο?
Πώς δλδ μεσα σε 15 χρόνια συσωρευτηκε τόσο χρέος, όσο στα προηγούμενα 150 χρόνια, που ειχαν μεσολαβησει 2 παγκοσμιοι πόλεμοι, δυο βαλκανικοί, 2 ελληνοτουρκικοί πόλεμοι και 5 εθνικές καταστροφές: Μ. Ασία, Κατοχη, Εμφύλιος, Χούντα, Κύπρος
Ίδια απάντηση με πριν. 150 χρόνια δε δανειστήκαμε τόσα όσα τα τελευταία 15.
γιατί ο Γιωργακης μας εβαλε στα μνημόνια με 290 δις χρεος και τωρα μετα απο τοσα χρονια και μνημονια το χρεος ειναι στα 350 δις κι η χωρα ξεπουλαει τα ασημικα της!
Πάλι η ίδια απάντηση. Συνεχίζουμε να δανειζόμαστε.
γιατι η ανεργια απο 10% επι δραχμής ειναι στο 25-30% επι ευρω + το νεο κυμα μεταναστευσης
Γιατί επιχειρήσεις κλείνουν (η οικονομική δραστηριότητα πέφτει) και απολύουν κόσμο. "Ύφεση" λέγεται αυτό, αν δεν το ξέρεις. Αλλά είναι άσχετο με τη δραχμή και το ευρώ. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι "φταίνε τα κινητά τηλέφωνα". Συμπτωματικά, πριν από το 1999 δεν είχαμε (τόσα) κινητά όσα σήμερα, επομένως αυτά φταίνε που αυξήθηκε η ανεργία.
Και η ανεργία (μαλάκα μου) τη δεκαετία του 50 και του 60 (που ο κόσμος μετανάστευε μαζικά στη Γερμανία και την Αυστραλία), επί δραχμής εκδηλώθηκε. Τότε τι έφταιγε?
πώς μια χωρα με οικονομια υπό ελευθερη πτώση και μη βιώσιμο χρέος θα μπορεσει να οθοποδήσει ποτέ, παραμένοντας στο σκληρο ξενο νόμισμα και συνεχιζοντας να πληρωνει το χρεος.
Η απάντηση εδώ είναι ότι ΔΕΝ θα ορθοποδήσει. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με "το σκληρό νόμισμα". Έχει σχέση με την παραγωγή (και κατ' επέκταση με την παραγωγικότητα) της. Αυτές πρέπει να φτιάξεις, και όχι να αλλάξεις νόμισμα.